Își propune să monitorizeze și să demonteze fake news și dezinformări promovate la Chișinău, în regiunea separatistă transnistreană și în UTA Găgăuzia, precum și narațiuni false cu privire la Republica Moldova, promovate direct din Rusia.
Chișinăul și Kievul au negociat un schimb de teritorii ca depozitul de arme și muniții de la Cobasna să îi fie transferat Ucrainei, potrivit unei narațiuni false. Depozitul e păzit de militari ruși.
Între ocolirea sancțiunilor occidentale și spălarea banilor cu instrumente digitale
Misiunea rusă de menținere a păcii în Transnistria e în avantajul României și Ucrainei, afirmă un așa-zis expert de la Tiraspol.
Occidentul presează Ucraina să mai organizeze o contraofensivă, de aceea armata ucraineană ar putea ataca Belarusul și Transnistria, potrivit propagandei pro-Kremlin.
România se pregătește pentru acțiuni militare în stânga Nistrului, unde mercenari români au luptat în războiul din 1992, iar pentru aceasta și-a modificat legislația, afirmă canalul de Telegram Smugleanka.
Liderul regiunii separatiste pro-ruse Transnistria, Igor Krasnoselski s-a plâns Uniunii Europene că autorităţile de la Chişinău îi ignoră propunerea de...
Republica Moldova e o periferie controlată de Occident și România, potrivit presei pro-Kremlin. Tot acolo, dezinformări și propagandă despre meciul de fotbal România Ucraina.
Strategia Rusiei în Moldova este să insiste pe discreditarea UE și subminarea procesului de integrare europeană și să pună mai puțin accentul pe promovarea sa, este de părere Florent Parmentier, unul dintre cei mai buni tineri cercetători francezi pe spațiul ex-sovietic.
Administrația regiunii autonome găgăuze din sudul Republicii Moldova pare să fie noul instrument pe care îl folosește Rusia pentru a împiedica parcursul european al Republici Moldova.
Toţi cetăţenii vor fi obligaţi să răspundă la întrebările recenzorilor şi să ofere răspunsuri corecte.
Incidentul s-ar fi produs la șase kilometri de granița cu Ucraina invadată de trupele ruse.
Prin organizarea referendumului privind integrarea în UE, Chișinăul renunță la Transnistria, afirmă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Acesta reia, practic, teza dezintegrării Republicii Moldova, promovată în Transnistria și Găgăuzia.
Izolată de Rusia și marcată de criză economică, Transnistria se vede forțată să accepte măsuri ale Chișinăului pe care altădată le-ar fi ignorat. Tiaraspolul se agață de retorica agresivă
Moldova îi cere Rusiei să scoată din Transnistria sute de mii de persoane, ceea ce înseamnă majoritatea populație, potrivit presei pro-Kremlin. În realitate, Chișinăul vrea doar retragerea armatei ruse.
Șase secții de votare au fost deschise, duminică, în Transnistria secesionistă pentru alegerile prezidențiale din Rusia.
Militari moldoveni ar putea lupta în Ucraina sub drapel francez, afirmă presa rusă, care comentează astfel semnarea unui acord de securitate Franța – Moldova.
Le-ar fi distrus un elicopter dintr-o bază militară din Tiraspol.
Franța împinge Moldova spre război, scrie presa pro-Kremlin. Tot acolo, despre arestări plănuite de guvernul de la Chișinău, impunerea „agendei LGBT” și amestecul american în alegerile preziențiale din Rusia.
Republica Moldova anunță convocarea ambasadorului rus pentru a protesta față de deschiderea în Transnistria separatistă a secţiilor de votare pentru...
Previziunile alarmiste că Transnistria va cere alipirea la Rusia sau că Putin va anunța, în discursul său din legislativul de la Moscova, anexarea regiunii separatiste s-au dovedit a fi nefondate. Transnistrenii au solicitat să fie protejați de Moscova „prin măsuri diplomatice”, dar pare a fi vorba, mai degrabă, de o încercare de a smulge concesii Chișinăului decât de un pas spre alipire.
Statele Unite își reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Propaganda Kremlinului a răspândit un deepfake cu mama opozantului mort, Alexei Navalnîi, scrie presa independentă. Tot acolo, despre „război bacteriologic” împotriva Rusiei și agitații pro-rusești în Transnistria.
Radio Chișinău atestă că informația e falsă.
Atât Transnistria cât și în Regiunea Autonomă Găgăuză spiritele par să se încingă, pe fundalul unui război hibrid tot mai acerb purtat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova.
Reacția Chișinăului: e „o provocare în scopuri strict propagandistice”.
Chișinăul a impus taxe vamale companiilor din Transnistria pentru a aduce regiunea în componența României sau sub umbrela Occidentului, afirmă un deputat separatist, preluat de presa rusă și pro-rusă. Cu această ocazie sunt reluate și narațiuni mai vechi legate de Transnistria și conflictul din regiune.
„Infractorii aduceau bărbați de vârstă militară din regiunea (ucraineană) Odesa la granița cu Transnistria” separatistă și, de acolo, la Chișinău.
Narațiunile au fost lansate/amplificate de Moscova și de pro-ruși. Temele au inclus implicarea Moldovei în războiul din Ucraina, atacarea Transnistriei și apropierea de UE.
Republica Moldova se va integra în UE până în 2030, crede președinta Maia Sandu. Într-un interviu în exclusivitate, Maia Sandu a vorbit și despre presiunile Rusiei asupra Moldovei, decizia sa de a candida pentru al doilea mandat, dar și despre războiul din Ucraina și importanța sprijinirii Kievului.