Licențiată în jurnalistică a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. Este editor de știri la postul public Radio România Chișinău, făcând parte din echipa care a lansat stația în 2011. În perioada 1998-2007 a lucrat la fostul post municipal de radio Antena Chișinăului.
La un eveniment la care propaganda l-a arătat ca pe un țar semi-divin, Putin a emis teza că Rusia poartă în Ucraina un război de eliberare, scriu publicații independente. Veridica a selectat și articole despre datornici iertați dacă merg la război, rusoaice trimise în prima linie și femei care vor ca soții să li se întoarcă de la război.
Persoanele care protestează față de războiul din Ucraina sunt supuse unor rele tratamente, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum vrea regimul să cumpere tăcerea celor care au rude pe front.
Un jurnalist german a primit sute de mii de euro ca să îl laude pe Putin, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre îndoctrinarea copiilor și judecarea prizonierilor de război.
Rusia folosește nave de pescuit pentru spionaj și sabotaje, potrivit unei investigații din presa independentă rusă. Aceasta mai scrie și despre mobilizarea pentru război și o glumă privind lansarea unui atac nuclear.
Protestul anti-evreiesc din Daghestan arată cât de slab e, de fapt, regimul Putin, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și articole despre sănătatea lui Putin și zvonurile privind moartea sa.
Kremlinul vrea ca Putin să fie reales cu 80% din voturi, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre spionii ruși și supravegherea populației de către autorități.
Avocații pentru drepturile omului sunt hărțuiți de autorități, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și articole despre creșterea dezertărilor și ororile războiului văzute de o jurnalistă rusă.
Copiii sunt îndoctrinați cu „educație patriotică”, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și povestea unui artist care, printr-o serie de farse, a expus obediența și lipsa de pregătire a profesorilor.
Noul buget al Rusie pare gândit să pregătească economia pentru un război fără sfârșit, potrivit presei independente ruse. În paralel, stalinismul e reabilitat prin intermediul monumentelor.
Presa pro-Kremlin, instruită să critice Armenia în criza din Karabah, scriu jurnaliștii ruși independenți. Aceștia povestesc și cum sunt urmăriți și amenințați cu moartea în UE.
Alegerile sunt organizate astfel încât să câștige oamenii puterii, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și articole despre urmărirea jurnaliștilor și costul războiului pentru ruși.
Rusia recrutează migranți pentru războiul din Ucraina, scrie presa independentă rusă. Aceasta analizează și cheltuielile militare în creștere ale rușilor și preia un apel anti-Putin al opoziției.
Rusia folosește crimele de război ca o armă pentru a-și înfrânge adversarii, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum se asigură Kremlinul că va câștiga alegerile în Rusia și Ucraina ocupată.
În Rusia profesorii sunt forțați să predea propaganda regimului Putin, iar parlamentarii votează la comandă, fără să mai consulte legile, arată articole selectate de Veridica.
Numeroși ceceni luptă în Ucraina împotriva forțelor Moscovei, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și articole despre ce a învățat Putin din Georgia și propaganda predată în școlile Rusiei.
Oligarhii ruși susțin mașinăria de război, dar încearcă să scape de sancțiuni, potrivit presei independente rusă. Aceasta scrie și despre ucrainenii pro-ruși din regiunile ocupate.
Devenit un „dictator al fricii”, Putin se pregătește pentru un război îndelungat, de la care bărbații ruși nu se vor mai putea sustrage.
Pașaportizarea, interzicerea limbii ucrainene, deportarea și reeducarea copiilor sunt câteva din metodele prin care Moscova rusifică teritoriile ucrainene ocupate temporar.
Revolta lui Evgheni Prigojin arată că există fracturi în regimul Putin, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și un articol despre atacarea brutală, în Cecenia, a unei jurnaliste incomode.
Revolta grupului Wagner a arătat fragilitatea regimului Putin, afirmă o cunoscută expertă din Rusia. Veridica a selectat și articole despre imperiul media al lui Evgheni Prigojin și activitățile unui spion GRU.
