Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Occidentul împinge Republica Moldova spre război cu Transnistria și Rusia

Soldații armatei naționale a Moldovei din batalionul special Fulger se pregătesc pentru salturi cu parașuta în timpul exercițiilor de desant aerian, la baza aviației militare din Mărculești, la 145 km nord de Chișinău, Moldova, 21 aprilie 2011.
©EPA/DUMITRU DORU  |   Soldații armatei naționale a Moldovei din batalionul special Fulger se pregătesc pentru salturi cu parașuta în timpul exercițiilor de desant aerian, la baza aviației militare din Mărculești, la 145 km nord de Chișinău, Moldova, 21 aprilie 2011.

Occidentul pregătește un atac asupra Transnistriei pentru a împinge Republica Moldova într-un conflict armat împotriva Rusiei, potrivit unei narațiuni false publicate de ehomd.info. Narațiunea se înscrie într-o adevărată campanie pe această temă, în spatele căreia se află atât presa pro-Kremlin cât și politicieni de stânga de la Chișinău.

ȘTIRE: „Occidentului i-a rămas să facă ultimul pas pentru atragerea Republicii Moldova în conflictul militar”, a titrat la 7 iunie portalul ehomd.info.

[...] „Nu mai există niciun dubiu că Republica Moldova este chemată din toate puterile la război. În această direcție lucrează propaganda puterii, care transmite zilnic că Republica Moldova este următoarea după Ucraina. Asta o demonstrează și declarațiile continue ale Maiei Sandu privind necesitatea evacuării contingentului rus de pacificare din Transnistria, care se află acolo în conformitate cu acordurile semnate. În plus, nu trebuie subestimată nici influența României vecine, care organizează întrevederi ale parlamentelor și care vede republica noastră ca parte componentă a „Basarabiei Mari”.

Autorii articolului publică și scenariul „operațiunii  de deschidere a celui de-al doilea front”: declarația NATO despre pregătirea invaziei ruse din Transnistria; difuzarea unor presupuse planuri ale Rusiei de transferare a trupelor sale în Transnistria  prin regiunea Odessa și acordarea sprijinului militar Republicii Moldova

[...] „De fapt, acum, Occidentului i-a rămas să facă ultimul pas pentru a atrage republica în conflictul militar - să lanseze un atac real sau fake asupra pacificatorilor ruși din Transnistria. În acest caz Rusia va fi obligată să reacționeze în conformitate cu interesele sale naționale și asigurarea securității proprii”.

NARAȚIUNI: 1. Occidentul face presiuni pentru a implica Republica Moldova în războiul din Ucraina. 2. Republica Moldova este pregătită de Occident să atace regiunea separatistă transnistreană și militarii ruși care staționează acolo.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunile privind pregătirile pentru implicarea Republicii Moldova în războiul din Ucraina au fost promovate tot mai mult în ultima lună, pe fondul unor incidente care au avut loc în Transnistria, dar și cu declarațiile consilierului prezidențial ucrainean Alexei Arestovici, care spunea că Ucraina ar putea elimina administrația separatistă a regiunii „în doi timpi și trei mișcări”. Acestea au fost alimentate și de declarațiile recente ale unor oficiali britanici și americani, care spuneau că ar fi gata să sprijine Republica Moldova cu armament. Era vorba însă de armament pentru sporirea rezilienței militare.

OBIECTIV: Să alimenteze propaganda Kremlinului că Rusia este înconjurată de dușmani și este nevoită să ducă un război pentru supraviețuire; să provoace panică în Republica Moldova, dar și critici față de actualele autorități pro-europene.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul trebuie menționată tendința Kremlinului de a confunda pacificatorii ruși cu forțele militare ruse, prezente în Transnistria. Așa-zișii pacificatori fac parte din Misiunea de menținere a păcii formată în 1992, în urma acordului de încetare a focului semnat de Chișinău și Moscova după conflictul militar de pe Nistru. Când reprezentanții Chișinăului cer evacuarea trupelor ruse, se referă la contingentul de aproximativ 1500 de militari care oficial păzesc depozitul de arme de la Cobasna cu armament din perioada sovietică pe care Rusia și-a asumat  oficial, încă la sfârșitul anilor 90, să-l evacueze. Propaganda rusă intenționat nu face distincție între aceste două categorii de forțe militare pentru a induce ideea că Republica Moldova dorește să distrugă forțele de pacificare de pe Nistru, ceea ce ar putea provoca un nou conflict cu forțele separatiste. Totuși, mai mulți experți contestă rolul acestei misiuni.

