FAKE NEWS: Moldova investește bani mai mulți în apărare pentru că se pregătește de război cu Rusia

Vehicule Humvee ale armatei naționale participă la o paradă cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, Moldova, 27 august 2016.
© EPA/DUMITRU DORU   |   Vehicule Humvee ale armatei naționale participă la o paradă cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, Moldova, 27 august 2016.

Daruieste Viata

Bugetul apărării naționale a Republicii Moldova va crește cu aproximativ 30 de milioane de euro în 2023, iar asta arată că Occidentul pregătește țara să declanșeze un război împotriva Rusiei, scrie presa de propagandă rusă. În realitate, suma este prea mică pentru a face achiziții semnificative, iar Republica Moldova rămâne cu una dintre cele mai slab dezvoltate armate din lume și un buget pentru apărare de aproximativ 0,7% din PIB.

ȘTIRE:  „Moldova este pregătită intens pentru posibile acțiuni militare, potrivit canalului de Telegram „Smuglianka”. Bugetul Ministerului Apărării va fi majorat cu 50% anul viitor și va ajunge la 85 de milioane de euro. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru procurarea armamentului și muniției, tehnicii, majorarea salariilor militarilor. Și este clar că autoritățile sunt conduse din exterior în acest proces.

Potrivit Constituției, Moldova este țară neutră. Nu este împrejmuită de țări dușmănoase. Singura amenințare pe care o vede Chișinăul este Transnistria, sau, mai exact, grupul operativ de forțe militare dislocat acolo. Militarizarea Moldovei are loc în contextul în care Occidentul colectiv ar putea deschide al doilea front împotriva Rusiei. Se poate întâmpla în Georgia la hotarul cu Abhazia și Osetia de Sud. Pe Nistru, conflictul militar e posibil între Moldova și Transnistria.

România aprovizionează insistent Moldova cu armament și muniție. Apar frecvent imagini video în rețelele sociale cum SUA aduc tehnică militară prin România. Moldova este privită ca un stat marionetă, care va fi utilizată ca poligon pentru distragerea atenției Rusiei. Asemenea procese au avut loc în Georgia, care a fost înarmată intens înainte de războiul di Osetia de Sud. Apoi Ucraina. Acum e rândul Moldovei”

NARAȚIUNI: Occidentul colectiv (formulă utilizată de propaganda rusă) se pregătește să intre în război cu Rusia și va utiliza țări terțe precum Republica Moldova și Georgia drept „carne de tun”. 2. Guvernarea de la Chișinău este subordonată în totalitate Occidentului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este considerată cea mai vulnerabilă țară și prima posibilă țintă a Rusiei în cazul în care ar învinge în războiul din Ucraina.

Pe lângă o armată slabă și subfinanțată, Republica Moldova se mai confruntă și cu un conflict secesionist - regiunea sa din est, cunoscută ca Transnistria, își revendică independența, fiind susținută de Rusia, iar pe teritoriul acesteia este amplasat și un contingent militar rus, care păzește un imens depozit militar din perioada sovietică.

După lansarea invaziei militare a Rusiei în Ucraina, autoritățile de la Chișinău și-au anunțat intenția de a spori capacitățile de securitate și apărare, declarații comentate de propagandă drept intenție de aderare la NATO și/sau un semnal că țara se pregătește pentru a intra în război de partea Ucrainei.

OBIECTIV: 1. Să prezinte Rusia drept o victimă/țintă a Occidentului, pentru a justifica astfel invazia militară în Ucraina și a prezenta-o ca un război de apărare. 2. Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău drept o marionetă a Occidentului și, respectiv, un potențial pericol pentru Moscova, ceea ce ar justifica presiuni/intervenții sau chiar un atac militar asupra Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Potrivit unui studiu publicat în iunie 2020 de Institutul de Politici Publice,  Republica Moldova se plasează pe poziția a patra de la coada clasamentului privind ponderea cheltuielilor militare din PIB (0.38%) și pe poziția a doua de la sfârșit privind cheltuielile bugetare (1.11%).

În anul 2022, bugetul Armatei Naționale a Republicii Moldova a fost de aproximativ 50 de milioane de euro (dintre care o bună parte pentru achitarea salariilor). În 2023 cheltuielile pentru  sectorul „Apărare Națională” vor ajunge la aproximativ 76 de milioane de euro și, respectiv, în jur de 0,7% din PIB. Cu cei aproximativ 6.000 de militari și cu un buget pentru apărare cu circa 30 de milioane de euro mai mare, e puțin probabil ca Occidentul să mizeze pe Republica Moldova într-un eventual război cu Rusia.

Bugetul de stat pentru 2023 prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, nu doar ale militarilor.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Bugetul Ministerului Apărări ial Republicii Moldova va fi majorat cu aproximativ ⅔, sau cu 32 de milioane de euro, în condițiile în care guvernarea și-a anunțat intenția de a-și întări capacitățile de apărare din cauza incertitudinii legate de securitate după invazia rusă în Ucraina.

 

 • Publicație / Media:
  vedomosti.md
 • Data publicării:
  11/12/2022
 • Public țintă:
  forțe pro-ruse din Republica Moldova
 • Amplificare:
  ng.ru, argumenti.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Moldova investește bani mai mulți în apărare pentru că se pregătește de război cu Rusia
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023