Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.
Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.
Fostul procuror general al Ucrainei a recunoscut că Ucraina va fi învinsă de Rusia, scrie presa rusă. Iuri Luțenko, care a fost și unul din liderii opoziției din perioada președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, i-ar pregăti astfel moral pe ucraineni pentru înfrângere. În realitate, cuvintele politicianului au fost scoase din context, acesta scriind, de fapt, că în pofida greutăților, Ucraina va reuși să-și elibereze toate teritoriile ocupate.
Volodimir Zelenski îi cere Occidentului mai mult armament pentru a cauza un război nuclear mondial, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe un politician francez. În realitate, Ucraina are nevoie de armament din Occident pentru a se apăra de agresiunea rusă în contextul continuării ostilităților.
La Kiev a avut loc un protest în masă față de război, organizat de soțiile și mamele militarilor ucraineni uciși în lupte, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei guvernamentale ruse. În realitate, în capitala Ucrainei s-a desfășurat un miting al soțiilor și mamelor militarilor din captivitate, care i-au cerut președintelui să realizeze un nou schimb de prizonieri.
La mijlocul lunii ianuarie, Ministerul rus al Apărării a recunoscut în premieră meritele grupului Wagner în Ucraina. Tensiunile dintre armată și grupul Wagner, al cărui patron a criticat modul în care generalii poartă războiul, sunt de notorietate. În plus, Kremlinul a preferat să fie în general discret, în ultimii ani, cu privire la legăturile sale cu grupul Wagner și activitățile acestuia. Recunoașterea meritelor acestei armate de mercenari – care e ilegală chiar și conform legislației ruse – arată rolul tot mai mare pe care grupul Wagner îl joacă în război.
UE va intra în recesiune din cauza Ucrainei și cu greu va trece de iernile grele, potrivit unor narațiuni de propagandă ale presei ruse, care o citează intenționat greșit pe șefa FMI Kristalina Georgieva. În realitate, ea a încurajat aspirația spre independența energetică a statelor occidentale, precizând că UE riscă să intre în recesiune din cauza agresiunii ruse, dar și a altor factori.
Statele membre NATO furnizează armatei ucrainene armament învechit pentru a scăpa de „fier vechi” și a-și umple depozitele cu echipamente militare și arme moderne, potrivit unei noi narațiuni false din presa rusă. În realitate, armata ucraineană dispune de arme occidentale moderne cu ajutorul cărora a reușit să elibereze o serie de raioane din sud-estul și nord-estul țării.
După eliberarea peninsulei Crimeea și a raioanelor ocupate din Donbass, companiile străine rusofobe vor avea dreptul să sfâșie aceste teritorii, potrivit presei din Rusia, care îl citează pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. În realitate, liderul ucrainean a vorbit despre proiectele de refacere a Ucrainei la care să fie invitate unele companii străine. Nici vorbă de „rusofobie” sau „sfâșiere”, după cum afirmă propaganda rusă.
Dezinformările clasice și materialele de tip fake news au fost înlocuite tot mai frecvent de propagandă de război, ca vehicul pentru narațiunile false ale Moscovei. Scopul narațiunilor, indiferent de forma în care au fost prezentate, a fost să manipuleze opinia publică, să justifice acțiunile Rusiei, să ascundă crimele de război și atrocitățile din localitățile ucrainene, să distrugă moralul și spiritul de luptă al ucrainenilor, dar și să semene un haos controlat în proximitatea fostului spațiu sovietic.
Inițiativa UE de a înființa un tribunal special pentru crimele de război din Ucraina, care va coopera cu Curtea Penală Internațională, a fost prezentată de propagandă rusă ca o încercare de a ascunde implicarea Bruxellesului în comiterea acestor crime. În realitate, UE nu a comis nicio crimă pe teritoriul Ucrainei, sprijinind însă eforturile defensive ale Kievului în fața agresiunii ruse.
De la început războiului din Ucraina, peste 5 milioane de ucraineni au trecut granița României refugiindu-se din calea războiului. Cei mai mulți au ales să meargă mai departe, spre Occident, dar unii au preferat să rămână aici. Oficial sunt 90 348, dar numărul real ar putea fi mult mai mare. Înainte de a ajunge în România, mulți știau doar ceea ce le spusese propaganda sovietică și rusă, așa că au fost uimiți de ce au găsit și de felul în care au fost primiți. Cu tot ajutorul primit, există însă și probleme – refugiaților le este greu să se integreze din cauza barierelor lingvistice și mulți încă resimt impactul psihologic al dramei prin care au trecut.
