Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski participă la o conferință de presă comună după întâlnirea lor de la Kiev, Ucraina, 27 iunie 2022.
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski participă la o conferință de presă comună după întâlnirea lor de la Kiev, Ucraina, 27 iunie 2022.

Republica Moldova își dorește să facă un schimb de teritorii cu Ucraina, cedând Transnistria în locul sudului  Basarabiei și Bucovinei, potrivit unei publicații din Rusia care interpretează în cheie proprie o declarație a unui deputat din majoritatea parlamentară de la Chișinău. Sursa reia și alte narațiuni false cu privire la Republica Moldova și pune problema recunoașterii independenței Transnistriei de către Moscova.

ȘTIRE: „Așa cum susține canalul [de telegram] «Кремлевская прачка» [Spălătoria de la Kremlin] deputatul PAS, controlat de Maia Sandu, Vasile Șoimaru s-a pronunțat pentru a oferi Transnistria Ucrainei. Cu alte cuvinte, să fie cedat teritoriul republicii recunoscute unde este dislocat grupul operativ al forțelor militare ruse.

Washingtonul cere de mult timp să fie evacuați de acolo militarii ruși. „Am fi putut ceda Ucrainei regiunea transnistreană, cerându-i în schimb Basarabia istorică și Bucovina până dincolo de Cernăuți”, a declarat deputatul.

Apropo, la începutul lui septembrie, fostul comandant al armatelor SUA în Europa, Ben Hodges, a declarat „Probabil a venit timpul ca Ucraina și Moldova să rezolve problema transnistreană. Kremlinul nu le poate încurca in acest moment.”

[...]

Neutralitatea constă în sprijinul total al Ucrainei și utilizarea Moldovei ca punct de tranzit pentru armele occidentale și ostașii ucraineni răniți.

[...]

Poate a venit timpul ca Rusia să recunoască, în sfârșit Transnistria, fără să aștepte ca din partea Moldovei să zboare rachete?”

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova este gata să cedeze Transnistria printr-un schimb de teritorii cu Ucraina. 2. Republica Moldova s-a implicat în război de partea Ucrainei, încălcând statutul de neutralitate. 3. Rusia ar trebui să recunoască independența Transnistriei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este urmașa de facto a unui stat creat de URSS în 1940, după ocuparea teritoriului Basarabiei. Atunci nordul Bucovinei și sudul Basarabiei au fost încorporate în RSS Ucraineană, în schimb noii Republici Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM) i-a fost alipită Transnistria, care și-a proclamat independența în 1990. Deși nu a fost recunoscută oficial de Moscova, Transnistria a fost și este susținută de Kremlin. Aici este amplasat și un depozit cu muniție din perioada sovietică, păzit de un contingent militar rus, chiar dacă Moscova s-a angajat oficial la summitul OSCE din 1999 să retragă trupele și muniția miliară până la sfârșitul anului 2001.

Transnistria este considerată drept unul din principalele elemente de șantaj asupra Chișinăului, diferiți oficiali ruși pronunțându-se pentru sau avertizând cu recunoașterea independenței regiunii separatiste. După începutul războiului din Ucraina, Kievul s-a referit în mai multe rânduri la riscul de securitate pe care îl prezintă regiunea separatistă, chiar dacă puterea sa militară este mică, iar Chișinăul a reiterat că optează pentru reglementarea conflictului doar pe cale pașnică.

OBIECTIV:  Să provoace animozități între Chișinău și Kiev; să inoculeze ideea că Republica Moldova este un aliat al Ucrainei și, respectiv, dușman al Moscovei, justificând astfel o eventuală intervenție militară rusă în acest stat

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Chișinăul optează pentru reglementarea pașnică a conflictului din Transnistria și consideră regiunea parte a Republicii Moldova, așa cum este prevăzut și în Constituție și niciodată, la nivel oficial, nu a fost discutată posibilitatea unui schimb de teritorii cu Ucraina.

Declarațiile deputatului PAS Vasile Șoimaru sunt scoase din context și interpretate. Într-un interviu pentru jurnal.md în care vorbea despre perioada declarării independenței Republicii Moldova în 1992, Șoimaru menționează schimbul de teritorii ca un posibil scenariu în acea perioadă – nu în prezent. Din contra, în interviul respectiv el susține că acum nu este cazul să fie luate decizii radicale.

„Dacă peste două sau trei ore după declararea independenței ar fi fost proclamată Unirea, totul ar fi fost mult mai simplu. La acea vreme, am fi putut rezolva toate problemele, fără să avem nevoie de articolul 13 din Constituție și multe alte mizerii de care nu putem scăpa nici acum. La urma urmelor, am fi putut ceda Ucrainei regiunea transnistreană, cerându-i în schimb Basarabia istorică și Bucovina până dincolo de Cernăuți”, a declarat Șoimaru.

Și comentariul lui Ben Hodges pare să fi fost interpretat eronat. Acesta mai degrabă se referea la rezolvarea problemei transnistrene prin înlăturarea regimului separatist, nu prin schimb de teritorii.

Odată cu invazia rusă în Ucraina, mass-media subordonată Kremlinului, precum și politicieni pro-ruși de la Chișinău au lansat mai multe acuzații despre faptul că Republica Moldova și-ar încălca statutul de neutralitate și ar sprijini Ucraina, afirmații care nu au fost demonstrate și au fost negate de autoritățile de la Chișinău.

În ceea ce privește recunoașterea independenței Transnistriei, aceasta poate fi văzută și ca un act premergător unei eventuale anexări de către Rusia, care a folosit deja această strategie în Ucraina. Transnistria a fost, de altfel, vizată de planurile Rusiei de război atunci când a invadat Ucraina, intenția de a ajunge până acolo fiind exprimată de generalul Rustam Minekaev, comandant adjunct al districtului militar central al Rusiei; în plus, au apărut și imagini cu o hartă care arăta direcțiile de atac ale Rusiei, iar una dintre ele era Transnistria.

Tags: Republica Moldova , Ucraina , Rusia , Transnistria , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  newizv.ru
 • Data publicării:
  23/09/2022
 • Public țintă:
  locuitorii regiunilor din Ucraina vizate și regiunii transnistrene
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova, care încalcă statutul său de neutralitate, vizează un schimb de teritorii cu Ucraina, aflată în plin război cu Rusia
Alte articole
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că Ucraina a început conflictul cu Rusia

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că Ucraina a început conflictul cu Rusia

Presa din Rusia distribuie narațiuni de propagandă, potrivit cărora Volodimir Zelenski a recunoscut într-un interviu acordat BBC că Ucraina a fost cea care a început conflictul cu Rusia, implicând în război și statele membre NATO. În realitate, cuvintele lui Zelenski au fost scoase din context și interpretate tendențios.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în regiunea Harkov

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în regiunea Harkov

Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în localități din regiunea Harkov, scrie presa pro-guvernamentală rusă. În realitate, localitățile amintite sunt demult ocupate de Rusia, iar consiliul local reclamă crime de război comise de militarii ruși.

Veridica

26 Sep 2022

Actualizat la: 27 Sep 2022 12:54:51
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023