Vorbind despre negocierile privind încetarea războiului ruso-ucrainean, Lavrov a prezentat public o serie întreagă de condiții, printre care se numără și unele absolut fără legătură cu sferele securității și economiei.
Anul trecut, Moscova s-a angajat în activități hibride tot mai agresive în detrimentul țărilor care susțin pozițiile guvernului ucrainean.
UE amenință că, dacă pro-europenii nu câștigă alegerile, Republica Moldova rămâne fără sprijin financiar, scrie presa rusă, care interpretează o declarație a europarlamentarului român, Siegfried Mureșan.
Semnalele date de administrația Trump cu privire la schimbarea politicii SUA față de Moscova, Ucraina și UE provoacă îngrijorare în vecinătatea Rusiei, de la Marea Neagra până la Marea Baltică.
Letonia trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu de apărare: pe termen scurt, poate fi vizată de atacuri hibride, iar pe termen lung se poate confrunta chiar și cu un atac mai amplu, direct.
Țara noastră nu se confruntă cu ameninţări teroriste, dar există susţinători locali ai Statului Islamic.
Ţările baltice au devenit colonii ale SUA, acţionând numai la ordinul Washingtonului, potrivit propagandei ruse în România.
Admise recent în NATO, Finlanda și Suedia sunt din ce în ce mai implicate în eforturile de sporire a securității în regiunea baltică, acolo unde s-a putut observa o serie de acțiuni agresive ale Rusiei, inclusiv acte de sabotaj asupra infrastructurii submarine. Cu toate acestea, potențialul de cooperare cu statele baltice a fost prea puțin valorificat.
Serviciul Român de Informații a dejucat o acțiune a Moscovei, planificată în perioada iulie-august 2024.
Manipulările pe acest subiect sunt aliniate campaniilor de dezinformare şi propagandă cu care Federaţia Rusă îşi susţine atacurile hibride împotriva ţărilor aliate.
În 2025, în Polonia vor avea loc alegeri prezidențiale. Unele voci atrag atenția că trebuie luat în calcul scenariul în care Rusia va influența rezultatul alegerilor, așa cum s-a întâmplat în România.
Republica Moldova este un partener-cheie pentru UE, iar sprijinul va rămâne constant pe parcursul procesului de aderare al țării la Uniunea Europeană, afirmă, într-un interviu pentru Veridica, Annita Hipper, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Kaja Kallas.
La începutul lunii decembrie, un tribunal din Estonia l-a găsit vinovat pe Allan Hantsom, rezident în Estonia, pentru organizarea de atacuri asupra mașinilor ministrului de Interne Lauri Läänemets și a redactorului șef al Rus.Delfi, cel mai mare portal de știri în limba rusă din țară, Andrei Šumakov, la ordinele GRU. Geamurile ambelor mașini au fost sparte în urmă cu un an, în noaptea de 8 decembrie. În mai puțin de două luni, procurorul general a anunțat arestarea a zece persoane suspectate de comiterea unor infracțiuni în Estonia la ordinele autorităților ruse. Printre acestea s-au numărat și cele legate de atacurile menționate.
Belarusul a permis o explozie a contrabandei cu produse ca țigările, iar această politică reprezintă o amenințare pentru securitatea Uniunii Europene.
Un grup de experți bulgari a descoperit că Moscova a investit în manipulare și propagandă aproape 70 de milioane de euro în 14 ani, în cele două țări.
Adrian Zuckerman spune că ceea ce s-a întâmplat recent în România este ”cel mai mare atac hibrid cibernetic pornit de Rusia” împotriva oricărei țări.
Serviciul rus de spionaj spune că UE pregătește de război infrastructura Republicii Moldova și a României și că Bruxellesu intervine în afacerile interne ale Moldovei, iar consecințele sunt catastrofale.
Documente declasificate de SRI, SIE, STS și ministerul de Interne arată că Georgescu este susținut de un actor statal. Acesta nu e numit, dar acțiunile sale sunt similare cu operațiuni lansate anterior de Rusia.
Influenceri români ca impresara Ana Maria Prodan continuă să îl promoveze pe Călin Georgescu. Ca și favoritul lor, influencerii amplifică o serie de narațiuni rusești, majoritatea adaptate la România, dar și tot soiul de bazaconii pseudo-științifice sau conspiraționiste.
Românii își aleg deputații și senatorii pe fondul incertitudinilor legate de alegerile prezidențiale și al dezvăluirilor privind implicarea Federației Ruse în procesul electoral din România.
Totodată, CSAT afirmă că independentul Călin Georgescu a încălcat legislația electorală.
Pe fondul războiului din Ucraina, Rusia își intensifică atacurile hibride împotriva țărilor NATO. Aflată în prima linie a acestei campanii rusești, Polonia se confruntă cu un număr tot mai mare de sabotaje.
Măsura este anunţată după ce Germania a acuzat acte de sabotaj în Marea Baltică, puse pe seama războiului hibrid al Moscovei
La cererea Occidentului, Moldova este gata să înrăutățească și mai mult relațiile cu Rusia și să introducă vize pentru cetățenii ruși, potrivit unei narațiuni false lansate la Tiraspol.
Partida pro-rusă a lansat campania pentru alegerile legislative care vor avea loc în 2025 în Republica Moldova cu dezinformări că Maia Sandu nu ar fi un președinte legitim. Miza: parcursul european al țării.
Mesajele pro-Kremlin, răspândite prin rețele de influență și politicieni de la Chișinău, funcționează ca o „picătură chinezească” menită să erodeze încrederea publicului în viitorul european al țării, se arată într-o analiză Veridica.md a narațiunilor false utilizate de Rusia pentru a deturna Moldova de la parcursul European.
Rusia a pierdut o bătălie în războiul hibrid contra Chișinăului, dar alegerile au arătat și vulnerabilitățile Moldovei, erorile de comunicare ale pro-europenilor și nevoia ca guvernarea să facă mai multe. Echipa Veridica analizează, la cald, semnificația alegerilor.
Referendumul pentru aderarea la UE din Moldova a fost un eșec din cauza rezultatului strâns, scrie presa ucraineană. Printre cauzele acestui eșec se numără acțiunile directe ale Rusiei și faptul că în Moldova nu a avut loc o de-rusificare.
Înainte de referendumul pentru integrare în UE, propaganda rusă vrea să îi convingă pe moldoveni că opțiunea pro-UE ar fi dezastroasă. Presa pro-Kremlin scrie și de Ucraina, unde armata ar pregăti un Maidan.
Ei au fost instruiți de ruși afiliați grupării Wagner pentru lupte de stradă cu poliția și provocarea de mișcări în masă.