
În perioada 10-11 iulie 2025, ministrul afacerilor externe, Oana Țoiu, a participat la Conferința privind reconstrucția Ucrainei, co-organizată la Roma de Italia și Ucraina. Potrivit MAE, din delegația României au mai făcut parte Mihai Jurca, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului României și reprezentant special al României pentru reconstrucția Ucrainei, Gabriela Dancău - ambasadoarea Romaniei în Italia, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe.
România, rol major în reconstrucţia Ucrainei
Mesajul transmis de delegaţia României a subliniat disponibilitatea ţării noastre de a contribui substanțial la reconstrucția Ucrainei, prin instituțiile sale şi mediul de afaceri, datorită cunoașterii profunde a regiunii, poziției geografice, infrastructurii de interconectare energetică și logistică aflată în plină dezvoltare şi siguranței oferite de prezența NATO în regiunea Mării Negre. "În ultimii ani, România a devenit un hub esențial pentru Ucraina în etapele de ajutor umanitar şi tranzit al produselor exportate – un avantaj care trebuie consolidat în etapa de reconstrucție", se arată în comunicatul diplomaţiei de la Bucureşti.
Un accent major a fost pus pe identificarea modului în care sectorul privat din România se poate implica activ în procesul de reconstrucție şi pe potențialele investiții comune ale celor două state şi ale UE pentru adaptarea infrastructurii de transport, logistică, energie și infrastructură digitală la graniță. "Este esențial ca firmele românești să aibă acces la informații clare, la finanțarea garanțiilor europene și canale directe de colaborare, pentru a putea contribui în domenii strategice precum energie, energie nucleară, construcții, industria de apărare, tehnologie şi cybersecurity dar și în domeniul de sănătate şi sprijin acordat copiilor.", mai arată sursa citată.
Sprijin pentru drumul european al Ucrainei şi Republicii Moldova
Ministrul Oana Țoiu a reconfirmat şi angajamentul României pentru aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, obiectiv afirmat clar în noul program de guvernare al României, precum și în contactele recente ale Președintelui României. Oficialul român a precizat că acest obiectiv nu este doar unul politic, ci și o investiție strategică în securitatea, stabilitatea și prosperitatea României, fiind varianta prin care economia noastră este percepută ca sigură pentru investiții şi cu acces la piețe noi şi în vecinătate.
Oficialul român a subliniat necesitatea păstrării unei viziuni de interconectare regionale în procesul de reconstrucție, o viziune care să includă și Republica Moldova dar și conectivitatea în Marea Neagră între obiectivele de reconstrucție. A amintit, în context, investițiile semnificative realizate în dezvoltarea Portului Constanța ca hub logistic, dublarea numărului de puncte de trecere a frontierei de la granița României cu Ucraina, precum și planurile de dezvoltare a conexiunilor rutiere prin construcția de autostrăzi care leagă regiunea de restul Europei. În acest fel, România investește țintit în dezvoltarea economică a regiunii Mării Negre și în consolidarea infrastructurii logistice, măsuri cu valoare strategică și în domeniul apărării Flancului Estic.
Ministrul afacerilor externe a subliniat că procesul de reconstrucție a Ucrainei presupune o coordonare continuă între mediul guvernamental și cel privat şi a susținut importanța palierului local şi regional şi exemple ale municipalităților şi consiliilor județene. Totodată, a reconfirmat disponibilitatea României de a acorda asistență în domeniu Ucrainei, având în vedere experiența dobândită de autoritățile române în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană şi a anunțat desemnarea de către Guvernul României a domnului Mihai Jurca în rolul de reprezentant special al României pentru reconstrucția Ucrainei.
Întâlniri bilaterale
În marja conferinței, ministrul afacerilor externe a avut o serie de întâlniri bilaterale cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna pentru a discuta despre un viitor forum comun de afaceri, cu comisarul european pentru Apărare și Spațiu, Andrius Kubilius privind promovarea industriei noastre de apărare, cu Secretarul General al Consiliului Europei, Alain Berset despre instrumentele necesare pentru recuperarea prejudiciilor de la Federația Rusă, cu Marele Cancelar al Ordinului Suveran de Malta, Riccardo Paternò di Montecupo privind activitatea umanitară în regiune și cu Directorul General al Organizației Internaționale pentru Migrație, Amy Pope, despre competențele necesare viitoarelor echipe de reconstrucție.
Discuțiile s-au axat pe rolul strategic al României în regiune și pe contribuția pe care industria românească de apărare o poate avea la consolidarea securității europene, inclusiv prin dezvoltarea de capacități de producție și livrare pentru achizițiile comune de înzestrare ale statelor UE. Țoiu a prezentat nevoile și prioritățile României în contextul viitoarei legislații Omnibus, subliniind angajamentul comun pentru continuarea dialogului tehnic, simplificarea procedurilor comune de achiziții și facilitarea accesului la fondurile europene dedicate dezvoltării industriei de apărare.
În cadrul întrevederii a fost menționat de Mihai Jurca și rolul esențial al instrumentului european SAFE, în valoare de 150 de miliarde de euro, pentru consolidarea cooperării industriale europene în domeniul Apărării. Oficialii români au reiterat sprijinul pentru inițiative de producție comună, achiziții integrate și dezvoltarea unei capacități sustenabile de răspuns la nivel european, în strânsă colaborare cu partenerii. Ministrul Țoiu a reafirmat angajamentul României de a contribui activ la întărirea securității europene, precum și la dezvoltarea unei industrii de apărare inovatoare, interconectate și reziliente, capabilă să sprijine apărarea națională și a aliaților. Totodată, a subliniat interesul României pentru aprofundarea cooperării în domeniul securității și apărării, precum și cu alți parteneri 'like-minded' și a salutat cele mai recente Parteneriate de Securitate și Apărare semnate cu parteneri valoroși ai UE - cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, convenit la 19 mai, și cu Canada, la 23 iunie.