Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

Militari ai statului nerecunoscut al Transnistriei participă la o paradă militară în timpul sărbătoririi Zilei Independenței în orașul Tiraspol, la 78 km est de Chișinău, Moldova, 02 septembrie 2013.
©EPA/STRINGER  |   Militari ai statului nerecunoscut al Transnistriei participă la o paradă militară în timpul sărbătoririi Zilei Independenței în orașul Tiraspol, la 78 km est de Chișinău, Moldova, 02 septembrie 2013.
Festivalul de conferințe

Republica Moldova își încalcă neutralitatea întrucât îi permite NATO să livreze armament Ucrainei, aflată în război cu Rusia, care pe 24 februarie a invadat-o. Narațiunea falsă e promovată de politnavigator.net, care face referire la comentariul unui expert rus.

ȘTIRE: „Statele membre ale NATO ar putea să-i livreze armament suplimentar regimului de la Kiev prin intermediul aeroportului de la Mărculești din Republica Moldova, scrie pe canalul său de Telegram politologul din Kaliningrad, Alexandr Nosovici. Potrivit acestuia, un acord în privința utilizării aeroportului a fost convenit în timpul discuțiilor dintre președintele Republicii Moldova, Maia Sandu cu secretarul de stat american, Antony Blinken.

[...]

După începerea operațiunii speciale în Ucraina, Republica Moldova și-a închis spațiul aerian, dar flight radarele au recepționat câteva avioane zburând din România. Au apărut zvonuri că acestea sunt avioane NATO, care transportau armament pentru Ucraina. Guvernul Moldovei a negat aceste informații ”.

NARAȚIUNI: 1. NATO livrează pe ascuns armament Ucrainei. 2. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău încalcă statutul de neutralitate a țării, oferind infrastructura sa NATO pentru a livra armament Ucrainei. 3. Republica Moldova s-a aliat cu inamicii Rusiei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este un stat neutru prin Constituție, iar actuala guvernare a anunțat în repetate rânduri că nu este pus în discuție subiectul aderării la NATO. Chișinăul a anunțat că nu se implică și nu se va implica în războiul provocat de invazia Rusiei în Ucraina. Moldova are propriile sale riscuri de securitate, cu o regiune separatistă și un conflict înghețat (Transnistria) și o regiune autonomă pro-rusă (Găgăuzia). În plus, Rusia – care a intervenit, de partea separatiștilor, în războiul din Transnistria din 1992 – are trupe pe teritoriul Republicii Moldova și a acordat și cetățenii rusești majorității populației din regiunea separatistă, astfel încât Chișinăul are suficiente motive pentru a nu provoca Moscova.

Totuși, în special în ultimele luni, propaganda rusă, alimentată și de declarațiile unor politicieni pro-moscoviți de la Chișinău, insistă tot mai mult pe așa-numite înțelegeri ascunse, sau intenția guvernării de la Chișinău de a adera la NATO. Propaganda mizează și pe faptul că un număr mic de cetățeni moldoveni (20-25%) ar vota pentru aderarea la acest bloc militar, încercând să incite spiritele, în special ale minorităților naționale, împotriva autorităților.

Aceasta însă nu ține cont de faptul că Republica Moldova, considerată una (dacă nu chiar cea mai) dintre cele mai sărace țări din Europa, cu un buget pentru apărare infim, care se confruntă și cu un conflict separatist, având pe teritoriul său și un contingent militar rus, este prea puțin atractivă în calitate de candidat la aderare, chiar dacă autoritățile ar cere acest lucru.

OBIECTIV: Să acrediteze ideea că guvernarea de la Chișinău încalcă statutul de neutralitate a țării, în pofida preferințelor cetățenilor și să o prezinte ca pe un potențial pericol pentru Federația Rusă, justificând o eventuală intervenție similară celei din Ucraina. Să inoculeze ideea că NATO îi oferă pe ascuns armament Ucrainei. Să confirme declarațiile lui Vladimir Putin că Rusia este victima unei conspirații occidentale/NATO. Articolul a fost publicat și pe un forum, unde a adunat zeci de comentarii, în mare parte șovine, jignitoare și amenințătoare la adresa Republicii Moldova și a altor state care vor ajuta Ucraina, fiind publicate și citate ale președintelui rus.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: NATO a anunțat că nu poate interveni în războiul dintre Rusia și Ucraina deoarece statutul său nu permite să se implice într-un conflict dacă nu a fost atacat un stat membru al Alianței.

Cu toate acestea, mai multe state membre au anunțat oficial că vor trimite armament Ucrainei în războiul cu Rusia, care este stat agresor. În acest context, Alianța nu are de ce să-și camufleze sprijinul, ascunzându-l pe un fost aeroport militar mic și obscur, cu infrastructură învechită, aproape nepăzit, amplasat la aproximativ 80 de km de regiunea separatistă transnistreană, pro-rusă, care găzduiește forțe armate și muniții militare ruse.

