Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria

Dezinformare

România, Polonia, Ucraina și Republica Moldova vor ataca împreună regiunea separatistă transnistreană, potrivit unei dezinformări apărute în presa română. Dezinformarea a fost publicată în România, într-un text care conține o serie de dezinformări specifice propagandei rusești.

ȘTIRE: „Rusia intenţionează să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei, scrie The Times, care citează surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene" (Mihai Voican - "The Times: Rusia ar fi decis să atace Republica Moldova", money.ro, 2.05.2022) […] Vă amintiţi cum, în februarie a.c., preşedintele american Joe Biden anunţa aproape zilnic că Rusia va ataca Ucraina? Toată lumea se întreba ce surse au Joe Biden şi administraţia prezidenţială americană în interiorul Kremlinului. Ulterior, s-a aflat cu certitudine că Ucraina pregătea pentru începutul lunii martie (mai exact, pentru 8 martie) un atac asupra Donbasului. Ucraina avea 60-80.000 de militari în aşteptare în Donbas. Deşi avea masate trupe la graniţa cu Ucraina (peste 150.000 de soldaţi), Rusia nu era pregătită să atace Ucraina […] Putem presupune că lucrurile se repetă, dar, de această dată, Occidentul va muta primul. După alte surse, mult mai credibile decât mainstream-ul The Times (vezi "Războiul din Ucraina se apropie de România", bursa.ro, 30.04.2022), trupe polono-româno-ucraineano-moldovene se pregătesc să atace Transnistria, autoproclamata republică independentă sovieto-rusă (adăpostind cel mai mare depozit de arme şi muniţii din Europa al URSS şi al Federaţiei Ruse, de interes pentru Ucraina azi, în plin război). În acelaşi timp, Polonia se pregăteşte să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina de Vest, străvechi pământ polonez. La fel ca în 22-24 februarie, este foarte probabil să asistăm la evenimente majore în Republica Moldova şi în Transnistria […] E evident că Transnistria ar trebui să se întoarcă la Ucraina (sau la Polonia într-un final?), cu excepţia raionului Dubăsari şi a Tighinei, ţinuturi româneşti. Cu tot parteneriatul "occidental" în care se găsesc azi România şi Ucraina, Bucovina de Nord şi Transcarpatia (Maramureşul istoric) sunt provincii româneşti, locuite cândva, respectiv chiar azi (Maramureşul istoric) majoritar de români”, scrie bursa.ro   

Realitate

NARAȚIUNI: 1. România, Polonia, Ucraina și Republica Moldova vor ataca împreună regiunea separatistă transnistreană. 2. Rusia nu a dorit să invadeze Ucraina, dar a lovit preventiv, deoarece Ucraina urma să atace regiunile separatiste din Donbass. 3. Polonia vrea să preia controlul asupra unor teritorii din vestul Ucrainei. 4. România trebuie să-și recupereze de la Ucraina teritorii pierdute.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Săptămâna trecută au avut loc în Transnistria mai multe incidente - atacatori neidentificați au tras asupra sediului serviciului secret MGB, considerat de mulți analiști de la Chișinău doar o extensie regională a FSB-ul rusesc, au fost aruncate în aer antene care nu funcționau dar, anterior, transmiseseră canalele rusești de TV și radio în Transnistria etc. Atacurile nu au fost revendicate, dar natura lor sugerează că ar putea fi operațiuni de tip false-flag aler Rusiei. Alte variante vehiculate în legătură cu atacurile le atribuie Ucrainei sau competiției între grupări din republica separatistă.

În regiune transnistreană se află circa 1.600 de militari ai armatei ruse, majoritatea localnici transnistreni deoarece Republica Moldova nu mai permite de ani buni rotația militarilor ruși în regiune. Acestora li s-ar adăuga, conform cifrele vehiculate de la Chișinău, un maxim de 8.000 de militiari din toate structurile de forță ale Transnistriei.

OBIECTIV: Promovarea meta-narațiunii potrivit căreia Rusia ar fi victima Ucrainei și a Occidentului, astfel încât războiul său este unul just. Susținerea tezei rusești de propagandă privind agresivitatea Occidentului față de Moscova.

DE CE  SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Autorul articolul nu menționează vreo sursă pentru afirmațiile sale, însă narațiunile principale coincid cu unele lansate de Rusia de-a lungul timpului – implicarea României în războiul din Ucraina, atacarea Transnistriei, lipsa de viabilitate a statului ucrainean și dezmembrarea sa în favoarea vecinilor, participarea NATO la războiul din Ucraina, responsabilitatea Alianței și a Occidentului în general pentru conflict etc..