Planurile de atacare a regiunii separatiste de către forțele Chișinăului, la comanda/cu sprijinul Occidentului nu au nicio logică în condițiile în care  reprezentanți ai Kievului, care consideră regiunea drept un posibil factor de risc, chiar dacă mic, având în vedere potențialul militar al acesteia, au exprimat disponibilitatea de a o „curăța” de separatiști și forțele ruse „cât ai pocni din degete”. Un scenariu al reglementării conflictului transnistrean în urma unei intervenții militare este exclus însă de autoritățile de la Chișinău, care insistă în continuare pentru negocieri.

Deci, dacă Occidentul ar influența autoritățile de la Chișinău așa cum pretind autorii comentariului, nici nu ar trebui să depună eforturi pentru a ataca Transnistria, pentru că acest lucru l-ar putea face Ucraina, fără să necesite niciun efort militar/economic din partea Vestului.

Chiar dacă Ucraina s-a arătat gata să intervină în Transnistria, deschiderea unui nou front ar însemna că trebuie să mobilizeze pentru acesta resurse necesare în alte zone ale țării. În plus, apropierea luptelor de granițele României, stat membru NATO, ar crește riscul unei confruntări directe Rusia-NATO pe care Alianța Nord-Atlantică, așa cum declară, nu și-o dorește. În plus, ar crește cheltuielile militare ale Occidentului. Republica Moldova are un buget militar mai mic de 40 de milioane de euro, armament sovietic, fără tancuri, flotă și apărare antiaeriană, deci cu un potențial militar minim.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Au existat atât declarații ale unor oficiali occidentali, cât și de la Chișinău, au făcut declarații despre necesitatea sporirii rezilienței militare a Republicii Moldova.

Tags: Republica Moldova , Transnistria , Război în Ucraina
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  ehomd.info
 • Data publicării:
  07/06/2022
 • Public țintă:
  Antioccidentali
 • Narațiune cheie:
  Occidentul împinge Republica Moldova spre război cu Transnistria și Rusia
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina se pregătea să atace Belarusul, iar Rusia a dejucat acest scenariu

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina se pregătea să atace Belarusul, iar Rusia a dejucat acest scenariu

Ucraina se pregătea să atace trupele rusești și belaruse în ziua lansării „operațiunii militare speciale” a Rusiei, susține președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko. Narațiunea falsă a fost preluată de presa din Rusia și Belarus.

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

Ucraina ar putea pierde teritorii pentru că a interzis emisia a trei posturi de televiziune pro-rusești, ar fi afirmat fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, potrivit Ria Novosti. Știrea este falsă: Saakașvili nu a vorbit de pierderea teritoriilor, ci doar a spus că închiderea televiziunilor ar putea fi folosită de Rusia ca pretext pentru noi agresiuni.

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

Veridica News

15 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Occidentul pregătește un atac asupra Transnistriei pentru a împinge Republica Moldova într-un conflict armat împotriva Rusiei, potrivit unei narațiuni false publicate de ehomd.info. Narațiunea se înscrie într-o adevărată campanie pe această temă, în spatele căreia se află atât presa pro-Kremlin cât și politicieni de stânga de la Chișinău.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul face presiuni pentru a implica Republica Moldova în războiul din Ucraina. 2. Republica Moldova este pregătită de Occident să atace regiunea separatistă transnistreană și militarii ruși care staționează acolo.
 • OBIECTIV: Să alimenteze propaganda Kremlinului că Rusia este înconjurată de dușmani și este nevoită să ducă un război pentru supraviețuire; să provoace panică în Republica Moldova, dar și critici față de actualele autorități pro-europene.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022