Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: La Chișinău au sosit agenți FBI pentru a împinge Republica Moldova către confruntări militare cu Rusia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la o conferință de presă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după întâlnirea lor la palatul prezidențial în timpul vizitei sale oficiale la Chișinău, Moldova, 06 martie 2022.
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la o conferință de presă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după întâlnirea lor la palatul prezidențial în timpul vizitei sale oficiale la Chișinău, Moldova, 06 martie 2022.

Agenți FBI și angajați ai serviciului german de spionaj pregătesc implicarea Republicii Moldova în operațiuni militare împotriva Rusiei, potrivit unui controversat jurnalist rus. Afirmațiile sale, preluate de instituții de presă precum politnavigator și tsargrad, au fost respinse de autoritățile de la Chișinău.

ȘTIRE:  „Vestul se pregătește să deschidă un front moldovenesc împotriva Rusiei”, a comunicat corespondentul militar Semion Pegov pe canalul său de telegram.

„Potrivit informațiilor mele, obținute de la surse din Chișinău, aici au ajuns 49 de colaboratori FBI, care cunosc limba rusă, fiind specializați pe acțiuni de contracarare a influenței ruse. Misiunea lor este să modifice sistemul de securitate al Republicii Moldova. Acestea au fost transformate de România timp de mai mulți ani, dar acum s-au conectat în regim de urgență americanii”.

[...] Reformarea sistemului de securitate, în opinia sa, are legătură cu planurile de alipire a Republicii Moldova la România. În particular, în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate a fost numită o persoană cu pașaport românesc.

„În plus, 24 de angajați ai serviciului de spionaj german sunt la Chișinău. Ei se vor specializa pe Transnistria și probabil să pregătească terenul pentru acțiuni militare. Spre asta se merge, din păcate”, a conchis Pegov”, a scris Politnavigator.

„Sursele din Republica Moldova ale popularului corespondent de război Semion Pegov, autorul proiectului Wargonzo, consideră că țările NATO au început să se ocupe în serios de deschiderea un front moldovenesc împotriva Rusiei”, potrivit Tsargrad.

NARAȚIUNI: 1. Agenți occidentali „au invadat” Republica Moldova. 2. Republica Moldova este pregătită de Occident pentru a ataca militar Federația Rusă. 3. Se pregătește anexarea Republicii Moldova de către România.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Confruntându-se cu un conflict secesionist la Est, alimentat de Federația Rusă de peste 30 de ani, dar și cu o elită politică și o parte a populației (în special minoritățile naționale, care reprezintă aproximativ 20%) pro-ruse, Republica Moldova este considerată cea mai vulnerabilă țară și prima țintă a Moscovei în cazul în care reușește să învingă Ucraina.

De altfel, s-au intensificat atacurile propagandistice asupra Republicii Moldova, accentuându-se mesajele despre presupusul control al țării de către Occcident, încălcarea drepturilor minorităților naționale rusofone, încălcarea statutului de neutralitate al țării de către guvernarea pro-europeană și Occident, etc.

OBIECTIV: Să arate Republica Moldova drept un stat care reprezintă un potențial pericol pentru Federația Rusă. Să inoculeze ideea că Republica Moldova este guvernată din exterior și „colcăie” de agenți străini din state ostile Federației Ruse. Să resusciteze vechiul subiect despre iminenta anexare a Republicii Moldova de către România, ceea ce reprezintă un pericol „de moarte” pentru minorități.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Informațiile despre presupusul desant al agenților FBI la Chișinău, dar și despre agenți secreți germani, se bazează pe afirmațiile autorului canalului de Telegram Wargonzo, controversatul jurnalist rus, autor al unui film despre conflictul din estul Ucrainei, blocat de Youtube, Semion Pegov. Acesta, la rândul său, face referire la „surse de la Chișinău”, fără să prezinte vreo dovadă a veridicității informațiilor. Politnavigator a fost blocat de autoritățile de la Chișinău, în toamna anului trecut, din cauza răspândirii informațiilor false.

