Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: NATO nu-și va apăra membrii în cazul unui conflict cu Rusia

Dezinformare

NATO este o organizație slabă care, în cazul unui conflict cu Rusia, nu-și va apăra nici măcar propriii membri, așa cum nu a apărat nici Ucraina scrie într-un comentariu ehomd.info, o pagină web blocată de Serviciul de Informații și Securitate după începutul războiului din Ucraina pentru  difuzarea informațiilor false.

ȘTIRE: „După începutul operațiunii speciale ruse în Ucraina, în Republica Moldova a scăzut brusc încrederea în NATO și în structurile occidentale. Aproape 30 de ani după căderea URSS, organizațiile internaționale au înconjurat țara ca într-un păienjeniș, povestindu-le moldovenilor cum Occidentul îi poate ajuta să trăiască mai bine și cum îi va apăra de „agresiunea rusă”. Astăzi, în pofida acestor cuvinte, cetățenii cu mintea trează încep să înțeleagă că NATO nu este un partener de nădejde, dar o amenințare la securitatea statului.

[...]

Oamenii văd că NATO a lăsat de izbeliște Ucraina și înțeleg că va lăsa și Moldova, și România, și pe toți cei care vor intra în conflict cu Rusia, iar țara noastră va deveni câmp de luptă pentru interese străine”

Realitate

NARAȚIUNE: NATO nu este un partener de încredere și nu le va asigura securitatea nici propriilor membri în cazul unui atac din partea Rusiei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este considerată cea mai vulnerabilă țară din regiune în condițiile unui potențial conflict armat. Cu un teritoriu mic și o armată subfinanțată, aceasta se mai confruntă și cu un conflict separatist în regiunea de est, care este condusă de un regim pro-moscovit, susținut de Kremlin și unde sunt amplasate trupe militare și muniție ruse.

Apropierea Republicii Moldova de UE a fost privită critic de Moscova și de politicieni pro-ruși de la Chișinău, care, în special în ultimul timp, vin și cu mesaje alarmiste despre posibilitatea aderării Republicii Moldova la NATO, sau a utilizării teritoriului acesteia de către NATO.

Narațiunile despre pregătirea Republicii Moldova pentru un război împotriva Rusiei, implicarea acesteia în conflicte militare, utilizarea infrastructurii de către NATO pentru a susține Ucraina în războiul cu Rusia s-au întețit în ultima perioadă de timp, scopul fiind de a alimenta temerile cetățenilor și atitudinea negativă față de NATO.

OBIECTIV: Să prezinte NATO ca o alianță slabă, care nu este în stare să-și apere propriii membri, sugerând, concomitent, că Rusia este (mult mai) puternică din punct de vedere militar.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: De la începutul războiului din Ucraina a fost realizat un singur sondaj în care cetățenii au fost întrebați și despre opțiunea aderării la NATO. Aproape 22% au declarat că ar vota pentru aderarea la NATO, în cazul unui referendum. Numărul acestora este în scădere față de vara anului trecut, când o treime ar fi optat pentru. Scăderea intenției de vot pentru aderarea la NATO s-a produs însă treptat, începând cu luna august 2021, și are legătură mai degrabă cu reducerea încrederii în guvernarea pro-europenilor de la Partidul Acțiune și Solidaritate, veniți la putere după alegerile din iulie 2021. O dovadă în acest sens este că încrederea în NATO a crescut și anterior odată cu alegerile câștigate de partide/politicieni de centru-dreapta.

NATO nu „a lăsat de izbeliște Ucraina”, pentru că nu avea nicio obligație față de aceasta, țara nefiind membră a Alianței. Înainte de a lansa invazia la scară largă a Ucrainei, Rusia a cerut garanții că această țară nu va fi primită în NATO, tocmai pentru că știe că, odată primită în Alianță, Ucraina ar fi protejată. Chiar faptul că Rusia a decis să atace Ucraina, dar nu state mai mici precum cele Baltice, este o demonstrație clară a faptului că NATO reprezintă garanția securității membrilor săi, în condițiile în care Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic stipulează că un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor.

NATO a suplimentat trupele și capacitatea de apărare ale statelor din flancul său estic, în special în România, Polonia și Țările Baltice. Lideri ai organizației, inclusiv vicepreședintele SUA, Kamala Harris, la București, au dat asigurări că NATO va apăra fiecare membru al său.

În sfârșit, deși NATO a refuzat cererea Ucrainei de a asigura o zonă de excludere aeriană, pentru că vrea să evite un conflict cu Federația Rusă, Alianță și-a exprimat solidaritatea cu Kievul și numeroase state membre i-au livrat acestuia muniții și echipamente în valoare de miliarde de euro.

SÂMBURE DE ADEVĂR: NATO nu s-a implicat în războiul provocat de Rusia împotriva Ucrainei.

 • Publicație / Media:
  ehomd.info
 • Data publicării:
  06/04/2022
 • Afiliere politică:
  Partidul Socialiștilor
 • Narațiune cheie:
  NATO nu este un partener de încredere și nu își va apăra nici membrii în cazul unui atac din partea Rusiei
Veridica News

11 Apr 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 26 min
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv

Datele românilor despre sănătate, natalitate și mortalitate ar putea ajunge la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care le va folosi în scopuri obscure, potrivit unei narațiuni false promovate în România de controversata Josefina Pascal. Narațiunea preia elemente din teoria conspirației privind „Marea resetare”.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
22 Jun 2022
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România

Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
12 Jun 2022
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic

Statele Unite sunt responsabile de declanșarea războiului din Ucraina și îl întrețin pentru a profita economic, dar și pentru a transforma Europa și unele țări din Asia în anexele lor economice, potrivit unei narațiuni false publicate la București. Aceasta reia tezele propagandei Moscovei care încearcă să își justifice agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de conflict.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2022
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini

Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Jun 2022