Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Știri

Putin anexează teritorii din Ucraina ocupată. Kievul răspunde cerând aderarea la NATO

Președintele rus, Vladimir Putin, cu șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Luhansk, Leonid Pasechnik, șeful Regiunii Zaporojie, Yevhen Balitsky, șeful Regiunii Herson, Vladimir Saldo, în timpul unei ceremonii de semnare a tratatelor privind aderarea noilor teritorii la Rusia la Kremlinul din Moscova, Rusia, 30 septembrie 2022.
©EPA-EFE/GEORGY SISOYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL  |   Președintele rus, Vladimir Putin, cu șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Luhansk, Leonid Pasechnik, șeful Regiunii Zaporojie, Yevhen Balitsky, șeful Regiunii Herson, Vladimir Saldo, în timpul unei ceremonii de semnare a tratatelor privind aderarea noilor teritorii la Rusia la Kremlinul din Moscova, Rusia, 30 septembrie 2022.

Vladimir Putin a semnat documentele de anexare a patru regiuni ucrainene, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, după ce în acestea au avut loc așa-zise referendumuri de alipire la Rusia. Liderul de la Kremlin a reluat, totodată, într-un discurs virulent, narațiuni false lansate în ultimii ani de Rusia. Ucraina a răspuns cerând aderarea accelerată la NATO.

Putin a justificat anexarea cu narațiunile false promovate în ultimii ani de propaganda rusă

„Vreau ca autoritățile de la Kiev și adevărații lor stăpâni din Occident să mă asculte și să își amintească acest lucru. Oamenii care trăiesc în Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri. Pentru totodeauna”, a spus Vladimir Putin în discursul ținut la ceremonia de anexare a celor patru regiuni ucrainene care a avut loc astăzi la Kremlin. Putin a reluat în discursul său o serie de teze și narațiuni care au fost promovate în ultimii ani de el însuși sau de propaganda asociată regimului său – „tragedia” prăbușirii URSS, ideea de Rusie Mare, valorile religiei și familiei tradiționale pe care aceasta le reprezintă și le apară în opoziție cu „satanismul” și homosexualitatea (asociată de propagandă cu pedofilia) specifice Occidentului, colonialismul Occidentului care a jefuit întreaga lume etc. Liderul de la Kremlin a făcut, din nou, aluzie la arsenalul nuclear al țării sale spunând că un precedent al folosirii acestor arme de distrugere în masă a fost stabilit de Statele Unite la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Totodată, Vladimir Putin a acuzat „anglo-saxonii” că ar fi sabotat conductele Nord Stream din Marea Baltică, după ce în acestea au apărut patru fisuri.

Anexarea are loc după pseudo-referendumuri denunțate de comunitatea internațională

Ceremonia de la Kremlin a avut loc la doar zece zile după ce autoritățile instalate de ruși în regiunile ucrainene ocupate parțial de forțele Moscovei au anunțat că vor să organizeze referendumuri. O zi mai târziu, pe 21 septembrie, Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia, și-a exprimat susținerea pentru cele patru referendumuri și a amenințat, voalat, cu utilizarea arsenalului nuclear al țării sale. În zilele care au urmat, teza folosirii armelor nucleare a fost reluată de mai multe oficialități ruse, care au subliniat că odată ce regiunile ucrainene sunt anexate de către Moscova, doctrina de apărare li se va aplica exact ca în cazul oricărui teritoriu rusesc. Evenimentele ultimelor zece zile au avut loc în contextul în care Rusia a suferit pierderi importante pe front iar armata ucraineană pare să fi preluat inițiativa. Forțele Kievului au eliberat regiunea Harkov, amenință Donbassul și sunt angajate în operațiuni ofensive și în Herson. Referendumurile au fost organizate la doar câteva zile după anunțarea lor, fără să respecte criteriile obișnuite pentru organizarea unor alegeri: teritoriile se aflau în conflict, nu au fost condiții optime de desfășurare a votului, alegătorii au fost intimidați de prezența armatei ruse și chiar forțați să voteze, nu au existat observatori internaționali independenți, nicio instituție internațională nu a recunoscut referendumurile etc.

