Republica Moldova 2022: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Republica Moldova 2022: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Foștii președinți ai Moldovei Vladimir Voronin și Igor Dodon îl felicită pe un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial la Complexul Memorial Eternitate în cadrul ceremoniilor de aniversare a 77 de ani de la Ziua Victoriei la Chișinău, Moldova, 09 mai 2022.

Războiul lansat de Rusia în Ucraina a dus și la o intensificare a materialelor de propagandă, fake news și dezinformare care vizează Republica Moldova. Acestea au vizat decredibilizarea Occidentului și subminarea valorilor promovate de acesta, dar și culpabilizarea guvernării pro-europene pentru problemele economice și sociale generate inițial de pandemia de Covid, apoi de război. A continuat, totodată, promovarea narațiunilor că Republica Moldova ar face parte din așa-numita „ruskii mir”, lumea rusă, și că Rusia este un spațiu al „valorilor tradiționale” și de rezistență în fața „degradării occidentale”. Narațiunile false au fost diseminate în special de presa rusă, alimentată și/sau preluată și de politicieni pro-Kremlin și canale media din Republica Moldova.

Top 5 narațiuni

  1. Amestecul Occidentului în afacerile Interne ale Republicii Moldova a fost principala narațiune falsă demontată de Veridica și în 2021; aceasta a fost folosită și în 2022, dar adaptată la noile circumstanțe generate de războiul din Ucraina. „Amestecul Occidentului” s-a transformat în implicarea NATO și atragerea Republicii Moldova în război împotriva Rusiei. Teza, apărută pe canale de Telegram și preluată de presa rusă încă din primele zile ale invaziei, a fost promovată printr-o serie de narațiuni false. Inițial s-a scris că Republica Moldova a devenit teritoriu de tranzit pentru armamentul NATO în Ucraina, apoi că Republica Moldova se înarmează pentru un război cu Rusia, iar în cele din urmă că NATO împinge Moldova în război cu Rusia. În același context, majorarea bugetului apărării cu aproximativ 30 de milioane de dolari a fost comentată ca pregătire pentru războiul cu Rusia, sau s-a spus că Republica Moldova închide școli ca să cumpere arme. Bineînțeles că nu a fost uitat rolul malefic al  României, acuzată că s-ar pregăti să anexeze Republica Moldova, dar  și o parte a Ucrainei.
  2. „Republica Moldova intenționează să atace Transnistria cu sprijinul Occidentului” a fost o altă narațiune promovată intens, inclusiv în contextul războiului din Ucraina, dar și pentru a alimenta neîncrederea dintre Chișinău și Tiraspol și a împiedica identificarea unei soluții pașnice de reglementare a conflictului care durează de peste trei decenii. Occidentul împinge Republica Moldova spre un război cu Transnistria, sau România, Polonia, Ucraina și Republica Moldova se pregătesc să invadeze regiunea separatistă au fost o parte dintre mesajele panicarde. Acestea au fost urmate de cele despre presupuse discuții dintre Chișinău și Kiev care ar viza un schimb de teritorii. Alte narațiuni au ținut de o așa-numită intenție a Chișinăului de a denunța acordul de încetare a focului în Transnistria, dar și de prezentarea prezenței militare ruse în regiune drept piatra de temelie a securității în întreaga regiune.
  3. Rusia a avut o contribuție esențială la dezvoltarea Republicii Moldova, în timp ce România a avut un rol nefast, a fost o altă narațiune menită să preamărească Rusia și trecutul sovietic și, în același timp, să alimenteze fobiile unei părți a populației din stânga Prutului față de „pericolul unirii”. Moldovenii trebuie să fie recunoscători URSS pentru că i-a eliberat în 1945, iar interzicerea simbolurile care se asociază cu războiul, cum ar fi așa-numita panglică a Sf. Gheorghe este o insultă adusă istoriei și valorilor Moldovei, potrivit propagandei și dezinformărilor (pro)ruse, care a mai spus și că regimul sovietic nu a provocat foametea din 1946-47 din Basarabia, Chișinăul a fost dezvoltat de ruși și a fost degradat de români, iar dacă Republica Moldova ar fi rămas parte a României, populația sa ar fi fost analfabetă.
  4. Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate instaurează o guvernare dictatorială și rusofobă în Republica Moldova. Pe de o parte măsurile adoptate de autorități pentru a combate propaganda, în condițiile stării de urgență, au fost comentate ca cenzură și instaurarea dictaturii: în Republica Moldova este introdusă cenzura prin interzicerea difuzării unor categorii de programe din Rusia. Pe de altă parte, a fost reluat vechiul subiect legat de promovarea rusofobiei, subminarea minorităților și a limbii ruse în Republica Moldova, inclusiv prin închiderea școlilor cu predare în limba rusă. În încercarea de a demonstra la ce nivel de dictatură s-a ajuns în Republica Moldova, una din teze a fost că Maia Sandu pregătește o lovitură de stat împotriva propriei guvernări.
  5. Guvernarea pro-europeană a dus cetățenii la sapă de lemn. A fost un narativ extrem de sensibil pentru cetățenii Republicii Moldova, grav afectați de inflație și de criza economică amplificată de pandemie și de războiul din Ucraina. Guvernarea este de vină că în Chișinău (condus de un primar considerat afiliat Moscovei) cresc tarifele la transport sau sărăcia provocată de Maia Sandu forțează oamenii să se încălzească cu bălegar, sunt o parte din dezinformările demontate de Veridica. Republica Moldova, fără piața CSI (organizație controlată de Moscova), nu ar avea unde să-și vândă produsele, a mai avertizat presa de la Moscova, arătând cu degetul la „politica defectuoasă” a proeuropenilor.

