Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Forțele NATO au fost aduse în România să o ajute să anexeze Republica Moldova și o parte a teritoriului Ucrainei

Militari americani aparținând Diviziei 101 Aeropurtate în timpul unui exercițiu demonstrativ la baza aeriană NATO Mihail Kogălniceanu, România, 30 iulie 2022.
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Militari americani aparținând Diviziei 101 Aeropurtate în timpul unui exercițiu demonstrativ la baza aeriană NATO Mihail Kogălniceanu, România, 30 iulie 2022.
Festivalul de conferințe

România intenționează să anexeze Republica Moldova și o parte a teritoriului Ucrainei, iar NATO o sprijină militar, potrivit unei narațiuni false din presa rusă. Aceasta mai scrie și că Polonia, la rândul său, urmărește să își alipească o parte din regiunile vestice ale Ucrainei. Narațiunile false pleacă de la teze, răspândite de ani de zile de Rusia, privind natura artificială a statului ucrainean și agresivitatea Occidentului.

ȘTIRI: „România pregătește ocuparea Republicii Moldova și a unei părți a Ucrainei, inclusiv Odessa și regiunea Odessa. Procesul este urmărit de NATO cu susținerea SUA, Franței și Olandei, scrie corespondentul de război Kotenok pe canalul său de telegram.

Bucureștiul își construiește demult planuri pentru renașterea „României Mari”, dar nu are suficiente forțe pentru realizarea acestui scop ambițios. Însă îl ajută NATO, care i-a livrat forțe și tehnică militară. Este vorba de Unitatea de infanterie ușoară a armatei SUA, „Screaming Eagles”, precum și ajutor militar din partea Franței.

„România vrea să-și extindă teritoriul adăugându-și Bucovina, o parte a regiunii Odessa,, inclusiv orașul și să înghită în totalitate Moldova”, afirmă corespondentul de război.

Vestul are planuri de divizare a Ucrainei și vor fi realizate. Polonia visează să-și „întoarcă” Lvovul și o parte a regiunilor vestice ale Ucrainei. Nici Ungaria nu ar fi împotrivă să-și alipească o regiune. În aceste condiții, Bucureștiul nu vrea să stea deoparte și va încerca să rupă o felie de tort”, scrie topwar.ru

„Jurnalistul a presupus că anexarea va începe cu o serie de acțiuni cu caracter politic, militar și economic, care vor crea haos pe teritoriul controlat de Kiev” , adaugă pravda.ru

NARAȚIUNI: 1. Statele vecine din Vestul Ucrainei se vor folosi de război pentru a o diviza. 2. România, cu viziuni revanșarde, va anexa, cu sprijinul NATO,  Republica Moldova și o parte a Ucrainei. 3. Ucraina este un stat artificial.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Anexarea de către România, NATO, implicarea Republicii Moldova în război au devenit printre principalele „amenințări” aruncate în spațiul public prin intermediul presei ruse și al celei pro-ruse de la Chișinău.

România este prezentată în presa rusă, dar și de o parte dintre politicienii și instituții mass-media din Republica Moldova drept un start revanșard, cu pretenții teritoriale asupra Republicii Moldova și a unor regiuni din sud-estul Ucrainei. Toate aceste teritorii au făcut parte din România, care le-a pierdut ca urmare a pactului Molotov – Ribbentrop.

Tezele sunt utilizate pentru a reanima fobiile față de România, promovate încă în perioada interbelică, în special în rândul minorităților naționale, dar și pentru a prezenta Federația Rusă drept forța care i-ar putea apăra de „cotropirea românească”.

Pe de altă parte, propaganda rusă scrie despre o așa-zisă intenție a Poloniei de a reveni la hotarele sale istorice încă la începutul războiului.

OBIECTIV: Să prezinte România, Polonia (Occidentul) drept state revanșarde, gata să-și satisfacă pretențiile teritoriale din contul vecinilor mai slabi. Indirect, să prezinte Rusia drept principala salvare în fața acestor pretenții. Totodată, se urmărește promovarea unei teze mai vechi, lansate de Rusia înainte de declanșarea invaziei la scară largă din 24 februarie, potrivit căreia Ucraina este un stat artificial, care va fi dezmembrat chiar de aliații săi de astăzi. Această teză ar trebui să justifice și capturarea și anexarea unor teritorii ucrainene de către Kremlin.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Liderii NATO au declarat în repetate rânduri că sunt gata să apere statele membre, inclusiv România, în cazul unor atacuri din partea Rusiei, dar au precizat că nu intenționează să atace direct Rusia.

