
Președintele rus, Vladimir Putin, a primit 87% din voturi la alegerile prezidențiale care s-au încheiat duminică, potrivit sondajului institutului oficial Vtsiom, anunțat la televiziunea de stat și citat de media internaționale.
Și conform Comisiei Electorale Ruse, liderul de la Kremlin a obținut 87,97% din sufragii, după numărarea buletinelor de vot din 24% din secțiile de votare.
Nicio surpriză
Analiștii notează că, deopotrivă, susținătorii și oponenții liderului de la Kremlin se așteaptau ca acesta să câștige, fără emoții, un nou mandat de șase ani. Dacă-l va duce la bun sfârșit, ar deveni cel mai longeviv conducător al Rusiei, din secolul al XVIII-lea până azi.
Un sfert de secol de crime
Fost agent al poliției politice sovietice, KGB, fost prim-ministru, Putin a fost ales prima oară șef al statului în anul 2000, ca succesor desemnat al primului președinte al Rusiei post-sovietice, Boris Elțîn. În 2008, când Constituția nu-i permitea să cumuleze un an treilea mandat consecutiv, el a devenit premier și i-a cedat, formal, locul de la Kremlin lui Dmitri Medvedev, dar a rămas adevăratul om forte al politicii rusești. Din 2012, după amendarea Constituției, și până azi, Putin a exercitat fără întrerupere funcția de șef al statului. Regimul său e jalonat de zdrobirea în sânge a insurecției secesioniste din republica nord-caucaziană Cecenia, de reprimarea opoziției interne, de invadarea Georgiei în 2008 și a Ucrainei în 2022.