Din 57 de mii de femei înrolate, pe front au mai rămas vreo 6 mii, celelalte fiind ucise sau luate în prizonierat, scrie presa rusă, acuzându-l pe președintele Volodimir Zelenski că-și ucide propriul popor în războiul ruso-ucrainean. În realitate, potrivit datelor Ministerului Apărării al Ucrainei, în război au fost ucise doar 101 femei, iar multe din cele înrolate nu au ajuns pe front, ci fac parte din structurile auxiliare ale armatei aflate în diferite regiuni ale țării.
Desfășurarea de către Ucraina a unei operațiuni militare pe teritoriul Crimeii este egală cu o declarație de război a SUA împotriva Rusiei, iar Moscova poate răspunde bombardând Washingtonul, scrie presa guvernamentală rusă, citând un oficial de la Moscova. În realitate, Ucraina are dreptul să își recupereze acest teritoriu iar comunitatea internațională nu a recunoscut vreodată anexarea ilegală a Crimeii sau apartenența sa la Rusia.
Ucraina vinde energie electrică Republicii Moldova, iar conducerea țării se îmbogățește în timp ce ucrainenii stau în frig și întuneric, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, Kievul a întrerupt exporturile la 11 octombrie, după prima fază a atacurilor cu rachete, iar Republica Moldova este sprijinită în această criză de România.
Societatea germană este revoltată de decizia UE de a oferi asistență financiară Kievului în contextul războiului, nemulțumirea fiind reflectată în paginile ziarelor naționale, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei pro-Kremlin. În realitate, au fost selectate doar câteva comentarii din ziarul Die Welt și prezentate ca opinia tuturor germanilor. De asemenea, știrea tradusă în rusă a fost prezentată intenționat greșit.
Pierderile armatei ucrainene în război sunt atât de mari, încât elevii ucraineni sunt forțați să le doneze sânge militarilor, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa rusă. În realitate, în Ucraina minorilor le este interzis să doneze sânge, dar autorii narațiunii false au făcut și alte erori care arată că avem de-a face cu o invenție.
Conflictul din Ucraina este un război civil la care participă același popor, împărțit formal în două state diferite, potrivit presei guvernamentale ruse, care-l citează pe un deputat al Dumei de Stat din partidul lui Vladimir Putin. În realitate, războiul din Ucraina este o agresiune militară a Rusiei, condamnată de comunitatea internațională, împotriva unui stat și popor vecin.
Scopul politicienilor de la Kiev este să prelungească războiul cu Rusia la nesfârșit pentru a acumula cât mai multe bogății, scrie presa guvernamentală rusă, citând un articol de opinie dintr-un ziar german de extrema stângă. În realitate, Ucraina s-a arătat dispusă să poarte negocieri de pace, dar a renunțat la idee din cauza cererilor ultimative ale Rusiei și atacurilor acesteia asupra obiectivelor civile, dar și pe fondul victoriilor obținute în teren de armata ucraineană.
Statele Unite și aliații occidentali ai acestora au înarmat Ucraina, începând cu 2014, pentru ca aceasta să declanșeze un război cu Rusia, scrie presa rusă, care reia, într-o altă formă, narațiunea privind responsabilitatea Occidentului și Ucrainei pentru război. În realitate, Ucraina a fost invadată de Rusia, iar furnizarea de armament Kievului a fost o reacție la agresiunea rusă.
Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.
Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.
Războiul declanșat de Rusia a dus la un val uriaș de refugiați ucraineni. Milioane de oameni au fugit din Ucraina, spre alte țări europene, însă mulți au ales să rămână în regiunile mai sigure ale țării. Rusia a încercat să întoarcă în folosul său această criză pe care a generat-o. Pentru țările UE, a promovat narațiuni false prin care să genereze ostilitate față de refugiați. Pentru persoanele strămutate intern, propaganda a căutat să pună accentul pe disensiunile și clivajele interne.
