Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Moldova investește bani mai mulți în apărare pentru că se pregătește de război cu Rusia

Vehicule Humvee ale armatei naționale participă la o paradă cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, Moldova, 27 august 2016.
©EPA/DUMITRU DORU  |   Vehicule Humvee ale armatei naționale participă la o paradă cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, Moldova, 27 august 2016.
Festivalul de conferințe

Bugetul apărării naționale a Republicii Moldova va crește cu aproximativ 30 de milioane de euro în 2023, iar asta arată că Occidentul pregătește țara să declanșeze un război împotriva Rusiei, scrie presa de propagandă rusă. În realitate, suma este prea mică pentru a face achiziții semnificative, iar Republica Moldova rămâne cu una dintre cele mai slab dezvoltate armate din lume și un buget pentru apărare de aproximativ 0,7% din PIB.

ȘTIRE:  „Moldova este pregătită intens pentru posibile acțiuni militare, potrivit canalului de Telegram „Smuglianka”. Bugetul Ministerului Apărării va fi majorat cu 50% anul viitor și va ajunge la 85 de milioane de euro. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru procurarea armamentului și muniției, tehnicii, majorarea salariilor militarilor. Și este clar că autoritățile sunt conduse din exterior în acest proces.

Potrivit Constituției, Moldova este țară neutră. Nu este împrejmuită de țări dușmănoase. Singura amenințare pe care o vede Chișinăul este Transnistria, sau, mai exact, grupul operativ de forțe militare dislocat acolo. Militarizarea Moldovei are loc în contextul în care Occidentul colectiv ar putea deschide al doilea front împotriva Rusiei. Se poate întâmpla în Georgia la hotarul cu Abhazia și Osetia de Sud. Pe Nistru, conflictul militar e posibil între Moldova și Transnistria.

România aprovizionează insistent Moldova cu armament și muniție. Apar frecvent imagini video în rețelele sociale cum SUA aduc tehnică militară prin România. Moldova este privită ca un stat marionetă, care va fi utilizată ca poligon pentru distragerea atenției Rusiei. Asemenea procese au avut loc în Georgia, care a fost înarmată intens înainte de războiul di Osetia de Sud. Apoi Ucraina. Acum e rândul Moldovei”

NARAȚIUNI: Occidentul colectiv (formulă utilizată de propaganda rusă) se pregătește să intre în război cu Rusia și va utiliza țări terțe precum Republica Moldova și Georgia drept „carne de tun”. 2. Guvernarea de la Chișinău este subordonată în totalitate Occidentului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este considerată cea mai vulnerabilă țară și prima posibilă țintă a Rusiei în cazul în care ar învinge în războiul din Ucraina.

Pe lângă o armată slabă și subfinanțată, Republica Moldova se mai confruntă și cu un conflict secesionist - regiunea sa din est, cunoscută ca Transnistria, își revendică independența, fiind susținută de Rusia, iar pe teritoriul acesteia este amplasat și un contingent militar rus, care păzește un imens depozit militar din perioada sovietică.

După lansarea invaziei militare a Rusiei în Ucraina, autoritățile de la Chișinău și-au anunțat intenția de a spori capacitățile de securitate și apărare, declarații comentate de propagandă drept intenție de aderare la NATO și/sau un semnal că țara se pregătește pentru a intra în război de partea Ucrainei.

OBIECTIV: 1. Să prezinte Rusia drept o victimă/țintă a Occidentului, pentru a justifica astfel invazia militară în Ucraina și a prezenta-o ca un război de apărare. 2. Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău drept o marionetă a Occidentului și, respectiv, un potențial pericol pentru Moscova, ceea ce ar justifica presiuni/intervenții sau chiar un atac militar asupra Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Potrivit unui studiu publicat în iunie 2020 de Institutul de Politici Publice,  Republica Moldova se plasează pe poziția a patra de la coada clasamentului privind ponderea cheltuielilor militare din PIB (0.38%) și pe poziția a doua de la sfârșit privind cheltuielile bugetare (1.11%).

În anul 2022, bugetul Armatei Naționale a Republicii Moldova a fost de aproximativ 50 de milioane de euro (dintre care o bună parte pentru achitarea salariilor). În 2023 cheltuielile pentru  sectorul „Apărare Națională” vor ajunge la aproximativ 76 de milioane de euro și, respectiv, în jur de 0,7% din PIB. Cu cei aproximativ 6.000 de militari și cu un buget pentru apărare cu circa 30 de milioane de euro mai mare, e puțin probabil ca Occidentul să mizeze pe Republica Moldova într-un eventual război cu Rusia.

Bugetul de stat pentru 2023 prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, nu doar ale militarilor.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Bugetul Ministerului Apărări ial Republicii Moldova va fi majorat cu aproximativ ⅔, sau cu 32 de milioane de euro, în condițiile în care guvernarea și-a anunțat intenția de a-și întări capacitățile de apărare din cauza incertitudinii legate de securitate după invazia rusă în Ucraina.

 

Tags: Rusia , Transnistria
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  vedomosti.md
 • Data publicării:
  11/12/2022
 • Public țintă:
  forțe pro-ruse din Republica Moldova
 • Amplificare:
  ng.ru, argumenti.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Moldova investește bani mai mulți în apărare pentru că se pregătește de război cu Rusia
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”

Rusia luptă într-un un nou „război pentru apărarea patriei”, dar de data aceasta adversarul nu este Germania nazistă ci NATO, care vrea să o înfrângă prin intermediul Ucrainei, potrivit unei narațiuni false din presa guvernamentală rusă. În realitate, NATO nu este parte a conflictului din Ucraina, iar confruntarea cu Occidentul nu poate fi considerată un război pentru apărarea patriei pentru că Rusia nu a fost agresată de nimeni, ci a invadat un stat independent.

FAKE NEWS: Copiii din România nu vor mai ști ce sex au și cărei specii îi aparțin

FAKE NEWS: Copiii din România nu vor mai ști ce sex au și cărei specii îi aparțin

Un proiect al Universității din București, prin care se urmărea conștientizarea inegalităților de gen în școlile românești, este prezentat în mod vădit eronat de un ONG ce se dorește a fi reprezentativ pentru părinții din România drept un atentat la educația copiilor, care va provoca grave disfuncționalități în dezvoltarea lor ulterioară.

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

Elevii români sunt educați că acceptarea avansurilor sexuale este o obligație morală, iar sinuciderea un mod de rezolvare a problemelor, susține o asociație care militează pentru „apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România”. Totul a pornit de la vizionarea de către elevii Colegiului Național „Școala Centrală” din București, în cadrul unei activități extracurriculare derulată în parteneriat cu Institutul Francez, a unui film ce pune în dezbatere prietenia dintre doi adolescenți pusă în fața provocărilor specifice vârstei.

Veridica

14 Dec 2022

Actualizat la: 14 Dec 2022 18:06:22
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.

Marin Gherman
Marin Gherman
15 Mar 2023