Serghei Șoigu a adus mii de infractori în armată, scrie presa independentă rusă, care analizează și șansele Ucrainei de a intra în NATO și explică de ce Putin vrea un război cât mai lung.
În spatele statisticilor economice aparent bune stă economia de război, nu o creștere sănătoasă, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și articole despre persecuții în Caucaz și cum poate fi democratizată Rusia.
Ucraina a păcălit Rusia, prin acțiuni hibride, că ofensiva sa este iminentă, scrie presa rusă independentă. Aceasta apreciază și că Moscova era mai interesată decât Kievul de distrugerea barajului Nova Kahovka.
Chișinăul înființează o instituție anti-propagandă pentru a dezinforma, spune ex-președintele Igor Dodon, potrivit căruia Rusia nu face propagandă în Moldova.
Alegerile – pe care oricum le câștigă Putin – reprezintă un instrument util pentru Kremlin, scrie presa independentă rusă. Aceasta explică, totodată, de ce nu se mai poate conta pe sondaje și barometre de opinie în Rusia și cum sunt copiii încurajați să deseneze omoruri.
Incriminarea „rusofobiei” e noul instrument pe care regimul Putin îl pregătește împotriva criticilor săi, scrie presa independentă rusă. Aceasta abordează și cazul unui profesor încarcerat pentru că a criticat războiul.
FSB a recurs la jihadiști ISIS pentru a se infiltra în Ucraina, scrie presa independentă rusă. Veridica a notat și articole despre încercările Moscovei de a-și elimina opozanții în afara țării și despre civilii ucraineni deținuți ilegal de Rusia.
Schimbările frecvente ale conducerii forțelor ruse din Ucraina și scandalurile cu Evgheni Prigojin sunt legate de înfrângerile de pe front și jocurile politice ale lui Putin, scrie presa independentă rusă. Tot aceasta notează că armata a început să folosească obuziere din epoca lui Stalin și observă cât de săracă a fost parada militară din Piața Roșie.
Elita economică este tot mai nemulțumită de politicile lui Putin, dar nu îndrăznește să îl critice public, scrie presa rusă independentă. Aceasta abordează și despre sabotajele din Rusia și transformarea acestei țări într-un lagăr digital cu ajutorul instrumentelor biometrice.
Colaborarea cu regimurile autoritare nu aduce beneficii, scrie presa independentă rusă, care dă exemplul jurnalistului Roman Protasevici, pentru care procurorii au cerut zece ani de închisoare deși își recunoscuse vina. Veridica a mai selectat articole despre fuga de război și zidurile construite, atât de Rusia cât și de vecinii săi, pentru a-i ține pe ruși în țară.
Veterani ai războiului din Ucraina sunt trimiși în școlile rusești pentru a îndoctrina elevii, scrie presa independentă rusă. Veridica a mai selectat și articole despre mercenarii Wagner și epuizarea bugetului Rusiei.
Jurnaliștii independenți și activiștii ruși denunță „revenirea la teroarea stalinistă”, direcționată împotriva celor care se opun războiului din Ucraina. Veridica a selectat din presa rusă independentă și interviul unui fost angajat al serviciului de pază al lui Vladimir Putin (FSO) care a fugit din țară de la invazia rusă în Ucraina.
Războiul i-a determinat pe mulți savanți ruși să părăsească țara, din opoziție față de conflict sau pentru că nu își mai pot desfășura activitatea normal, scrie presa independentă rusă. Veridica a mai selectat articole despre interesul sporit al afaceriștilor ruși pentru Emiratele Arabe Unite și persecutarea unui cuplu de activiști anti-război.
Pentru prima oară după epoca sovietică, unui părinte din Rusia i se ia copilul din cauza opțiunilor sale politice, scrie presa rusă independentă. Veridica a mai selectat articole despre pedepsirea militarilor care nu vor la război, civili ucraineni luați prizonieri de ruși și mutarea unor bombe nucleare în Belarus.
