Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE În Republica Moldova se introduce cenzura prin interzicerea difuzării unor categorii de programe din Rusia

Dezinformare

Prin interzicerea unor categorii de emisiuni de la posturile ruse de televiziune, în Republica Moldova este instaurată cenzura, sugerează un articol publicat pe Politnavigator.net. De fapt, scopul legii este să limiteze falsurile și dezinformarea.

ȘTIRE: Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat duminică legea privind „securitatea informațională” care interzice difuzarea programelor de știri și analitice din statele care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. De fapt, este vorba despre o nouă blocare a presei ruse.

[…] „Funcționarii moldoveni afirmă că situația din Ucraina i-a obligat să adopte decizii drastice. Comentatorii menționează că legea a fost promulgată în ziua în care s-au ]împlinit 30 de ani de la atacul barbar asupra orașului transnistrean Bender.

„Gestapoul lui Sandu va lupta cu orice informație oficială care vine din Rusia, ca din partea unui „stat recunoscut agresor. Nu va fi permis să se scrie despre regimul criminal nazist din Ucraina deoarece aceasta va „promova agresiunea militară și hibridă”. Nu va fi permis să se scrie despre succesele Rusiei, Belarusului, Chinei, Turciei și chiar ale Ungariei, deoarece aceasta „ar justifica și promova regimuri dictatoriale”, a comentat politologul Vladimir Bukarski”

[...] „Între timp este organizată ședința comună a parlamentelor Republicii Moldova și României, sunt încheiate acorduri politico-militare cu Bucureștiul, interzise programele informative ruse, sunt arestați cei care poartă panglica Sfântului Gheorghe”, a scris pe canalul său de telegram senatorul Alexei Pușkov”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Autoritățile Republicii Moldova încalcă libertatea de exprimare. 2 Republica Moldova este condusă de o guvernare antirusă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este cea mai vulnerabilă și expusă țară din Europa Centrală și de Est la propaganda rusă, potrivit studiului „Rezistența față de dezinformare în Europa Centrală și de Est”, realizat în 2018. Acesta a analizat în ce măsură cele 14 state monitorizate sunt vulnerabile în fața propagandei ruse conducându-se de trei indicatori: în ce măsură populația este expusă dezinformării și propagandei; măsurile de contracarare din partea statului; vulnerabilitatea în fața războiului digital.

Majoritatea televiziunilor de top sunt cele care retransmit programe ruse, iar o bună parte din presa on-line favorizează Kremlinul, în același timp, există câteva categorii importante de populație predispuse spre a fi manipulate, constată autorii studiului. 

Studiul constată că  în Republica Moldova sunt trei grupuri mari susceptibile de a fi mai manipulate prin intermediul mass-media decât restul populației. Este vorba de minoritățile etnice, vorbitoare de limba rusă, care reprezintă aproape 20% din populație; unii enoriași activi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, care se supune Bisericii Ortodoxe Ruse; și bătrânii, care reprezintă peste 700.000 de persoane și al căror nivel de educație media este mai scăzut decât al restului populației.

Și rapoarte interne de monitorizare constatau că posturile TV ruse retransmise în Republica Moldova erau utilizate ca instrumente de propagandă.

În anul 2018 Parlamentul a votat o lege care interzicea difuzarea unor categorii de programe precum știrile, dezbaterile politice și emisiunile militare din state care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, printre aceste state figurând și Federația Rusă. Prevederile însă au fost anulate în 2020 de o majoritate parlamentară în frunte cu Partidul Socialiștilor, filorus.

Parlamentul a votat o lege similară la 2 iunie, în încercarea de a reduce dezinformarea în contextul războiului din Ucraina

OBIECTIV: Să inoculeze ideea că Republica Moldova este condusă de un regim pro-european dictatorial, rusofob.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scopul legii este să prevină manipularea, dezinformarea și propaganda diseminate de instituțiile media ruse, majoritatea covârșitoare a cărora sunt controlate de Kremlin și care s-au întețit odată cu intervenția militară rusă în Ucraina. Aceasta nu se referă în mod expres la Rusia, dar la o categorie de state care nu au ratificat Convenția europeană în domeniu și care prevede anumite standarde în domeniul audiovizualului.

