Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Dacă Republica Moldova va părăsi CSI, nu va mai avea unde să-și vândă produsele

Dezinformare

Republica Moldova va suferi pierderi economice enorme dacă se va retrage din Comunitatea Statelor Independente, afirmă fostul președinte filo-rus, Igor Dodon. Datele statistice arată însă că exporturile moldovenești în Rusia sunt în continuă scădere, în condițiile în care Moscova a impus bariere tarifare pentru produsele moldovenești încă din 2014 și livrează gaze la prețuri de piață.

ȘTIRE:  „Președintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a numit “idiotism” intenția autorităților moldovenești de a examina subiectul privind retragerea din CSI. În cadrul emisiunii „Glavnyi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, Igor Dodon a remarcat că aceasta înseamnă nu doar ruperea tuturor acordurilor economice, ci și încetarea regimului fără vize cu țările din Comunitate.

“Imaginați-vă că mâine va exista un regim de vize cu Rusia, Belarus, Kazahstan etc. Pentru ce să facem acest lucru? Dar unde vom exporta mărfurile noastre, unde vom livra merele noastre după ce se va termina această situație din Ucraina? Și de unde vom cumpăra resurse energetice? Credeți că românii ne vor vinde? Și românii cumpără acum gaz rusesc! Sau Germania? Și ei folosesc gaz rusesc, doar că vom cumpăra mai scump de la alții”, – a declarat Igor Dodon”.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. CSI este un colac de salvare pentru Republica Moldova. 2. Renunțarea la statutul de membră a CSI va fi o lovitură extrem de grea pentru economia Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost creată în decembrie 1991, odată cu destrămarea oficială a fostei URSS. Din ea făceau parte inițial 12 din cele  15 foste republici sovietice (Țările Baltice nu au aderat), iar Moscova a jucat de la bun început rolul de primă vioară. Georgia a părăsit CSI după invazia rusă din 2008, iar Ucraina a anunțat același lucru în 2018, dar nu a finalizat toate procedurile legale.

În Republica Moldova, apartenența la CSI este privită diferit în societate și în mediul politic, la fel ca majoritatea subiectelor legate de politica externă a țării. Politicienii pro-ruși precum fostul președinte și ex-liderul socialiștilor Igor Dodon prezintă prezența Republicii Moldova în CSI ca pe o „vacă sfântă” care va asigura piață de desfacere pentru produse moldovenești și resurse energetice ieftine, asta chiar dacă piața CSI nu mai absoarbe nici 10% din exporturi, în condițiile în care Rusia a impus taxe vamale pentru mai multe produse agricole (încălcând acordurile din cadrul CSI), iar Republica Moldova cumpără gaze la prețul pieței.

Igor Dodon a făcut comentariile respective după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat într-o emisiune la postul public de radio – Radio Moldova – că în condițiile în care ponderea pieței CSI este în scădere, Rusia a încălcat prevederile organizației și a impus taxe vamale pentru produsele moldovenești, după finalizarea războiului din Ucraina va fi necesară o analiză și dezbateri despre necesitatea rămânerii în această organizație. 

OBIECTIV: Să trezească îngrijorarea populației în legătură pierderile pe care le va avea economia și riscurile pe care le-ar comporta retragerea Republicii Moldova din CSI, organizație controlată de Moscova