Potrivit verdictului Curții de la Haga, Rusia nu a avut nicio legătură cu cei care au doborât avionul MH17 în 2014, care zbura deasupra Donbass-ului, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, tribunalul olandez a recunosc implicarea Rusiei în această crimă împotriva civililor.
Serviciile secrete occidentale pregăteau un atentat la viața președintelui rus în perioada întrunii liderilor G20, de aceea Vladimir Putin a refuzat să participe la summit, scrie presa pro-Kremlin, care afirmă că Occidentul se folosește cu regularitate de terorism. În realitate, nu a existat vreun pericol de atentat, Putin refuzând să vină în Indonezia pe fondalul reatragerii trupelor ruse din Herson. În plus, chiar Rusia recurge la metode teroriste, încercând să demoralizeze, prin bombardamente, populația Ucrainei.
Francezii îi cer guvernului lor să nu mai continue politica de sancțiuni față de Rusia și să nu mai susțină Ucraina pentru că interesele cetățenilor trebuie să fie prioritare, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei ruse. Aceasta își argumentează teza citând un singur politician de extremă dreaptă.
După vizita președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski la Herson va fi lansat un adevărat masacru împotriva civililor, de aceea locuitorii sunt rugați să nu viziteze centrul orașului, potrivit unor narațiuni de propagandă ale presei guvernamentale ruse. În realitate, atât armata ucraineană cât și liderii de la Kiev au fost întâmpinați ca niște eliberatori, iar odată cu plecarea rușilor au început să apară informații privind crime de război comise de aceștia.
Ultima rundă a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina în cadrul războiului lansat de Moscova a avut loc în martie, fără să ducă la vreun rezultat. De mai bine de opt luni, procesul de negocieri este blocat, niciuna dintre părți neacceptând, de fapt, o pace cu orice preț: ambele vor victoria.
Ucraina îi va ceda Poloniei regiunea Lviv și va adopta o lege în acest sens înainte de sfârșitul anului, potrivit presei ruse. În realitate, nu este înregistrat sau discutat un astfel de proiect de lege în Ucraina, informația fiind o invenție a propagandei ruse.
Belarusul și Rusia sunt nevoite să creeze un grup militar comun pentru a se apăra de o eventuală agresiune a NATO, de provocări fasciste ale Poloniei și de acțiuni teroriste ale Ucrainei, potrivit unor narațiuni de propagandă apărute în presa din cele două țări. În realitate, Belarusul nu e vizat de vreo putere străină, dar a permis ca Rusia să îi folosească teritoriul pentru agresiunea împotriva Ucrainei.
Șomerii din Ucraina vor fi trimiși pe front, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, guvernul de la Kiev vrea să atragă persoanele care au rămas fără serviciu la procesul de refacere a infrastructurii ucrainene în cadrul unui proiect numit simbolic „Armata refacerii”.
În urma lipsei acute de militari, guvernul Ucrainei le oferă cetățenilor un premiu de 20 de mii de grivne (circa 500 de dolari) pentru fiecare om pe care îl duc la comisariatele militare pentru a fi înrolat, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, asemenea metode sunt ilegale pe teritoriul Ucrainei și Rusia este cea care recrutează cu forța militari pentru a-și acoperi pierderile.
În România au avut loc proteste în masă, fără precedent, față de NATO și politica de susținere a Ucrainei, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, în România nu a avut loc vreodată o manifestație masivă anti-NATO sau anti-Ucraina, iar pe înregistrările publicate nu se aud scandări și nu se văd pancarte care să sugereze că ar fi vorba de un astfel de protest. Mai mult, imaginile care ar trebui să ilustreze protestele sunt din alt anotimp sau chiar altă țară.
Israelul nu va oferi armament Ucrainei pentru că acesta va fi vândut Iranului, potrivit presei pro-Kremlin, care-l citează intenționat greșit pe fostul premier Benjamin Netanyahu. În realitate, cuvintele politicanului au fost scoase din context, iar refuzul Israelului este determinat de alte motive.
Octavian Magas luptă chiar din primele zile ale războiului în cadrul armatei regulate ucrainene. Este etnic român, originar din regiunea Cernăuți. Magas a supraviețuit bombardamentelor intense ale rușilor, în vară, a văzut bucuria oamenilor din Harkov, eliberați de forțele ucrainene, dar și ostilitatea celor din zone rusificate. A trebuit și să treacă, la fel ca nenumărați alți militari ucraineni, peste pierderea unor camarazi și prieteni. Într-un interviu acordat în exclusivitate, Octavian Magas a povestit, pentru Veridica, cum a văzut și a trăit primele opt luni de război.