Propaganda și dezinformarea Kremlinului se regăsesc în noua concepție de predare a istoriei în Universitățile din Rusia, constată presa rusă independentă, care mai scrie și despre persecutarea tătarilor din Crimeea, pe parcursul celor nouă ani de la anexarea peninsulei, pentru că nu sunt loiali autorităților ruse de ocupație.
Serviciul de informații FSB are oameni care monitorizează expozițiile de artă pentru ca nu cumva să fie expuse lucrări care nu respectă agenda statului, potrivit presei independente ruse care mai scrie și că, dincolo de acțiunile FSB e autocenzura artiștilor. Un alt fenomen al Rusiei contemporane este reapariția „turnătorilor”, care îi denunță pe cei care critică războiul din Ucraina sau regimul lui Putin.
O fată de 13 ani a fost dată afară din școală, iar tatăl său a ajuns pe mâna FSB-ului, pentru un desen pro-pace, scrie presa rusă independentă. Din selecția realizată săptămâna aceasta de Veridica aflăm și cum a devenit Patriarhia Moscovei un braț al propagandei Kremlinului dar și cine e e responsabil de război – în primul rând Putin, dar și cei care l-au votat și i-au permis să devină un autocrat, jurnaliștii de propagandă, ofițerii și soldații de pe front.
Problema lingvistică și identitară a persistat de-a lungul celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Cea mai importantă revendicare din timpul mișcării de eliberare națională din anii 1988-91 – recunoașterea limbii române ca limbă oficială și a faptului că moldovenii fac parte din poporul român – a fost deturnată în următorii ani de politicienii din vechea nomenclatură comunistă, care au reușit să includă în Constituție sintagma „limba moldovenească” ca limbă de stat.
Conducerea Rusiei crede că se află într-un război permanent și are o viziune imperială și expansionistă, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum planul de refacere a „Rusiei Mari” pus în mișcare de Putin prevede capturarea Ucrainei prin război și a Belarusului prin forțarea unei uniuni.
Presa de propagandă rusă reia narațiunea falsă privind masarea armatei române la granița cu Republica Moldova după ce a fost demontată de presă și dezmințită oficial de România. Mediafax, agenția de presă care a publicat știrea falsă în România, o înlocuiește fără explicații.
Rușii trebuie să înțeleagă că războiul din Ucraina e pierdut pentru a putea să aducă o schimbare în bine în propria țară, consideră dizidenți citați de presa independentă rusă. Aceasta mai scrie și despre pierderile cauzate de războiul declanșat de Rusia împotriva țării vecine, dar și despre nevoia ca Occidentul să devină mai atractiv pentru țările în curs de dezvoltare, pentru a câștiga competiția cu modelul alternativ oferit de autocrații.
Cenzorii Kremlinului nu mai au ce monitoriza la capitolul critică la adresa lui Putin, constată jurnaliștii ruși de investigație, după ce a fost epurată și blocată toată mass-media de opoziție din Rusia. Presa rusă independentă mai scrie și cum au eșuat eforturile Kremlinului de a recruta mercenari în Serbia pentru războiul din Ucraina.
Potrivit liderei de la Chișinău, planul rusesc implică unități para-militare din luptători străini, în civil, care ar fi urmat să atace instituții ale statului și să ia ostatici, acțiunile fiind mascate de proteste ale opoziției pro-rusești.
Imperialismul rusesc de astăzi este rezultatul politicilor din „liberalii” ani 90, tolerate la vremea respectivă de Occident și de Ucraina, scrie presa independentă rusă. Aceasta mai arată că, invadând Ucraina, Rusia i-a făcut pe europeni să își regăsească solidaritatea, dar și cum, anterior, Moscova a plătit parlamentari din UE pentru a susține anexarea Crimeii de către Rusia. Jurnaliștii au analizat și atitudinea artiștilor ruși față de război și au constatat că aceia care sunt relevanți pentru tineri au evitat să îl susțină sau chiar l-au condamnat.
