DEZINFORMARE: Chișinăul a fost dezvoltat de ruși și s-a degradat când a fost administrat de români

Oamenii se distrează pe strada principală cu ocazia sărbătoririi Hramului Chișinăului în Moldova, 14 octombrie 2022.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Oamenii se distrează pe strada principală cu ocazia sărbătoririi Hramului Chișinăului în Moldova, 14 octombrie 2022.

Dezinformare

Chișinăul s-a dezvoltat doar pe timpul Imperiului Rus și al Uniunii Sovietice și s-a degradat în perioada unirii cu România și a independenței Republicii Moldova, potrivit unei narațiuni din presa rusă. În realitate, Chișinăul s-a dezvoltat semnificativ în perioada în care a făcut parte din România și a fost în mare parte distrus de Armata Roșie în 1941 și 1944, înainte de a fi reconstruit în stil sovietic.

ȘTIRE: „Pe 14 octombrie, Chișinăul a sărbătorit ziua orașului. Capitala Moldovei a avut mai multe perioade de dezvoltare – de la un orășel provincial de pe timpul lui Pușkin, până la un centru gubernial de la începutul secolului XX, de la un oraș distrus aproape în întregime de nemți și o așezare depopulată, până la un unul dintre cele mai mari noduri industriale ale Uniunii Sovietice. După declararea independenței, din păcate Chișinăul și-a pierdut mult dintre realizările generațiilor anterioare. Am vrea să sperăm că, în pofida tuturor încercărilor și a cursului antinațional al actualei guvernări, orașul își va păstra statutul și își va recăpăta măreția de altădată. Probabil că nu vom exagera dacă vom afirma că orașul Chișinău îi datorează Rusiei statutul său de capitală […]”

Publicația mai scrie că „ocuparea acestor pământuri de către România a transformat din nou Basarabia într-o fundătură de provincie, cu statut de colonie, de unde toate resursele erau transportate spre metropolă”, că „în perioada ocupației naziste populația capitalei s-a diminuat până la 25 de mii de locuitori”, că „planurile de dezvoltare a orașului au încetat odată cu proclamarea independenței, iar „libertatea” obținută s-a transformat în sărăcie și degradare”, că „parcursul european promovat de autorități este incompatibil cu dezvoltarea, dar mizează pe importuri” și că „schimbarea puterii și a cursului politicii externe ar duce la o independență adevărată a Moldovei și, respectiv, la renașterea industrială, dezvoltarea și înflorirea Chișinăului”.

Realitate

NARAȚIUNI: 1.Chișinăul s-a dezvoltat doar pe timpul Imperiului rus și al Uniunii Sovietice și s-a degradat în timpul unirii cu România și după declararea independenței Republicii Moldova. 2. Parcursul european al Republicii Moldova este nociv dezvoltării, iar Chișinăul își poate recăpăta măreția doar după schimbarea guvernării.

OBIECTIV: Narațiunile scopul să prezinte perioadele de ocupație rusă/sovietică drept înfloritoare și benefice pentru dezvoltarea Chișinăului și totodată să denigreze perioadele în care s-a aflat în componența României Mari, de independență a Republicii Moldova și parcursul său european.

CONTEXT: Istoria Chișinăului este legată de Rusia începând cu 1812, când aceasta a anexat partea de est, până la Prut, a Principatului Moldovei. Chișinăul a devenit atunci capitală administrativă a guberniei rusești Basarabia, fiind folosit și ca punct de staționare a trupelor rusești. La 27 martie 1918, Sfatul Țării a decis Unirea Basarabiei cu România, iar Chișinăul a fost antrenat într-un proces intens de modernizare după tiparele românești. Chișinăul a devenit în perioada interbelică unul din marele centre urbane ale României, cu o intensă viață culturală și economică. Odată cu ocupația sovietică, Chișinăul a ajuns capitală a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești și a fost reconstruit după modelul sovietic; de la independență, orașul este capitala Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Chișinăul a fost numit capitală administrativă după raptul teritorial din 1812 și anexarea la Imperiul Rus, însă abia spre 1873, când Basarabia a devenit gubernie, orașul a început să se dezvolte. Chișinăul s-a modernizat în deosebi datorită primarului Carol Schmidt, care a condus orașul timp de 25 de ani, între 1877 și 1903, și i-a schimbat radical aspectul, datorită colaborării cu arhitectul Alexandru Bernardazzi.

