FAKE NEWS: NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

Militari ai statului nerecunoscut al Transnistriei participă la o paradă militară în timpul sărbătoririi Zilei Independenței în orașul Tiraspol, la 78 km est de Chișinău, Moldova, 02 septembrie 2013.
© EPA/STRINGER   |   Militari ai statului nerecunoscut al Transnistriei participă la o paradă militară în timpul sărbătoririi Zilei Independenței în orașul Tiraspol, la 78 km est de Chișinău, Moldova, 02 septembrie 2013.

Susține jurnalismul independent

Republica Moldova își încalcă neutralitatea întrucât îi permite NATO să livreze armament Ucrainei, aflată în război cu Rusia, care pe 24 februarie a invadat-o. Narațiunea falsă e promovată de politnavigator.net, care face referire la comentariul unui expert rus.

ȘTIRE: „Statele membre ale NATO ar putea să-i livreze armament suplimentar regimului de la Kiev prin intermediul aeroportului de la Mărculești din Republica Moldova, scrie pe canalul său de Telegram politologul din Kaliningrad, Alexandr Nosovici. Potrivit acestuia, un acord în privința utilizării aeroportului a fost convenit în timpul discuțiilor dintre președintele Republicii Moldova, Maia Sandu cu secretarul de stat american, Antony Blinken.

[...]

După începerea operațiunii speciale în Ucraina, Republica Moldova și-a închis spațiul aerian, dar flight radarele au recepționat câteva avioane zburând din România. Au apărut zvonuri că acestea sunt avioane NATO, care transportau armament pentru Ucraina. Guvernul Moldovei a negat aceste informații ”.

NARAȚIUNI: 1. NATO livrează pe ascuns armament Ucrainei. 2. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău încalcă statutul de neutralitate a țării, oferind infrastructura sa NATO pentru a livra armament Ucrainei. 3. Republica Moldova s-a aliat cu inamicii Rusiei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este un stat neutru prin Constituție, iar actuala guvernare a anunțat în repetate rânduri că nu este pus în discuție subiectul aderării la NATO. Chișinăul a anunțat că nu se implică și nu se va implica în războiul provocat de invazia Rusiei în Ucraina. Moldova are propriile sale riscuri de securitate, cu o regiune separatistă și un conflict înghețat (Transnistria) și o regiune autonomă pro-rusă (Găgăuzia). În plus, Rusia – care a intervenit, de partea separatiștilor, în războiul din Transnistria din 1992 – are trupe pe teritoriul Republicii Moldova și a acordat și cetățenii rusești majorității populației din regiunea separatistă, astfel încât Chișinăul are suficiente motive pentru a nu provoca Moscova.

Totuși, în special în ultimele luni, propaganda rusă, alimentată și de declarațiile unor politicieni pro-moscoviți de la Chișinău, insistă tot mai mult pe așa-numite înțelegeri ascunse, sau intenția guvernării de la Chișinău de a adera la NATO. Propaganda mizează și pe faptul că un număr mic de cetățeni moldoveni (20-25%) ar vota pentru aderarea la acest bloc militar, încercând să incite spiritele, în special ale minorităților naționale, împotriva autorităților.

Aceasta însă nu ține cont de faptul că Republica Moldova, considerată una (dacă nu chiar cea mai) dintre cele mai sărace țări din Europa, cu un buget pentru apărare infim, care se confruntă și cu un conflict separatist, având pe teritoriul său și un contingent militar rus, este prea puțin atractivă în calitate de candidat la aderare, chiar dacă autoritățile ar cere acest lucru.

OBIECTIV: Să acrediteze ideea că guvernarea de la Chișinău încalcă statutul de neutralitate a țării, în pofida preferințelor cetățenilor și să o prezinte ca pe un potențial pericol pentru Federația Rusă, justificând o eventuală intervenție similară celei din Ucraina. Să inoculeze ideea că NATO îi oferă pe ascuns armament Ucrainei. Să confirme declarațiile lui Vladimir Putin că Rusia este victima unei conspirații occidentale/NATO. Articolul a fost publicat și pe un forum, unde a adunat zeci de comentarii, în mare parte șovine, jignitoare și amenințătoare la adresa Republicii Moldova și a altor state care vor ajuta Ucraina, fiind publicate și citate ale președintelui rus.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: NATO a anunțat că nu poate interveni în războiul dintre Rusia și Ucraina deoarece statutul său nu permite să se implice într-un conflict dacă nu a fost atacat un stat membru al Alianței.

