
În Republica Moldova nu există propagandă rusă, iar în UE este impusă cenzura, potrivit unei narațiuni false ce frizează ridicolul și e promovată de ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov.
ȘTIRE: Acuzațiile aduse de mass-mediei rusești în Moldova de dezinformare sunt nefondate, este vorba despre o tentativă de a le reduce la tăcere, a declarat ambasadorul Federației Ruse, Oleg Ozerov, într-un interviu pentru RIA Novosti.
„Urmărind acuzațiile care apar la adresa presei ruse și care sunt folosite ca temei pentru restricționarea activității acesteia, pot remarca faptul că niciodată nu a fost formulată vreo acuzație concretă de dezinformare. Spuneți-mi, unde au afirmat posturile de televiziune rusești, canalele de Telegram, ceva care să contrazică realitatea? Așa ceva nu a existat. Nu am văzut niciun caz concret. Dacă măcar ar fi fost prinși «cu mâța-n sac», dar nu e cazul. Aceste acuzații sunt vagi, inclusiv cele potrivit cărora mass-media ar crea «o imagine greșită». De ce ar trebui să creeze o imagine care să corespundă opiniei unei anumite părți a forțelor politice din Uniunea Europeană? De ce anume?”, a spus Ozerov.
Ambasadorul rus a atras atenția asupra faptului că însăși Uniunea Europeană proclamă cu voce tare atașamentul față de principiile libertății presei, libertății de exprimare, pluralismului de opinii, dar în realitate nu le respectă.
„Am mulți prieteni în Franța, în alte țări europene unde am lucrat sau pe care le-am vizitat, și aceștia, să spunem lucrurilor pe nume, sunt îngroziți de situația actuală din domeniul libertății presei în marile state europene. Nu poți deschide gura, cenzura este extrem de dură, este eliminat tot ce nu corespunde punctului de vedere oficial al Bruxelles-ului. Asta se numește libertatea presei?”
NARAȚIUNI: 1. Îngrijorările și afirmațiile legate de interferența Rusiei, inclusiv prin intermediul presei, în afacerile interne ale Republicii Moldova sunt nefondate. 2. Uniunea Europeană se transformă (s-a transformat) într-o dictatură, unde este îngrădită libertatea presei și dreptul la libera exprimare.
OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău drept rusofobă și dictatorială, iar Uniunea Europeană, spre care se îndreaptă Republica Moldova, ca pe un model de opresiune și cenzură. Să discrediteze acțiunile guvernului moldovean privind limitarea influenței mediatice ruse, prezentându-le drept abuzuri asupra libertății presei. În paralel, se încearcă delegitimarea Uniunii Europene ca partener strategic, prin promovarea ideii că valorile democratice promovate de Bruxelles ar fi, în fapt, o formă de dictatură mascată. Obiectivul principal este erodarea încrederii publice în parcursul european al Moldovei și cultivarea percepției că Rusia apără libertatea și pluralismul. Mobilizarea publicului rusofon sau pro-rus împotriva măsurilor de combatere a dezinformării.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Propaganda rusă și efectele sale sunt vizibile zilnic în Republica Moldova. Numeroase studii și investigații au atras atenția la acest fenomen ca parte a războiului hibrid al Rusiei îndreptat împotriva Chișinăului cu scopul readucerii acestuia în sfera sa de influență. Potrivit unui studiu al Centrului pentru Studii Est-Europene de la Stockholm, atacurile hibride îndreptate împotriva Moldovei și, respectiv, propaganda s-au intensificat. „Moldova s-a confruntat cu un baraj constant de atacuri de dezinformare din partea Rusiei. Aceste atacuri au crescut substanțial din 2022”, notează autorii studiului.
„Dată fiind prezența informațională puternică a Rusiei, aceasta a reușit să manipuleze în mod sistematic opinia publică și să slăbească coeziunea socială în țară. În mod tradițional, Federația Rusă promovează diferite narațiuni manipulative legate de trecutul sovietic, implicit ideea că Republica Moldova aparține așa-zisei lumi rusești, Russkii mir. Începând cu anul 2014 - în special, când a fost încheiat Acordul de asociere cu UE -, Rusia a promovat și narațiuni îndreptate împotriva aspirațiilor europene ale Republicii Moldova”, potrivit Analizei și Strategiei de sporire a rezilienței la dezinformare în Republica Moldova, elaborată de unul dintre cele mai cunoscute think-tank-uri de la Chișinău, Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Și rapoarte interne de monitorizare constatau că posturile TV ruse retransmise în Republica Moldova erau utilizate ca instrumente de propagandă.
Propaganda rusă a devenit și mai agresivă în timpul campaniei electorale pentru referendumul și alegerile prezidențiale din octombrie 2024, iar recent, The Insider a deconspirat lansarea unei ample campanii agresive, având în vizor Moldova, în contextul alegerilor parlamentare, preconizate pentru toamna acestui an.
Materialele de debunking publicate săptămânal de Veridica în ultimii ani , care se referă la narațiunile propagandistice ruse și proruse care au vizat Republica Moldova, oferă o arhivă valoroasă și consecventă în acest sens. Această documentare sistematică demonstrează nu doar amploarea fenomenului, ci și caracterul repetitiv și coordonat al dezinformării promovate de Kremlin în spațiul informațional moldovenesc.
Potrivit Indicelui anual al Democrației, realizat de Economist Intelligence Unit, în 2022, în primele 10 state cu cel mai înalt nivel al democrației se situau 8 state din Europa occidentală. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Rusia, care a ajuns spre coada clasamentului, în lista țărilor cu un regim autoritar de guvernare.
Totodată UE este recunoscută ca un spațiu al respectării valorilor și drepturilor umane, printre care și libertatea presei. În top 20 al Indicelui Libertății Presei, realizat de organizația internațională „Reporters without borders”, majoritatea sunt țări membre ale UE. Și Republica Moldova și îmbunătățit situația la acest capitol în ultimii ani, ocupând locul 35 din 180 de state, în comparație cu Rusia, care se situează la coada clasamentului, pentru poziția 171.
CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova se vorbește de mai mulți ani despre pericolul și influența propagandei ruse. Încă din anul 2018 un studiu internațional releva că Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară în fața propagandei ruse dintre țările Europei Centrale și de Est.
Problema s-a acutizat odată cu invazia rusă în Ucraina, iar autoritățile au întreprins mai multe eforturi pentru a o reduce, inclusiv au fost blocate pagini web din Republica Moldova și Rusia, precum și retrasă licența mai multor posturi de televiziune.
Nu este pentru prima dată când Moscova, sau factorii săi de influență din Republica Moldova încearcă să nege existența propagandei ruse în Republica Moldova. Anterior, fostul președinte Igor Dodon, în prezent unul din liderii opoziției, declara că în Moldova nu există propagandă rusă, iar Veridica a demontat aceste afirmații.
În paralel și narațiunile despre așa-numita dictatură instaurată în Republica Moldova și UE sunt parte a propagandei ruse, pe care Veridica le-a demantelat în articolele sale.