Ea susține că, deși republica nu se confruntă cu o amenințare de ordin militar, la fel ca Ucraina vecină, în fiecare zi e ținta atacurilor hibride rusești.
În decembrie 1991, el a semnat, fără acordul Parlamentului, actul prin care republica devenea membru fondator al aşa-zisei Comunităţi a Statelor Independente.
Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a murit la 83 de ani. A fost elogiat pentru rolul său în obținerea independenței, dar și acuzat că ar fi fost omul rușilor.
Guvernarea de la Chișinău și-a legat soarta de Ucraina, potrivit unei narațiuni false publicate în Republica Moldova. Articolul reia și câteva narațiuni ale propagandei ruse.
Ea acuză, din nou, prezența trupelor rusești în Transnistria.
Mulți deputați au votat pentru independența Republicii Moldova din frică, dar s-au opus unirii cu România, deși Bucureștiul ar fi acceptat, afirmă academicianul basarabean Valeriu Matei.
Mulți deputați au votat pentru independența Republicii Moldova din frică, dar s-au opus unirii cu România, deși Bucureștiul ar fi acceptat, afirmă academicianul basarabean Valeriu Matei.
Republica Moldova vrea ca omorul să fie cercetat sub egida Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Aceasta este nouă variantă a narațiunii „războiului NATO împotriva Rusiei”, lansată de presa prorusă de la Chișinău.
Acesta este condus de un personaj care a girat și a participat la acțiuni ale partidului populist pro-moscovit Șor, ulterior scos în afara legii, în timp ce subalternii săi erau foarte activi în Transnistria separatistă și în Găgăuzia.
Fost lider al comuniștilor din regiune, Oleg Horjan a stat patru ani și jumătate în închisorile regimului separatist de la Tiraspol.
TASS reia narațiunea falsă a persecutării vorbitorilor de rusă din Republica Moldova, în încercarea de a alimenta fobiile antieuropene ale acestora.
Chișinăul își întărește armata în contextul războiului hibrid purtat de Rusia împotriva sa, potrivit ministrului Apărării. Într-un interviu acordat Veridica, Anatolie Nosatîi a vorbit și despre cooperarea în domeniul militar cu UE, NATO și România.
Summitul CPE a adus, în premieră, perspectiva unei integrări europene fără reglementarea conflictului transnistrean. Moscovei i s-a transmis și mesajul că locul Moldovei e alături de democrațiile occidentale.
El consideră scăzută posibilitatea unei agresiuni cu caracter militar direct împotriva republicii.
Rusia nu se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, afirmă purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Narațiunea e infirmată chiar de acțiunile Moscovei din ultimii 30 de ani.
La alegerile pentru funcția de guvernator au participat puțin peste 53 de mii de cetățeni cu drept de vot, ceea ce constituie o rată de prezență la urne de 54,6%.
Kievul și Chișinăul au căzut de-acord să lichideze Transnistria cu tancuri Leopard și să terorizeze populația rusă a acesteia, potrivit unei narațiuni false preluate în Republica Moldova. Teza declanșării unui război în Transnistria este una dintre cele mai frecvent utilizate de propaganda (pro) rusă cu scopul de a speria populația Republicii Moldova și a submina politica pro-occidentală a țării.
Potrivit presei, candidata partidului populist filorus Șor la funcția de bașcan al regiunii ar putea fi exclusă din cursa electorală.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba a fost la Chișinău pentru a-l convinge să participe la un atac asupra Transnistriei, potrivit unei narațiuni apărute în presa pro-rusă. Narațiunea reia, de fapt, una din principalele teme ale propagandei (pro)ruse care vizează Chișinăul.
Lingviștii spun că, după al doilea război mondial, găgăuzii au fost supuși de către ocupanții sovietici rusificării forțate, combinată cu o izolare față de români.
Republica Moldova pregătește un milion de rezerviști pentru un atac asupra Transnsitriei, scrie politnavigator.net, care trimite la exerciții anuale realizate de Armata Națională. Este reluată astfel narațiunea falsă a pregătirii unui război în Transnistria, de data aceasta cu un număr inventat: Republica Moldova n-ar avea cum să mobilizeze un milion de oameni.
Moscova afirmă că are mandat să asigure securitatea provinciei moldovene separatiste.
Ministrul Apărării în guvernul pro-occidental de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, spune că nu există riscul unui atac iminent asupra Republicii Moldova.
Autoritățile constituționale ale Republicii Moldova sunt convinse că nu Ucraina este agresorul – precizează vicepremierul Oleg Serebrian.
Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.
Autoritățile au anunțat în ajun destructurarea unei rețele care urmărea să destabilizeze țara, sub coordonarea Moscovei
Media internaționale notează că e imposibil să se verifice în mod independent aceste afirmații.
Acesta s-a declanșat la nici un an după ce Republica Moldova își proclamase independența față de Moscova.
De la dezinformări răspândite prin presa de propagandă privind iminența unui război în Transnistria, Rusia a trecut la declarații oficiale privind pregătiri ucrainene pentru invadarea regiunii separatiste a Republicii Moldova. Subiectul Transnistriei pare să fie folosit pentru a distrage atenția atât de la planul rus de destabilizare a Moldovei, cât și de la înfrângerile Rusiei în Ucraina. În plus, opoziția pro-rusă de la Chișinău poate fi avantajată de panica indusă de perspectiva unui război.
Presa de propagandă rusă reia narațiunea falsă privind masarea armatei române la granița cu Republica Moldova după ce a fost demontată de presă și dezmințită oficial de România. Mediafax, agenția de presă care a publicat știrea falsă în România, o înlocuiește fără explicații.
El dă de înțeles că nu există niciun pericol real, așa cum pretinde Moscova.