Cu toate acestea, mai multe state membre au anunțat oficial că vor trimite armament Ucrainei în războiul cu Rusia, care este stat agresor. În acest context, Alianța nu are de ce să-și camufleze sprijinul, ascunzându-l pe un fost aeroport militar mic și obscur, cu infrastructură învechită, aproape nepăzit, amplasat la aproximativ 80 de km de regiunea separatistă transnistreană, pro-rusă, care găzduiește forțe armate și muniții militare ruse.

În plus, Ucraina se învecinează direct cu patru state membre NATO – România, Ungaria, Slovacia și Polonia – cu o lungime a graniței comune de peste 800 de km, astfel încât utilizarea aeroportul Mărculești pentru depozitarea de armament din partea NATO ar fi lipsită de sens.

Maia Sandu a avut, într-adevăr o discuție la telefon cu secretarul american, în contextul războiului din Ucraina, la fel cum a discutat și cu alți oficiali internaționali. Republica Moldova este una dintre principalele destinații, cel puțin de tranzitare, pentru refugiații ucraineni. Doar până la 27 februarie autoritățile de la Chișinău au înregistrat peste 70.000 de persoane, astfel încât necesită ajutor pentru a gestiona un flux atât de mare de persoane, care reprezintă peste 2% din populația sa.

REACȚII OFICIALE: Autoritățile de la Chișinău au dezmințit, prin intermediul unui canal de Telegram special creat în acest scop, informațiile despre aterizarea unor avioane NATO, sau oricăror altor aeronave la Mărculești în ultimele zile. „În legătură cu dezinformarea care circulă în spațiul public despre aeronave NATO care ar fi aterizat pe aeroportul din Mărculești, comunicăm următoarele: E un fals. Spațiul aerian al Republicii Moldova este închis. În ultimele 3 zile nici o aeronavă nu a aterizat la Mărculești”, se arată în mesaj. Politnavigator menționează la sfârșitul articolul că Guvernul de la Chișinău a dezmințit informațiile, dar nu a scos materialul de pe site.

 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  27/02/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii și minoritățile naționale din R. Moldova, cetățenii ruși
 • Amplificare:
  yaplakal.com, smi.today
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cornel Ciobanu

Cornel Ciobanu




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Republica Moldova își încalcă neutralitatea întrucât îi permite NATO să livreze armament Ucrainei, aflată în război cu Rusia, care pe 24 februarie a invadat-o. Narațiunea falsă e promovată de politnavigator.net, care face referire la comentariul unui expert rus.
 • NARAȚIUNI: 1. NATO livrează pe ascuns armament Ucrainei. 2. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău încalcă statutul de neutralitate a țării, oferind infrastructura sa NATO pentru a livra armament Ucrainei. 3. Republica Moldova s-a aliat cu inamicii Rusiei.
 • OBIECTIV: Să acrediteze ideea că guvernarea de la Chișinău încalcă statutul de neutralitate a țării, în pofida preferințelor cetățenilor și să o prezinte ca pe un potențial pericol pentru Federația Rusă, justificând o eventuală intervenție similară celei din Ucraina. Să inoculeze ideea că NATO îi oferă pe ascuns armament Ucrainei. Să confirme declarațiile lui Vladimir Putin că Rusia este victima unei conspirații occidentale/NATO. Articolul a fost publicat și pe un forum, unde a adunat zeci de comentarii, în mare parte șovine, jignitoare și amenințătoare la adresa Republicii Moldova și a altor state care vor ajuta Ucraina, fiind publicate și citate ale președintelui rus.
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024