Reacția Ucrainei la anexarea celor patru regiuni: cerere de aderare accelerată la NATO și respingerea oricăror negocieri cu Putin

Ucraina a cerut oficial aderarea accelerată la NATO, a anunțat președintele Volodimir Zelenski imediat după ceremonia de anexare de la Kremlin. O presupusă extindere a NATO către est a fost unul din pretextele invocate de Vladimir Putin atunci când a invadat Ucraina, chiar dacă în acel moment nu existau planuri oficiale privind aderarea acestei țări la NATO și nu fusese depusă vreo cerere în acest sens.

Volodimir Putin a mai spus că este gata să negocieze pacea cu Rusia, dar nu cu Vladimir Putin, ci cu un alt președinte. În cadrul ceremoniei de anexare, Vladimir Putin a îndemnat și el Ucraina să accepte negocieri de pace, însă a exclus retragerea din teritoriile anexate, ceea ce, potrivit numeroaselor declarații făcute anterior de oficialități de la Kiev, ar fi inacceptabil.

Liderii occidentali condamnă ferm anexarea și spun că nu o vor recunoaște vreodată

Liderii occidentali au reacționat imediat la anexarea celor patru regiuni ucrainene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că regiunile respective vor face parte întotdeauna parte din Ucraina, în timp ce Casa Albă a denunțat „violarea legislației internaționale” și „călcarea în picioare a Cartei ONU”. Washingtonul a impus, totodată, noi sancțiuni care vizează sute de cetățeni și companii rusești și îngreunează accesul Rusiei la tehnologii pe care le-ar putea folosi în domeniul nuclear. Și Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni ca răspuns la anexare. Într-un mesaj transmis după ceremonia de la Kremlin, premierul Liz Truss a spus că „Putin nu poate fi lăsat să modifice granițele internaționale folosind forța. Ne vom asigura că va pierde acest război ilegal.

Tags: Război în Ucraina
Ajută Veridica.ro
Alte știri
Cinci voluntari belaruși pro-ucraineni, uciși la Bahmut

Cinci voluntari belaruși pro-ucraineni, uciși la Bahmut

Kievul a oferit azil multor contestatari ai președintelui autoritar belarus, Aleksandr Lukașenko, la putere de aproape trei decenii, iar unii dintre aceștia s-au înrolat după invazia din Ucraina, declanșată pe 24 februarie 2022, ca să lupte contra rușilor.

Incident la palatul Buckingham în săptămâna încoronării regelui Charles

Incident la palatul Buckingham în săptămâna încoronării regelui Charles

O explozie controlată a avut loc și o persoană a fost reținută de poliție.

Alegeri parlamentare în Grecia

Alegeri parlamentare în Grecia

Conservatorii aflați la putere au un ușor avans în sondajele privind intențiile de vot.

Cătălin Gomboș

30 Sep 2022

Actualizat la: 30 Sep 2022 18:42:32
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Maia Sandu: există sprijin pentru reunificarea Republicii Moldova cu România, dar nu suficient
Maia Sandu: există sprijin pentru reunificarea Republicii Moldova cu România, dar nu suficient

Ea însăși deținătoare a cetățeniei române, președinta spune că relația dintre cele două state e foarte bună.

Veridica News
Veridica News
28 May 2023
Turcii își aleg președintele UPDATES
Turcii își aleg președintele UPDATES

Un nou mandat pentru islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan

Veridica News
Veridica News
28 May 2023
Președintele rus, Vladimir Putin, se declară „total surprins” că georgienii manifestează contra lui
Președintele rus, Vladimir Putin, se declară „total surprins” că georgienii manifestează contra lui

„A fost o vâlvă complet de neînțeles pe această temă” – regretă liderul de la Kremlin.

Veridica News
Veridica News
27 May 2023
România. Corupție. Nașul, fostul ministru liberal al Finanţelor Sebastian Vlădescu - șapte ani de închisoare. Faptele finului, fostul deputat PNL Cristian Boureanu, s-au prescris
România. Corupție. Nașul, fostul ministru liberal al Finanţelor Sebastian Vlădescu - șapte ani de închisoare. Faptele finului, fostul deputat PNL Cristian Boureanu, s-au prescris

În același dosar, având drept miză o mită de 20 de milioane de euro, a fost condamnat fostul președinte al băncii de stat EximBank Ionuţ Costea, cumnatul fostului lider PSD și actual secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană.

Veridica News
Veridica News
26 May 2023