NARAȚIUNI: 1. Autoritățile Republicii Moldova încalcă libertatea de exprimare. 2 Republica Moldova este condusă de o guvernare antirusă.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este cea mai vulnerabilă și expusă țară din Europa Centrală și de Est la propaganda rusă, potrivit studiului „Rezistența față de dezinformare în Europa Centrală și de Est”, realizat în 2018. Acesta a analizat în ce măsură cele 14 state monitorizate sunt vulnerabile în fața propagandei ruse conducându-se de trei indicatori: în ce măsură populația este expusă dezinformării și propagandei; măsurile de contracarare din partea statului; vulnerabilitatea în fața războiului digital.
Majoritatea televiziunilor de top sunt cele care retransmit programe ruse, iar o bună parte din presa on-line favorizează Kremlinul, în același timp, există câteva categorii importante de populație predispuse spre a fi manipulate, constată autorii studiului.
Studiul constată că în Republica Moldova sunt trei grupuri mari susceptibile de a fi mai manipulate prin intermediul mass-media decât restul populației. Este vorba de minoritățile etnice, vorbitoare de limba rusă, care reprezintă aproape 20% din populație; unii enoriași activi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, care se supune Bisericii Ortodoxe Ruse; și bătrânii, care reprezintă peste 700.000 de persoane și al căror nivel de educație media este mai scăzut decât al restului populației.
Și rapoarte interne de monitorizare constatau că posturile TV ruse retransmise în Republica Moldova erau utilizate ca instrumente de propagandă.
În anul 2018 Parlamentul a votat o lege care interzicea difuzarea unor categorii de programe precum știrile, dezbaterile politice și emisiunile militare din state care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, printre aceste state figurând și Federația Rusă. Prevederile însă au fost anulate în 2020 de o majoritate parlamentară în frunte cu Partidul Socialiștilor, filorus.
Parlamentul a votat o lege similară la 2 iunie, în încercarea de a reduce dezinformarea în contextul războiului din Ucraina
OBIECTIV: Să inoculeze ideea că Republica Moldova este condusă de un regim pro-european dictatorial, rusofob.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scopul legii este să prevină manipularea, dezinformarea și propaganda diseminate de instituțiile media ruse, majoritatea covârșitoare a cărora sunt controlate de Kremlin și care s-au întețit odată cu intervenția militară rusă în Ucraina. Aceasta nu se referă în mod expres la Rusia, dar la o categorie de state care nu au ratificat Convenția europeană în domeniu și care prevede anumite standarde în domeniul audiovizualului.
Un alt fals promovat deseori de presa rusă este despre agresiunea militară a Chișinăului împotriva regiunii transnistrene, în 1992, care își autoproclamase independența în 1990, fiind de fapt vorba de un conflict armat în care s-a implicat armata rusă de partea regimului separatist, inclusiv la Tighina (Bender).
Și afirmația despre semnarea unor acorduri militare dintre Republica Moldova și România este una exagerată și face parte dintr-un mesaj mai complex al Kremlinului și propagandei ruse despre sprijinul militar pe care l-ar primi sau ar urma să-l primească Republica Moldova din Occident și pregătirea acesteia pentru implicarea în războiul din Ucraina împotriva Rusiei. Republica Moldova are semnate mai multe acorduri în domeniul militar atât cu România, cât și cu alte state, care nu contravin statutului de neutralitate militară a țării. Republica Moldova și România au semnat un protocol de colaborare în învățământul militar în timpul ședinței comune a celor două guverne din 11 februarie, înainte de invazia rusă în Ucraina
SÂMBURE DE ADEVĂR: Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege prin care interzice difuzarea mai multor categorii de emisiuni de la posturile de radio și TV dintr-un șir de state, inclusiv Rusia.