FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski participă la o conferință de presă comună după întâlnirea lor de la Kiev, Ucraina, 27 iunie 2022.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski participă la o conferință de presă comună după întâlnirea lor de la Kiev, Ucraina, 27 iunie 2022.

Susține jurnalismul independent

Republica Moldova își dorește să facă un schimb de teritorii cu Ucraina, cedând Transnistria în locul sudului  Basarabiei și Bucovinei, potrivit unei publicații din Rusia care interpretează în cheie proprie o declarație a unui deputat din majoritatea parlamentară de la Chișinău. Sursa reia și alte narațiuni false cu privire la Republica Moldova și pune problema recunoașterii independenței Transnistriei de către Moscova.

ȘTIRE: „Așa cum susține canalul [de telegram] «Кремлевская прачка» [Spălătoria de la Kremlin] deputatul PAS, controlat de Maia Sandu, Vasile Șoimaru s-a pronunțat pentru a oferi Transnistria Ucrainei. Cu alte cuvinte, să fie cedat teritoriul republicii recunoscute unde este dislocat grupul operativ al forțelor militare ruse.

Washingtonul cere de mult timp să fie evacuați de acolo militarii ruși. „Am fi putut ceda Ucrainei regiunea transnistreană, cerându-i în schimb Basarabia istorică și Bucovina până dincolo de Cernăuți”, a declarat deputatul.

Apropo, la începutul lui septembrie, fostul comandant al armatelor SUA în Europa, Ben Hodges, a declarat „Probabil a venit timpul ca Ucraina și Moldova să rezolve problema transnistreană. Kremlinul nu le poate încurca in acest moment.”

[...]

Neutralitatea constă în sprijinul total al Ucrainei și utilizarea Moldovei ca punct de tranzit pentru armele occidentale și ostașii ucraineni răniți.

[...]

Poate a venit timpul ca Rusia să recunoască, în sfârșit Transnistria, fără să aștepte ca din partea Moldovei să zboare rachete?”

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova este gata să cedeze Transnistria printr-un schimb de teritorii cu Ucraina. 2. Republica Moldova s-a implicat în război de partea Ucrainei, încălcând statutul de neutralitate. 3. Rusia ar trebui să recunoască independența Transnistriei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este urmașa de facto a unui stat creat de URSS în 1940, după ocuparea teritoriului Basarabiei. Atunci nordul Bucovinei și sudul Basarabiei au fost încorporate în RSS Ucraineană, în schimb noii Republici Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM) i-a fost alipită Transnistria, care și-a proclamat independența în 1990. Deși nu a fost recunoscută oficial de Moscova, Transnistria a fost și este susținută de Kremlin. Aici este amplasat și un depozit cu muniție din perioada sovietică, păzit de un contingent militar rus, chiar dacă Moscova s-a angajat oficial la summitul OSCE din 1999 să retragă trupele și muniția miliară până la sfârșitul anului 2001.

Transnistria este considerată drept unul din principalele elemente de șantaj asupra Chișinăului, diferiți oficiali ruși pronunțându-se pentru sau avertizând cu recunoașterea independenței regiunii separatiste. După începutul războiului din Ucraina, Kievul s-a referit în mai multe rânduri la riscul de securitate pe care îl prezintă regiunea separatistă, chiar dacă puterea sa militară este mică, iar Chișinăul a reiterat că optează pentru reglementarea conflictului doar pe cale pașnică.

OBIECTIV:  Să provoace animozități între Chișinău și Kiev; să inoculeze ideea că Republica Moldova este un aliat al Ucrainei și, respectiv, dușman al Moscovei, justificând astfel o eventuală intervenție militară rusă în acest stat

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Chișinăul optează pentru reglementarea pașnică a conflictului din Transnistria și consideră regiunea parte a Republicii Moldova, așa cum este prevăzut și în Constituție și niciodată, la nivel oficial, nu a fost discutată posibilitatea unui schimb de teritorii cu Ucraina.

Declarațiile deputatului PAS Vasile Șoimaru sunt scoase din context și interpretate. Într-un interviu pentru jurnal.md în care vorbea despre perioada declarării independenței Republicii Moldova în 1992, Șoimaru menționează schimbul de teritorii ca un posibil scenariu în acea perioadă – nu în prezent. Din contra, în interviul respectiv el susține că acum nu este cazul să fie luate decizii radicale.

„Dacă peste două sau trei ore după declararea independenței ar fi fost proclamată Unirea, totul ar fi fost mult mai simplu. La acea vreme, am fi putut rezolva toate problemele, fără să avem nevoie de articolul 13 din Constituție și multe alte mizerii de care nu putem scăpa nici acum. La urma urmelor, am fi putut ceda Ucrainei regiunea transnistreană, cerându-i în schimb Basarabia istorică și Bucovina până dincolo de Cernăuți”, a declarat Șoimaru.

Și comentariul lui Ben Hodges pare să fi fost interpretat eronat. Acesta mai degrabă se referea la rezolvarea problemei transnistrene prin înlăturarea regimului separatist, nu prin schimb de teritorii.

Odată cu invazia rusă în Ucraina, mass-media subordonată Kremlinului, precum și politicieni pro-ruși de la Chișinău au lansat mai multe acuzații despre faptul că Republica Moldova și-ar încălca statutul de neutralitate și ar sprijini Ucraina, afirmații care nu au fost demonstrate și au fost negate de autoritățile de la Chișinău.

În ceea ce privește recunoașterea independenței Transnistriei, aceasta poate fi văzută și ca un act premergător unei eventuale anexări de către Rusia, care a folosit deja această strategie în Ucraina. Transnistria a fost, de altfel, vizată de planurile Rusiei de război atunci când a invadat Ucraina, intenția de a ajunge până acolo fiind exprimată de generalul Rustam Minekaev, comandant adjunct al districtului militar central al Rusiei; în plus, au apărut și imagini cu o hartă care arăta direcțiile de atac ale Rusiei, iar una dintre ele era Transnistria.

 • Publicație / Media:
  newizv.ru
 • Data publicării:
  23/09/2022
 • Public țintă:
  locuitorii regiunilor din Ucraina vizate și regiunii transnistrene
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova, care încalcă statutul său de neutralitate, vizează un schimb de teritorii cu Ucraina, aflată în plin război cu Rusia
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni

Șeful diplomației europene a declarat că Rusia va învinge Ucraina în trei luni, scrie presa guvernamentală rusă, care scoate din context și „îmbogățește” o afirmație a lui Josep Borrell.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Feb 2024
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați

Oamenii vor suferi modificări biologice radicale, prin fuzionarea cu lumea digitală, iar cei care refuză vor fi eliminați, potrivit unei naraţiuni promovate de un cunoscut site conspiraţionist.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Feb 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina

SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin, în ciuda faptului că Statele Unite nu participă la război.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Feb 2024
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
15 Feb 2024