Războiul din Ucraina, discursul suveranist și teoriile conspirației legate de așa-zisa dictatură sanitară au generat majoritatea dezinformărilor și știrilor false apărute în România în 2022. Acestea au fost promovate pe/de diferite canale media (România liberă, Național, Activenews, GoldFM, gândește.org etc.) și pe rețele de socializare de personaje în general controversate ca Sorin Roșca Stănescu, Cosmin Gușă, Diana Șoșoacă și Adrian Severin.
Războiul lansat de Rusia în Ucraina a dus și la o intensificare a materialelor de propagandă, fake news și dezinformare care vizează Republica Moldova. Acestea au vizat decredibilizarea Occidentului și subminarea valorilor promovate de acesta, dar și culpabilizarea guvernării pro-europene pentru problemele economice și sociale generate inițial de pandemia de Covid, apoi de război.
Dezinformările clasice și materialele de tip fake news au fost înlocuite tot mai frecvent de propagandă de război, ca vehicul pentru narațiunile false ale Moscovei. Scopul narațiunilor, indiferent de forma în care au fost prezentate, a fost să manipuleze opinia publică, să justifice acțiunile Rusiei, să ascundă crimele de război și atrocitățile din localitățile ucrainene, să distrugă moralul și spiritul de luptă al ucrainenilor, dar și să semene un haos controlat în proximitatea fostului spațiu sovietic.
Războiul declanșat de Rusia a dus la un val uriaș de refugiați ucraineni. Milioane de oameni au fugit din Ucraina, spre alte țări europene, însă mulți au ales să rămână în regiunile mai sigure ale țării. Rusia a încercat să întoarcă în folosul său această criză pe care a generat-o. Pentru țările UE, a promovat narațiuni false prin care să genereze ostilitate față de refugiați. Pentru persoanele strămutate intern, propaganda a căutat să pună accentul pe disensiunile și clivajele interne.
Internetul a luat foc, săptămână trecută, la știrea falsă că miliardarii lumii, în frunte cu Elon Musk, au sărbătorit Halloweenul în România. De la bucuria comercianților de pe întreg culoarul depresionar Rucăr – Bran, trecând prin speranțele de combinație reușită ale valutiștilor și până la răcnetele unei delicate senatoare umplută cu ortodoxism din ăla de țară, fără E-uri cancerigene, toți am avut așteptări, reacții și păreri despre (pseudo)eveniment.
Alex Jones, poate cel mai cunoscut promotor american al teoriilor conspirațiilor, a fost condamnat să plătească aproape un miliard de dolari, după ce a spus ani de zile că masacrul de la școala Sandy Hook nu a avut loc și a fost vorba de o înscenare. Condamnarea contează mult în lupta pentru combaterea flagelului tot mai toxic al narațiunilor false, dar e doar o victorie de etapă.
Statele Unite își doresc un dezastru nuclear la Zaporojie pentru a distruge urmele activității unor laboratoare de arme biologice, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, nici un stat occidental nu e interesat de un incident nuclear, mai ales că acesta ar putea avea impact global, iar laboratoarele de arme biologice din Ucraina sunt o invenție a propagandei ruse.
Regiunea ucraineană Zaporojie a stabilit contacte internaționale cu cel puțin 15 state, inclusiv membre UE, scrie presa guvernamentală rusă, citând un lider separatist din Ucraina. În realitate, statele UE nu recunosc organele de ocupație ale Rusiei din Ucraina ca fiind organe legitime de putere, iar față de colaboratorii rușilor în Zaporojie au fost introduse sancțiuni personale.
Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în localități din regiunea Harkov, scrie presa pro-guvernamentală rusă. În realitate, localitățile amintite sunt demult ocupate de Rusia, iar consiliul local reclamă crime de război comise de militarii ruși.
Rusia pretinde că Ucraina a bombardat ținte de pe teritoriul său. Lipsa unei importanțe strategice a respectivelor ținte, precum și similitudinile cu dezinformările lansate în trecut de propaganda rusă, sugerează însă că Moscova caută pretexte pentru a-și intensifica bombardamentele asupra Ucrainei.
În ciuda faptului că în ultimii opt ani propaganda rusă a țintit în special Ucraina, Kremlinul nu a uitat de Statele Baltice și Letonia. Pe de-o parte narațiunile au vizat chiar Letonia, pe de altă parte au fost promovate și dezinformările cu privire la Ucraina sau NATO.
Kremlinul, mass-media de stat și bloggerii afiliați puterii repetă aceleași teze despre invazia rusă în Ucraina: „operațiunea specială” este necesară pentru a alunga naziștii, sancțiunile internaționale reprezintă noi posibilități pentru Rusia. Cum să manipulezi populația rusă, să calmezi poporul și să generezi avânt patriotic? Administrația prezidențială a alcătuit în acest scop mai multe manuale de instrucțiuni.
Minele amplasate în Marea Neagră de Ucraina ar putea provoca explozia hidrogenului sulfurat din mare și un cataclism în Europa. Narațiunea falsă a fost răspândită în România de Sorin Roșca Stănescu în emisiunea lui Cozmin Gușă. Ambii au promovat anterior dezinformări și fake news și au avut poziții similare cu cele ale Rusiei.
Viruși creați pentru anumite populații și regiuni și transportați de păsări care, astfel, înlocuiesc rachetele, o armată de sataniști care luptă de partea forțelor ucrainene și bombardamente „delicate” executate de armata rusă – sunt, toate, printre cele mai bizare narațiuni emise de propaganda rusă după invadarea Ucrainei și se înscriu în metanarațiuni mai ample prin care Rusia încearcă să își justifice atât agresiunea, cât și modul brutal în care poartă războiul.
