Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Chișinăul vrea să denunțe Acordul de încetare a focului în Transnistria

Dezinformare

ȘTIRE: În aceste zile se împlinesc 30 de ani de la semnarea Acordului care, de jure, a pus capăt războiului de pe Nistru. A fost semnat în 1992 de președinții Rusiei și Republicii Moldova B. Elțin și M. Snegur. Atunci în regiune au fost aduși pacificatori ruși care sunt un garant al păcii în Transnistria până astăzi. Cu toate acestea, actualii guvernanți ai Republicii Moldova declară tot mai des despre „necesitatea de evacuare a pacificatorilor ruși din Transnistria”.

[...] „Ministrul de Externe al Republicii Moldovenești Nistrene a menționat într-un interviu pentru RIA Novosti că în cazul în care Chișinăul va decide să denunțe Acordul din 1992, în regiune poate izbucni războiul. Potrivit lui Vitali Ignatiev, o astfel de decizie a autorităților moldovene poate fi prologul unui conflict armat”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Chișinăul intenționează să denunțe Acordul de încetare a focului din 1992, ceea ce va duce la un nou conflict militar. 2. Chișinăul vrea să distrugă misiunea de pacificare de pe Nistru.

CONTEXT/ETOS LOCAL: La 2 martie 1992 a izbucnit conflictul armat de pe Nistru între forțele constituționale controlate de Chișinău și forțele separatiste de la Tiraspol, sprijinite de Moscova. În conflict s-au implicat și efective ale Armatei a XIV-a ruse, care staționează în stânga Nistrului din perioada sovietică. Faza armată a conflictului s-a încheiat după semnarea unui acord de pace de către președinții de atunci ai Republicii Moldova și Rusiei, Mircea Snegur și Boris Elțin. Acordul prevedea, printre altele, instituirea unei zone demilitarizate de-a lungul Nistrului, cunoscută ca Zona de Securitate și formarea unei misiuni de pacificatori din militari ruși, ai Republicii Moldova și regiuni separatiste.

Mulți experți și politicieni au criticat ulterior Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, din 21 iulie 1992.

L-au considerat ca pe o capitulare a Chișinăului, inclusiv pentru că Republica Moldova și Transnistria sunt puse pe picior de egalitate ca părți beligerante. În același timp, s-a notat că semnarea documentului de către Rusia este o dovadă a implicării acesteia în războiul de pe Nistru.

Așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a dat două interviuri ample cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la semnarea Acordului. În cel acordat Sputink Moldova, Ignatiev spune că la un referendum (nerecunoscut de comunitatea internațională) din 2006, majoritatea populației din regiune a optat pentru independență cu posibilitatea ulterioară de aderare la Federația Rusă.

În interviul pentru RIA Novosti, Ignatiev vorbește despre o posibilă denunțare de către Chișinău a Acordului și consecințele unui asemenea act.

În aceeași perioadă, deputatul rus Dmitri Belik a declarat că dorința Transnistriei de a adera la Rusia ar trebui examinată „serios” și că ar trebui privită ca un eveniment „în perspectivă apropiată”.

Tensiunile legate de regiunea separatistă transnistreană, situată între Republica Moldova și Ucraina au crescut odată cu invazia rusă. Nu o dată, oficiali ruși, inclusiv propagandistul Kremlinului, Vladimir Soloviov, au vorbit despre intenția Rusiei de a ajunge la această regiune.

OBIECTIV: Să inoculeze ideea că autoritățile de la Chișinău ar intenționa să denunțe acordul de încetare a focului, justificând astfel o eventuală intervenție militară rusă „pentru a asigura pacea în regiune și a apăra cetățenii ruși din regiune”

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Chișinăul nu și-a manifestat vreodată intenția și nici măcar nu a pus vreodată în discuție posibilitatea denunțării acordului din 1992, chiar dacă unele prevederi ale acestuia, precum asigurarea liberei circulații, nu sunt respectate.

Denunțarea solicitărilor Chișinăului privind evacuarea pacificatorilor ruși a devenit deja parte a propagandei de la Kremlin și Tiraspol. De fapt, Republica Moldova cere evacuarea militarilor ruși și a muniției rămase din perioada sovietică. Este vorba de lucruri diferite. Iar Rusia și-a asumat la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 să retragă trupele și muniția miliară până la sfârșitul anului 2001, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Tags: Republica Moldova , Transnistria , Războiul din Transnistria
 • Publicație / Media:
  topwar.ru
 • Data publicării:
  21/07/2022
 • Public țintă:
  cetățenii pro-ruși, populația din stânga Nistrului, opinia publică din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Chișinăul ar intenționa să denunțe Acordul de încetare a focului, ceea ce va duce la un nou război pe Nistruv
Veridica

25 Jul 2022

Actualizat la: 31 Jul 2022 06:53:57
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 25 min
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București

„România este îngrijorată de intențiile militariste ale Moldovei” potrivit unei narațiuni lansate recent de propaganda rusă și preluată și de instituții media de la Chișinău. Autorul, un fost deputat comunist, strecoară în articol mai multe teze false, menite să pună la îndoială soliditatea relațiilor Chișinău-București. În realitate, România rămâne principalul susținător al Republicii Moldova în UE, dar și un partener comercial major, și indiferent de culoarea politică a guvernării este prima țară care sprijină, în momente de criză, Republica Moldova.

Veridica
Veridica
17 Jan 2023
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii

O interpretare subiectivă, amintind de linia narativă promovată de Vladimir Putin anterior declanşării agresiunii împotriva Ucrainei, a unui editorial semnat de renumitul diplomat american Henry Kissinger îşi propune să justifice discursul fostului ministru român de externe Andrei Marga, de la mijlocul lui septembrie, prin care acesta afirma că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, României, Ungariei şi Poloniei pentru a obţine pacea în războiul cu Rusia. În realitate, Kissinger a detaliat un scenariu diplomatic imaginat de el în primăvara acestui an, prin care oferea o soluţie de obţinere a păcii în urma invaziei ruseşti din Ucraina.

Cezar Manu
Cezar Manu
20 Dec 2022
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident

Sancțiunile economice impuse Moscovei, inclusiv plafonarea prețului petrolului, nu afectează economia Rusiei ci provoacă o criză economică de proporții în Occident, potrivit unei narațiuni false răspândite în România. De fapt, sancțiunile se resimt în Rusia la o scară tot mai largă, iar chiar dacă s-a înregistrat o încetinire a creșterii economice în Occident, aceasta nu a încetat.

Cezar Manu
Cezar Manu
13 Dec 2022
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați

La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat acum două săptămâni la Mediaș.

Veridica
Veridica
30 Nov 2022