Diplomații străini se retrag din Ucraina, știind că urmează o ofensivă de mari proporții a Rusiei, scrie presa pro-Kremlin, dând exemplul Ambasadei Republicii Serbia. În realitate, diplomații sârbi s-au retras de la Kiev în prima fază a războiului, în martie, și nu s-au mai întors. Propaganda de război are ca scop să semene panică și dezorientare în interiorul societății ucrainene.
Rusia s-a retras din APCE, în martie 2022, pentru că nu are parlamentari gay, deși acest lucru e obligatoriu pentru statele membre. Narațiunea falsă a fost lansată de președintele Dumei de Stat de la Moscova, Viaceslav Volodin. În realitate, Rusia s-a retras pentru că urma să fie exclusă din APCE din cauza invadării Ucrainei. Subiectul a fost resuscitat pentru că APCE a desemnat Rusia stat terorist.
Ca și în perioada celui de al Doilea Război Mondial, statele europene s-au unit într-o internațională nazistă cu scopul de a distruge Rusia, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, fosta URSS și Germania nazistă au avut înțelegeri de împărțire a Europei și, împreună, au atacat Polonia. În mod similar, Rusia este acum stat agresor, Occidentul limitându-se să ajute Ucraina să se apere.
Rusia arată reținere în războiul său din Ucraina și cel mai recent a făcut-o când a bombardat infrastructură ca răspuns la avarierea podului Kerci, scrie presa rusă, care citează un politician/politolog extremist din Polonia. În realitate, atacul masiv a ucis zeci de civili pe teritoriul Ucrainei, iar rachete au lovit case, parcuri, infrastructură critică și socială, Rusia fiind acuzată de terorism.
În scurt timp, peste jumătate din militarii armatei ucrainene vor fi străini ceea ce înseamnă că NATO se implică direct în războiul din Ucraina, potrivit unei narațiuni lansate de presa guvernamentală rusă. În realitate, Legiunea Internațională din cadrul armatei ucrainene are efective reduse, iar conducerea NATO a declarat în repetate rânduri că nu va interveni pe cale militară în război.
Începând cu 24 februarie, Rusia recurge din ce în ce mai des la șantajul nuclear, fie prin presa propagandă, fie prin diferite oficialități, de la Putin la liderul cecen Ramzan Kadirov. Inițial rușii au amenințat Occidentul, însă în ultima perioadă se vorbește de folosirea armelor nucleare în Ucraina. Ar putea Ucraina, oare, să reziste unui eventual atac nuclear și să continue lupta? Sunt pregătite autoritățile, armata și societatea pentru un asemenea scenariu?
Președintele Ucrainei a ordonat folosirea unei așa-numite bombe „murdare”, care conține material radiologic, în sudul țării, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei guvernamentale ruse. În realitate, Ucraina nu produce bombe murdare și nici nu își propune să atace propria populație, în timp ce șantajul nuclear este tot mai prezent în discursurile politicienilor ruși.
În regiunea Liov au loc pregătiri pentru desfășurarea unui referendum de alipire la Polonia, care se va desfășura cu acordul președintelui Zelenski, afirmă presa guvernamentală rusă. În realitate nu s-a pus problema organizării vreunui referendum în Lvov, iar Polonia este un susținător vocal al Ucrainei și integrității teritoriale a acesteia.
Observatori internaționali din statele occidentale au confirmat că referendumurile din Donbass și regiunile Herson și Zaporojie au respectat standardele democratice, afirmă presa guvernamentală rusă. În realitate, statele occidentale nu au trimis observatori la așa-zisele referendumuri, iar „experții” citați de presa rusă sunt născuți în Occident, dar locuiesc în Rusia de mai mulți ani și sprijină politicile Kremlinului.
