Republica Moldova are pretenții asupra unor teritorii ale Ucrainei, la fel ca și ceilalți vecini vestici ai acestei țări, potrivit unei narațiuni false promovate de presa rusă.
Războiul din Transnistria a izbucnit din cauza rusofobiei, dezinformează MAE rus, care minte că Moscova ar fi încercat să reglementeze conflictul, deși chiar ea l-a alimentat.
Chişinăul acuză ambasada Rusiei că a ajutat un parlamentar pro-Kremlin să fugă de justiţie.
Ucraina a adoptat o lege care îi permite să organizeze provocări armate în regiunile unde sunt trupe rusești, ca Transnistria și Africa, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Statul paralel din România a distrus democrația printr-o lovitură de stat împotriva lui Călin Georgescu, scrie presa pro-Kremlin, care folosește narațiuni și terminologie identice cu cele ale extremiștilor români. Scopul „loviturii de stat” ar fi, potrivit propagandei, pregătirea unui război lansat de NATO contra Rusiei de pe teritoriul României.
Pe fondul crizei gazelor, Chișinăul i-a dat un ultimatum Transnistriei să permită răspândirea unor narațiuni pro-occidentale, pro-românești și anti-rusești, potrivit unei publicații pro-Kremlin.
Semnalele date de administrația Trump cu privire la schimbarea politicii SUA față de Moscova, Ucraina și UE provoacă îngrijorare în vecinătatea Rusiei, de la Marea Neagra până la Marea Baltică.
O companie comercială cu capital maghiar va furniza gaze naturale regiunii separatiste transnistrene a Moldovei, ca urmare a unei cereri din partea ministrului rus al energiei, a declarat vineri ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto.
Chișinăul denunță războiul hibrid al Rusiei care a încetat livrările de gaz în plină iarnă.
Este prima tranșă de gaz livrată după ce tranzitul de gaz prin Ucraina a fost oprit la 1 ianuarie
Rusofobia UE a dus la oprirea livrărilor de gaze spre Transnitria și creșterea prețurilor la energie în dreapta Nistrului, afirmă propaganda rusă, care ignoră faptul că Gazpromul a ales să nu mai dea gaze.
Chișinăul a blocat livrările de gaz rusesc către Transnistria, o regiune cu o economie stabilă, pe care Kievul și Chișinăul încearcă să o sugrume, potrivit unui comentariu publicat de sitelul rusesc dzen.ru
Rusia nu va pune capăt războiului cu Ucraina și asaltului său hibrid asupra Moldovei decât dacă cele două țări vor capitula, rezultă din declarații făcute de oficiali și preluate de presa pro-Kremlin. Aceasta scrie și despre așa-zise atacuri teroriste organizate de Ucraina și ia, totodată, în vizor și România
Șeful așa-zisului guvern de la Tiraspol, Alexander Rozenberg, anunță că „exporturile de ciment au fost complet oprite”.
Așa zisul Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski susține că regiunea separatist, deconectată de la livrările Gazprom, mai are gaze pentru 24 de zile.
NATO ar încerca, astfel, să distragă trupe ruse implicate în războiul din Ucraina, afirmă presa pro-Kremlin, care își manifestă îngrijorarea pentru locuitorii regiunii separatiste în timp ce Moscova i-a lăsat în frig și întuneric.
Deficitul este de circa 30%.
Narațiunile false au vizat referendumul pentru integrare europeană și, totodată, au încercat să inducă frica de război sau de o așa-zisă „agendă” LGBT și să accentueze diviziunile din cadrul societății.
Regiunea separatistă se confruntă cu o criză umanitară de proporții generată de sistarea furnizării gazelor de către Rusia.
Propaganda rusă descrie Republica Moldova drept o țară infestată de nazism pe care NATO vrea să o folosească drept avanpost împotriva Rusiei. Narațiuni false identice au fost folosite pentru a justifica invadarea Ucrainei. Veridica a observat, în presa pro-Kremlin, și reluarea tezelor privind amenințările la adresa identității naționale și democrației și „eterna” luptă a „lumii ruse” cu nazismul.
Autoritățile de la Chișinău au provocat criza gazului preconizată a începe în ianuarie, după ce Ucraina nu va mai permite tranzitarea gazului rusesc, potrivit publicației ruse ng.ru. De fapt, Rusia a refuzat să continue livrările de gaz în regiunea transnistreană prin altă conductă.
Este a doua oară în acest an când Moscova susţine că Chișinăul se pregăteşte să atace regiunea transnistreană.
Uniunea Europeană a uitat de Republica Moldova după alegeri și nu o mai sprijină în contextul crizei energetice cu care se confruntă, potrivit canalului de telegram Smugleanka.
Decizia permite guvernului să reacţioneze rapid şi să limiteze exporturile de energie.
Decizia survine în contextul în care gigantul energetic rusesc Gazprom ar putea sista livrarea de gaze în Transnistria.
Moldova vrea un zid la granița cu Ucraina, după modelul celui propus de Donald Trump între SUA și Mexic, potrivit unei „știri”, evident false, publicate pe mai multe site-uri din Rusia și Republica Moldova.
La cererea Occidentului, Moldova este gata să înrăutățească și mai mult relațiile cu Rusia și să introducă vize pentru cetățenii ruși, potrivit unei narațiuni false lansate la Tiraspol.
Reprezentanții autorităților de la Chișinău nu au susținut rezoluția Federației Ruse privind combaterea glorificării nazismului, votată în cadrul reuniunii celui de-al treilea Comitet al Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ceea ce ar însemna că Chișinăul este împotriva luptei contra glorificării acestui regim totalitar, potrivit unei narațiuni false demontate de Veridica.md.
Mesajele pro-Kremlin, răspândite prin rețele de influență și politicieni de la Chișinău, funcționează ca o „picătură chinezească” menită să erodeze încrederea publicului în viitorul european al țării, se arată într-o analiză Veridica.md a narațiunilor false utilizate de Rusia pentru a deturna Moldova de la parcursul European.
Membrii acesteia au ordin să-l voteze pe candidatul susținut de socialiștii filoruși, Alexandr Stoianoglo, în turul decisiv al prezidențialelor.
Republica Moldova se află din nou la răscruce, între Est și Vest. Mâine au loc alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Despre miză, dar și despre dezinformarea care vine de la Moscova, într-un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în România, dl. Victor Chirilă.