În plus, Ucraina se învecinează direct cu patru state membre NATO – România, Ungaria, Slovacia și Polonia – cu o lungime a graniței comune de peste 800 de km, astfel încât utilizarea aeroportul Mărculești pentru depozitarea de armament din partea NATO ar fi lipsită de sens.

Maia Sandu a avut, într-adevăr o discuție la telefon cu secretarul american, în contextul războiului din Ucraina, la fel cum a discutat și cu alți oficiali internaționali. Republica Moldova este una dintre principalele destinații, cel puțin de tranzitare, pentru refugiații ucraineni. Doar până la 27 februarie autoritățile de la Chișinău au înregistrat peste 70.000 de persoane, astfel încât necesită ajutor pentru a gestiona un flux atât de mare de persoane, care reprezintă peste 2% din populația sa.

REACȚII OFICIALE: Autoritățile de la Chișinău au dezmințit, prin intermediul unui canal de Telegram special creat în acest scop, informațiile despre aterizarea unor avioane NATO, sau oricăror altor aeronave la Mărculești în ultimele zile. „În legătură cu dezinformarea care circulă în spațiul public despre aeronave NATO care ar fi aterizat pe aeroportul din Mărculești, comunicăm următoarele: E un fals. Spațiul aerian al Republicii Moldova este închis. În ultimele 3 zile nici o aeronavă nu a aterizat la Mărculești”, se arată în mesaj. Politnavigator menționează la sfârșitul articolul că Guvernul de la Chișinău a dezmințit informațiile, dar nu a scos materialul de pe site.

Tags: Republica Moldova , Ucraina , Rusia , Maia Sandu , Transnistria , NATO , Criza din Ucraina , Război în Ucraina
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  27/02/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii și minoritățile naționale din R. Moldova, cetățenii ruși
 • Amplificare:
  yaplakal.com, smi.today
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea
Alte articole
FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

Elevii români sunt educați că acceptarea avansurilor sexuale este o obligație morală, iar sinuciderea un mod de rezolvare a problemelor, susține o asociație care militează pentru „apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România”. Totul a pornit de la vizionarea de către elevii Colegiului Național „Școala Centrală” din București, în cadrul unei activități extracurriculare derulată în parteneriat cu Institutul Francez, a unui film ce pune în dezbatere prietenia dintre doi adolescenți pusă în fața provocărilor specifice vârstei.

FAKE NEWS: Ucraina se pregătește să atace Transnistria, iar o armadă de tancuri NATO de pe teritoriul României, să ajungă în Crimeea

FAKE NEWS: Ucraina se pregătește să atace Transnistria, iar o armadă de tancuri NATO de pe teritoriul României, să ajungă în Crimeea

Ucraina și Republica Moldova s-ar pregăti de o operațiune militară împotriva Transnistriei iar în ajutor va veni și o „armadă” de tancuri care staționează în România, scrie publicația rusă politnavigator, care face referire la afirmațiile unor așa-ziși experți ruși. La doar trei zile după publicarea narațiunii false în presă, aceasta a fost reluată oficial, într-o formă ușor modificată, de ministerul rus al Apărării.

FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Cornel Ciobanu

28 Feb 2022

Actualizat la: 28 Feb 2022 19:02:59
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Republica Moldova își încalcă neutralitatea întrucât îi permite NATO să livreze armament Ucrainei, aflată în război cu Rusia, care pe 24 februarie a invadat-o. Narațiunea falsă e promovată de politnavigator.net, care face referire la comentariul unui expert rus.
 • NARAȚIUNI: 1. NATO livrează pe ascuns armament Ucrainei. 2. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău încalcă statutul de neutralitate a țării, oferind infrastructura sa NATO pentru a livra armament Ucrainei. 3. Republica Moldova s-a aliat cu inamicii Rusiei.
 • OBIECTIV: Să acrediteze ideea că guvernarea de la Chișinău încalcă statutul de neutralitate a țării, în pofida preferințelor cetățenilor și să o prezinte ca pe un potențial pericol pentru Federația Rusă, justificând o eventuală intervenție similară celei din Ucraina. Să inoculeze ideea că NATO îi oferă pe ascuns armament Ucrainei. Să confirme declarațiile lui Vladimir Putin că Rusia este victima unei conspirații occidentale/NATO. Articolul a fost publicat și pe un forum, unde a adunat zeci de comentarii, în mare parte șovine, jignitoare și amenințătoare la adresa Republicii Moldova și a altor state care vor ajuta Ucraina, fiind publicate și citate ale președintelui rus.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.

Marin Gherman
Marin Gherman
15 Mar 2023