Firmele de servicii funerare din Rusia sunt supra-aglomerate și în multe locuri din țară se extind cimitirele sau se înființează unele noi din cauza numărului mare de persoane ucise în războiul din Ucraina, scrie presa independentă rusă. Tot acolo, Veridica a găsit și o analiză privind eșecul așa-numitei doctrine Gherasimov, care ar fi trebuit să facă din armata rusă o forță modernă, capabilă să poarte un nou tip de război, cu multe elemente hibride.
„În Rusia, jurnaliștii nu pun întrebări” i-a spus unei jurnaliste un ofițer suspectat că ar fi fost implicat în bombardarea unui bloc de locuințe din orașul ucrainean Dnipro. Presa rusă independentă mai scrie și cum eforturile Kremlinului de a mări efectivele armatei par supuse eșecului, dar și despre felul în care regimul Putin încearcă să îi țină sub control pe ruși și să se impună în plan internațional prin frică.
Autoritățile ruse au recunoscut pentru prima oară pierderi masive provocate de un atac ucrainean, iar schimbarea tacticii de comunicare pare să fi fost făcută pentru a preveni un scandal, scrie presa rusă independentă. Tot aceasta relatează despre rusificarea copiilor ucraineni deportați în Rusia și despre cursa înarmărilor declanșată de invadarea Ucrainei.
Războiul din Ucraina se dovedește tot mai costisitor pentru economia Rusiei, potrivit presei independente ruse, care scrie despre deficitul bugetar din 2022 și cel care se anunță în 2023, dar și despre problemele pe care le întâmpină industria, unde accentul se pune pe producția cu caracter militar.
Războiul încă îi urmărește pe refugiați, deși unii au părăsit Ucraina de luni de zile. Își amintesc de bombardamentele rușilor. Vorbesc cu rudele rămase dincolo, care le spun ce se întâmplă. Se gândesc tot timpul la întoarcerea acasă. Câteva zeci de mii din milioanele de refugiați de război ucraineni s-au oprit în Republica Moldova. Mariana Vasilache i-a întâlnit pe unii dintre ei chiar la școala la care a studiat în copilărie, care acum le-a devenit casă.
Militari trimiși pe front în Ucraina încearcă să scape de război și armata, iar statul răspunde trimițându-i în judecată, scrie presa independentă acolo. Tot aceasta analizează și răspunsul propagandei Kremlinului la înfrângerile din Ucraina: s-a transformat într-o „propagandă de criză”.
Presa independentă rusă relevă că serviciile speciale au o nouă predilecție pentru „prevenirea” atacurilor teroriste ale „naționaliștilor” ucraineni. Jurnaliștii mai constată că posturile oficiale de la Kremlin sunt în continuare urmărite de rușii din statele europene, deși au fost interzise în UE.
Presa rusă independentă scrie că pierderile printre cei mobilizați recent vor ajunge la 100 de mii de persoane, dar asta nu-l va opri pe Putin, dimpotrivă, îi va trimite la război și pe tinerii înrolați acum în armată. Jurnaliști ruși scriu și și despre un cuplu, arestat recent în Suedia, care avea legături cu serviciul rus de informații militare și cu cei care i-au otrăvit pe Serghei și Iulia Skripal.
Presa rusă independentă relevă că un număr record de deținuți au dispărut din închisorile din Rusia, fiind înrolați de prietenul lui Putin în războiul împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, sondajele comandate de Kremlin arată că populația nu agreează războiul, așa cum și-ar dori autoritățile. Și tot jurnaliștii ruși scriu cum generalii care-l păzesc pe Putin vor să-l apere cu preoți, hipnotizori și parapsihologi.
Presa rusă independentă relevă cum sunt folosiți imigranții ruși din SUA pentru promovarea intereselor Kremlinului, în special după anexarea Crimeii și în contextul războiului din Ucraina. Totodată, jurnaliștii constată că pe paginile oficiale ale autorităților ruse nu a fost publicată harta cu teritoriile anexate în acest război, dar și că accesul la datele privind cheltuielile bugetului de stat a fost blocat, pentru ca jurnaliștii să nu mai poată estima pierderile de război.