Chișinăul a continuat să se dezvolte foarte intens și în perioada interbelică, sub administrația României. În oraș s-au construit multe case confortabile, vile urbane, imobile cu apartamente, școli foarte bine proiectate, au fost deschise biblioteci, tipografii, teatre. Tot atunci au început să funcționeze un șir de întreprinderi, prima moară mecanizată, fabrica de pâine, de mezeluri, fabrica de bomboane, fabrici de încălțăminte, tricotaje, blănuri, au fost organizate expoziții de mărfuri industriale și mașini agricole. În 1919 a fost fondată la Chișinău Camera de Comerț și Industrie, a început să se dezvolte sectorul bancar, fiind înființată Banca Basarabia. În 1921 a fost deschis primul aeroport, iar Chișinăul s-a integrat și în rețeaua de drumuri a României. În 1918 a fost fondată Universitatea Populară, ulterior Facultatea de Teologie (1926) și Facultatea de Științe Agricole (1933). În 1919 s-a fondat Conservatorul Unirea, în 1929 este înființat Conservatorul Național, iar în 1936 Conservatorul Municipal. La Chișinău exista Teatrul Național, mai multe cinematografe, Muzeul de Istorie, un șir de asociații și societăți culturale, apar zeci de ziare și reviste basarabene. Sub administrația românească, școala a fost obligatorie și către 1940 în Chișinău funcționau 50 de școli primare, 11 licee, trei  gimnazii, Școala normală de învățători, Școala eparhială, Seminarul de Teologie, Școala de contabilitate, Liceul militar, Liceul comercial, Liceul de fete Principesa Dadiani, Liceul de fete Regina Maria, Liceul B.P. Hasdeu, Liceul eparhial, Gimnaziul Industrial și altele.  În perioada românească au avut loc primele exerciții democratice – în 1919, la primele alegeri parlamentare, orașul și-a ales reprezentanții în Parlamentul României. Astfel, afirmația că „ocuparea acestor pământuri de către România au transformat din nou Basarabia într-o fundătură de provincie, cu statut de colonie”, este una falsă și manipulatoare.

Publicația susține că orașul a fost reconstruit după război și s-a dezvoltat datorită Uniunii Sovietice, însă, omite să spună că a fost distrus în cea mai mare parte de armata sovietică în retragere, în vara anului  1941, când au fost minate și aruncate în aer cele mai importate clădiri din centrul Chișinăului de către batalioane de distrugere create de NKVD. Pe de altă parte, preluând orașul în timpul războiului, timp de trei ani, administrația românească a reconstruit o mare parte a clădirilor distruse. În iunie 1944 a urmat un alt episod al distrugerilor, când bombardierele sovietice au lansat tone de bombe asupra orașului. Propaganda sovietică a acuzat „ocupanții germano-români” de distrugerea orașului. După război, orașul a fost reconstruit în stil sovietic și au supraviețuit puține edificii construite anterior. În contextul planificării comuniste, buldozerele au distrus multe clădiri istorice care puteau fi refăcute, pe motiv că nu corespundeau planurilor sovietice.

Publicația mai scrie că orașul s-a dezvoltat economic în perioada sovietică, dar toate transformările în sfera economică erau însoțite de deznaționalizarea populației băștinașe și de modificarea structurii etnice a populației orașului. în Chișinău erau aduși în administrația de stat, organele de partid, administrația sectoarelor economiei specialiști din toate colțurile URSS, dar mai ales etnici ruși. Limba și cultura rusă erau dominante în Chișinăul sovietic. În același timp, toate bunurile produse erau destinate URSS, nu populației locale. Puterea de cumpărarea a populației era mică, iar mărfurile de uz cotidian erau deficitare. Niciun bun nu era în proprietatea oamenilor; inclusiv fondul locativ din Chișinău aparținea statului sovietic. Mai mult, rușii veniți au fost favorizați nu doar cu funcții și locuri de muncă mai bune, dar și cu apartamente în Chișinău, în detrimentul populației locale. Privatizările locuinţelor în favoarea cetățenilor s-au făcut după declararea independenţei, de către statul Republica Moldova.