Top 5 FAKE NEWS

  1. FAKE NEWS: Refugiații ucraineni provoacă dezordini în Republica Moldova, iar Kievul vrea să atragă Chișinăul în război Refugiații ucraineni au un comportament obraznic față de moldoveni, încearcă să-și impună viziunile politice și încalcă legea, potrivit presei ruse care a mai scris la mijlocul lunii martie, când tot mai mulți refugiați ucraineni ajungeau în Republica Moldova, că autoritățile de la Kiev ar intenționa să implice Republica Moldova în războiul împotriva Rusiei. Obiectivul era să îi discrediteze pe ucraineni și Ucraina, să alimenteze frica față de atragerea Republicii Moldova în război și să reducă empatia majorității cetățenilor față de autoritățile de la Kiev care se apară împotriva invaziei ruse.
  2. FAKE NEWS: Atacurile din Transnistria, organizate de Occident pentru a atrage Moldova în NATO și a captura muniție sovietică Statele occidentale și Ucraina au organizat acte teroriste în Transnistria pentru a atrage Moldova în NATO și pentru a captura muniția depozitată în regiune încă din perioada sovietică, scrie presa rusă. Narațiunile false sunt folosite împreună cu meta-narațiunea mai veche privind responsabilitatea Occidentului pentru războiul din Ucraina. Scopul acestora era de a acuza Ucraina de agresiune împotriva Transnistriei, susținută de Moscova. Totodată, acestea au menirea să întărească dezinformările Kremlinului că războiul din Ucraina a fost provocat de SUA. 
  3. FAKE NEWS: La Chișinău au sosit agenți FBI pentru a împinge Republica Moldova către confruntări militare cu Rusia Agenți FBI și angajați ai serviciului german de spionaj pregătesc implicarea Republicii Moldova în operațiuni militare împotriva Rusiei, potrivit unui controversat jurnalist rus. Afirmațiile sale, preluate de instituții de presă precum politnavigator și tsargrad, au fost respinse de autoritățile de la Chișinău. Fake-ul urmărea să prezinte  Republica Moldova drept un stat care reprezintă un potențial pericol pentru Federația Rusă. Să inoculeze ideea că Republica Moldova este guvernată din exterior și „colcăie” de agenți străini din state ostile Federației Ruse.
  4. FAKE NEWS: UE a abandonat Republica Moldova, iar România i-a dublat prețul la energia electrică Uniunea Europeană a abandonat Republica Moldova, România i-a dublat tariful pentru energie, iar politica antirusească a guvernării de la Chișinău a provocat crize profunde, potrivit baltnews.com, care încerca să prezinte Occidentul ca pe un partener neloial și să reducă încrederea cetățenilor în UE și instituțiile occidentale.. În realitate, Occidentul este cel mai mare susținător financiar al Republicii Moldova, care e afectată de criză la fel ca restul țărilor din regiune.
  5. FAKE NEWS: UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex „Intrarea Republicii Moldova în UE, condiționată de legalizarea căsătoriilor LGBT”, a titrat national.ro, subiectul fiind preluat imediat de siteuri de știri pro-Kremlin din Republica Moldova și Rusia. De fapt e vorba de o recomandare din mai a Parlamentului European privind drepturile comunității LGBT, nu de vreo obligație. De altfel, Republica Moldova a obținut ulterior statutul de țară-candidat fără să trebuiască să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex.

