Rusia și Belarusul vor face exerciții militare comune luna viitoare – a confirmat, luni, liderul autoritar de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, citat de agențiile internaționale de presă. Anunțul fusese lansat, în premieră, luna trecută, de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în timpul unei întrevederi, transmisă în direct de televiziunea de stat, cu președintele belarus. Anterior, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, afirmase că rușii ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie. Ofensiva, spune el, va fi anticipată de lovituri aeriene și de artilerie, urmate de asalturi aeropurtate și de amfibii. Invazia, mai declara Budanov, se va produce nu doar din est, din Rusia, ci și din nord, din Belarusul aliat Moscovei.
La putere din 1994, Lukașenko e calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa. Opoziţia din Belarus se teme că preşedintele ar putea ceda Moscovei parte din suveranitatea naţională, în schimbul protecţiei pe care i-o acordă Rusia. Cedările ar putea include, spune opozantul Pavel Latuşko, crearea unei baze militare ruseşti în Belarus sau renunţarea la moneda naţională, rubla belarusă, în favoarea celei ruseşti.
Creată oficial în 1999, ca o alianță politică și economică, uniunea statală dintre cele două republici slave ex-sovietice a rămas mult timp o formă fără fond. Moscova și Minskul au avut și dispute, legate, mai ales, de dosare energetice. Relațiile dintre Putin și Lukașenko s-au consolidat, însă, după ce Moscova l-a susținut necondiționat pe liderul autoritar belarus, supus unei contestări vehemente acasă, în urma realegerii sa, foarte probabil trucată, de anul trecut. În plus, cooperarea bilaterală e considerată o ieșire din strânsoarea sancțiunilor impuse de Occident ambelor țări.