Atât serviciul de presă al Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova, cât și purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate, Daniela Mânzat, au calificat drept false informațiile respective, menționând că se bazează pe afirmații publicate pe canale de Telegram care distribuie informații false.

Înarmarea Republicii Moldova de către NATO, pregătirea acesteia pentru confruntări militare cu Rusia, atacul asupra Transnistriei, sunt alte narațiuni false promovate intens de unele instituții media, în special din Federația Rusă.

În realitate, Republica Moldova este prea mică și nepregătită militar (chiar dacă ar primi armament de peste hotare) pentru a conta într-o confruntare cu Rusia.

Și tema unei eventuale uniri cu România este scoasă tot mai intens în spațiul public pentru a alimenta fobiile minorităților naționale și pretențiile separatiste ale regimului de la Tiraspol. De fapt, atât autoritățile de la Chișinău, cât și cele de la București vorbesc despre intensificarea cooperării între cele două state și susținerea parcursului european al Republicii Moldova

REACȚII OFICIALE: Serviciile de presă ale Inspectoratului General al Poliției și Serviciului de Informații și securitate au negat, în urma unei cereri făcute de Veridica, afirmațiile despre desanturile cu angajați FBI și ai serviciilor secrete germane la Chișinău.

Tags: Transnistria , unirea Republicii Moldova cu România , Război în Ucraina
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Wargonzo
 • Data publicării:
  03/06/2022
 • Public țintă:
  susținătorii intervenției militare ruse din Ucraina, minoritățile etnice din R. Moldova
 • Amplificare:
  Politnavigator.net, md.tsargrad.tv
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  La Chișinău au sosit agenți FBI pentru a împinge Republica Moldova către confruntări militare cu Rusia
Alte articole
FAKE NEWS: Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent

FAKE NEWS: Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent

O pană majoră de curent electric, care ar putea dura până la două săptămâni, este iminentă în Uniunea Europeană, afirmă o parte din mass-media din România, care menționează un presupus avertisment al ministrului austriac al apărării. De fapt, armata austriacă doar ia în calcul posibilitatea unei pene de curent în cadrul programului său de prevenire a crizelor și a lansat o campanie de informare pentru populație care nu are nimic neobișnuit.

FAKE NEWS: România își înlocuiește ambasadorul unionist de la Chișinău cu un expert NATO

FAKE NEWS: România își înlocuiește ambasadorul unionist de la Chișinău cu un expert NATO

România numește ca ambasador la Chișinău un expert NATO, Cristian-Leon Țurcanu, care îl înlocuiește pe Daniel Ioniță, promotor al unui unionism agresiv. Narațiunile sunt lansate în contextul unei crize regionale în care Rusia a întețit dezinformările cu privire la o presupusă amenințare NATO în spațiul ex-sovietic.

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina

Marea Britanie a cerut ca NATO să admită responsabilitatea pentru criza din Ucraina și a admis acțiunile destabilizatoare ale Occidentului, afirmă presa guvernamentală rusă. Narațiunea falsă pleacă de la o publicație britanică obscură, fără vreo legătură cu surse guvernamentale.

Veridica News

07 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Agenți FBI și angajați ai serviciului german de spionaj pregătesc implicarea Republicii Moldova în operațiuni militare împotriva Rusiei, potrivit unui controversat jurnalist rus. Afirmațiile sale, preluate de instituții de presă precum politnavigator și tsargrad, au fost respinse de autoritățile de la Chișinău.
 • NARAȚIUNI: 1. Agenți occidentali „au invadat” Republica Moldova. 2. Republica Moldova este pregătită de Occident pentru a ataca militar Federația Rusă. 3. Se pregătește anexarea Republicii Moldova de către România.
 • OBIECTIV: Să arate Republica Moldova drept un stat care reprezintă un potențial pericol pentru Federația Rusă. Să inoculeze ideea că Republica Moldova este guvernată din exterior și „colcăie” de agenți străini din state ostile Federației Ruse. Să resusciteze vechiul subiect despre iminenta anexare a Republicii Moldova de către România, ceea ce reprezintă un pericol „de moarte” pentru minorități.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022