Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Statele Unite se pregătesc să atace Transnistria

Militari din Divizia 101 Aeropurtată Americană, susținuți de un transportor blindat, în acțiune în timpul unui exercițiu demonstrativ care a avut loc la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 30 iulie, 2022.
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Militari din Divizia 101 Aeropurtată Americană, susținuți de un transportor blindat, în acțiune în timpul unui exercițiu demonstrativ care a avut loc la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 30 iulie, 2022.
Cursuri gratuite

Militarii americani din cunoscuta Divizie 101 aeropurtată au fost amplasați în România inclusiv pentru a ataca regiunea separatistă transnistreană, în primul rând centrala electrică din această regiune, susține un controversat politolog rus. Narațiunea falsă este preluată de Politnavigator, un site afiliat Kremlinului.

ȘTIRE: „Desfășurându-și trupele în România, americanii se gândesc în primul rând la un atac asupra Transnistriei, ale cărei linii de aprovizionare au fost tăiate, a declarat într-un interviu canalului „Vashi novosti”, politologul Marat Bașirov

„Acest scenariu are ca scop ocuparea Transnistriei. Noi avem acolo forțe armate, dar sunt câteva mii și nu au acces la căile de aprovizionare”.

[...] „Potrivit acestuia, în primul rând se va dori rezolvarea problemelor energetice.

„Singura centrală electrică din Transnistria asigură cu energie și această republică (Transnistria) și Moldova. Adică, ei aduc armată în România intenționând să rezolve și problemele de transport, și de energie, și militare. Dacă am fi cucerit Odessa, totul ar fi fost simplu”

NARAȚIUNE: Statele Unite pregătesc un atac asupra forțelor ruse/pro-ruse din Transnistria.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunile privind pericolul pe care îl comportă NATO, cea mai importantă organizație militară defensivă, pentru Federația Rusă au fost printre cele mai des invocate în ultimul timp de propaganda rusă. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Rusia susține că a atacat Ucraina.

În ultimele luni, propaganda rusă, dar și politicieni și presă pro-rusă de la Chișinău au lansat mai multe falsuri despre apropierea Republicii Moldova de NATO, masarea trupelor militare române în Republica Moldova sau planuri de atacare a Transnistriei de către Republica Moldova, Ucraina și/sau NATO/România.

Noua narațiune, în care principala țintă devine Centrala electrică de la Cuciurgan, este lansată în contextul în care această structură, controlată de o companie rusească și de autoritățile separatiste transnistrene, a stopat livrarea de curent electric Republicii Moldova (malul drept) după ce Gazprom a redus volumul de gaze naturale.

OBIECTIV: Să alimenteze în continuare ideea despre pericolul pe care îl prezintă NATO pentru Rusia/lumea rusă și să justifice astfel războiul lansat de Kremlin împotriva Ucrainei.

 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Marat Bașirov, cel care promovează tezele despre pregătirile NATO pentru a ataca Transnistria, este politologul care în februarie vorbea despre un război care ar fi trebuit să înceapă în 2023-3024. Acesta face referire la Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA, amplasată recent în România. Scopul acesteia este să fortifice flancul estic al NATO în contextul războiului Rusiei din Ucraina și nu are misiuni de război.

Liderii NATO au declarat în repetate rânduri că sunt gata să apere statele membre, inclusiv România, în cazul unor atacuri din partea Rusiei, dar au precizat că nu intenționează să atace direct Rusia.

De asemenea, autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că nu intenționează să atace regiunea separatistă din estul țării și optează în continuare pentru identificarea unei soluții pașnice, chiar dacă oficialități de la Kiev au declarat în câteva rânduri că armata ucraineană ar putea elimina foarte ușor structurile militare și paramilitare din stânga Nistrului.

Teza legată de atacul asupra Centralei de la Cuciurgan pare și mai puțin probabilă în condițiile în care distrugerea acesteia ar lăsa fără energie și malul drept al Nistrului. Chiar dacă aceasta nu mai livrează curent, energia pe care Republica Moldova o importă din România trece tot prin centrala respectivă

SÂMBURE DE ADEVĂR: Elemente ale Diviziei 101 aeropurtate ale armatei SUA, supranumită „The Screaming Eagles”, au fost trimise în România pentru a sprijini flancul estic al NATO.

Tags: Republica Moldova , Rusia , Statele Unite , Transnistria , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  13/11/2022
 • Public țintă:
  minoritățile etnice, cetățenii ruși
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Statele Unite se pregătesc să atace Transnistria
Alte articole
FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Sputnik scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.

FAKE NEWS: Disciplina „Istoria Românilor” este discriminatorie

FAKE NEWS: Disciplina „Istoria Românilor” este discriminatorie

Denumirea disciplinei „Istoria Românilor”, dar și conținutul programului didactic discriminează populația majoritară „moldovenească”, potrivit unui ONG care a depus o plângere la Consiliul antidiscriminare. ONG-ul reia narațiunile URSS privind existența limbii și poporului moldovenesc.

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, ale Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei.

Veridica

14 Nov 2022

Actualizat la: 01 Dec 2022 11:20:58
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022