Batalioane întregi de ruși mobilizați sunt distruse pe frontul din Ucraina, iar militarii sunt abandonați de comandanți, scrie presa independentă rusă. Tot aceasta arată cum sunt instruite organele de propagandă să descrie unul dintre cele mai mari eșecuri ale războiului lui Putin – retragerea din Herson.
Presa independentă rusă scrie că o treime din funcționarii ruși au fugit din țară odată cu mobilizarea pentru războiul din Ucraina. Jurnaliștii mai observă că fake-urile la adresa Occidentului din discursul lui Putin, rostit la clubul Valdai, ar putea fi adevărate doar dacă s-ar referi la acțiunile sale.
În timp ce Kremlinul susține politic opoziția penală de la Chișinău, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova pentru a reveni la putere și a scăpa de dosare, propagandă rusă mediatizează masiv protestele organizate de Partidul Șor, declarațiile antioccidentale ale fostului președinte socialist și o critică pe actuala șefă a statului Maia Sandu. Veridica a trecut în vedere principalele narațiuni cu privire la Republica Moldova care apar în presa guvernamentală rusă.
Jurnaliștii ruși de investigație au descoperit subdiviziunea secretă din cadrul Forțelor armate ruse care dirijează atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina. De asemenea, presa rusă independentă constată că miturile pe care s-a ținut regimul putinist s-au destrămat unul după altul din cauza războiului în Ucraina.
Chișinăul s-a dezvoltat doar pe timpul Imperiului Rus și al Uniunii Sovietice și s-a degradat în perioada unirii cu România și a independenței Republicii Moldova, potrivit unei narațiuni din presa rusă. În realitate, Chișinăul s-a dezvoltat semnificativ în perioada în care a făcut parte din România și a fost în mare parte distrus de Armata Roșie în 1941 și 1944, înainte de a fi reconstruit în stil sovietic.
Odată cu mobilizarea anunțată de Putin, s-a dublat numărul atacurilor asupra comisariatelor militare din toată Rusia, scrie presa independentă rusă. În același timp a crescut și numărul celor care se eschivează de la serviciul militar, tinerii fiind luați cu arcanul. Rușii care au fost mobilizați recent își pierd viața în război, fiind trimiși în prima linie, fără vreo pregătire militară, pe post de carne de tun.
Minciuni, adevăruri convenabile și cenzura sunt folosite de Kremlin pentru a impune narațiunile care îi convin, potrivit presei independente ruse. Aceasta scris și despre tezele pe care mass-media afiliată puterii trebuie să le impună pentru a inocula sentimente de „coeziune” și „mândrie” – fortificarea Rusiei, triumful „operațiunii speciale” din Ucraina și „noua ordine mondială”.
Supraviețuitorii din orașul Izium au povestit pentru The Insider, după ce au fost eliberați de armata ucraineană, cum le-au fost ucise rudele și cât de brutală a fost ocupația rusă. O altă publicație rusă independentă scrie pe cine a numit Rusia la conducerea regiunilor ocupate din Ucraina – militari care își ascund identitatea, persoane care au legături cu administrația prezidențială și serviciile secrete și chiar și infractori.
Cetățenii ruși sunt mobilizați de la serviciu, de la universitate și chiar în timpul protestelor, dar propagandiștii, care îndeamnă lumea lupte și declarau la televizor că vor să meargă pe front, acum se eschivează, scrie presa independentă rusă după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială.
În zelul lor de a executa ordinele, ofițerii armatei ruse și-au trimis oamenii la moarte, scrie presa independentă rusă, care preia mărturii ale unor militari ce au luptat în Ucraina. Un alt subiect este al rușilor din diasporă care, aliați cu extrema dreaptă din Occident, organizează manifestări de susținere a războiului din Ucraina.