Un alt fals promovat deseori de presa rusă este despre agresiunea militară a Chișinăului împotriva regiunii transnistrene, în 1992, care își autoproclamase independența în 1990, fiind de fapt vorba de un conflict armat în care s-a implicat armata rusă de partea regimului separatist, inclusiv la Tighina (Bender).

Și afirmația despre semnarea unor acorduri militare dintre Republica Moldova și România este una exagerată și face parte dintr-un mesaj mai complex al Kremlinului și propagandei ruse despre sprijinul militar pe care l-ar primi sau ar urma să-l primească Republica Moldova din Occident și pregătirea acesteia pentru implicarea în războiul din Ucraina împotriva Rusiei. Republica Moldova are semnate mai multe acorduri în domeniul militar atât cu România, cât și cu alte state, care nu contravin statutului de neutralitate militară a țării. Republica Moldova și România au semnat un protocol de colaborare în învățământul militar în timpul ședinței comune a celor două guverne din 11 februarie, înainte de invazia rusă în Ucraina

SÂMBURE DE ADEVĂR: Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege prin care interzice difuzarea mai multor categorii de emisiuni de la posturile de radio și TV dintr-un șir de state, inclusiv Rusia.

Tags: Republica Moldova , Transnistria , propagandă
 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  20/06/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii, adepții apropierii Republicii Moldova de Federația Rusă
 • Narațiune cheie:
  Autoritățile de la Chișinău promovează o politică rusofobă
Veridica

27 Jun 2022

Actualizat la: 27 Jun 2022 07:13:50
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 30 min
 • Prin interzicerea unor categorii de emisiuni de la posturile ruse de televiziune, în Republica Moldova este instaurată cenzura, sugerează un articol publicat pe Politnavigator.net. De fapt, scopul legii este să limiteze falsurile și dezinformarea.
 • NARAȚIUNI: 1. Autoritățile Republicii Moldova încalcă libertatea de exprimare. 2 Republica Moldova este condusă de o guvernare antirusă.
 • OBIECTIV: Să inoculeze ideea că Republica Moldova este condusă de un regim pro-european dictatorial, rusofob.
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București

„România este îngrijorată de intențiile militariste ale Moldovei” potrivit unei narațiuni lansate recent de propaganda rusă și preluată și de instituții media de la Chișinău. Autorul, un fost deputat comunist, strecoară în articol mai multe teze false, menite să pună la îndoială soliditatea relațiilor Chișinău-București. În realitate, România rămâne principalul susținător al Republicii Moldova în UE, dar și un partener comercial major, și indiferent de culoarea politică a guvernării este prima țară care sprijină, în momente de criză, Republica Moldova.

Veridica
Veridica
17 Jan 2023
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii

O interpretare subiectivă, amintind de linia narativă promovată de Vladimir Putin anterior declanşării agresiunii împotriva Ucrainei, a unui editorial semnat de renumitul diplomat american Henry Kissinger îşi propune să justifice discursul fostului ministru român de externe Andrei Marga, de la mijlocul lui septembrie, prin care acesta afirma că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, României, Ungariei şi Poloniei pentru a obţine pacea în războiul cu Rusia. În realitate, Kissinger a detaliat un scenariu diplomatic imaginat de el în primăvara acestui an, prin care oferea o soluţie de obţinere a păcii în urma invaziei ruseşti din Ucraina.

Cezar Manu
Cezar Manu
20 Dec 2022
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident

Sancțiunile economice impuse Moscovei, inclusiv plafonarea prețului petrolului, nu afectează economia Rusiei ci provoacă o criză economică de proporții în Occident, potrivit unei narațiuni false răspândite în România. De fapt, sancțiunile se resimt în Rusia la o scară tot mai largă, iar chiar dacă s-a înregistrat o încetinire a creșterii economice în Occident, aceasta nu a încetat.

Cezar Manu
Cezar Manu
13 Dec 2022
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați

La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat acum două săptămâni la Mediaș.

Veridica
Veridica
30 Nov 2022