Nu cu mult timp în urmă v-am povestit despre regretul reținut al propagandei ruse pentru închiderea „Casei Ruse” din Baku. Iar acum vom arăta cu ce se ocupă în mod deschis aceste „Case Ruse”, fără a mai lua în considerare de ce au fost acuzate în Azerbaidjan (spionaj).
Rușii pot fi manipulați și convinși să susțină războiul pentru că se tem de regim și vor, totodată, refacerea imperiului, scrie presa independentă, care scrie și ce vrea Putin de la americani și cum a schimbat propaganda tonul cu privire la SUA.
Rusia vrea pace în Ucraina, iar „dictatorul” Zelenski și europenii, război, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta ignoră faptul că rușii sunt cei care continuă războiul de tip imperial, avansând în țara pe care au invadat-o încă din 2014.
Kremlinul vrea să folosească eforturile diplomatice americane într-o campanie de dezinformare
Pe fondul discuțiilor ruso-americane, propaganda rusă vrea împărțirea Europei. Oficial român: „Rusia a cerut o nouă Ialta”. Europarlamentar finlandez: americanii amenință că se retrag din Europa.
Virulentul Dmitri Medvedev, care a amenințat constant cu arme nucleare, spune că ucrainenii trebuie să se simtă ruși, iar Maria Zaharova, de la MAE, că dacă se luptă cu Rusia, vor fi uciși. Presa pro-Kremlin continuă și să promoveze dezinformări și știri false – americanii luptă în Ucraina, ucrainenii asasinează opozanți ruși, iar europenii sunt obligați să mănânce viermi.
Reședința lui Hitler din Alpii bavarezi a fost cumpărată de președintele Ucrainei prin intermediul unei companii offshore, potrivit presei pro-Kremlin.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
În Republica Moldova a fost impusă limba minorității române, potrivit propagandei pro-ruse, care reia teza falsă a existenței a două popoare, moldoveni și români, care vorbesc limbi diferite.
Aleksandr Lukașenko a câștigat al șaptelea mandat de președinte cu 86,82% din voturi și o rată de participare de 85,9%, rezultate tipice regimurilor dictatoriale. Cifrele au fost fluturate drept dovadă a stabilității din Belarus, a sprijinului popular pentru Lukașenko și a toleranței față de opoziție. Alegerile nu au fost însă nici libere, nici corecte, ci doar un spectacol care n-a păcălit pe nimeni.
GRU le-a dat talibanilor bani ca să-i atace pe americani, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre modelul economic toxic exportat de Rusia și intensificarea activității online a propagandei pro-Kremlin.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Bloggerii pro-Kremlin vor o răzbunare sângeroasă pentru moartea generalului care spunea că Rusia e atacată cu țânțari, scrie presa independentă. Aceasta notează și că Rusia amenință cu super-arme doar ca să intimideze Occidentul.
Narațiuni identice sau similare cu cele ale propagandei rusești au fost promovate și în România în actuala campanie electorală. Ele nu au apărut doar în discursul extremei drepte, care și le-a asumat de mai mulți ani, ci şi în cele ale unor politicieni care, oficial, susțin apartenența României la structurile euro-atlantice.
Mesajele pro-Kremlin, răspândite prin rețele de influență și politicieni de la Chișinău, funcționează ca o „picătură chinezească” menită să erodeze încrederea publicului în viitorul european al țării, se arată într-o analiză Veridica.md a narațiunilor false utilizate de Rusia pentru a deturna Moldova de la parcursul European.
Conducerea ucraineană ridică nejustificat taxele și provoacă un nou val de refugiați în UE în cadrul războiului care este în interesul SUA, potrivit propagandei ruse.
Nicolae Ceaușescu, Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu au zeci de mii fani pe TikTok, iar clipurile cu ei reprezintă doar o fracțiune din cele care promovează un discurs extremist și narațiuni false.
Elitele ucrainene au furat banii oferiți de UE și SUA, fiind dispuși să sacrifice tot mai mulți militari pentru propria îmbogățire, potrivit unui politician pro-rus citat de propaganda pro-Kremlin.
România intervine în războiul din Ucraina, potrivit presei pro-Kremlin, care scrie și cum Bucureștiul și-a infiltrat agenți printre pro-rușii de la Chișinău și că Moldova va primi gaze gratis dacă respinge UE.
De-a lungul anilor, mișcarea neonazistă din Rusia a fost folosită de regimul putinist pentru a intimida, tortura și ucide o serie de critici ai puterii de la Kremlin, dar neonaziștii ruși au jucat un rol extrem de important și în prima fază a războiului împotriva Ucrainei, începută în 2014, odată cu anexarea Crimeei și invadarea Donbasului. Ca și în cazul grupărilor de criminalitate cibernetică, grupările neonaziste sunt tolerate în continuare de Rusia, unele sunt chiar finanțate, încurajate și împinse către acțiuni radicale de natură extremistă.
Un raport recent al MAE rus denunță „neonazismul” din România și prezintă drept politici de stat acțiunile unor extremiști pro-ruși, inclusiv unii lăudați și citați de propaganda Moscovei.
Germania are probleme economice, SUA se îndreaptă spre dictatură și întreg Occidentul e infiltrat, afirmă propaganda rusă. Aceasta încearcă, totodată, să atribuie Ucrainei tentativa de asasinare a lui Donald Trump.
Candidați (pro-ruși) la alegerile prezidențiale din Republica Moldova își fac campanie cu mesaje alarmiste și spun, printre altele, că armata română va trece Prutul sau că Moldova va intra în război.
Grafica sau satira militantă (politică) a reprezentat unul dintre principalele mijloace de înfierare a dușmanului ideologic în lumea comunistă.
Trecerea la următoarea etapă de dezvoltare a Rusiei este posibilă doar printr-un conflict civil violent, consideră analistul politic independent rus Aleksandr Morozov.
Afirmația îi aparține fostului președinte rus, Dmitri Medvedev, în prezent una din cele mai virulente voci ale propagandei Moscovei. El a reacționat la o propunere ca foametea să fie declarată genocid.
Presa rusă independentă demontează dezinformări ale propagandei pro-Kremlin legate, printre altele, de schimbul de prizonieri dintre Rusia și Occident și de dotarea avioanelor F-16 ale Ucrainei cu arme nucleare.
Enciclopedia Z descrie un Putin „căsătorit” cu țara (fără vreo legătură cu gimnasta Kabaeva), scrie presa independentă care notează și schimbul de prizonieri cu SUA și problema dopării la sportivii ruși.