Duminică, 3 noiembrie, în timp ce Republica Moldova își decide viitorul, alegând între lumea liberă și captivitatea Rusiei, în cimitirul din Dobrogea, un sat situat la vreo 20 de kilometri de Chișinău, un preot și o cântăreață se roagă pentru Basarabia la mormântul unui călugăr, Ioan Zlotea, devenit un loc de pelerinaj pentru un grup neobișnuit de credincioși.
Atenție, stimați concetățeni! Cu inima liniștită și sufletul împăcat, am hotărât în sfârșit ce voi alege duminică, când pe meleagul nostru strămoșesc o să aibă loc cea mai crâncenă confruntare între ordine și dezmăț, între bunăstare și robie financiară, între familie și lgbt-iști, între Ștefan cel Mare și Joe Biden, între bine și rău, mai clar vorbind.
O uzină din regiunea transnistreană care produce mărfuri cu dublă destinație – civilă și militară, - riscă să-și sisteze activitatea, un recent incident din Zona de Securitate și anul 2025 a fost declarat „anul poporului transnistrean” – sunt doar câteva dintre subiectele abordate în ultimele zile de către presa din stânga Nistrului.
În vara anului 1975, satul Sinești, raionul Ungheni, a fost cutremurat de o veste neobișnuită. O duzină de milițieni cu câini au fost mobilizați într-o operațiune de reținere a unui bărbat, Simion Mărgărint, de 60 de ani, care s-a ascuns într-o groapă săpată în curtea consătencei lor, Elizaveta Vârtosu, scrie Veridica.md
Care este importanța scrutinului care s-a încheiat ieri pentru Republica Moldova? Editorialiștii de la Veridica.md încearcă să răspundă la această întrebare.
Mesajele pro-Kremlin, răspândite prin rețele de influență și politicieni de la Chișinău, funcționează ca o „picătură chinezească” menită să erodeze încrederea publicului în viitorul european al țării, se arată într-o analiză Veridica.md a narațiunilor false utilizate de Rusia pentru a deturna Moldova de la parcursul European.
Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale și un referendum pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Rezultatul referendumului a rămas necunoscut până în ultimul moment, iar la alegerile prezidențiale nici unul din cei 11 concurenți nu a reușit să acumuleze peste 50 la sută din voturile necesare pentru a fi declarat învingător.
UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex; dacă va adera la UE, va deveni destinația migranților din Orient; își va pierde statalitatea; va fi anexată la România; va fi nevoită să adere la NATO - sunt doar câteva dintre narațiunile false și dezinformările promovate de propaganda rusă, dar și de politicieni de la Chișinău, scrie Veridica.md
Reprezentanții autorităților de la Chișinău nu au susținut rezoluția Federației Ruse privind combaterea glorificării nazismului, votată în cadrul reuniunii celui de-al treilea Comitet al Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ceea ce ar însemna că Chișinăul este împotriva luptei contra glorificării acestui regim totalitar, potrivit unei narațiuni false demontate de Veridica.md.
Referendumul a fost un eșec al autorităților de la Chișinău, iar rezultatul de 50,35% în favoarea aderării la Uniunea Europeană și 49,65% împotrivă a fost obținut în ultimul moment, deci a fost fraudat, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Exrene de la Moscova, Maria Zaharova.
Președinta Maia Sandu a declarat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea avea loc în doi pași, mai întâi a malului drept al Nistrului și, ulterior, a malului stâng, ceea ce înseamnă că Chișinăul ar fi gata să renunțe la perspectiva reglementării conflictului transnistrean, scrie Veridica.md.
Conducerea Republicii Moldova vrea să interzică creștinismul și să readucă în țara noastră păgânismul. Declarația îi aparține lui Ivan Bessarab, un activist din Găgăuzia, și a fost făcută la un miting organizat la Comrat pe 21 septembrie, scrie Veridica.md
Trei scriitori moldoveni au încercat să ofere elevilor de la liceul cu predare în limba română „Alexandru cel Bun” din Tighina ziare cu materiale care ar conținut falsuri despre istoria Transnistriei și poporul transnistrean, scrie Veridica.md.
Acuzele lansate de istoricul și publicistul Aleksandr Diukov contra diplomatului Janis Mazeiks au apărut chiar în ziua referendumului și alegerilor prezidențiale, pe 20 octombrie.
UPDATE: Rezultate finale: 50,46% pentru integrarea europeană, 42,45% pentru Maia Sandu
Duminică, 20 octombrie, în R. Moldova au loc alegeri prezidențiale și un referendum privind integrarea europeană. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, scrie Veridica.md
Președinta Maia Sandu conduce în intenția de vot la alegerile prezidențialele, arată două sondaje publicate cu două zile înainte de scrutinul din 20 octombrie. Ambele sondaje arată un vot afirmativ la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, scrie Veridica.md