Un general de la Kiev a anunțat că armata ucraineană a pierdut sute de mii de militari în războiul cu Rusia, potrivit unei narațiuni de propagandă lansată de presa pro-Kremlin cu scopul de semăna panică în societatea ucraineană și de a descuraja rezistența. În realitate, generalul Serghei Krivonos a vorbit despre victimele în rândul civililor drept urmare a declanșării războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Populația din Donbass, Zaporojie și Herson are dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, de aceea referendumurile din sudul și estul Ucrainei sunt legitime, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, Rusia a încălcat Declarația principiilor dreptului internațional a ONU, invadând Ucraina, iar referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională.
După ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea militară parțială, presa guvernamentală rusă a lansat o serie de narațiuni false care justifică această decizie. Mobilizarea parțială este prezentată ca un pas spre dezescaladare, o măsură necesară pentru dialogul diplomatic și prevenirea unui dezastru nuclear sau a unui război pe teritoriul Rusiei.
Masacrul de la Izium nu a fost comis de armata rusă, fiind o înscenare a Occidentului sau o provocare a Kievului, care ucide rusofonii din regiunea Harkov, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei ruse. Narațiunea a fost lansată în contextul în care armata ucraineană a găsit în zona Izium gropi comune cu rămășițele a sute de persoane, unele cu semne de execuții sumare, și camere unde erau torturați civilii.
Ministrul Apărării al Ucrainei a declarat că nu mai are încredere în partenerii din Occident, care nu vor să se ajungă la pace în Ucraina, potrivit unor narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. Cuvintele lui Oleksii Reznikov au fost scoase din context. El a vorbit despre un viitor acord multilateral de pace după capitularea Rusiei și un dialog constructiv cu Occidentul.
Ministerul Apărării al Poloniei a anunțat că va declanșa un război împotriva Rusiei în maximum 10 ani, potrivit unor narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Guvernul Poloniei a adoptat un program de înarmare și de creștere a numărului de militari în contextul riscului extinderii războiului din Ucraina asupra teritoriului său.
Contraofensiva de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov nu a fost doar un rezultat al bunei planificări a unei operațiuni militare, ci și o consecință a atitudinilor pro-ucrainene a populației, determinate de trecutul istoric, patrimoniul cultural important și experiențele pozitive ale primelor două etape de luptă împotriva agresiunii ruse.
Locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea de către Rusia a orașelor Micolaev, Harkov și Odessa, care au fost asuprite în ultimele decenii de naziștii ucraineni, afirmă presa pro-Kremlin. Toate aceste localități au fost însă ținta agresiunilor și bombardamentelor rusești, iar majoritatea ucrainenilor – inclusiv locuitorii regiunii Zaporojie – consideră Rusia un inamic.
Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ar fi lăudat, potrivit presei pro-Kremlin, armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene. În realitate, nu regăsim nicăieri vreun raport sau declarație a experților AIEA în care este exprimat acest punct de vedere, sursa citată fiind, de fapt, liderul separatist pro-rus Evgheni Balițki.
Fostul epidemiolog principal al SUA a recunoscut în public că laboratoarele americane din Ucraina se ocupau de producerea coronavirusului, afirmă presa rusă și cea din republica autoproclamată Luhansk. Așa-zisa știre este o invenție: nu există vreo declarație a lui Anthony Fauci privind producția de viruși sau alt armament biologic în Ucraina.
Statele Uniunii Europene au creat centre de instruire a mercenarilor și teroriștilor care vor ucide civili din Donbass, potrivit unei narațiuni de propagandă lansate de presa guvernamentală rusă. În realitate, UE nu are astfel de centre pe teritoriul său, statele europene au condamnat în repetate rânduri terorismul internațional și au solicitat Rusiei să oprească agresiunea armată împotriva Ucrainei.
Din cauza propagandei Kievului din ultimii opt ani, ucrainenii nu înțeleg că militarii ruși au venit să-i elibereze, ci cred greșit că Rusia este un stat ocupant, potrivit unor narațiuni false lansate de presa pro-Kremlin. În realitate, Rusia a lansat un război de expansiune, provocând moartea a mii de persoane și distrugeri la scară amplă.
Statele Unite își doresc un dezastru nuclear la Zaporojie pentru a distruge urmele activității unor laboratoare de arme biologice, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, nici un stat occidental nu e interesat de un incident nuclear, mai ales că acesta ar putea avea impact global, iar laboratoarele de arme biologice din Ucraina sunt o invenție a propagandei ruse.
