Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Prezența militară rusă în Transnistria este „piatra de temelie” a securității în întreaga regiune

Dezinformare

Prezența militară rusă în regiunea separatistă din stânga Nistrului reprezintă piatra de temelie a securității din regiune, potrivit unei publicații pro-Kremlin. În realitate, forțele ruse au amplificat conflictul, participând la acesta, iar refuzul Moscovei de a le retrage, cum a promis, a dus la perpetuarea .

ȘTIRE: „Formarea republicii  [Moldovenești Nistrene] în componența URSS cu mai bine de un an înainte de destrămarea acesteia a fost rezultatul luptei transnistrenilor împotriva presiunilor forțelor naționaliste care au venit la guvernare în Moldova. Transnistria își fortifică statalitatea și obține recunoașterea internațională.

[...]

În ceea ce privește menținerea păcii în regiune, Transnistria și prezența militară rusă sunt piatra de temelie a sistemului de securitate regională.”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Separatismul din stânga Nistrului a fost provocat de rusofobia și naționalismul elitelor de la Chișinău. 2. Militarii ruși au un rol benefic în asigurarea păcii și securității în regiune.

CONTEXT/ETOS LOCAL: La 2 septembrie 1990 în regiunea de est a Republicii Moldova (pe atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) a fost creată o enclavă separatistă, numită ulterior Republica Moldovenească Nistreană. Pretextul invocat de transnistreni era că elitele de la Chișinău sunt naționaliste.

În 1992 conflictul politic s-a transformat într-unul armat, soldat cu sute de morți, care s-a încheiat în urma semnării unui acord de încetare a focului între președinții de atunci ai Republicii Moldova și Rusiei, Boris Elțin și, respectiv, Mircea Snegur. Acordul prevedea și crearea unei Misiuni de pacificare pe Nistru, formată inclusiv din militari ruși.

În stânga Nistrului este amplasat și un depozit din perioada URSS, unde s-ar păstra aproximativ 20.000 de tone de muniție, care este păzit de un contingent militar rus. Moscova și-a asumat oficial în câteva rânduri, inclusiv la summitul OSCE de la Istanbul din 1999, retragerea muniției și forțelor sale armate, promisiune pe care nu a îndeplinit-o.

Pe parcursul celor peste trei decenii, Chișinăul și Tiraspolul (capitala regiuni separatiste) nu au ajuns la un consens. Transnistria nu a fost recunoscută ca stat independent decât de alte câteva enclave din spațiul ex-sovietic, dar a fost susținută mereu direct sau indirect de Moscova, inclusiv prin faptul că-i livrează gaz gratuit, a cărui valoare cumulată a depășit până acum 7 miliarde de dolari.

OBIECTIV: Să prezinte elitele de la Chișinău drept rusofobe și naționaliste, iar Rusia drept un garant al securității și păcii în regiune.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Separatismul din stânga Nistrului a fost alimentat, de fapt, de elitele rusofone locale, sprijinite de Moscova, în intenția acesteia de a menține republicile unionale în sfera de influență a Kremlinului, la fel cum s-a întâmplat și în zona Caucazului ș în Ucraina, atunci când au existat tentative de îndepărtare de Rusia.

De fapt, prin semnarea acordului de pace din 1992, Federația Rusă a recunoscut, practic, implicarea sa în conflictul armat.

Prezența militară rusă în regiune este considerată de Chișinău drept principala amenințare la securitatea Republicii Moldova, iar de la începutul războiului din Ucraina aceasta este privită drept un factor destabilizator pentru întreaga regiune.

Tags: Republica Moldova , Rusia , Războiul din Transnistria
 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  02/09/2022
 • Public țintă:
  minoritățile naționale
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova este condusă de elite naționaliste care au provocat secesionismul din Transnistria, iar prezența militară rusă este un factor de securitate
Veridica

06 Sep 2022

Actualizat la: 07 Sep 2022 11:40:04
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 19 min
 • Prezența militară rusă în regiunea separatistă din stânga Nistrului reprezintă piatra de temelie a securității din regiune, potrivit unei publicații pro-Kremlin. În realitate, forțele ruse au amplificat conflictul, participând la acesta, iar refuzul Moscovei de a le retrage, cum a promis, a dus la perpetuarea .
 • NARAȚIUNI: 1. Separatismul din stânga Nistrului a fost provocat de rusofobia și naționalismul elitelor de la Chișinău. 2. Militarii ruși au un rol benefic în asigurarea păcii și securității în regiune.
 • OBIECTIV: Să prezinte elitele de la Chișinău drept rusofobe și naționaliste, iar Rusia drept un garant al securității și păcii în regiune.
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București

„România este îngrijorată de intențiile militariste ale Moldovei” potrivit unei narațiuni lansate recent de propaganda rusă și preluată și de instituții media de la Chișinău. Autorul, un fost deputat comunist, strecoară în articol mai multe teze false, menite să pună la îndoială soliditatea relațiilor Chișinău-București. În realitate, România rămâne principalul susținător al Republicii Moldova în UE, dar și un partener comercial major, și indiferent de culoarea politică a guvernării este prima țară care sprijină, în momente de criză, Republica Moldova.

Veridica
Veridica
17 Jan 2023
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii

O interpretare subiectivă, amintind de linia narativă promovată de Vladimir Putin anterior declanşării agresiunii împotriva Ucrainei, a unui editorial semnat de renumitul diplomat american Henry Kissinger îşi propune să justifice discursul fostului ministru român de externe Andrei Marga, de la mijlocul lui septembrie, prin care acesta afirma că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, României, Ungariei şi Poloniei pentru a obţine pacea în războiul cu Rusia. În realitate, Kissinger a detaliat un scenariu diplomatic imaginat de el în primăvara acestui an, prin care oferea o soluţie de obţinere a păcii în urma invaziei ruseşti din Ucraina.

Cezar Manu
Cezar Manu
20 Dec 2022
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident

Sancțiunile economice impuse Moscovei, inclusiv plafonarea prețului petrolului, nu afectează economia Rusiei ci provoacă o criză economică de proporții în Occident, potrivit unei narațiuni false răspândite în România. De fapt, sancțiunile se resimt în Rusia la o scară tot mai largă, iar chiar dacă s-a înregistrat o încetinire a creșterii economice în Occident, aceasta nu a încetat.

Cezar Manu
Cezar Manu
13 Dec 2022
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați

La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat acum două săptămâni la Mediaș.

Veridica
Veridica
30 Nov 2022