Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: Interzicerea simbolurilor armatei ruse e o insultă adusă istoriei și valorilor Moldovei

Dezinformare

Moldovenii trebuie să fie recunoscători URSS pentru că au fost eliberați în 1945 și au putut să își fondeze, ulterior, un stat. Narațiunea, lansată după ce Republica Moldova a interzis simboluri asociate cu armata rusă și invadarea Ucrainei, ignoră faptul că URSS a fost stat agresor la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar la sfârșitul acestuia a devenit putere de ocupație.

ȘTIRE: Activistul Igor Tiuleanțev a comentat pe pagina sa de pe rețelele sociale interzicerea de către Parlament a panglicii sf. Gheorghe. „53 de deputați PAS au votat pentru interzicerea panglicii Sf. Gheorghe. Acest simbol are legătură directă cu victoria poporului sovietic asupra fascismului. Elemente din această panglică se regăsesc pe ordinele Slavă, pe medaliile „Pentru victoria asupra Germaniei în Marele Război pentru Patrie”. În rândul Armatei Roșii au fost și fiii pământului moldav. Practic în fiecare familie de moldoveni sunt Eroi care au luptat pentru libertatea noastră, pentru un cer senin deasupra capului”, a scris Tuleanțev. Potrivit activistului, datorită acestor oameni, deputații, inclusiv cei de la PAS stau în organul legislativ și discută despre democrație, valorile europene, pluralismul de opinii. „Dacă nu ar fi fost Victoria din 1945, nu ar existat nici parlamentul moldovenesc, nici PAS, nu ar fi existat nici Moldova. Victoria din 1945 este un fapt! Victoria din 1945 nu are nevoie să fie apărată! Simbolurile Marii Victorii au fost, sunt și vor fi. 53 de deputați PAS au atentat la nu la Victorie, nu la panglica sf. Gheorghe, ei au scuipat în față tuturor cetățenilor Moldovei. Tuturor fără excepție. Au scuipat în istoria noastră, în valorile noastre, în memoria noastră”, spune Tiuleanțev. […]

Realitate

NARAȚIUNI: Moldovenii trebuie să fie recunoscători URSS pentru că i-a eliberat în 1945.

CONTEXT: Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, 14 aprilie, în lectură finală un amendament la Codul contravențional prin care sunt interzise simbolurile agresiunii ruse în Ucraina – însemnele „Z”, „V” și panglica negru-oranj. Confecționarea, vânzarea și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor agresiunii militare și  crimelor de război va fi penalizată. Proiectul a fost inițiat și votat de deputații PAS, care au declarat că sub aceste simboluri sunt uciși oameni în Ucraina. Folosirea acestor simboluri în manifestările de la Chișinău ar fi o sfidare a tragediei din Ucraina, consideră deputații PAS. Pe de altă parte, parlamentarii proruși din blocul socialiștilor și comuniștilor au criticat acest amendament, pe motiv că ar lovi în simbolurile victoriei din Al Doilea Război Mondial. Ei au blocat tribuna Parlamentului în semn de protest, în timp ce era prezentat proiectul, după care au părăsit sala de ședințe. Liderul comunist Vladimir Voronin a bagatelizat acest subiect, declarând că însuși Ștefan cel Mare a folosit această panglică.

Panglica negru-oranj este asociată imperialismului rus și este folosită în special în ziua de 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria în Marele Războiul pentru Apărarea Patriei. Militarii ruși folosesc ca însemne ale „operațiunii militare” din Ucraina „Z” și „V”. Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, această simbolistică a împânzit spațiul public din Rusia. Panglica bicoloră negru-oranj a fost interzisă în Ucraina în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, ca simbol asociat separatiștilor. Atunci, chiar și Belarusul și Kazahstanul au renunțat la acest simbol, la sărbătoarea de 9 mai. În Republica Moldova, panglica bicoloră este purtată de reprezentanții partidelor prorusești și simpatizanții acestora, populația nostalgică după URSS, dar și de persoane care nu cunosc semnificația acestor simboluri. Fostul președinte Igor Dodon, liderul socialiștilor, a anunțat că va încălca legislația și va purta pe 9 mai această panglică bicoloră, îndemnând și populația să procedeze la fel.

