Narațiuni identice sau similare cu cele ale propagandei rusești au fost promovate și în România în actuala campanie electorală. Ele nu au apărut doar în discursul extremei drepte, care și le-a asumat de mai mulți ani, ci şi în cele ale unor politicieni care, oficial, susțin apartenența României la structurile euro-atlantice.
Mii de persoane protestează împotriva candidatului la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a cărui campanie electorală a fost susținută logistic și financiar de Rusia.
Serviciul rus de spionaj spune că UE pregătește de război infrastructura Republicii Moldova și a României și că Bruxellesu intervine în afacerile interne ale Moldovei, iar consecințele sunt catastrofale.
El n-a mai fost în spațiul comunitar din decembrie 2021.
În România nu există niciun partid anti-UE și anti-NATO și nici de extremă dreaptă, susţine Ion Cristoiu, cunoscut promotor al narațiunilor de sorginte rusească.
Motivul este indexarea recentă a pensiilor militare, care majorează cheltuielile statului cu aproape 7 miliarde de lei anual.
Valoarea exporturilor de cereale şi preparate pe bază de cereale a totalizat aproape 2,4 miliarde de euro.
În Ucraina a fost lovitură de stat pentru că autoritățile de atunci nu au recurs la forță pentru a o opri, minte presa pro-Kremlin la 11 ani de la intervenția brutală a poliției la Euromaidan.
Autoritățile de la Tbilisi au anunţat că 107 persoane au fost arestate, pe fondul protestelor față de decizia guvernului de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Presa pro-Kremlin scrie că Zelenski vrea război până când în Ucraina rămân 10 milioane de locuitori. Motivul? UE o va accepta mai ușor pentru că va avea mai puțini europarlamentari.
Presa pro-Kremlin comentează cu satisfacție că un pro-rus anti-NATO, Călin Georgescu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România și reia, în context, povești cu „sorosiști” și „deep state”. Mas-media pro-Putin observă până și că Georgescu „practică judo” (și toți rușii știu că acesta e sportul lui Vladimir Vladimirovici).
Zelenski este un agent străin care vrea să le interzică liderilor din Occident să discute cu Putin pentru a nu se ajunge la o pace în Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Georgescu a fost considerat, cândva, un tehnocrat cu o solidă carieră internațională. După încheierea acesteia, a adoptat un discurs pro-rus și anti-occidental și și-a exprimat admirația pentru Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.
Ei manifestează contra decidenților de la Varșovia și Bruxelles.
Producția de biciclete în Europa a scăzut, brusc, cu aproape un sfert.
Federația de la București, găsită vinovată de diferite încălcări ale regulamentului, a fost sancţionată de UEFA cu amenzi în valoare totală de 128.000 de euro.
România va aloca 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor generate de închiderea a patru mine de cărbune.
Multe țări membre și-ar fi exprimat imediat opoziția.
În 2023, România a produs mărfuri agricole în valoare de peste 22 de miliarde de euro.
UE își modifică politicile pentru a putea redirecționa zeci de miliarde de euro către apărare și securitate.
Circa trei milioane de arabi și jumătate de milion de evrei își dispută acel teritoriu.
Ea susține că fenomenul a luat amploare la recentele alegeri prezidențiale și la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Formațiunea populistă Niemen e condusă de un politician judecat pentru presupuse declarații antisemite.
România e printre cele cinci ţări membre ale Uniunii Europene care n-au recunoscut independenţa fostei provincii sârbe, cu populaţie majoritar albaneză.
UE distruge Ucraina prin finanțarea războiului, nu a ajutat-o cu nimic și i-a ruinat economia, potrivit propagandei pro-Kremlin.
(Re)câștigarea Casei Albe de către Donald Trump ar putea da un imbold, pe termen lung, extremei drepte din Europa dar, totodată, ar putea și să încurajeze UE să se bazeze mai mult pe ea însăși.
În plan intern, Donald Trump ar putea adopta unele măsuri iliberale. În plan extern, am putea vedea noi politici față de Rusia și Ucraina, război comercial cu China, tensiuni cu europenii și escaladare în Orient.
Mesajele pro-Kremlin, răspândite prin rețele de influență și politicieni de la Chișinău, funcționează ca o „picătură chinezească” menită să erodeze încrederea publicului în viitorul european al țării, se arată într-o analiză Veridica.md a narațiunilor false utilizate de Rusia pentru a deturna Moldova de la parcursul European.
Rusia a pierdut o bătălie în războiul hibrid contra Chișinăului, dar alegerile au arătat și vulnerabilitățile Moldovei, erorile de comunicare ale pro-europenilor și nevoia ca guvernarea să facă mai multe. Echipa Veridica analizează, la cald, semnificația alegerilor.
Vezi pe Veridica.md rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în timp real.
Ei acuză „hoţii” și „grupările criminale” teleghidate de la Moscova, care vor să fraudeze scrutinul.