Chiar dacă Republica Moldova a avut de confruntat unele crize economice după declararea independenței, Chișinăul a continuat să dezvolte în continuu. Deși este criticat pentru neajunsurile și problemele de ordin administrativ, pentru corupția funcționarilor, distrugerea patrimoniului arhitectural și lipsă de viziune urbanistică, Chișinăul se dezvoltă din punct de vedere economic, aici fiind concentrată cea mai mare parte e economiei Republicii Moldova. Populația Chișinăului este în creștere și, totodată, se construiește masiv în sfera publică și privată. Mai mult, datorită proiectelor europene, în special, a fost modernizat transportul public, cu bani europeni au fost reparate artere principale din oraș, multe școli sunt izolate termic cu sprijinul financiar al UE etc.

Afirmațiile că planurile de dezvoltare a orașului au încetat odată cu proclamarea independenței, că libertatea a adus sărăcie și degradare, iar parcursul european este în detrimentul dezvoltării Chișinăului, fac parte din propaganda Kremlinului, care promovează teza că fostele republici sovietice au viitor doar în cadrul „lumii ruse”.

Propaganda rusă, ca și cea sovietică, recurge la falsificarea istoriei, în pretențiile sale asupra teritoriilor pe care le-a ocupat cu forța. Veridica a destructurat mai multe falsuri istorice privind foametea organizată în RSSM, Unirea din 1918 a Basarabiei cu România, bunăstarea populației din RSSM, privind evenimentele și consecințele celui de Al Doilea Război Mondial.  

  • Publicație / Media:
    Rubaltic.ru
  • Data publicării:
    14/10/2022
  • Public țintă:
    Publicul din fostele republici sovietice
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Chișinăul a fost dezvoltat de ruși și s-a degradat când a fost administrat de români
Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 57 min
DEZINFORMARE: Sancțiunile UE pentru moldoveni, similare deportărilor staliniste
DEZINFORMARE: Sancțiunile UE pentru moldoveni, similare deportărilor staliniste

Sancționarea unor cetățeni moldoveni de UE amintește de deportările staliniste, iar guvernanții care o salută se aseamănă cu colaboratorii locali ai NKVD-ului, scrie un portal pro-rus. Acesta încearcă, totodată, să promoveze teza că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană ar fi neconstituțională, întrucât ar însemna impunerea unei ideologii.

Veridica
Veridica
08 Mar 2024
DEZINFORMARE: Euromaidanul, o acțiune rusofobă și fascistă care a cauzat războiul
DEZINFORMARE: Euromaidanul, o acțiune rusofobă și fascistă care a cauzat războiul

Euromaidanul din Ucraina a fost o lovitură de stat organizată de fasciști și rusofobi, în urma căreia statul ucrainean riscă să dispară de pe hartă.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Feb 2024
DEZINFORMARE: România e un stat de mâna a doua în UE și Moldova riscă aceeași soartă
DEZINFORMARE: România e un stat de mâna a doua în UE și Moldova riscă aceeași soartă

România nu a câștigat nimic din aderarea la UE, unde este privită ca o țară de mâna a doua, iar Republica Moldova va avea aceeași soartă dacă se integrează, scrie propaganda pro-rusă.

Veridica
Veridica
21 Feb 2024
DEZINFORMARE: Referendumul pentru UE din Moldova va fi, de fapt, despre război
DEZINFORMARE: Referendumul pentru UE din Moldova va fi, de fapt, despre război

Prin referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova se urmărește, de fapt, implicarea acesteia în război de partea NATO, potrivit presei pro-ruse.

Veridica
Veridica
09 Feb 2024