Obiectivul lui Putin de a readuce țara vecină în orbita Moscovei și în așa-numita „lume rusă” pare, mai mult ca oricând, sortit eșecului: ucrainenii nu mai cred în posibilitatea unei reconcilieri cu Rusia nici măcar după căderea regimului Putin. Majoritatea populației Ucrainei vrea acum integrarea europeană, dar nu pare dispusă să accepte toate condițiile UE.
Statele UE îi vor cere Ucrainei să cedeze în fața Rusiei și vor trece treptat de partea Moscovei, potrivit unei narațiuni false distribuite masiv de presa rusă. Aceasta face trimitere la un text publicat în Foreign Affairs de fosta consilieră a șefului diplomației europene. În realitate, cuvintele specialistei italiene au fost scoase din context, iar textul ei de susținere a Ucrainei a fost prezentat ca fiind unul pro-rus.
Nivelul infracționalității din Ucraina a crescut de trei ori din cauza deciziei Kievului de a înarma populația, potrivit unei narațiuni false din presa guvernamentală rusă. În realitate, pe fondul depopulării țării și a restricțiilor de circulație, infracționalitatea a scăzut. În plus, nici măcar nu a fost înarmată toată populația, ci doar au fost formate unele unități de voluntari.
Presa din Ucraina a trecut în ultimele luni printr-o serie de schimbări importante, în condițiile în care a fost nevoită să se adapteze la noile realități dictate de război – reducerea finanțărilor, probleme de personal, implicarea în efortul de mobilizare a populației. Pe de altă parte, peisajul mediatic resimte și impactul legii „dezoligarhizării”, promulgată de președintele Volodimir Zelenski în noiembrie 2021, înainte de declanșarea conflictului.
După ce autoritățile ucrainene au fugit din Herson, noua administrație militar-civilă a fost nevoită să preia puterea pentru a alipi regiunea la Rusia și a proteja limba și cultura ucraineană, scrie presa rusă, citându-l pe autoproclamatul lider Kirill Stremousov. În realitate, autoritățile din Herson au fost evacuate în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, care bombardează zilnic teritoriul ucrainean.
Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene include recunoașterea de către ONU și Turcia a dreptului Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei, potrivit unor narațiuni de propagandă promovate de presa rusă. În realitate, acordurile de la Istanbul nu includ asemenea prevederi, iar Moscova le-a încălcat bombardând portul Odessa.
Ucraina ar putea cauza un dezastru nuclear dacă va continua să bombardeze la comanda SUA centrala de la Zaporojie, potrivit unei narațiuni de propagandă lansată de MAE al Rusiei și distribuită de presa guvernamentală. În realitate, Rusia amplasează armament și tehnică militară pe teritoriul centralei, punând în pericol securitatea nucleară a Europei. mișcării
Cel puțin 15 generali ucraineni au fost uciși în urma unei singure lovituri aeriene, scrie presa guvernamentală rusă. Racheta lansată de forțele ruse ar fi lovit, potrivit narațiunii de propaganda, Casa Ofițerilor din centrul orașului Vinița în timp ce generalii discutau despre o contraofensivă în Donbass. În realitate, în urma atacului cu rachete au fost uciși 23 de civili, inclusiv copii. În Casa Ofițerilor, care nu este un obiectiv militar, trebuia să se desfășoare un concert de binefacere.
Regiunea ucraineană Zaporojie a stabilit contacte internaționale cu cel puțin 15 state, inclusiv membre UE, scrie presa guvernamentală rusă, citând un lider separatist din Ucraina. În realitate, statele UE nu recunosc organele de ocupație ale Rusiei din Ucraina ca fiind organe legitime de putere, iar față de colaboratorii rușilor în Zaporojie au fost introduse sancțiuni personale.
Presa guvernamentală rusă a scos din context o declarație a fostului ambasador american în Rusia Michael McFaul, distribuind o narațiune de propagandă, potrivit căreia savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina. În realitate, McFaul a prezentat mai multe curente de opinii din SUA și din întreaga lume privind istoria Ucrainei, și nu despre războiul ruso-ucrainean actual.