Mariupolul a fost distrus de forțele ucrainene (naționaliste) din oraș, disperate că nu pot primi ajutoare din partea Kievului, scrie presa guvernamentală rusă. Narațiunea este menită să abată atenția de la faptul că armata rusă a bombardat masiv orașul, fără să țină cont de faptul că ucide civili sau de distrugerile provocate.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Presa din Rusia scrie că doar Kievul este de vină pentru prelungirea războiului din Ucraina. Narațiunea este folosită alături de mesaje de propagandă mai vechi, potrivit cărora Moscova desfășoară o operațiune militară specială și îi protejează pe civili, pe care Kievul îi folosește ca scuturi umane.
În regiunea Luhansk a fost descoperit un lagăr de concentrare, în care erau torturați rusofonii, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. Aceasta prezintă Rusia drept un stat care, prin „operațiunea militară specială” din Donbass a eliberat populația locală și a alungat „naziștii” și „naționaliștii”.
Rusia încearcă să justifice și să cosmetizeze invadarea Ucrainei printr-o propagandă agresivă, în care sunt reluate multe teze și idei prezente de ani de zile în dezinformările și discursul oficial al Moscovei. Printre acestea, obsesia pentru „naziști” inexistenți, catalogarea celor care se opun politicilor Kremlinului drept „trădători” și denunțarea unei-așa zise „ideologii” LGBTQ.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Armata ucraineană a doborât un avion de vânătoare și un elicopter ale Forțelor Armate Române în Dobrogea, după ce le-a confundat cu cele ale armatei ruse. Știrea falsă este promovată de publicații și personaje – unele asociate cu extrema dreaptă – care de-a lungul timpului au publicat dezinformări, fake-news și narațiuni similare cu cele ale Rusiei.
Ucraina răspunde la propaganda rusă cu propriile narative, menite să încurajeze propria populație și să demoralizeze adversarul. Până acum, Kievul și ucrainenii – pentru că la acest efort participă și jurnaliști și cetățeni obișnuiți – par să câștige confruntarea informațională.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Persoane promovate anterior de Sputnik, acuzate în trecut că ar reprezenta interesele Rusiei și/sau asociate cu curentul anti-vaccinist, au lansat după declanșarea războiului o serie de narațiuni anti-ucrainene. Cozmin Gușă, Diana Șoșoacă și Iosefina Pascal sunt printre cei care promovează aceste dezinformări, care merg de la justificări false pentru invazie – existența unor laboratoare pentru arme biologice – până la negarea faptului că s-ar purta un război.
Criza din Ucraina este marcată și de o intensificare a narațiunilor false menite să decredibilizeze NATO și să submineze încrederea în acesta. România a fost și ea ținta unor astfel de narațiuni – se pregătește de război, își mobilizează rezerviștii, are o armată slabă, dotată cu echipamente depășite etc. Veridica a stat de vorbă cu șeful Direcției Informare și relații publice a MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu, despre eforturile făcute de armată pentru a combate dezinformările care o vizează.
Știrile false și dezinformarea, teoriile conspirației și propaganda sunt însoțite adesea de discursul care instigă la ură. Primele semne ale radicalizării societății sunt mesajele xenofobe, rasiste, antisemite, amenințările cu moartea. Printre cei mai expuși sunt jurnaliștii.
Politicieni și partide din România își amplifică mesajele în rețelele sociale sub identități false. Investigațiile realizate de PressOne descriu acest fenomen. Cât de legală și morală este această practică și care sunt consecințele?
Unele state intenționează să introducă așa-numitul pașaport anti-Covid. Călătoriile cu avionul și accesul în unele spații publice ar fi astfel condiționate de deținerea unui certificat de vaccinare. Este o astfel de măsură discriminatorie? Aduce atingere libertăților persoanelor care nu vor să se vaccineze?
România se confruntă cu un nou pericol: neomarxiștii. Aceștia sunt anticreștini și antiromâni, vor închiderea bisericilor, modificarea ritualului botezului, căsătoria între persoane de același gen, interzicerea libertății de exprimare, în numele corectitudinii politice. Sunt acestea teorii ale conspirației sau adevăruri? Ce este de fapt, neomarxismul?
Masiva campanie de dezinformare purtată de Moscova în Occident, în foștii sateliți ai Imperiului Sovietic și pe propriul său teritoriu, are un călcâi al lui Ahile: se limitează la un număr de teme sau narațiuni.
După mai bine de 1 an de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, moartea a peste 2,5 milioane de oameni în întreaga lume și infectarea a peste 100 de milioane, teoriile privind originea coronavirusului sunt extrem de diverse. China a permis abia la începutul acestui an ca o echipa a OMS să facă o investigație în Wuhan. Concluziile acesteia nu au liniștit însă apele. Speculațiile și teoriile conspirației continuă să circule: virus scăpat din laborator, armă biologică, virus exportat de Occident în China.
Fenomenul Fake news este astăzi global. Dar cum a început totul? Începând din noiembrie 2013, Euromaidanul, apoi anexarea Crimeii și războiul din Donbas au fost laboratorul în care Rusia a experimentat puterea devastatoare a dezinformării. Au urmat criza refugiaților, Brexitul, scrutinele din Franța și SUA. Război informațional în Ucraina, război politic în Occident.