România se alătură statelor UE care cer relaxări ale regulilor privind defrișările

România se alătură statelor UE care cer relaxări ale regulilor privind defrișările
© Veridica   |   Păduri în Munții Bucegi, România, iunie 2024

Majoritatea țărilor Uniunii Europene, printre care și România, au cerut modificări suplimentare ale legii anti-defrișări a blocului comunitar, spunând că nu se poate ca unii dintre producătorii lor să respecte termenii acesteia și că se confruntă cu un dezavantaj competitiv, se precizează într-o scrisoare obţinută de Reuters, și semnată de a fost semnată de Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.

Miniștrii agriculturii din 18 dintre cele 27 de țări membre ale UE au scris luni Comisiei, cerând ca regulile UE să nu fie aplicate țărilor considerate a avea un risc scăzut de defrișări. Acestea ar trebui să se limiteze la măsurile naționale, au spus ei. „Cerințele excesive și redundante ce ar trebui eliminate în țările în care expansiunea agricolă nu reduce semnificativ suprafața forestieră”, se arată în scrisoare.

Legea europeană va intra în vigoare în decembrie

Începând din decembrie, legea UE privind defrișările va impune operatorilor care introduc pe piața UE produse precum soia, carne de vită și ulei de palmier să furnizeze dovezi că acestea nu au fost obţinute ca urmare a defrișărilor. Autorităţile de la Bruxelles au amânat deja implementarea legii privind defrişările cu un an și au relaxat regulile de raportare în urma criticilor din partea partenerilor comerciali, inclusiv a SUA, precum și din partea țărilor membre ale UE.

Legea privind defrișările se aplică și exporturilor UE, determinând cele 18 țări să își exprime îngrijorarea că producătorii europeni s-ar putea reloca în străinătate pentru a evita costurile suplimentare ale respectării regulilor. „Trasabilitatea completă pe piața UE, impusă de regulament pentru toate mărfurile, va fi extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, pentru unele dintre ele”, se adaugă în scrisoare.

Țările semnatare au precizat că administraţia de la Bruxelles ar trebui să ia în considerare amânarea din nou a implementării legii, în timp ce elaborează propuneri de simplificare suplimentară a regulilor. Un purtător de cuvânt al Comisiei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Timp citire: 1 min