Igor Tiulențev este un activist prorus de la Chișinău, membru al organizației  antifasciste Liga tineretului rus din R. Moldova, cunoscut pentru acțiunile și declarațiile sale anti-românești sau anti-ucrainene.

OBIECTIV: Narațiunea are scopul să justifice acțiunile imperialiste ale Federației Ruse și să susțină ideea că Moldova îi aparține Lumii Ruse.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei a fost mitologizată de URSS și a fost preluat de președintele rus Vladimir Putin, care sărbătorește în fiecare an cu fast și cu paradă militară ziua de 9 mai. URSS, în prezent și Federația Rusă, își atribuie cel mai mare merit pentru înfrângerea Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, război în care Uniunea Sovietică a avut cele mai mari pierderi de vieți omenești, peste 20 de milioane de victime. În acest război, într-adevăr au  luptat și români-moldoveni, înrolați în Armata Roșie după ce teritoriul dintre Prut și Nistru a fost ocupat de URSS, inițial în 1940, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, semnat în 1939 între Germania lui Hitler și URSS condusă de Stalin, apoi recocupat în 1944. În RSSM războiul și Armata Roșie au fost prezentate ca pe o acțiune de „eliberare a poporului moldovenesc de românii fasciști”. În realitate, însă, acest teritoriu românesc a fost ocupat cu forța armei de către URSS, iar populația a fost supusă unor acte de teroare în masă, represiune politică, foamete organizată, deportări, mai ales în primii ani de după război. Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova a constatat că acesta a fost unul criminal și represiv, abuziv și inuman, lipsit de legitimitate, a comis acte de genocid și crime împotriva umanității. Crimele au fost făcute cu ajutorul armatei.

Moldova sovietică a fost, așadar, rezultatul unei agresiuni a URSS, iar Republica Moldova și-a proclamat independența după prăbușirea acesteia. Federația Rusă a perpetuat atitudinea URSS față de Moldova, arătând lipsă de respect față de suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia. Armata rusă a participat la războiul din Transnistria, alături de separatiști, și a rămas ilegal pe teritoriul Moldovei, în ciuda numeroaselor cereri să se retragă. Forțele ruse garantează, practic, prin prezența lor, securitatea republicii separatiste, pe care Moscova o susține și financiar, și amenință totodată securitatea Republicii Moldova. Moscova are, de asemenea, pretenția ca Moldova să fie în sfera sa de influență, deși este vorba de un stat independent.

Panglica Sf. Gheorghe nu este interzisă pe medaliile și ordinele care au fost acordate anterior, iar veteranii de război care dețin astfel de distincții le vor putea purta în continuare, fără a fi amendați, a explicat președinta Comisiei parlamentare juridice, Olesea Stamate.

 • Publicație / Media:
  KP.MD
 • Data publicării:
  14/04/2022
 • Public țintă:
  Electoratul PSRM, publicul prorus
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Interzicerea simbolurilor armatei ruse e o insultă adusă istoriei și valorilor Moldovei
Mariana Vasilache

16 Apr 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 39 min
 • Moldovenii trebuie să fie recunoscători URSS pentru că au fost eliberați în 1945 și au putut să își fondeze, ulterior, un stat. Narațiunea, lansată după ce Republica Moldova a interzis simboluri asociate cu armata rusă și invadarea Ucrainei, ignoră faptul că URSS a fost stat agresor la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar la sfârșitul acestuia a devenit putere de ocupație.
 • OBIECTIV: Narațiunea are scopul să justifice acțiunile imperialiste ale Federației Ruse și să susțină ideea că Moldova îi aparține Lumii Ruse.
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv

Datele românilor despre sănătate, natalitate și mortalitate ar putea ajunge la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care le va folosi în scopuri obscure, potrivit unei narațiuni false promovate în România de controversata Josefina Pascal. Narațiunea preia elemente din teoria conspirației privind „Marea resetare”.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
22 Jun 2022
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România

Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
12 Jun 2022
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic

Statele Unite sunt responsabile de declanșarea războiului din Ucraina și îl întrețin pentru a profita economic, dar și pentru a transforma Europa și unele țări din Asia în anexele lor economice, potrivit unei narațiuni false publicate la București. Aceasta reia tezele propagandei Moscovei care încearcă să își justifice agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de conflict.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2022
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini

Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Jun 2022