DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, vorbește cu presa după înfățișarea în fața unei instanțe din Chișinău, Moldova, 26 mai 2022.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, vorbește cu presa după înfățișarea în fața unei instanțe din Chișinău, Moldova, 26 mai 2022.

Dezinformare

Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.  

ȘTIRE: Igor Dodon: „[...] Pe fundalul acestor crize economice și energetice, din care guvernul PAS nu poate ieși, din cauza incompetenței sale, noi suntem anunțați că în Moldova vor fi aduse arme letale și posibil și trupe străine. Adică, la iarnă vom sta în sărăcie și frig, dar cu tunuri și rachete.

Se vede foarte clar că Maia Sandu și stăpânii ei din exterior merg pe scenariul ucrainean, provocând destabilizarea intenționată a situației, iar unii factori politici din Occident vor să folosească moldovenii drept carne de tun în lupta geopolitică ce se dă acum în această regiune. De fapt, toate aceste procese de înarmare și această isterie antirusească se face în mod special, pentru a justifica prezența unor trupe străine de factură NATO pe teritoriul Republicii Moldova. Se pregătește o conexiune militară și politică a țării noastre la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate. Fără a consulta opinia cetățenilor și contrar normelor constituționale, se pregătește o Unire tehnică, politico-militară, pe care ulterior vor încerca să o formalizeze și legalizeze juridic de Parlamentul majoritar PAS și de Curtea Constituțională capturată, sub „protecția” trupelor străine prezente aici, așa cum a mai fost în istoria poporului nostru la începutul secolului trecut. [...]

Și eu personal sunt convins că mai devreme sau mai târziu mă voi alătura poporului revoltat și protestelor care sunt inevitabile. Voi ajuta cum voi putea. Dacă aș fi fost eu și socialiștii la conducere, așa haos și așa degradare economică nu s-ar fi întâmplat. Noi am fi gestionat mult mai profesionist, mai diplomatic și mai responsabil toate riscurile în economie, medicină și energetică. Iar niciun pericol militar nu ne-ar fi amenințat pe noi ca țară.

Însă acum avem ce avem – vremuri NeBune. Și trebuie să luptăm ca să revenim la normalitate. Sunt convins că oamenii vor alege să lupte pentru viitorul țării si al copiilor, nu să moară pasiv de frig și sărăcie”, a scris Igor Dodon pe rețelele de socializare.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. În Republica Moldova vor fi aduse arme letale și trupe NATO. 2.Maia Sandu și stăpânii ei din exterior merg pe scenariul ucrainean, iar moldovenii vor fi folosiți de Occident drept carne de tun în lupta geopolitică. 3. Se pregătește o conexiune militară și politică la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate. 4. Poporul este revoltat și protestele sunt invitabile. 5. Dacă socialiștii erau la guvernare, Republica Moldova nu ar fi fost amenințată de nici un risc militar.

CONTEXT: Războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la resursele energetice pe piețele internaționale au afectat economic și Republica Moldova, care în prezent se confruntă cu o inflație mare, ce a trecut de 29% în luna mai, și o creștere a prețurilor de peste 17% de la începutul anului.

În același timp, rămân mari riscurile de escaladare militară în regiunea separatistă transnistreană, unde sunt prezente trupe ruse care ar putea fi implicate în războiul din Ucraina, dar și de destabilizare politică la Chișinău, cu implicarea partidei pro-ruse. În acest context, guvernarea a recunoscut că armata națională este prost dotată și a început să vorbească despre necesitatea modernizării și echipării corespunzătoare a acesteia.

La ședința Consiliului republican al PSRM din 4 iunie, Partidul Socialiștilor a anunțat că va iniția demiterea Guvernului PAS, pe care l-a calificat drept „inutil și dăunător”. Socialiștii cheamă populația la proteste și au încercat să organizeze manifestări în unele localități, însă, reacția cetățenilor la apelurile PSRM este una pasivă. Nici în Parlament, grupul socialiștilor și comuniștilor nu dispune de numărul necesar de voturi pentru demiterea Guvernului.

Fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, este cercetat penal într-un dosar de corupție, finanțare ilegală a partidului, îmbogățire ilicită, dar și trădare de patrie. El a fost reținut la sfârșitul lunii trecute și se află în arest la domiciliu.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să destabilizeze situația din Republica Moldova, care este grav afectată de războiul din Ucraina. Totodată, Igor Dodon, care este un politician de orientare pro-rusă, încearcă prin aceste declarații să recâștige încrederea Kremlinului, după ce partidul său a pierdut guvernarea în Republica Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Autoritățile de la Chișinău au vorbit despre necesitatea modernizării Armatei Naționale, însă s-au referit doar la echipamente de apărare, non-letale, în condițiile în care sectorul apărării a fost neglijat și are nevoie de investiții. Pe teritoriul Republicii Moldova nu se află niciun contingent NATO, iar Chișinăul nu a făcut niciun demers de aderare la Alianța Nord-Atlantică. O parte din teritoriul Republicii Moldova este controlat de facto de un regim separatist, susținut militar de Moscova. Trupele ruse aflate ilegal în stânga Nistrului încalcă statul de neutralitate al Republicii Moldova, la care face referire Igor Dodon. De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au invocat mereu această prevedere din Constituția Republicii Moldova și nu au făcut nicio declarație cu privire la renunțarea la statutul de neutralitate.

