Noul președinte al României, Nicușor Dan, și-a inaugurat mandatul de cinci ani

Noul președinte al României, Nicușor Dan, și-a inaugurat mandatul de cinci ani
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Președintele României, Nicușor Dan, privește la ceremonia de depunere a jurământului pentru primul său mandat, în cadrul unei sesiuni solemne la Palatul Parlamentului din București, România, 26 mai 2025.

„Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea” – a promis, luni, în primul discurs de după învestire, noul șef al statului român, Nicușor Dan.

Teme recurente în discursul clasei politice de la București

După ce a depus jurământul, în fața plenului reunit al Parlamentului bicameral de la București, Dan a spus că „România are nevoie de o schimbare fundamentală, bineînțeles, în limitele statului de drept”.

Președintele afirmă că, „pe termen scurt, România are o problemă, problema deficitului. Pe scurt, România cheltuiește prea mult, statul român cheltuiește prea mult față de ce își poate permite, și chestiunea asta poate să pună în discuție stabilitatea financiară”.

De aceea, președintele vrea „un Guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este în interesul național ca această majoritate să-și asume reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să transmită piețelor financiare mesajul de stabilitate”. 

„În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și să eficientizăm cheltuielile statului, să asigurăm o guvernanță și un management profesionist la companiile de stat, să avem o strategie bine definită de dezvoltare economică, să stimulăm capacitățile agro-industriale și de procesare, pentru a optimiza producția agricolă, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene și, cel mai important, să asigurăm un cadru favorabil investitorilor” – a reluat Dan alte teme recurente în discursul clasei politice de la București.

Pilonii politicii externe rămân Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, apartenența la Uniunea Europeană și la NATO

În ceea ce privește politica externă a României, a afirmat noul președinte, „este nevoie de consolidarea relațiilor transatlantice, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, participarea noastră la NATO și participarea la dialogul dintre Uniunea Europeană și NATO, participarea la arhitectura europeană de apărare autonomă, reducerea dependențelor critice în ceea ce privește energia, tehnologia și lanțurile de aprovizionare, consolidarea sistemului de apărare în fața războiului hibrid, mărirea treptată a procentului din PIB pentru Apărare, în acord cu partenerii noștri, participarea activă a României în procesul de decizie la nivelul Uniunii Europene”.

 

Sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova e una dintre ținte

 

Nicușor Dan a mai declarat că una dintre prioritățile mandatului său va fi sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova vecine.

În relația București – Chișinău, Dan mai vrea consolidarea şi extinderea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice şi de transport, crearea fondului de garantare al investiţiilor româneşti în Republica Moldova, continuarea şi extinderea schimburilor culturale şi academice.

Șeful statului român mai cere să devină funcţionale acele instituţii despre care afirmă că produc dificultăţi: vămile şi Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie.

„România are în România, în diaspora, în Republica Moldova şi în teritoriile din jurul României oameni muncitori, oameni cinstiţi, oameni de bun simţ, are meseriaşi care au dovedit, are oameni de afaceri care au dovedit, are profesionişti care au dovedit; trebuie ca noi toţi, împreună, să concentrăm toate aceste energii pentru binele comun şi pentru România la care visăm cu toţii” – a afirmat președintele Dan.

 

Boicotat de AUR, tratat cu spatele de SOS, binecuvântat de Patriarh

 

Parlamentarii AUR (principalul partid de opoziție) nu au participat la ceremonia de învestire a noului şef al statului, Nicuşor Dan, fiindcă „nu pot gira prin prezenţă o lovitură împotriva suveranităţii poporului''.

„Nu recunoaştem legitimitatea noului regim şi vom reprezenta voinţa reală a poporului român. Refuzăm să fim parte a unui spectacol mincinos, organizat de un sistem disperat să-şi conserve puterea. (...) AUR va iniţia o dezbatere amplă în societate pentru nerecunoaşterea acestor alegeri şi atragem atenţia (asupra) unui pericol iminent de instaurare a unei dictaturi'' - susţine un comunicat al partidului condus de George Simion, învinsul lui Nicușor Dan în turul decisiv de scrutin al prezidențialelor, pe 18 mai.

În timpul ceremoniei de învestire, senatorii și deputații SOS România, partidul eurodeputatei rusofile Diana Șoșoacă, au stat cu spatele la prezidiu.

Prezent la Parlament, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, confesiune net majoritară, a binecuvântat pe „noul preşedinte al României, Nicuşor Daniel Dan, şi pe toţi conducătorii ţării noastre, parlamentari, miniştri, secretari de stat şi conducători locali, ca să lucreze spre slava Ta, (Dumnezeule), şi spre folosul comun al binecredinciosului Tău popor român''.

Predare-primire cu Ilie Bolojan, virtual premier

De la Parlament, Dan a mers la sediul președinției, Palatul Cotroceni, pentru a prelua mandatul de şef al statului.

Garda de onoare i-a dat onorul, în cadrul unei ceremonii militare.

Nicuşor Dan a fost întâmpinat în holul Palatului Cotroceni de Ilie Bolojan - preşedinte interimar de pe 12 februarie, după demisia lui Klaus Iohannis din funcţia de şef al statului.


În acel moment, Bolojan era preşedinte al Senatului şi preşedinte interimar al PNL, funcții din care s-a autosuspendat, pentru a putea exercita interimar șefia statului.


La predarea-primirea mandatului, Bolojan și Dan au avut o scurtă discuţie.

Bolojan ar fi prima opțiune a președintelui Dan pentru funcția de șef al unui nou guvern, declarat pro-occidental, care să includă PNL, USR, UDMR și, eventual, PSD.

Negocierile pe această temă încep marți.

Timp citire: 4 min