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Ponderea exporturilor moldovenești în CSI este în scădere continuă de la an la an, mai ales după ce în 2014 Federația Rusă a impus taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești care ajungeau tradițional pe piața rusă - fructele și legumele. În primele trei luni ale anului curent, ponderea CSI în exporturile moldovenești a fost mai mică de 10% din total. Republica Moldova a exportat în întreg spațiul CSI de trei ori mai puțin decât în România. Exporturile în Rusia au fost de șase ori mai mici decâte cele care au avut ca destinație România, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Republica Moldova cumpără gaze din Federația Rusă la prețul de piață, în prezent aceasta fiind singura cale viabilă de import al gazelor naturale – așadar, nici măcar în domeniul energiei Chișinăul nu are vreun avantaj din relația cu CSI. Republica Moldova va participa însă la proiectul lansat de UE de achiziționare în comun a gazelor naturale, ceea ce o va face mai puțin vulnerabilă față de Gazprom. De asemenea, în următorii ani și România ar putea să exporte gaze în Republica Moldova. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: O eventuală decizie a Chișinăului de a renunța la statutul de membru al CSI ar putea avea anumite repercusiuni economice, dar nesemnificative, având în vedere ponderea relațiilor comerciale pe care le are în prezent cu statele membre ale acestei organizații.

Tags: Republica Moldova , Igor Dodon , CSI
 • Publicație / Media:
  moldova-rusia.md
 • Data publicării:
  19/05/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii, adepții aprofundării relațiilor cu Rusia
 • Amplificare:
  un număr mare de instituții de presă din Rusia, printre care tass.ru, rian.ru, eadaily.com
 • Afiliere politică:
  Partidul Socialiștilor
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova va avea pierderi economice enorme dacă părăsește CSI
Veridica

23 May 2022

Actualizat la: 23 May 2022 16:40:57
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 25 min
 • Republica Moldova va suferi pierderi economice enorme dacă se va retrage din Comunitatea Statelor Independente, afirmă fostul președinte filo-rus, Igor Dodon. Datele statistice arată însă că exporturile moldovenești în Rusia sunt în continuă scădere, în condițiile în care Moscova a impus bariere tarifare pentru produsele moldovenești încă din 2014 și livrează gaze la prețuri de piață.
 • NARAȚIUNI: 1. CSI este un colac de salvare pentru Republica Moldova. 2. Renunțarea la statutul de membră a CSI va fi o lovitură extrem de grea pentru economia Republicii Moldova.
 • OBIECTIV: Să trezească îngrijorarea populației în legătură pierderile pe care le va avea economia și riscurile pe care le-ar comporta retragerea Republicii Moldova din CSI, organizație controlată de Moscova
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București

„România este îngrijorată de intențiile militariste ale Moldovei” potrivit unei narațiuni lansate recent de propaganda rusă și preluată și de instituții media de la Chișinău. Autorul, un fost deputat comunist, strecoară în articol mai multe teze false, menite să pună la îndoială soliditatea relațiilor Chișinău-București. În realitate, România rămâne principalul susținător al Republicii Moldova în UE, dar și un partener comercial major, și indiferent de culoarea politică a guvernării este prima țară care sprijină, în momente de criză, Republica Moldova.

Veridica
Veridica
17 Jan 2023
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii

O interpretare subiectivă, amintind de linia narativă promovată de Vladimir Putin anterior declanşării agresiunii împotriva Ucrainei, a unui editorial semnat de renumitul diplomat american Henry Kissinger îşi propune să justifice discursul fostului ministru român de externe Andrei Marga, de la mijlocul lui septembrie, prin care acesta afirma că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, României, Ungariei şi Poloniei pentru a obţine pacea în războiul cu Rusia. În realitate, Kissinger a detaliat un scenariu diplomatic imaginat de el în primăvara acestui an, prin care oferea o soluţie de obţinere a păcii în urma invaziei ruseşti din Ucraina.

Cezar Manu
Cezar Manu
20 Dec 2022
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident

Sancțiunile economice impuse Moscovei, inclusiv plafonarea prețului petrolului, nu afectează economia Rusiei ci provoacă o criză economică de proporții în Occident, potrivit unei narațiuni false răspândite în România. De fapt, sancțiunile se resimt în Rusia la o scară tot mai largă, iar chiar dacă s-a înregistrat o încetinire a creșterii economice în Occident, aceasta nu a încetat.

Cezar Manu
Cezar Manu
13 Dec 2022
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați

La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat acum două săptămâni la Mediaș.

Veridica
Veridica
30 Nov 2022