NARAȚIUNI: 1. În Republica Moldova vor fi aduse arme letale și trupe NATO. 2.Maia Sandu și stăpânii ei din exterior merg pe scenariul ucrainean, iar moldovenii vor fi folosiți de Occident drept carne de tun în lupta geopolitică. 3. Se pregătește o conexiune militară și politică la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate. 4. Poporul este revoltat și protestele sunt invitabile. 5. Dacă socialiștii erau la guvernare, Republica Moldova nu ar fi fost amenințată de nici un risc militar.
CONTEXT: Războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la resursele energetice pe piețele internaționale au afectat economic și Republica Moldova, care în prezent se confruntă cu o inflație mare, ce a trecut de 29% în luna mai, și o creștere a prețurilor de peste 17% de la începutul anului.
În același timp, rămân mari riscurile de escaladare militară în regiunea separatistă transnistreană, unde sunt prezente trupe ruse care ar putea fi implicate în războiul din Ucraina, dar și de destabilizare politică la Chișinău, cu implicarea partidei pro-ruse. În acest context, guvernarea a recunoscut că armata națională este prost dotată și a început să vorbească despre necesitatea modernizării și echipării corespunzătoare a acesteia.
La ședința Consiliului republican al PSRM din 4 iunie, Partidul Socialiștilor a anunțat că va iniția demiterea Guvernului PAS, pe care l-a calificat drept „inutil și dăunător”. Socialiștii cheamă populația la proteste și au încercat să organizeze manifestări în unele localități, însă, reacția cetățenilor la apelurile PSRM este una pasivă. Nici în Parlament, grupul socialiștilor și comuniștilor nu dispune de numărul necesar de voturi pentru demiterea Guvernului.
Fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, este cercetat penal într-un dosar de corupție, finanțare ilegală a partidului, îmbogățire ilicită, dar și trădare de patrie. El a fost reținut la sfârșitul lunii trecute și se află în arest la domiciliu.
OBIECTIV: Narațiunile au scopul să destabilizeze situația din Republica Moldova, care este grav afectată de războiul din Ucraina. Totodată, Igor Dodon, care este un politician de orientare pro-rusă, încearcă prin aceste declarații să recâștige încrederea Kremlinului, după ce partidul său a pierdut guvernarea în Republica Moldova.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Autoritățile de la Chișinău au vorbit despre necesitatea modernizării Armatei Naționale, însă s-au referit doar la echipamente de apărare, non-letale, în condițiile în care sectorul apărării a fost neglijat și are nevoie de investiții. Pe teritoriul Republicii Moldova nu se află niciun contingent NATO, iar Chișinăul nu a făcut niciun demers de aderare la Alianța Nord-Atlantică. O parte din teritoriul Republicii Moldova este controlat de facto de un regim separatist, susținut militar de Moscova. Trupele ruse aflate ilegal în stânga Nistrului încalcă statul de neutralitate al Republicii Moldova, la care face referire Igor Dodon. De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au invocat mereu această prevedere din Constituția Republicii Moldova și nu au făcut nicio declarație cu privire la renunțarea la statutul de neutralitate.
Narațiunile privind Occidentul care vrea să atragă Moldova într-o luptă geopolitică împotriva Rusiei fac parte din propaganda de război a Kremlinului. Republica Moldova, care este un stat mic, nu are potențial militar și uman pentru a se implica într-un război, iar Chișinăul nu are nici măcar capacități de apărare în eventualitatea în care ar fi ținta unui atac, chiar și din regiunea transnistreană.
În ceea ce privește declarațiile privind unirea cu România, deși în Republica Moldova sunt adepți ai unirii, aceștia reprezintă o minoritate iar în Parlamentul de la Chișinău nu există o forță unionistă. Mitul despre intenția guvernării condusă de Maia Sandu de unire cu România este promovat intens de presa afiliată partidului socialiștilor.
Declarațiile lui Igor Dodon au fost preluate și de presa oficială de la Moscova. Pe de altă parte, Kremlinul afirmă că nu are informații detaliate privind planurile de unire a Republicii Moldova cu România.
Referitor la declarațiile lui Igor Dodon despre poporul revoltat și protestele inevitabile, este firesc ca majorarea prețurilor să provoace nemulțumiri sociale, însă până acum nu a fost niciun protest antiguvernamental masiv, ci unele acțiuni organizate de socialiști și Partidul Șor, la care au participat un număr nesemnificativ de reprezentanți și susținători ai acestor formațiuni politice. Majorarea prețurilor și criza energetică este o consecință a situației de pe piețele internaționale. Totodată, dependența energetică totală a Republicii Moldova de Federația Rusă este o consecință a politicilor promovate de guvernările anterioare, inclusiv a celor socialistă și comunistă, la fel ca și modelul economic bazat pe produse de consum, în mare parte importate.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Prețurile la produse și tarifele la facturi au crescut considerabil în R. Moldova.