Vladimir Putin a semnat documentele de anexare a patru regiuni ucrainene, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, după ce în acestea au avut loc așa-zise referendumuri de alipire la Rusia. Liderul de la Kremlin a reluat, totodată, într-un discurs virulent, narațiuni false lansate în ultimii ani de Rusia. Ucraina a răspuns cerând aderarea accelerată la NATO.
Putin a justificat anexarea cu narațiunile false promovate în ultimii ani de propaganda rusă
„Vreau ca autoritățile de la Kiev și adevărații lor stăpâni din Occident să mă asculte și să își amintească acest lucru. Oamenii care trăiesc în Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri. Pentru totodeauna”, a spus Vladimir Putin în discursul ținut la ceremonia de anexare a celor patru regiuni ucrainene care a avut loc astăzi la Kremlin. Putin a reluat în discursul său o serie de teze și narațiuni care au fost promovate în ultimii ani de el însuși sau de propaganda asociată regimului său – „tragedia” prăbușirii URSS, ideea de Rusie Mare, valorile religiei și familiei tradiționale pe care aceasta le reprezintă și le apară în opoziție cu „satanismul” și homosexualitatea (asociată de propagandă cu pedofilia) specifice Occidentului, colonialismul Occidentului care a jefuit întreaga lume etc. Liderul de la Kremlin a făcut, din nou, aluzie la arsenalul nuclear al țării sale spunând că un precedent al folosirii acestor arme de distrugere în masă a fost stabilit de Statele Unite la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Totodată, Vladimir Putin a acuzat „anglo-saxonii” că ar fi sabotat conductele Nord Stream din Marea Baltică, după ce în acestea au apărut patru fisuri.
Anexarea are loc după pseudo-referendumuri denunțate de comunitatea internațională
Ceremonia de la Kremlin a avut loc la doar zece zile după ce autoritățile instalate de ruși în regiunile ucrainene ocupate parțial de forțele Moscovei au anunțat că vor să organizeze referendumuri. O zi mai târziu, pe 21 septembrie, Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia, și-a exprimat susținerea pentru cele patru referendumuri și a amenințat, voalat, cu utilizarea arsenalului nuclear al țării sale. În zilele care au urmat, teza folosirii armelor nucleare a fost reluată de mai multe oficialități ruse, care au subliniat că odată ce regiunile ucrainene sunt anexate de către Moscova, doctrina de apărare li se va aplica exact ca în cazul oricărui teritoriu rusesc. Evenimentele ultimelor zece zile au avut loc în contextul în care Rusia a suferit pierderi importante pe front iar armata ucraineană pare să fi preluat inițiativa. Forțele Kievului au eliberat regiunea Harkov, amenință Donbassul și sunt angajate în operațiuni ofensive și în Herson. Referendumurile au fost organizate la doar câteva zile după anunțarea lor, fără să respecte criteriile obișnuite pentru organizarea unor alegeri: teritoriile se aflau în conflict, nu au fost condiții optime de desfășurare a votului, alegătorii au fost intimidați de prezența armatei ruse și chiar forțați să voteze, nu au existat observatori internaționali independenți, nicio instituție internațională nu a recunoscut referendumurile etc.
Reacția Ucrainei la anexarea celor patru regiuni: cerere de aderare accelerată la NATO și respingerea oricăror negocieri cu Putin
Ucraina a cerut oficial aderarea accelerată la NATO, a anunțat președintele Volodimir Zelenski imediat după ceremonia de anexare de la Kremlin. O presupusă extindere a NATO către est a fost unul din pretextele invocate de Vladimir Putin atunci când a invadat Ucraina, chiar dacă în acel moment nu existau planuri oficiale privind aderarea acestei țări la NATO și nu fusese depusă vreo cerere în acest sens.
Volodimir Putin a mai spus că este gata să negocieze pacea cu Rusia, dar nu cu Vladimir Putin, ci cu un alt președinte. În cadrul ceremoniei de anexare, Vladimir Putin a îndemnat și el Ucraina să accepte negocieri de pace, însă a exclus retragerea din teritoriile anexate, ceea ce, potrivit numeroaselor declarații făcute anterior de oficialități de la Kiev, ar fi inacceptabil.
Liderii occidentali condamnă ferm anexarea și spun că nu o vor recunoaște vreodată
Liderii occidentali au reacționat imediat la anexarea celor patru regiuni ucrainene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că regiunile respective vor face parte întotdeauna parte din Ucraina, în timp ce Casa Albă a denunțat „violarea legislației internaționale” și „călcarea în picioare a Cartei ONU”. Washingtonul a impus, totodată, noi sancțiuni care vizează sute de cetățeni și companii rusești și îngreunează accesul Rusiei la tehnologii pe care le-ar putea folosi în domeniul nuclear. Și Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni ca răspuns la anexare. Într-un mesaj transmis după ceremonia de la Kremlin, premierul Liz Truss a spus că „Putin nu poate fi lăsat să modifice granițele internaționale folosind forța. Ne vom asigura că va pierde acest război ilegal.