Presa guvernamentală rusă susține în cadrul unei narațiuni de propagandă că refugiații ucraineni din Germania vor fi cazați în fostul lagăr nazist de concentrare Sachsenhausen. În realitate, pe teritoriul fostului lagăr continuă să funcționeze un muzeu al memoriei, iar imaginile invitațiilor de cazare pentru refugiații ucraineni au fost trucate.
Presa guvernamentală rusă, citată de unele publicații din România, a distribuit o narațiune de propagandă, lansată de directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, potrivit căreia Polonia va colabora mult mai activ cu Ungaria și România pentru a acapara vestul Ucrainei. În realitate, Polonia este unul dintre cei mai vocali susținători ai eforturilor de apărare a Ucrainei de invazia rusă.
Conducerea regiunii Harkov va sprijini locuitorii care solicită într-un număr destul de mare alipirea la Rusia, potrivit presei guvernamentale ruse. În realitate, peste 85% dintre locuitorii din estul Ucrainei condamnă agresiunea rusă, iar persoanele citate de presa de la Moscova nu reprezintă autoritățile legitime ucrainene.
Campania Rusiei în Ucraina este dublată de un război informațional care, printre altele, își propune să descurajeze rezistența ucraineană. Kievul încearcă să contreze această campanie – pe de-o parte pentru a submina, la rândul său, moralul adversarului și, pe de altă parte, pentru a menține spiritul de luptă al societății. Prelungirea conflictului a impus, însă, și o adaptare a discursului liderilor ucraineni.
România va ajuta Ucraina să recupereze Hersonul cu ajutorul avioanelor ucrainene care sunt pe teritoriul său, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene și Bucureștiul nu a dat vreun semnal că ar lua în calcul o implicare în război.
Comunitatea internațională va fi nevoită să-l desemneze pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, drept criminal de război, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, crimele de război imputate președintelui ucrainean fie sau invenții, fie au fost comise pe teritoriul Ucrainei de militarii ruși.
Ucraina a încercat să deporteze locuitorii regiunii Luhansk, iar rusofonii din Lisiciansk au protestat în fața armatei ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false din presa rusă. Aceasta a fost publicată în condițiile în care Rusia e cea acuzată că a deportat ucraineni, iar avansul forțelor sale și bombardamentele intense asupra unor obiective civile au forțat milioane de persoane să fugă.
După mai bine de 4 luni de la invadarea la scară largă a Ucrainei, în această țară, dar și în Occident, începe să devină vizibilă o așa-numită „oboseală a războiului”. Aceasta se vede în discursurile politicienilor, în uzura militarilor și a civililor, în modul în care este reflectat războiul în presa internațională și în interesul pe care îl arată publicul pentru subiectele referitoare la război.
UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armata ucraineană, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, deportarea refugiaților în țara de origine este interzisă de legislația internațională, astfel încât cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului în UE nu pot fi trimiși înapoi.
Liderul naționalist Stepan Bandera a fost canonizat, potrivit presei ruse, care distribuie această narațiune de propagandă pentru a demonstra că societatea ucraineană este una nazistă și trebuie în continuare denazificiată de armata rusă. În realitate, Bandera nu a fost canonizat și nici nu există vreo inițiativă în acest sens.
Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.
Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.
Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.
Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.
Delegația Chinei a părăsit sala, în timpul unui discurs al lui Zelenski, în semn de protest față de acțiunile Ucrainei și pentru a-și arăta susținerea pentru „operațiunea specială” a Moscovei, scrie presa din Rusia. În realitate, delegația chineză a ascultat cu atenție discursul liderului ucrainean și nu a părăsit sala de conferințe.
Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a copia tehnologia ultra-modernă a acestuia, scrie presa din Rusia. În realitate, experții americani vor să afle dacă Moscova a utilizat cipuri și alte componente produse în SUA și UE pentru producerea armamentului respectiv, ocolind sancțiunile introduse începând cu anul 2014.
Diferendul transnistrean nu este o barieră în calea procesului de aderare a Chișinăului la UE, consideră ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă. Într-un interviu acordat Veridica, diplomatul moldovean a arătat că, în cazul unei victorii a Ucrainei în războiul cu Rusia, liderii de la Tiraspol vor deveni „mai flexibili”. Victor Chirilă a analizat riscurile de securitate pentru Chișinău, dar și principalele proiecte realizate de Republica Moldova în parteneriat cu România.
