DEZINFORMARE: Sărăcia adusă de guvernarea Maia Sandu forțează oamenii să se încălzească cu bălegar

Susținători ai Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor participă la un protest în fața clădirii Parlamentului din Chișinău, Moldova, 07 iulie 2022.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Susținători ai Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor participă la un protest în fața clădirii Parlamentului din Chișinău, Moldova, 07 iulie 2022.

Dezinformare

Guvernul pro-european PAS este vinovat de inflația mare din Republica Moldova și a adus oamenii în pragul disperării. Narațiunea falsă, care ignoră cauzele externe ale inflației, este promovată de opoziția pro-rusă de la Chișinău și publicații apropiate de aceasta. Bloknot-moldova.ru o ilustrează cu un colaj care o arată pe Maia Sandu alături de o femeie care prepară tizic, un amestec de paie și bălegar folosit la încălzire.

ȘTIRE: „Un an de guvernare PAS i-a adus pe oameni la disperare. Ei speră că guvernarea îi va ajuta, sau vor fi nevoiți să treacă la  tizic.

[...]

Prețurile de consum în luna mai, față de mai 2021  au crescut cu 29,05%. În primul rând au crescut serviciile cu 35,07%”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Adusă în pragul disperării de criza economică, populația Republicii Moldova va fi forțată să se încălzească cu tizic. 2.Guvernarea pro-europeană PAS (Maia Sandu) este de vină pentru inflația galopantă. 3 (Indirect) O guvernare pro-rusă ar fi asigurat un trai mai bun cetățenilor Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Republica Moldova se confruntă cu cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii cel puțin 20 de ani și înregistrează cea mai mare inflație din Europa (cu excepția Turciei). În luna iulie, inflația anuală a depășit 30%. În special s-au scumpit produsele alimentare, dar și resursele energetice (carburanții cu peste 66%, gazul de aproximativ trei ori, etc).

Opoziția, în special cea filorusă, dă vina pe guvernare pentru această situație, principalul argument fiind că autoritățile pro-europene de la Chișinău nu au putut semna un contract favorabil cu Gazprom care să-i asigure Republicii Moldova prețuri mai mici la gaz.

OBIECTIV: Să alimenteze nemulțumirea populației față de guvernarea pro-europeană de la Chișinău. Să inoculeze ideea că un guvern pro-rus ar fi gestionat mai bine situația.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Inflația a început să crească la nivel mondial începând cu a doua jumătate a anului 2021 ca urmare a recuperării economice după criza pandemică din anul precedent și sporirii cererii de materie primă și servicii.

În Republica Moldova este înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor din cauza dependenței excesive de gazul rusesc și de produse energetice în general (Republica Moldova importă tot necesarul de carburanți și de gaze și produce o cotă mică de energie verde, iar restul necesarului de energie electrică îl importă, sau îl produce tot din resurse de import).

Un alt factor care a condus la majorarea excesivă a prețurilor este dependența mare față de rutele de transport din Ucraina, în special de portul din Odessa, blocat din cauza intervenției militare ruse.

De asemenea, seceta din acest an, împreună cu creșterea prețurilor la carburanți a provocat și majorarea prețurilor la produsele alimentare, în special la legume.

Este adevărat că Republica Moldova se confruntă și cu propriile disfuncționalități interne precum monopoluri, un număr mare de intermediari, credite scumpe, probleme care s-au acumulat de-a lungul anilor și, de asemenea, influențează creșterea prețurilor. Majoritatea acestor probleme au fost moștenite de guvernarea PAS, care nu a avut timpul – sau condițiile – necesare pentru a le reglementa, chiar și atunci când a existat politică.

Articolul de pe Blokknot-moldova.ru e ilustrat cu un colaj cu președintele Maia Sandu alături de o bătrână care face tizic, sugerând că cetățenii Republicii Moldova ar fi ajuns la această metodă de încălzire. Nu există însă date care să sprijine această afirmație.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova înregistrează o rată mare a inflației în ultimul an.

Tags: Republica Moldova , Maia Sandu
 • Publicație / Media:
  bloknot-moldova.ru
 • Data publicării:
  14/08/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii, cetățenii cu venituri mici
 • Afiliere politică:
  Partidul Socialiștilor, Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău este vinovată de creșterea prețurilor
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 22 min
DEZINFORMARE: Liderii UE resping o viitoare extindere a blocului comunitar
DEZINFORMARE: Liderii UE resping o viitoare extindere a blocului comunitar

UE nu este pregătită să se extindă, potrivit unei dezinformări, apărute în presa rusă, care încearcă să demonstreze că Republica Moldova nu are vreo perspectivă europeană.

Veridica
Veridica
13 Sep 2023
DEZINFORMARE: Emigrarea de azi din Moldova este similară deportărilor staliniste
DEZINFORMARE: Emigrarea de azi din Moldova este similară deportărilor staliniste

Deportarea basarabenilor în perioada URSS este similară cu migrația economică actuală, potrivit unei narațiuni prin care se încearcă bagatelizarea uneia din marile crime staliniste.

Veridica
Veridica
28 Aug 2023
DEZINFORMARE: Dezvoltarea Chinei pune în pericol civilizația occidentală
DEZINFORMARE: Dezvoltarea Chinei pune în pericol civilizația occidentală

O poveste inventată încearcă să explice succesul economic chinezesc, aparent cu scopul de a avertiza asupra unui pericol pentru civilizația occidentală.

Cezar Manu
Cezar Manu
16 Aug 2023
Dezinformare: Moldova își va pierde „total” suveranitatea, apropiindu-se de NATO
Dezinformare: Moldova își va pierde „total” suveranitatea, apropiindu-se de NATO

Dreptul Rusiei de a-și invada vecinii și obligația acestora de a rămâne neutri

Veridica
Veridica
24 Jul 2023