El mai afirmă că republica nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid.
Ultimele evoluții de la Chișinău sugerează că Republica Moldova pare să fi devenit ținta unui război hibrid declanșat de Federația Rusă pentru a da jos actuala putere proeuropeană și a readuce acest stat în sfera de influență a Moscovei. Autoritățile de la Chișinău sunt nevoite să facă față unei crize energetice fără precedent, scumpirilor în lanț la cele mai importante produse și servicii, dar și protestelor organizate de partide în spatele cărora se crede că stau serviciile secrete de la Moscova.
„Istoria se repetă” – a comentat preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, făcând aluzie la invadarea Rusiei de către Napoleon sau de către Germania nazistă. El mai susţine că ţara sa se confruntă cu „un război hibrid”.
Informații ministeriale, economice și științifice sunt mai în siguranță și mai ușor de accesat
Summitul de la Madrid va fi unul dintre cele mai importante de la crearea NATO, în 1949. Va fi elaborat „conceptul strategic” al Alianţei pentru deceniul viitor, descriindu-şi misiunea pe fondul invaziei ruse în Ucraina şi al admiterii de noi membri, precum Finlanda şi Suedia.
Rüdiger von Fritsch mai susţine, într-un interviu pentru „Der Tagesspiegel”, că Putin încearcă să provoace o foamete şi că vrea să destabilizeze Europa prin intermediul unui aflux masiv de refugiaţi.
În ciuda faptului că în ultimii opt ani propaganda rusă a țintit în special Ucraina, Kremlinul nu a uitat de Statele Baltice și Letonia. Pe de-o parte narațiunile au vizat chiar Letonia, pe de altă parte au fost promovate și dezinformările cu privire la Ucraina sau NATO.
În timp ce războiul de Ucraina devine unul de uzură iar atacurile împotriva civililor se înmulțesc, Rusia pare a fi pierdut războiul informațional. Ce se va întâmpla însă dacă Rusia folosește armele chimice?
Ucraina intră în a treia săptămână de război cu Rusia. Care este situația pe front, cum gestionează țările vecine situația umanitară, cum folosește Rusia propaganda de război și care este stadiul negocierilor de pace?
Ucraina rămâne în epicentrul războiului informațional. Serviciile de informații ruse, presa pro-Kremlin, trolii, boții, „idioții utili” sunt în prima linie.
Presa pro-Kremlin din Rusia și din republicile autoproclamate din estul Ucrainei a lansat o serie de narațiuni false despre distrugerea infrastructurii civile din Donbass, care ar fi fost înscenată de Kiev pentru a-și „justifica” atacurile asupra rusofonilor.
Ucraina este în război cu Rusia de 8 ani. Acum, Kievul se așteaptă la o nouă invazie. Ce se întâmplă, de fapt, în Ucraina?
Refuzul NATO de a accepta cererile ultimative făcute de Rusia în contextul crizei din Ucraina a sporit temerile că Moscova se pregătește de război. Este un scenariu posibil, dar care ar fi extrem de costisitor pentru Rusia, chiar dacă aceasta ar câștiga confruntările din teren.
Refuzul definitiv de a oferi garanții că NATO va înceta extinderea spre est, va duce actuala criză internațională într-o fază nouă, scrie Rosbalt.
Cresc tensiunile la frontiera Uniunii Europene cu Belarusul. Mii de migranți din Orient și Africa sunt blocați aici. Polonia și țările baltice au declarat stare de urgență la graniță, mobilizând forțele armate. Uniunea Europeană acuză regimul Lukașenko, pe care îl numește „regim de gangsteri”, de folosirea migranților ca armă într-un război hibrid împotriva sa, cu sprijinul Rusiei.