România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova și, în pofida faptului că majoritatea teritoriului acesteia este, din punct de vedere istoric, parte a spațiului românesc, nu a înaintat vreodată pretenții teritoriale. În ceea ce privește Divizia 101 Aeroportuată, aceasta are scopul de a fortifica, alături de alte unități trimise de state membre NATO, flancul estic al Alianței în contextul războiului Rusiei cu Ucraina și nu are misiuni de război. De altfel, NATO își consolidează de ani de zile flancul estic, ca răspuns la agresiunile repetate ale Rusiei în regiune.

România nu are pretenții teritoriale nici față de Ucraina, iar acest lucru este stipulat clar în Tratatul din 1997 cu privire la relațiile de bună-vecinătate, a cărei semnare a fost văzută, la vremea respectivă, drept un pas necesar pentru ca România să se poată integra în NATO.

Dintre toți vecinii Ucrainei, Polonia a fost cea mai vocală și activă în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului. Varșovia a demonstrat prin fapte că este un susținător real al Ucrainei: a condamnat agresiunea rusă, a sprijinit armata ucraineană, a facilitat apropierea instituțională a Kievului de  structurile europene și euroatlantice. Potrivit www.statista.com, până în luna octombrie, Polonia era al treilea cel mai mare donator de asistență militară pentru Ucraina, după SUA și Marea Britanie, state mult mai bogate și cu un arsenal militar mult mai mare.

În ceea ce privește așa-zisa artificialitate a Ucrainei, promovată de propagandă și de unii ultranaționaliști ruși, Ucraina este un stat membru al ONU, recunoscut la nivel internațional, ale cărei granițe (inclusiv Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și cele 4 regiuni din sud și est, anexate în 2022), independență și suveranitate au fost confirmate inclusiv de Moscova prin Memorandumul de la Budapesta din 1994.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În România există voci care se pronunță pentru unirea cu Republica Moldova și invocă „adevărul istoric” în privința unor teritorii care sunt parte a Ucrainei. Oficial, Bucureștiul nu a înaintat pretenții teritoriale față de niciunul dintre vecinii României.

 

Tags: Polonia , NATO , România , Război în Ucraina
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  topwar.ru, pravda.ru
 • Data publicării:
  14/12/2022
 • Public țintă:
  minorități naționale
 • Narațiune cheie:
  România și Polonia, state revanșarde, urmăresc anexarea unor teritorii ale Ucrainei
Alte articole
FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

Elevii români sunt educați că acceptarea avansurilor sexuale este o obligație morală, iar sinuciderea un mod de rezolvare a problemelor, susține o asociație care militează pentru „apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România”. Totul a pornit de la vizionarea de către elevii Colegiului Național „Școala Centrală” din București, în cadrul unei activități extracurriculare derulată în parteneriat cu Institutul Francez, a unui film ce pune în dezbatere prietenia dintre doi adolescenți pusă în fața provocărilor specifice vârstei.

FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău interzice presa rusă la indicația Occidentului

FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău interzice presa rusă la indicația Occidentului

Guvernarea de la Chișinău impune sancțiuni presei ruse la indicația Occidentului, scrie rubaltic.ru, o sursă media din Rusia, afiliată Kremlinului, blocată recent în Republica Moldova. Aceasta reia narațiuni mai vechi ale propagandei ruse și pro-ruse, apărute pentru a submina eforturile Chișinăului de proteja spațiul informațional de campaniile de dezinformare menite să submineze guvernarea pro-europeană, campanii cu atât mai periculoase pentru securitate în condițiile în care Rusia pare angrenată într-un război hibrid împotriva Republicii Moldova.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Biserica Ortodoxă Ucraineană este persecutată de Kiev ca în perioada comunistă

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Biserica Ortodoxă Ucraineană este persecutată de Kiev ca în perioada comunistă

Ucraina îi persecută pe ortodocși ca în perioada comunistă, potrivit unei narațiuni false lansate de un purtător de cuvânt al Patriarhiei de la Moscova. Acesta încearcă, totodată, să acrediteze ideea că Patriarhia e echidistantă și se opune războiului „fratricid”. În realitate, Patriarhia Moscovei funcționează ca un braț propagandistic al Kremlinului și autoritățile ucrainene n-au făcut decât să ancheteze legături dintre aceasta și serviciile rusești, pe de-o parte, și unii prelați din Ucraina.

Veridica

22 Dec 2022

Actualizat la: 06 Jan 2023 09:40:37
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Katheleen Kavalec.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023