Știri

ARHIVELE VERIDICA: 24 februarie 2022, prima zi a războiului din Ucraina

Șefa Delegației UE la Roma Alexandra Valkenburg, directorul general al Ministerului de Externe italian Vincenzo Celeste, ministrul ambasadei ucrainene Amdzhadin Oksana, ambasadorul Franței Christian Masset și ambasadorul Germaniei Viktor Elbling participă la un miting de solidaritate cu Ucraina la ambasada Ucrainei din Roma, Italia, 24 februarie 2022. Trupele ruse au lansat o operațiune militară majoră asupra Ucrainei pe 24 februarie, după săptămâni de diplomație intensă și impunerea de sancțiuni occidentale asupra Rusiei, menite să prevină un conflict armat în Ucraina. Legea marțială a fost introdusă în Ucraina, se aud explozii în multe orașe, inclusiv Kiev.
© EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI   |   Șefa Delegației UE la Roma Alexandra Valkenburg, directorul general al Ministerului de Externe italian Vincenzo Celeste, ministrul ambasadei ucrainene Amdzhadin Oksana, ambasadorul Franței Christian Masset și ambasadorul Germaniei Viktor Elbling participă la un miting de solidaritate cu Ucraina la ambasada Ucrainei din Roma, Italia, 24 februarie 2022. Trupele ruse au lansat o operațiune militară majoră asupra Ucrainei pe 24 februarie, după săptămâni de diplomație intensă și impunerea de sancțiuni occidentale asupra Rusiei, menite să prevină un conflict armat în Ucraina. Legea marțială a fost introdusă în Ucraina, se aud explozii în multe orașe, inclusiv Kiev.

Holzstock Festival

Veridica vă prezintă știrile pe care le-a difuzat în urmă cu doi ani, imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Rusia a invadat Ucraina pe mai multe fronturi

Armata rusă a lovit joi, în zori, cu arme de mare precizie, obiective militare din Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova. Acesta pretinde că au fost deja scoase din funcțiune infrastructura militară, instalațiile de apărare antiaeriană și aerodromurile forțelor armate ucrainene. Agențiile internaționale de presă au scris că explozii s-au auzit lângă Kiev, în orașele Harkov, din est, de lângă frontieră, Mariupol și Odesa, cel mai mare port ucrainean la Marea Neagră. Ucraina afirmă că a fost atacată dinspre Belarus, Rusia și Crimeea ocupată. 

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat, într-un discurs televizat, lansarea unei operațiuni militare în Donbas ca urmare a solicitării de asistență făcută de liderii celor două republici separatiste din Donețk și Luhansk. Putin a afirmat că este necesar să fie protejați civilii din Donbas și s-a plâns, din nou, că Occidentul nu a răspuns cererilor de securitate făcute de Rusia, care includeau garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO. Pe de altă parte, Vladimir Putin le-a cerut militarilor ucraineni să depună armele și să plece acasă. El a mai spus că operațiunea armată e una de autoapărare și că scopul acesteia este așa-zisa demilitarizare și denazificare a Ucrainei.

Vladimir Putin anunță declanșarea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, 24 februarie, Moscova @EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Într-o primă reacție, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a instituit legea marțială. El le-a cerut, din nou, compatrioților săi să nu intre în panică și i-a asigurat că vor învinge.

Armata ucraineană a anunțat că poartă lupte cu rușii pentru controlul asupra aeroportului militar Gostomel, aproape de Kiev. Imaginile difuzate arată că acesta a fost atacat de numeroase elicoptere inamice. Comandantul armatei, Valeri Zalujnîi, a spus că lupte se dau și în sudul țării, în regiunea Herson, din vecinătatea peninsulei Crimeea.

Comunitatea internaţională a condamnat, practic, la unison, noua agresiune rusească împotriva Ucrainei vecine, declanşată joi, în zori. Pentru secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aceasta e un atac nesăbuit şi neprovocat, care pune în pericol nenumărate vieţi. Preşedintele american, Joe Biden, l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că a ales să declanşeze un război premeditat, care va provoca suferinţe şi pierderi umane catastrofale. El spune că Rusia e singura vinovată de moartea şi distrugerea pe care le va antrena atacul din Ucraina. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a somat pe Putin, în numele umanităţii, să-şi retragă trupele din ţara vecină. Responsabilii de la Bruxelles ai Uniunii Europene au condamnat, pe o singură voce, ceea ce au numit atacul nejustificat împotriva Ucrainei, aşa cum au procedat şi cele 27 de state membre. Analiştii remarcă faptul că şi Ungaria, care are raporturi bune cu Rusia şi mai curând glaciale cu Ucraina, şi-a exprimat susţinerea pentru independenţa şi integritatea teritorială ale acesteia din urmă. Reacţii de condamnare categorică au venit şi din afara spaţiului comunitar: Marea Britanie, Australia sau Japonia.