Narațiunile privind Occidentul care vrea să atragă Moldova într-o luptă geopolitică împotriva Rusiei fac parte din propaganda de război a Kremlinului. Republica Moldova, care este un stat mic, nu are potențial militar și uman pentru a se implica într-un război, iar Chișinăul nu are nici măcar capacități de apărare în eventualitatea în care ar fi ținta unui atac, chiar și din regiunea transnistreană.

În ceea ce privește declarațiile privind unirea cu România, deși în Republica Moldova sunt adepți ai unirii, aceștia reprezintă o minoritate iar în Parlamentul de la Chișinău nu există o forță unionistă. Mitul despre intenția guvernării condusă de Maia Sandu de unire cu România este promovat intens de presa afiliată partidului socialiștilor.

Declarațiile lui Igor Dodon au fost preluate și de presa oficială de la Moscova. Pe de altă parte, Kremlinul afirmă că nu are informații detaliate privind planurile de unire a Republicii Moldova cu România.

Referitor la declarațiile lui Igor Dodon despre poporul revoltat și protestele inevitabile, este firesc ca majorarea prețurilor să provoace nemulțumiri sociale, însă până acum nu a fost niciun protest antiguvernamental masiv, ci unele acțiuni organizate de socialiști și Partidul Șor, la care au participat un număr nesemnificativ de reprezentanți și susținători ai acestor formațiuni politice. Majorarea prețurilor și criza energetică este o consecință a situației de pe piețele internaționale. Totodată, dependența energetică totală a Republicii Moldova de Federația Rusă este o consecință a politicilor promovate de guvernările anterioare, inclusiv a celor socialistă și comunistă, la fel ca și modelul economic bazat pe produse de consum, în mare parte importate.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Prețurile la produse și tarifele la facturi au crescut considerabil în R. Moldova.

Tags: Republica Moldova , Rusia , Unirea Republicii Moldova cu România , România , Război în Ucraina
 • Publicație / Media:
  dodon.md
 • Data publicării:
  08/06/2022
 • Public țintă:
  Electoratul PSRM, publicul prorus
 • Amplificare:
  presa afiliată PRSM, dar și presa independentă din Republica Moldova și România
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România
Mariana Vasilache

Mariana Vasilache


Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 39 min
 • Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.
 • NARAȚIUNI: 1. În Republica Moldova vor fi aduse arme letale și trupe NATO. 2.Maia Sandu și stăpânii ei din exterior merg pe scenariul ucrainean, iar moldovenii vor fi folosiți de Occident drept carne de tun în lupta geopolitică. 3. Se pregătește o conexiune militară și politică la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate. 4. Poporul este revoltat și protestele sunt invitabile. 5. Dacă socialiștii erau la guvernare, Republica Moldova nu ar fi fost amenințată de nici un risc militar.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să destabilizeze situația din Republica Moldova, care este grav afectată de războiul din Ucraina. Totodată, Igor Dodon, care este un politician de orientare pro-rusă, încearcă prin aceste declarații să recâștige încrederea Kremlinului, după ce partidul său a pierdut guvernarea în Republica Moldova.
DEZINFORMARE: Noul Parlament European va continua politica rusofobă
DEZINFORMARE: Noul Parlament European va continua politica rusofobă

Alegerile europarlamentare au avut loc pe fondul unei campanii anti-rusești, iar PE va continua politica rusofobă, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jun 2024
DEZINFORMARE: Rusia este mai democratică decât Ucraina
DEZINFORMARE: Rusia este mai democratică decât Ucraina

Rusia este mai democratică decât Ucraina, unde instituțiile și-au pierdut legitimitatea, afirmă Kremlinul, presa rusă de propagandă și politicieni ucraineni fugari.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Jun 2024
DEZINFORMARE: Zelenski nu mai are legitimitate și guvernarea sa e ilegală
DEZINFORMARE: Zelenski nu mai are legitimitate și guvernarea sa e ilegală

Volodimir Zelenski nu mai este un președinte legitim, iar regimul său este ilegal și condus de străini, scrie presa pro-Kremlin, care citează un politician fugar în Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 May 2024
DEZINFORMARE: Ajutorul american pentru Ucraina va cauza distrugeri și victime
DEZINFORMARE: Ajutorul american pentru Ucraina va cauza distrugeri și victime

Ajutorul american pentru Ucraina înseamnă doar distrugeri, vărsare de sânge și creșterea datoriilor Kievului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Apr 2024