Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: UE a abandonat Republica Moldova, iar România i-a dublat prețul la energia electrică

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, înaintea unei reuniuni de la Consiliul European, la Bruxelles, Belgia, 17 mai 2022.
©EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ  |   Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, înaintea unei reuniuni de la Consiliul European, la Bruxelles, Belgia, 17 mai 2022.

Uniunea Europeană a abandonat Republica Moldova, România i-a dublat tariful pentru energie, iar politica antirusească a guvernării de la Chișinău a provocat crize profunde, scrie baltnews.com. În realitate, Occidentul este cel mai mare susținător financiar al Republicii Moldova, care e afectată de criză la fel ca restul țărilor din regiune.

ȘTIRE: „Uniunea Europeană unită a început să se destrame odată cu venirea frigurilor: giganții economici care până recent chemau Republica Moldova în familia lor deosebită, sinceră și deschisă, au uitat acum de una dintre cele mai sărace țări din Europa.

România vecină a închis ochii la toate principiile și a anunțat că de azi înainte îi va livra Moldovei energie electrică la un tarif dublu de 1,428 euro pentru un MW/h.

Politica antirusească a partidului de guvernământ de la Chișinău a dus la crize economice și sociale. Așa cum se știe, actuala guvernare și-a ațintit privirea spre Vest”

NARAȚIUNI: 1.Uniunea Europeană (Occidentul) a abandonat Republica Moldova. 2. România dublat tarifele la energia pe care i-o dă Republicii Moldova. 3. Crizele cu care se confruntă Republica Moldova sunt provocate de decizia incorectă de a alege vectorul pro-european. 4. Guvernarea de la Chișinău este rusofobă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este țară din regiune cea mai afectată de criza economică și consecințele invaziei militare ruse în Ucraina. Inflația anuală a depășit 34%, iar pe lângă faptul că resursele energetice s-au scumpit enorm, persistă incertitudinea asigurării cu gaze în sezonul rece, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău încă nu au ajuns la un numitor comun cu Gazprom în privința unei pretinse datorii de peste 700 de milioane de dolari.

Între timp, la Chișinău opoziția organizează tot mai frecvent acțiuni de protest, fiind reluate vechile subiecte legate de vectorul politicii externe - spre UE, sau spre Est.

OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca pe un partener neloial și să reducă încrederea cetățenilor în UE și instituțiile occidentale. Să prezinte guvernarea de la Chișinău drept rusofobă și vinovată de crizele cu care se confruntă țara.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: State membre ale UE și organizații internaționale și-au intensificat eforturile de sprijinire a Moldovei la scurt timp după lansarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. România, Germania și Franța au lansat așa-numita Platformă de Sprijin pentru Moldova, reunită prima dată la Berlin, la 5 aprilie, la care a fost anunțată asistență pentru Republica Moldova în valoare de 660 de milioane de euro.

La începutul lunii august, Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a eliberat prima tranșă de 50 de milioane de euro din pachetul de asistența macrofinanciară (AMF) pentru Republica Moldova. Astfel, Uniunea Europeană oferă 35 de milioane de euro în împrumuturi pe termen lung în condiții preferențiale și 15 milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta este prima tranșă din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și care va fi oferită în trei tranșe în următorii doi ani și jumătate. Asistența macrofinanciară face parte dintr-un sprijin mai mare al UE și al donatorilor internaționali, oferit în cadrul Platformei de sprijin interministerial, inițiată la Berlin la 5 aprilie 2022, pentru a ajuta Republica Moldova să depășească multiplele crize.

România nu a dublat tariful la energia furnizată Republicii Moldova, așa cum scrie baltnews, deoarece nici nu livrează energie electrică Republicii Moldova. România a dublat tariful de tranzitare a energiei, în conformitate cu normele UE, aplicabile statelor non-membre ale UE, în acest caz fiind vorba de Republica Moldova și Ucraina care au aderat la sistemul ENTSO-E.

Republica Moldova și Ucraina discută însă cu autoritățile europene integrarea lor în mecanismul UE de compensare a costurilor aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere, astfel încât să fie eliminată taxa de utilizare aplicată lor în prezent.

Inflația a început să crească la nivel mondial începând cu a doua jumătate a anului 2021 ca urmare a recuperării economice după criza pandemică din anul precedent și sporirii cererii de materie primă și servicii.

În Republica Moldova este înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor în regiune din cauza dependenței excesive de gazul rusesc și de produse energetice în general (Republica Moldova importă tot necesarul de carburanți și de gaze și produce o cotă mică de energie verde, iar restul necesarului de energie electrică îl importă sau îl produce tot din resurse de import).

Un alt factor care a condus la majorarea excesivă a prețurilor este dependența mare față de rutele de transport din Ucraina, în special de portul din Odessa, blocat din cauza intervenției militare ruse.

De asemenea, seceta din acest an, împreună cu creșterea prețurilor la carburanți a provocat și majorarea prețurilor la produsele alimentare, în special la legume.

Este adevărat că Republica Moldova se confruntă și cu propriile disfuncționalități interne precum monopoluri, un număr mare de intermediari, credite scumpe, probleme care s-au acumulat de-a lungul anilor etc., care, de asemenea, influențează creșterea prețurilor.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova se confruntă cu o profundă criză economică.

Tags: Republica Moldova , UE , România , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  baltnews.com
 • Data publicării:
  16/09/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Uniunea Europeană a abandonat Republica Moldova, care se confruntă cu o criză profundă din cauza politicii antiruse a guvernării.
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 36: Propagandă rusă cu România, C.I.A. și „bombe murdare”

Monitor Fake News Nr. 36: Propagandă rusă cu România, C.I.A. și „bombe murdare”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, reintepretează istoria din perspectiva tezelor kominterniste din vremea URSS-ului și acuză SUA de invazie a Europei până în ziua de azi.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Autoritățile ucrainene au abandonat Hersonul. Regiunea se va uni cu Rusia care va proteja limba ucraineană

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Autoritățile ucrainene au abandonat Hersonul. Regiunea se va uni cu Rusia care va proteja limba ucraineană

După ce autoritățile ucrainene au fugit din Herson, noua administrație militar-civilă a fost nevoită să preia puterea pentru a alipi regiunea la Rusia și a proteja limba și cultura ucraineană, scrie presa rusă, citându-l pe autoproclamatul lider Kirill Stremousov. În realitate, autoritățile din Herson au fost evacuate în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, care bombardează zilnic teritoriul ucrainean.

Veridica

19 Sep 2022

Actualizat la: 19 Sep 2022 23:36:45
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023