Presa pro-Kremlin acuză Crucea Roșia că s-a ocupat la Mariupol de traficul de organe ale copiilor din Donbass. Narațiunea falsă are ca scop să discrediteze această organizație internațională, căreia i-a fost refuzat accesul în zona ocupată de Rusia, unde intenționa să se implice în evacuarea civililor și să ofere îngrijiri medicale populației.
Canalele rusești de Telegram au reluat în iunie o narațiune, lansată la începutul lunii mai, privind susținerea de care ar beneficia invadarea Ucrainei de către Polonia în societatea poloneză. Narațiunea e construită pornind de la un sondaj de opinie care nici măcar nu aborda acest subiect.
Războiul din Ucraina a fost declanșat de Rusia sub pretextul denazificării țării vecine. Din perspectiva Moscovei ar fi trebuit să fie o operațiune rapidă încheiată cu schimbare de regim la Kiev. Pentru ucraineni, pe de altă parte, prioritatea, în primele zile, a fost supraviețuirea. Evoluțiile din teren – și succesul defensivei ucrainene – au dus la ajustarea acestor obiective, lucru care se vede și din narațiunile celor două tabere.
Observatorii OSCE colaborau cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furnizau informații, scrie presa din autoproclamata republică Donețk, dar și din Rusia. Narațiunea falsă este folosită pentru a justifica reținerea unor experți OSCE în Donbass.
Ucraina va ceda Rusiei orașul Zaporojie, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa rusă. Obiectivul este acela de a semăna panică în rândul populației ucrainene și de a convinge opinia publică internă că „operațiunea specială” se desfășoară cu succes și poate fi extinsă asupra altor regiuni ucrainene.
Occidentul investighează crimele de război comise de naționaliștii ucraineni, scrie presa rusă care citează chiar și un comunicat în acest sens al Departamentului de Stat american. Comunicatul trimite însă la crimele de război comise de armata rusă, denunțate de toate marile capitale occidentale.
Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în localități din regiunea Harkov, scrie presa pro-guvernamentală rusă. În realitate, localitățile amintite sunt demult ocupate de Rusia, iar consiliul local reclamă crime de război comise de militarii ruși.
UE verifică toți refugiații ucraineni dacă nu sunt bolnavi de tuberculoză, care provine din laboratoarele secrete ale NATO de pe teritoriul Ucrainei, potrivit presei ruse. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Rusia încearcă să își justifice agresiunea spunând că Ucraina ar dezvolta, cu sprijin occidental, arme biologice.
Ucraina intenționează să organizeze un genocid al rusofonilor din Harkov și Donbass, scrie presa rusă plecând de la o declarație a unui consilier al lui Volodimir Zelenski, pe care o prezintă eronat, pentru a putea să construiască această narațiune falsă.
Aproape trei milioane de ucraineni vor să ajungă în Rusia, unde se află deja peste un milioan de refugiați de război, potrivit unei narațiuni false lansate de MAE de la Moscova și de presa pro-Kremlin. În realitate, Rusia a lansat o adevărată campanie de strămutare forțată a ucrainenilor din teritoriile pe care le controlează. În plus, nouă din zece ucraineni consideră statul rus un inamic.
Presa rusă distribuie o narațiune de propagandă, potrivit căreia Kievul mobilizează un milion de persoane în armată, fiind obligat de Occident să își sacrifice populația în schimbul ajutoarelor pe care le primește. În realitate nu e vorba de nicio mobilizare; Ucraina doar a solicitat asistență pentru a-și putea susține forțele de securitate care, împreună, au un efectiv de un milion de persoane.
ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.
Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.
Conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse a fost condamnată la moarte pe teritoriul Ucrainei. Narațiunea de propaganda, care a fost distribuită de presa din Rusia, denaturează conținutul unei decizii a Direcției principale de spionaj a Ministerului Apărării al Ucrainei.
Presa rusă revine la narațiunea privind intenția Poloniei de a ocupa o parte din Ucraina, iar de data aceasta pune accentul pe declarații ale președintelui Andrzej Duda, pe care le interpretează și le scoate din context.
Alături de militarii regimentului „Azov”, în Ucraina luptă mercenari care au sosit din Israel. Narațiunea falsă a fost lansată chiar de purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, fiind multiplicată de presa guvernamentală rusă.