Este jurnalist și scriitor, locuiește la Sofia. Și-a început cariera în 2010 și acum este editor cultural la Capital Weekly. Opera lui Svetoslav Todorov este legată de artă, dar se extinde la educație, drepturile omului și alte probleme sociale. De asemenea, are o experiență substanțială în managementul artelor, jurnalism radio, fotografie, critică și traducere literară, management editorial.
Partidul GERB al lui Boiko Borissov a ieșit primul, însă alegerile au lăsat un gust amar, demonstrând că influența politică poate fi cumpărată ușor. Scrutinul recent a evidențiat, totodată, o tendință îngrijorătoare de etnicizare a preferințelor de vot.
Pe fondul oboselii cauzate alegătorilor de șirul nesfârșit de alegeri, ultimul scrutin din Bulgaria a prilejuit ascensiunea unui nou partid naționalist, „Măreția”, în timp ce GERB, partidul condus de Boiko Borissov, și-a menținut trendul ascendent.
Partidul GERB al fostului prim-ministru Boiko Borissov este favorit la câștigarea alegerilor din 9 iunie din Bulgaria. Partidele pro-ruse caută însă să profite de o prezență redusă la vot, conform sondajelor.
Decizia guvernului bulgar de a taxa suplimentar gazul rusesc a provocat tensiuni cu Ungaria și Serbia, cât și un nou conflict cu președintele pro-rus Rumen Radev.
Bulgaria se confruntă cu o recrudescență a activităților de dezinformare pro-rusă, în timp ce guvernul pro-occidental al țării se luptă cu influența (și acțiunile) Moscovei.
Un atac brutal a adus în atenție abordarea Bulgariei vizavi de violența împotriva femeilor. Unii oameni au protestat în stradă, alții au încercat să blocheze reformele menite să protejeze femeile.
Alianța forțată GERB/Continuăm schimbarea a dat primele rateuri, în timp ce e presată de un președinte ostil, partide filo-ruse și intrarea în politică a principalului lor adversar.
Bulgaria pare să iasă dintr-un lung blocaj politic, dar un nou conflict a izbucnit între politicieni și controversatul Procuror General. Între timp, pro-rușii așteaptă momentul oportun.
Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria a încălcat recent cutumele diplomatice și și-a exprimat susținerea pentru Renașterea (Vazrazhdane), partid de extremă dreaptă cu un discurs anti-occidental și anti-Ucraina. Renașterea s-a situat pe locul trei la scrutinul din 2 aprilie, al cincilea din ultimii doi ani în Bulgaria, iar dacă blocajul politic actual va persista, partidul are șanse mari de a deveni o forță politică majoră la următoarele alegeri anticipate.
Un protest al extremei dreapte, la Sofia, față de o piesă de teatru din secolul al XIX-lea, regizată de John Malkovich, a adus în atenție dezinformarea și propaganda care vizează cultura și educația în Bulgaria.
După ce Parlamentul Bulgariei a aprobat o lege controversată care interzice „propagand LGBTQ+” în școli, atât partidele pro-ruse, cât și partidele populiste pro-europene, iau în calcul adoptarea unei legi a „agenților străini”, de tipul celei introduse de Rusia.
„Visând în bulgară” este o expoziție deschisă în Sofia de fotografa Mihaela Aroyo, rezultatul cercetărilor pe care aceasta le-a făcut de-a lungul timpului asupra comunității bulgarilor basarabeni din Moldova și Ucraina.
Chiar sub privirea UE și după ani de potențiale reforme, democrația Bulgariei devine tot mai mult una de fațadă.
Extrema dreaptă pro-rusă din Bulgaria a devenit din ce în ce mai vocală și belicoasă, încercând să profite de tensiunile din cadrul coaliției de guvernare pro-europene și pro-ucrainene.
Monumentele comuniste din Bulgaria reprezintă un subiect de dezbateri aprinse. Planurile haotice pentru înlăturarea lor nu au fost urmate de o viziune pentru viitor.
Prezență ridicată a poliției, tensiune și imprevizibilitate în aer, urmate de altercații fizice între naționaliști înfuriați și oameni... care stăteau la coadă pentru a intra în Teatrul Național din Sofia, unde biletele fuseseră epuizate. Piesa programată în acea seară era piesa lui Bernard Shaw „Arms and the Man”, în regia lui John Malkovich, unul dintre cele câteva proiecte pe care celebrul actor/regizor le-a avut în Bulgaria în ultimii doi ani.
Chiar sub privirea UE și după ani de potențiale reforme, democrația Bulgariei devine tot mai mult una de fațadă.
Extrema dreaptă pro-rusă din Bulgaria a devenit din ce în ce mai vocală și belicoasă, încercând să profite de tensiunile din cadrul coaliției de guvernare pro-europene și pro-ucrainene.
Monumentele comuniste din Bulgaria reprezintă un subiect de dezbateri aprinse. Planurile haotice pentru înlăturarea lor nu au fost urmate de o viziune pentru viitor.
2023 a marcat ieșirea Bulgariei din criza politică prin formarea unui guvern pro-occidental. Pe de altă parte, a continuat promovarea narațiunilor pro-ruse.
Bulgaria începe să realizeze că lupta pentru aderarea la Spațiul Schengen nu s-a terminat; mai mult, autoritățile au pierdut controlul asupra procesului de aderare.