Top 5 DEZINFORMĂRI

  1. DEZINFORMARE: Armamentul livrat Ucrainei tranzitează teritoriul Republicii Moldova a declarat politicianul pro-rus Igor Dodon, într-un interviu acordat în arest la domiciliu. Declarațiile acestuia au fost preluate și de presa oficială din Federația Rusă și au scopul de a dezinforma și de a acuza guvernarea proeuropeană de la Chișinău că vrea să implice țara în război. Narațiunile fac parte din propaganda de război rusească și încearcă să inoculeze ideea că Occidentul vrea să atragă alte state într-un război împotriva Rusiei. Ca exponent al intereselor rusești în Republica Moldova, Igor Dodon a mai făcut declarații că Occidentul vrea să folosească moldovenii drept carne de tun în lupta sa geopolitică, că guvernarea proeuropeană vrea să aducă trupe NATO pe teritoriul său, etc.
  2. DEZINFORMARE: NATO nu-și va apăra membrii în cazul unui conflict cu Rusia NATO este o organizație slabă care, în cazul unui conflict cu Rusia, nu-și va apăra nici măcar propriii membri, așa cum nu a apărat nici Ucraina, scrie într-un comentariu ehomd.info, o pagină web blocată de Serviciul de Informații și Securitate după începutul războiului din Ucraina pentru  difuzarea informațiilor false. Dezinformarea încerca să prezinte NATO ca o alianță slabă, care nu este în stare să-și apere propriii membri, sugerând, concomitent, că Rusia este (mult mai) puternică din punct de vedere militar.
  3. DEZINFORMARE: Chișinăul a solicitat sprijinul României pentru a se apăra de Rusia, iar asta va duce la anexarea Moldovei Republica Moldova va cere ajutorul României în cazul în care va fi atacată de Rusia, iar asta va duce la anexarea acesteia de către statul român, a scris topwar.ru. Ca și alte publicații rusești, topwar.ru a citat incorect declarații făcute la București de președintele Maia Sandu și le-a interpretat ca anunțarea unei alianțe împotriva Rusiei. Maia Sandu a declarat că autoritățile de la Chișinău vor solicita ajutor, dar nu a precizat de la cine. „Suntem îngrijorați și admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste, respectiv ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova evident că vom cere ajutor”, a declarat ea.
  4. DEZINFORMARE: UE le oferă statut de candidat țărilor rusofobe, dar acestea n-au nimic de câștigat Uniunea Europeană oferă statutul de țări candidate la aderare în baza rusofobiei acestora și, împreună cu NATO, adună o coaliție de război împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni sunt lansate de politicieni pro-ruși de la  Chișinău și oficiali de la Moscova. Acestea au apărut în contextul în care Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate pentru aderarea la UE. Prin aceste narațiuni, Federația Rusă și politicienii de la Chișinău care servesc intereselor Kremlinului încearcă să minimalizeze importanța obținerii statutului de candidat la aderare pentru Republica Moldova și Ucraina.
  5. DEZINFORMARE: Refugiații ucraineni abuzează de ospitalitatea moldovenilor Refugiații ucraineni au un comportament agresiv și provocator, iar gazdele sunt tot mai nemulțumite. În Republica Moldova, aceștia vandalizează monumentele sovietice și se iau la harță cu localnicii, scrie publicația rusă mk.ru, citând rețelele de socializare, dar fără să probeze acuzațiile. În Republica Moldova mai multe astfel de dezinformări au fost demontate de presă. Narațiunea se bazează pe acuzații nedemonstrate în unele cazuri și, de fiecare dată pe generalizări, făcându-se trimitere la declarațiile unor persoane fără a fi verificate faptele.