Guvernarea pro-europeană de la Chișinău închide universități și școli pentru a procura armament occidental, iar poporul va fi în carne de tun în jocurile geopolitice ale marilor actori, susține fostul președinte prorus Igor Dodon într-un interviu pentru presa rusă. Narațiunea falsă se înscrie în retorica anti-NATO și anti-occidentală, care s-a intensificat odată cu agresiunea rusă în Ucraina.
Două noi investigații ale jurnaliștilor ruși independenți arată viața de lux a primelor persoane în stat. Iahtul Scheherezade a lui Putin a costat aproape 600 de milioane de euro, bani adunați de oligarhi, relevă jurnaliștii. O altă investigație arată cum s-a îmbogățit familia lui Andrei Turceak, secretar al Edinaia Rossia și vicepreședinte al Consiliului Federației, privatizând și distrugând cel mai important complex din industria de apărare a Rusiei.
Unul din „experții independenți” trimiși de AIEA la Zaporojie e, de fapt, primatolog cu vechi legături politice în Rusia, scrie presa independentă rusă. Veridica a mai selectat articole despre cum sunt învățați elevii ruși să iubească, să lupte și să moară pentru Patria-mamă și despre luptătorii ucraineni de la Azovstal, din Mariupol.
Presa independentă și experții ruși analizează starea forțelor armate ale Federației Ruse, care suferă pierderi catastrofale în războiul declanșat în Ucraina, și scriu despre armamentul sovietic învechit folosit de ruși, care face numeroase victime în rândul civililor, dar și al celor care îl folosesc. Citiți și cum a schimbat războiul peisajul mediatic din Rusia.
Înainte de izbucnirea războiului, armata rusă era deja într-o stare precară, după cum relevă mărturia unui militar care a luptat în Ucraina. Subiectul este abordat de o presa independentă rusă, care mai scrie și cum „bucătarul lui Putin”, Serghei Prijojin, care conduce grupul de mercenari Wagner, recrutează infractori, inclusiv criminali, din pușcării. O altă temă este cea a componentelor occidentale folosite în armele rusești, în condițiile în care industria rusă nu are tehnologia necesară.
Guvernarea PAS provoacă haos în Moldova, vrea să rupă relațiilor cu Gazprom, iar SUA pregătesc un succesor în locul Maiei Sandu, scrie un site apropiat politicilor promovate de Kremlin. Acesta mai scrie și că Maia Sandu pregătește o lovitură de stat împotriva ei însăși. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea proeuropeană de la Chișinău și să destabilizeze situația internă din Republica Moldova.
Legende urbane despre ucraineni și războiul din Ucraina ajung să fie folosite ca propagandă de război de Moscova, scrie presa independentă rusă. Aceasta arată și de ce manipulează și dezinformează raportul Amnesty International care critică Ucraina, dar și cum a recurs regimul Putin la amenințarea nucleară.
Propaganda îl compară pe Putin cu legendarul cneaz canonizat Alexandr Nevski, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și despre exodul elitelor care se opun războiului din Ucraina și lupta lor pentru democrație.
Foametea din Basarabia nu a fost organizată de regimul sovietic ci a fost o consecință a secetei și inacțiunii autorităților locale, iar Moscova i-a ajutat pe moldoveni. Narațiunea falsă apare într-o publicație online apropiata Kremlinului, iar scopul este de a disculpa regimul sovietic totalitar, care s-a impus prin teroare.
Presa independentă explică de ce armată rusă bombardează orașele ucrainene și cartierele civile și cum propaganda folosește minoritățile naționale din republicile Federației Ruse ca imagine pentru atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Aceste texte sunt ilegale din punctul de vedere al Moscovei: chiar si cei care le citesc riscă să facă închisoare.
Presa rusă independentă relatează că medici, profesori, funcționari și constructori ruși sunt trimiși în teritoriile ocupate din Ucraina pentru a pregăti „unirea cu Rusia”. În același timp, sancțiunile occidentale lovesc în economia rusă și în bunăstarea populației, spun experții. Președintele Putin însă, continuă să șantajeze Europa cu frigul la iarnă și foamete.