Un efort conjugat atât de mare al două țări NATO – România și Polonia, plus Ucraina care are efective militare foarte mari și deja bine echipate cu armament performant, nu s-ar justifica din punct de vedere logistic și militar.

În cazul unui atac, România și Polonia, nu mai pot fi protejate de articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, astfel încât nu ar mai beneficia de apărarea colectivă; așadar, nu se pune problema unei operațiuni care să implice tot NATO.  

Pe de altă parte, chiar săptămâna trecută consilierul prezidențial ucrainean, Oleksii Arestovici, a declarat că armata ucraineană poate interveni singură și ar lichida „cât a pocni din degete” forțele ruse și transnistrene din regiune. El a spus că problema constă în faptul că craina ar trebui din punct de vedere juridic să atace de fapt teritoriul Republicii Moldova.

Așadar, în ipoteza scenariului unui atac asupra Transnistriei, Ucraina nu ar avea nevoie de implicarea unor state NATO, iar implicarea acestora nu ar echivala cu intrarea NATO în război de partea Kievului.

Faptul că Rusia ar fi atacat preventiv Ucraina este un fals, deoarece timp de un an de zile, Rusia a adus la granițele Ucrainei și s-a pregătit pentru atac. Ucraina nu avea comasate în momentul invaziei atât de multe trupe – 60-80.000 de soldați - pe linia de demarcație cu Donbassul la momentul invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie.

În aceeași ordine de idei, Ucraina are dreptul legitim de a-și recupera teritoriile pierdute în 2014 în fața separatiștilor din Luhansk și Donețk susținuți de un alt stat străin, în speță Rusia.

Amenințarea din partea Rusiei este cu atât mai mare, deoarece vorbim de Rusia care pe hârtie are a doua armată a lumii și este putere nucleară.

De asemenea, recuperarea teritoriilor de către Polonia în Ucraina este o temă recurentă a narațiunilor propagandei rusești. Polonia este de departe una dintre cele mai vocale țări privind agresiunea rusă în Ucraina și a trimis sprijin umanitar și militar consistent în această țară. e asemenea, Polonia găzduiește circa trei milioane de refugiați ucraineni de la începedera războiului.

în utimul rând, ideea recuperării teritoriilor locuite în majoritate de români înainte de al Doilea Război Mondial de la Ucraina este de asemenea o teză des invocată în narațiunile propagandei ruse demontate de Veridica. Se mizează pe sentimentul revanșard și pe naționalismul românilor împotriva statelor vecine care au luat teritorii ce au aparținut în istoriei statului român.

 • Publicație / Media:
  Bursa.ro
 • Data publicării:
  03/05/2022
 • Public țintă:
  Eurosceptici, anti-occidentali și rusofili
 • Amplificare:
  Centruldepresa.ro, pe scurt.ro, solidnews.ro, goldfm.ro
 • Narațiune cheie:
  România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria
Mădălin Necșuțu

04 May 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 35 min
 • România, Polonia, Ucraina și Republica Moldova vor ataca împreună regiunea separatistă transnistreană, potrivit unei dezinformări apărute în presa română. Dezinformarea a fost publicată în România, într-un text care conține o serie de dezinformări specifice propagandei rusești.
 • NARAȚIUNI: 1. România, Polonia, Ucraina și Republica Moldova vor ataca împreună regiunea separatistă transnistreană. 2. Rusia nu a dorit să invadeze Ucraina, dar a lovit preventiv, deoarece Ucraina urma să atace regiunile separatiste din Donbass. 3. Polonia vrea să preia controlul asupra unor teritorii din vestul Ucrainei. 4. România trebuie să-și recupereze de la Ucraina teritorii pierdute.
 • OBIECTIV: Promovarea meta-narațiunii potrivit căreia Rusia ar fi victima Ucrainei și a Occidentului, astfel încât războiul său este unul just. Susținerea tezei rusești de propagandă privind agresivitatea Occidentului față de Moscova.
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv

Datele românilor despre sănătate, natalitate și mortalitate ar putea ajunge la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care le va folosi în scopuri obscure, potrivit unei narațiuni false promovate în România de controversata Josefina Pascal. Narațiunea preia elemente din teoria conspirației privind „Marea resetare”.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
22 Jun 2022
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România

Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
12 Jun 2022
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic

Statele Unite sunt responsabile de declanșarea războiului din Ucraina și îl întrețin pentru a profita economic, dar și pentru a transforma Europa și unele țări din Asia în anexele lor economice, potrivit unei narațiuni false publicate la București. Aceasta reia tezele propagandei Moscovei care încearcă să își justifice agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de conflict.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2022
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini

Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Jun 2022