Cele mai bizare 3

  1. Consumatorii români nu vor mai putea cumpăra energie de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica din cauză că aceasta va fi dată Moldovei. România va rămâne fără energie electrică la iarnă, deoarece guvernul a emis un ordin prin care întreaga producție a celor mai mari furnizori cu capital majoritar românesc va fi dată Moldovei, potrivit unei narațiuni false lansate în contextul crizei energetice cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. În realitate, nu a existat  un asemenea ordin guvernamental, ambii producători având contracte în derulare, care trebuie onorate.
  2. Igor Dodon a fost arestat pentru a nu împiedica intrarea Republicii Moldova în război. Fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul pro-rus Igor Dodon, a fost arestat pentru a nu împiedica intrarea Republicii Moldova în războiul din Ucraina, susțin instituții de presă de la Chișinău și Moscova. În realitate, dosare legate de finanțarea ilegală a formațiunii lui Dodon au fost deschise încă de acum câțiva ani.
  3. Statele Unite se pregătesc să atace Transnistria. Militarii americani din cunoscuta Divizie 101 aeropurtată au fost amplasați în România inclusiv pentru a ataca regiunea separatistă transnistreană, în primul rând centrala electrică din această regiune, susține un controversat politolog rus. Narațiunea falsă este preluată de Politnavigator, un site afiliat Kremlinului. Noua narațiune, în care principala țintă devine Centrala electrică de la Cuciurgan, este lansată în contextul în care această structură, controlată de o companie rusească și de autoritățile separatiste transnistrene, a stopat livrarea de curent electric Republicii Moldova (malul drept) după ce Gazprom a redus volumul de gaze naturale. Teza legată de atacul asupra Centralei de la Cuciurgan pare și mai puțin probabilă în condițiile în care distrugerea acesteia ar lăsa fără energie și malul drept al Nistrului.
Alte opinii
O lună de la ofensiva din Kursk. Cum a schimbat aceasta percepția războiului în Rusia și în Ucraina

O lună de la ofensiva din Kursk. Cum a schimbat aceasta percepția războiului în Rusia și în Ucraina

Ofensiva din Kursk a reușit să le ridice moralul ucrainenilor, atât pe front cât și acasă; mai mult, i-a făcut pe mulți ruși să se întrebe dacă războiul chiar merge așa de bine cum li se spune.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Miza materialelor critice și strategice în războiul hibrid dus de China

Miza materialelor critice și strategice în războiul hibrid dus de China

China caută să își realizeze ambițiile economice și geostrategice prin controlul pieței mineralelor critice și sporirea producției de energie.

Estonia: discuții privind repatrierea refugiaților ucraineni apți de luptă

Estonia: discuții privind repatrierea refugiaților ucraineni apți de luptă

Pe măsură ce fondurile Estoniei pentru refugiați scad și Ucraina încearcă să recruteze cetățeni ai săi din afara țării, în Talinn se discută dacă refugiații ar trebui trimiși acasă.

Mai multe
Visul european al Bulgariei se transformă treptat într-un coșmar rusesc
Visul european al Bulgariei se transformă treptat într-un coșmar rusesc

După ce Parlamentul Bulgariei a aprobat o lege controversată care interzice „propagand LGBTQ+” în școli, atât partidele pro-ruse, cât și partidele populiste pro-europene, iau în calcul adoptarea unei legi a „agenților străini”, de tipul celei introduse de Rusia.

Orientul Mijlociu a evitat un război major, dar extremiștii încă alimentează conflictul
Orientul Mijlociu a evitat un război major, dar extremiștii încă alimentează conflictul

Amenințarea unui război major în Orient s-a redus după ultimul schimb de tiruri Israel – Hezbollah. Extremiști musulmani și israelieni blochează însă pacea în Gaza și soluționarea pe termen lung a disputelor din regiune.

În căutarea Gretei Thunberg a Poloniei
În căutarea Gretei Thunberg a Poloniei

O fetiță acreditată ca jurnalistă în parlamentul Poloniei a dat naștere la discuții despre limitele libertății de exprimare, implicarea copiilor în politică și manipularea lor de către adulți, inclusiv proprii părinți.

Michal Kukawski
26 aug. 2024
23 august 1944, un eveniment interpretat permanent prin prisma politicii. Cât de important a fost?
23 august 1944, un eveniment interpretat permanent prin prisma politicii. Cât de important a fost?

Arestarea lui Ion Antonescu și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste au fost interpretate permanent prin prisma politicii, în dauna unei analize critice, libere de orice constrângere ideologică.

Cosmin Popa
23 aug. 2024
A fost sau n-a fost eminența cenuștie a Georgiei ținta unei tentative de asasinat?
A fost sau n-a fost eminența cenuștie a Georgiei ținta unei tentative de asasinat?

Tbilisi susține că oligarhul Bidzina Ivanișvili a fost ținta unei tentative de asasinat, pusă la cale de o ocultă globală care ar fi încercat să-i omoare și pe Donald Trump și Robert Fico. Opoziția din Georgia spune că toată povestea este o născocire.

Diana Şanava
21 aug. 2024
Chiaburi buhăiți și americani malefici: propagandă prin satiră în România comunistă
Chiaburi buhăiți și americani malefici: propagandă prin satiră în România comunistă

Grafica sau satira militantă (politică) a reprezentat unul dintre principalele mijloace de înfierare a dușmanului ideologic în lumea comunistă.