Armamentul livrat Ucrainei ar tranzita teritoriul Republicii Moldova, spune politicianul pro-rus Igor Dodon, într-un interviu acordat în arest la domiciliu. Declarațiile acestuia au fost preluate și de presa oficială din Federația Rusă și au scopul de a dezinforma și de a acuza guvernarea proeuropeană de la Chișinău că vrea să implice țara în război.
Persoane care se opun războiului organizează pe teritoriul Rusiei acte de sabotaj, potrivit presei independente ruse. Aceasta mai scrie și despre modul în care a reușit regimul lui Putin să dezbine societatea folosind subiecte sensibile, pentru a preveni mișcările de protest și inițiativele antiputiniste.
Republica Moldova va intra într-o criză profundă dacă se va alătura Uniunii Europene și sancțiunilor antirusești, susțin agenția oficială de știri din Rusia și oligarhul-fugar moldovean Ilan Șor. Tema sancțiunilor antirusești este exploatată de propaganda rusă și de agenții de influență ruși din Republica Moldova și se înscrie în lista amenințărilor Kremlinului la adresa Chișinăului.
Uniunea Europeană oferă statutul de țări candidate la aderare în baza rusofobiei acestora și, împreună cu NATO, adună o coaliție de război împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni sunt lansate de politicieni pro-ruși de la Chișinău și oficiali de la Moscova. Acestea au apărut în contextul în care Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.
Presa rusă independentă scrie despre voluntarii fără pregătire militară trimiși de Moscova să moară în Ucraina, dar și despre rolul mercenarilor care luptă pentru ruși. Kremlinul nu este atent doar la ce se întâmplă pe front, ci și la cum le vinde rușilor din generațiile viitoare războiul: programa școlară include acum noua ideologie putinistă și povestea oficială despre războiul din Donbass.
Presa independentă rusă scrie despre cum a împins Kremlinul Finlanda și Suedia către NATO prin agresivitatea sa în Ucraina și politicile imperialiste. Mediazona analizează cazurile militarilor ruși care au refuzat să mai lupte în Ucraina, iar Garry Kasparov denunță ezitarea Occidentului de a-i livra Kievului armamentul de care aceasta are nevoie.
Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.
Presa independentă din Rusia face un bilanț al celor 100 de zile de la începutul agresiunii lui Putin în Ucraina și constată că războiul a schimbat societățile rusă și ucraineană. În timp ce prima a devenit mai timorată, cea de-a doua a devenit mai unită și mai determinată să-și apere țară și identitatea, constata jurnaliștii. Totodată, forțele ucrainene se pregătesc de o contraofensivă în această vară, fiind în așteptarea armamentului american.
Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.
În timp ce Kremlinul și majoritatea canalelor media rusești insistă în continuare pe narațiunea cu „operațiunea specială”, presa independentă din Rusia scrie despre crimele de război comise de armata rusă în Ucraina, de la uciderea populației civile, până la distrugerea completă a unor orașe. De asemenea, jurnaliștii de investigație au analizat arsenalele celor armate și raportul de forțe dintre acestea.
Vladimir Putin și elita rusă denunță Occidentul și lipsa de patriotism a rușilor care aleg să trăiască acolo, dar chiar copiii elitei – inclusiv fiica lui Putin – au ales confortul vieții în statele vestice, scrie presa independentă rusă. Un alt subiect e cel al politicienilor occidentali care au ales Rusia și generozitatea cu care aceasta i-a răsplătit.
În ciuda măsurilor luate de Moscova pentru a-și asigura monopolul asupra informației cu privire la războiul din Ucraina, jurnaliștii ruși independenți continuă să scrie. Veridica a selectat mai multe materiale care descriu ce se întâmplă în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia: cum este maltratată populația locală de forțele armate ruse, cum dispar bărbații din orașe, cum sunt numite noi administrații „militaro-civile” și cine sunt oamenii puși de ruși să conducă teritoriile acaparate.
Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.
