Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: Moldova renunță la neutralitate și se înarmează pentru război cu Rusia

Dezinformare

Guvernarea de la Chișinău renunță la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce Vestul o înarmează pentru a o transforma într-un scut viu împotriva Rusiei, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator.net, care reia tezele despre prezența militară românească în Republica Moldova și sprijinul militar pe care Chișinăul l-ar oferi Ucrainei.

ȘTIRE: „Se zvonește că militari români în uniforme moldovenești se află de câteva luni pe teritoriul Republicii Moldova.

Asta nu se prea leagă cu neutralitatea militară, despre care vorbesc neobosit autoritățile moldovene. Această neutralitate e doar o ficțiune. Pe calea ferată a Moldovei demult este transportat carburant spre Ucraina [...] Este foarte posibil ca în curând, carburanților li se va adăuga și armament din Vest.

[...]

Este clar că Vestul îi propune Moldovei varianta ucraineană de integrare europeană: fără aderare formală la UE și NATO, dar cu puternice arsenale militare. În acest fel, mica țară va avea rolul de scut viu împotriva Rusiei”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Autoritățile pro-europene ale Republicii Moldova încalcă statutul de neutralitate al țării. 2 Occidentul împinge Republica Moldova spre un război cu Rusia.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Republica Moldova este privită deseori drept următoarea țintă a Rusiei după Ucraina. Aici locuiește o importantă minoritate vorbitoare de limba rusă (aproximativ 20% din populație), iar la Est s-a format o regiune separatistă controlată de facto de Moscova. Autoritățile pro-europene în frunte cu președintele Maia Sandu sunt deseori criticate de Moscova și de opoziția filo-rusă de la Chișinău că ar submina drepturile rușilor și ale vorbitorilor de limba rusă, dar și pentru poziția lor pro-occidentală.

Îngrijorările au sporit după declarațiile general-maiorului rus Rustam Minnekaev. Acesta susținea că în cadrul celei de-a doua etape a operațiunilor militare din Ucraina, armata rusă ar intenționa să preia controlul asupra Donbasului, dar și a sudului Ucrainei, inclusiv până la regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde ar fi încălcate drepturile rușilor.

În acest context, au sporit și acuzațiile despre încălcarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova de către actualele autorități, dar și de către Occident și NATO și s-ar părea că sunt căutate motive pentru a lansa o „operațiune specială” și asupra Republici Moldova, un stat vulnerabil economic, militar și geografic.

OBIECTIV: Să acuze autoritățile și Occidentul că ar încălca statutul de neutralitate, consfințit în Constituție, pentru a justifica un eventual atac împotriva Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Chișinăul a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Federației Ruse.

Republica Moldova a primit refugiați ucraineni, iar peste 90.000 sunt și în prezent pe teritoriul său, dar nu a oferit sprijin militar Ucrainei și a refuzat să-i vândă cele 6 MIG-uri pe care le mai are în dotare și pe care nu le utilizează.

În ultimul timp a fost promovată insistent și teza că România a trimis sau intenționează să trimită militari în Republica Moldova, afirmații negate de ministerele Apărării ale celor două state.

Totodată, nu au nicio bază afirmațiile că Occidentul ar împinge Republica Moldova spre un război cu Rusia, sau că ar intenționa să atace regiunea separatistă transnistreană. Președintele CE, Charles Michel, a promis că UE va oferi un sprijin pentru întărirea armatei Republicii Moldova, dar UE nu este o alianță defensivă, ca NATO, iar sprijinul privește doar consolidarea capacității de apărare a Republicii Moldova în fața unor provocări dinspre zona Transnistriei. Indiferent însă care ar fi natura acelui sprijin, este puțin probabil ca  în viitorul previzibil Republica Moldova să poată deveni o amenințare militară pentru Rusia sau chiar și pentru Transnistria. În plus, statutul de neutralitate beneficiază în continuare de sprijinul unei largi părți din populație și la Chișinău nu s-a pus vreodată serios în discuție abandonarea acestui statut, ideea apărând mai degrabă în discursurile opoziției pro-ruse care lansează narațiuni false privind renunțarea la neutralitate pentru a avea beneficii electorale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Interesul Occidentului față de regiune a crescut în contextul războiului din Ucraina.

 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  04/05/2022
 • Public țintă:
  filorușii din Republica Moldova
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova încalcă statutul de neutralitate și oferă sprijin militar Ucrainei
Veridica News

09 May 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 25 min
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv

Datele românilor despre sănătate, natalitate și mortalitate ar putea ajunge la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care le va folosi în scopuri obscure, potrivit unei narațiuni false promovate în România de controversata Josefina Pascal. Narațiunea preia elemente din teoria conspirației privind „Marea resetare”.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
22 Jun 2022
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România

Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
12 Jun 2022
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic

Statele Unite sunt responsabile de declanșarea războiului din Ucraina și îl întrețin pentru a profita economic, dar și pentru a transforma Europa și unele țări din Asia în anexele lor economice, potrivit unei narațiuni false publicate la București. Aceasta reia tezele propagandei Moscovei care încearcă să își justifice agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de conflict.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2022
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini

Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Jun 2022