FAKE NEWS: NATO împinge Moldova spre un război cu Rusia

Militari moldoveni defilează în timpul unei repetiții a paradei militare în centrul orașului Kiev, Ucraina, 22 august 2017.
© EPA/SERGEY DOLZHENKO   |   Militari moldoveni defilează în timpul unei repetiții a paradei militare în centrul orașului Kiev, Ucraina, 22 august 2017.

Daruieste Viata

Republica Moldova este inundată cu armament de NATO, cu care are un parteneriat tot mai strâns. Scopul Alianței este să împingă Moldova spre un război cu Rusia. Narațiunile false sunt promovate în ciuda faptului că nu se pune problema unei aderări a Moldovei la NATO.

ȘTIRE: „În  contextul isteriei în jurul „invaziei” rusești fictive în  Ucraina și al degradării rapide a economii acestui stat, merită o atenție deosebită Republica Moldova și perspectivele sale pe termen mediu. De pe acum deja SUA și alte state membre NATO încep să livreze în republică modele de armament occidental, iar Chișinăul oficial semnează acorduri de parteneriat și angajamente reciproce cu structurile militare din Vest. Nu vă amintește de nimic această situație?

[...]

O avem pe Maia Sandu care participă la proiectele antiruse și declară public că este necesar să fie evacuat contingentul pacificatorilor ruși din Transnistria.

[...]

Toate vorbesc despre faptul că Washingtonul pregătește Moldova pentru scenariul ucrainean. Dar le trebuie asta moldovenilor? În loc de statut de membri ai NATO și UE ucrainenii au primit o economie ferfenițită, un nivel de viață scăzut la minimum, evacuarea capitalului și perspective neclare pentru viitor”.

NARAȚIUNI: 1. Apropierea de Vest este păguboasă pentru state ca Ucraina și Republica Moldova. 2. Republica Moldova riscă să ajungă într-o situație similară cu a Ucrainei dacă va continua apropierea de Vest. 3. NATO și Occidentul pregătesc implicarea Republicii Moldova într-un conflict militar cu Rusia.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este un stat ex-sovietic, care se confruntă cu un conflict înghețat, provocat de o enclavă separatistă susținută de Moscova. Cetățenii sunt divizați pe criterii geopolitice - aproape jumătate din populație își dorește orientarea politicii externe spre Rusia și chiar aderarea la Uniunea Euroasiatică, controlată de Moscova, în timp ce cealaltă parte a societății, în special tinerii și intelectualitatea, optează pentru aderarea la UE, inclusiv prin unirea cu România.

Vectorul estic este sprijinit în special de minoritățile etnice, vorbitoare de limba rusă, și de persoanele în etate, nostalgice după fosta URSS și nemulțumite de condițiile sociale proaste, care afectează în special această categorie.

Ultimele scrutine (alegerile prezidențiale din 2020 și parlamentarele anticipate din2021) au adus victorii clare dreptei pro-europene, iar propaganda și manipularea (promovate de presa rusă și de cea din RM afiliată opoziției de stânga, pro-moscovite) legate de pericolele apropierii de Vest, riscul ca Republica Moldova să adere la NATO și să fie implicată într-un conflict cu Rusia s-au amplificat. Guvernarea pro-europeană este prezentată ca fiind controlată în totalitate de Occident, rusofobă și indiferentă față de interesele propriilor cetățeni.

OBIECTIV: Să inducă frica despre pericolul implicării Republicii Moldova într-un conflict militar de anvergură (împotriva Rusiei) dacă va continua apropierea de Occident.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Guvernul de la Chișinău nu a semnat niciun fel de acorduri cu „structurile militare din Vest”- adică NATO. Executivul doar a aprobat un plan de acțiuni cu NATO pentru anii 2022-2023, care reprezintă de fapt prelungirea unui document semnat și în vigoare încă din anul 2006. Planul de acțiuni nu prevede angajamente suplimentare, nici posibilitatea aderării Republicii Moldova, care este stat neutru prin Constituție, la NATO.

O altă narațiune falsă, promovată intens de presa rusă este că autoritățile e la Chișinău, inclusiv președintele Maia Sandu, ar cere evacuarea pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană. Narațiunea este însoțită, de obicei, de exagerări despre importanța misiunii de pacificare controlată de facto de Rusia și regimul separatist de la Tiraspol și riscurile escaladării conflictului înghețat. De fapt, Chișinăul cere retragerea muniției depozitate în stânga Nistrului și a unui contingent militar rus care, oficial, păzește depozitul.

Avertizările legate de riscul apropierii Republicii Moldova de Occident, în special de NATO, reprezintă o altă temă e manipulări, în condițiile în care acest subiect nici nu este pus în discuție. Și narațiunea privind prăbușirea economică a Ucrainei din cauza apropierii de Occident manipulează – criza din Ucraina a fost provocată de Federația Rusă, care a ocupat peninsula Crimeea și susține structurile separatiste din estul Ucrainei.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Guvernarea de la Chișinău optează pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

 • Publicație / Media:
  ehomd.info
 • Data publicării:
  18/02/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii, minoritățile naționale
 • Afiliere politică:
  Partidul Socialiștilor
 • Narațiune cheie:
  NATO împinge Moldova spre un război cu Rusia
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Republica Moldova este inundată cu armament de NATO, cu care are un parteneriat tot mai strâns. Scopul Alianței este să împingă Moldova spre un război cu Rusia. Narațiunile false sunt promovate în ciuda faptului că nu se pune problema unei aderări a Moldovei la NATO.
 • NARAȚIUNI: 1. Apropierea de Vest este păguboasă pentru state ca Ucraina și Republica Moldova. 2. Republica Moldova riscă să ajungă într-o situație similară cu a Ucrainei dacă va continua apropierea de Vest. 3. NATO și Occidentul pregătesc implicarea Republicii Moldova într-un conflict militar cu Rusia.
 • OBIECTIV: Să inducă frica despre pericolul implicării Republicii Moldova într-un conflict militar de anvergură (împotriva Rusiei) dacă va continua apropierea de Occident.
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023