Zeci de mii de oameni au părăsit în ultimele trei luni Rusia din cauza persecuțiilor, condamnând agresiunea în Ucraina. În țară au mai rămas însă persoane care continuă să fie în opoziție față de putere și să participe la acțiuni anti-război. Mulți jurnaliști, activiști și apărători ai drepturilor omului nu intenționează să renunțe la activitatea lor în Rusia, în pofida legilor represive și amenințărilor cu dosare penale. Veridica a selectat subiecte de pe principalele platforme de liberă exprimare rusești.
Militarii ucraineni practică ritualuri sataniste pentru ca forțele întunericului să-i ajute în lupte, scrie agenția rusă de știri Ria Novosti. Narațiunea are scopul să demonizeze adversarul, armata ucraineană.
Presa rusă independentă continuă să relateze despre războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra oamenilor din Rusia, despre militarii ruși dispăruți în timpul invaziei și familiile lor care-i caută, despre tinerii care sunt forțați să accepte contractele militare pentru a fi trimiși la război, sau despre cetățenii ruși care protestează împotriva agresiunii, chiar dacă-și riscă libertatea și viața.
Statele occidentale și Ucraina au organizat acte teroriste în Transnistria pentru a atrage Moldova în NATO și pentru a captura muniția depozitată în regiune încă din perioada sovietică, scrie presa rusă. Narațiunile false sunt folosite împreună cu meta-narațiunea mai veche privind responsabilitatea Occidentului pentru războiul din Ucraina.
Veridica a selectat săptămâna aceasta materiale despre cum sunt fabricate minciunile de război, cum au fost eliminate din manualele școlare cuvintele Ucraina și Kiev și ce învață studenții de la facultățile de jurnalism în noul context politic din această țară.
Crimele, torturile și jafurile comise de militarii ruși sunt rezultatele unui sistem educațional deficitar dar și al problemelor sociale neglijate de autorități, scrie presa independentă rusă, care continuă să lucreze în ciuda faptului că este cvasi-interzisă în Rusia. Veridica a mai notat și un articol despre cum au ajuns rușii să îi denunțe pe cei care nu împărtășesc varianta oficială despre război, precum și două interviuri, unul despre regimul lui Putin, al doilea despre declinul industriei petroliere rusești din cauza sancțiunilor.
Moldovenii trebuie să fie recunoscători URSS pentru că au fost eliberați în 1945 și au putut să își fondeze, ulterior, un stat. Narațiunea, lansată după ce Republica Moldova a interzis simboluri asociate cu armata rusă și invadarea Ucrainei, ignoră faptul că URSS a fost stat agresor la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar la sfârșitul acestuia a devenit putere de ocupație.
Crimele comise de militarii ruși în Ucraina amintesc de cele ale ostașilor sovietici din cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit presei independente ruse, care continuă să lucreze în ciuda faptului că a fost, practic, interzisă în Rusia. În monitorizarea Veridica mai puteți citi cum au devenit caucazienii carne de tun în armata rusă, despre eforturile de îndoctrinare în școli, dar și cum, din cauza crizei economice, oamenii au ajuns să fure alimente.
Rusia, stat succesor al URSS, și-a asumat și a promovat, sub Vladimir Putin, și multe din miturile acestuia, în special cele cu privire la forța sa și a armatei sale. Miturile respective se găsesc în imaginarul colectiv din întreg spațiul ex-sovietic; invadarea Ucrainei a început însă să spulbere multe din ele, inclusiv cele cu privire la armata victorioasă, soldatul eliberator și popoarele înfrățite.
Echipa Proekt, declarată de anul trecut organizație nedorită pe teritoriul Federație Ruse, revine cu o amplă investigație despre problemele de sănătate ale lui Vladimir Putin. The Insider scrie cum, înainte de a fi asasinat, politicianul Boris Nemțov a fost urmărit de agenți FSB implicați ulterior în otrăvirea lui Alexei Navalnîi. De asemenea, publiciștii ruși analizează șansele ca Putin să fie judecat de Tribunalul de la Haga pentru crime de război.