Este oficial: campania de susținere a lui Călin Georgescu poartă amprentele Rusiei

Este oficial: campania de susținere a lui Călin Georgescu poartă amprentele Rusiei
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Candidatul independent de extremă-dreapta român, Călin Georgescu, la o secție de votare din Școala Gimnazială nr. 1 din satul Mogoșoaia, lângă București, România, 01 decembrie 2024.

Documente declasificate de SRI, SIE, STS și ministerul de Interne arată că Georgescu este susținut de un actor statal. Acesta nu e numit, dar acțiunile sale sunt similare cu operațiuni lansate anterior de Rusia.

 

Călin Georgescu, sprijinit de un alt stat și de persoane ostile României

Dacă mai avea cineva vreun dubiu că rușii sunt implicați în alegerile din România, documentele desecretizate în această seară de CSAT aduc o rază de lumină în negura lăsată pe țara noastră după surpriza de la primul tur al prezidențialelor.

Ce spun documentele? În primul rând, aflăm că în timpul alegerilor România a fost ținta unor atacuri cibernetice agresive ale rușilor, apoi aflăm că activitatea de pe TikTok a lui Călin Georgescu a fost coordonată de un actor statal. Toate puse cap la cap de către Ministerul de interne au dus la identificarea unui model de acțiune al rușilor similar celui identificat ca activ în perioada premergătoare invaziei în Ucraina. Mai clar spus, campania „Echilibru și Verticalitate” care este identică cu „Frate lângă Frate” derulată de ruși în Ucraina.

În raportul Minsterului de interne se arată că: „Unii dintre susținătorii campaniei implicați în promovarea și cumpărarea de voturi sunt exponenți ai mediilor extremiste de dreapta, infracționale și ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti-NATO sau împotriva Ucrainei” și este menționat un adept al extremei dreapta care organizează tabere paramilitare și care a participat la promovarea și cumpărarea de voturi pentru Călin Georgescu. În documentul declasificat numele este anonimizat, dar G4media a descoperit că este vorba despre Eugen Sechila.

Conturile pro-Georgescu, crescute artificial. Sume semnificative pentru promovarea candidatului cu „zero cheltuieli”

Într-unul din documentele SRI se arată că Georgescu a fost promovat pe TikTok prin conturi coordonate algoritmi de recomandare și promovare plătită. Georgescu a declarat zero fonduri cheltuite în campanie. Potrivit unor estimări ale unor cunoscuți oameni de afaceri români, implicați în promovarea online, pentru promovarea lui Călin Georgescu s-ar fi cheltuit circa 50 de milioane de euro. O investigație Snoop a identificat, totodată, o companie cu legături cu Kremlinul care în ultimii opt ani a direcționat cel puțin două milioane de euro către siteuri și influenceri care au promovat/promovează în continuare mesaje similare cu cele ale lui Călin Georgescu.   

Creșterea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu nu a fost organică. TikTok apreciază că practic sunt voluntari coordonați, iar activitatea conturilor ar fi fost coordonată de un actor statal. Acesta din urmă ar fi folosit un canal alternativ de comunicare pentru „rostogolirea” mesajelor pe platformă. Canalele utilizate au fost identificate ca fiind Telegram și Discord. Aici avea loc schimbul de idei pentru evitarea blocării pe platformă. Un alt obiectiv era și ascunderea legăturilor dintre conturile care l-au promovat pe Georgescu; în acest scop s-au folosit și geolocații multiple. Cele 25 de mii de conturi de pe platforma TikTok au devenit active cu două săptămâni înaintea primului tur.

Serviciile române spun că TikTok a mai identificat o activitate de promovare masivă, derulată în ultimele două săptămâni, pentru susținerea Partidului Oamenilor Tineri, POT, partid suveranist înființat anul trecut și care îl susține pe Călin Georgescu.

Tot din documentele desecretizate miercuri am aflat că datele de acces pentru site-urile oficiale ale alegerilor din România au fost publicate pe platformele rusești de criminalitate cibernetică. Datele de acces au fost probabil procurate prin țintirea utilizatorilor legitimi sau prin exploatarea serverului folosit de aceștia.

Campania Rusiei, în atenția aliaților României

Este relevant că problemele legate de campania pro-Georgescu au atras și atenția partenerilor externi ai României. Parlamentul European a cerut explicații TikTok, care a recunoscut că au existat niște nereguli, dar nu și amploarea campaniei, așa cum a fost aceasta relevată de investigațiile de presă și, acum, de serviciile de informații.

Departamentul de stat american, care urmărește cu atenție ce se întâmplă în România, a precizat prin purtătorul său de cuvânt că datele cuprinse în rapoartele serviciilor române trebuie investigate pentru a se asigura că procesul electoral nu e viciat.

 

Citește pe Veridica și Narațiuni rusești promovate de influenceri pro-Georgescu pe Instagram și TikTok

Alte opinii
Mănăstirea din Belarus care strânge bani în UE pentru războiul lui Putin

Mănăstirea din Belarus care strânge bani în UE pentru războiul lui Putin

O mănăstire ortodoxă din Minsk colectează fonduri de ani de zile pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia. O parte din bani provin din activități desfășurate în țări din UE.

Alegerile din România, un semnal de alarmă pentru Polonia

Alegerile din România, un semnal de alarmă pentru Polonia

În 2025, în Polonia vor avea loc alegeri prezidențiale. Unele voci atrag atenția că trebuie luat în calcul scenariul în care Rusia va influența rezultatul alegerilor, așa cum s-a întâmplat în România.

Calea rusă: de la vechiul vis imperialist la o nouă criză socială

Calea rusă: de la vechiul vis imperialist la o nouă criză socială

Pentru conducerea Rusiei gerontocratice, viziunea asupra viitorului este derivată din mitologia unui „trecut de aur”, care se manifestă însă prin escaladarea corupției, creșterea consumului de alcool, deficit de resurse și creșterea criminalității.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Sentințe în cazul atacului GRU din Tallinn
Sentințe în cazul atacului GRU din Tallinn

Dezmembrarea unui grup condus de GRU a arătat că Rusia încearcă să organizeze atacuri în Estonia, dar și că are o capacitate limitată de a face un rău real.

Dacă Rusiei i se permite să anexeze părți din Ucraina, întreaga regiune va fi în pericol
Dacă Rusiei i se permite să anexeze părți din Ucraina, întreaga regiune va fi în pericol

Pe măsură ce se intensifică discuțiile despre pace în Ucraina cu înghețarea actualei linii a frontului, o parte din partenerii Kievului, inclusiv Letonia, consideră că acesta ar fi un scenariu periculos.

Cum se furau alegerile în trecut? Frauda și violența politică reflectate în caricatura românească
Cum se furau alegerile în trecut? Frauda și violența politică reflectate în caricatura românească

Frauda electorală și corupția clasei politice au fost probleme cu care s-a confruntat democrația românească de dinainte de comunism. Veridica vă arată cum au fost acestea ilustrate de caricaturiștii vremii.

Se transformă Alexandr Lukașenko într-un guvernator rus?
Se transformă Alexandr Lukașenko într-un guvernator rus?

Izolat de comunitatea internațională pentru abuzurile regimului său, liderul autoritar al Belarusului se comportă din ce în ce mai mult ca un simplu guvernator al uneia dintre provinciile Rusiei.

Belarusul folosește contrabanda împotriva UE
Belarusul folosește contrabanda împotriva UE

Belarusul a permis o explozie a contrabandei cu produse ca țigările, iar această politică reprezintă o amenințare pentru securitatea Uniunii Europene.

Susținut de un fals Assange, Călin Georgescu se luptă cu știrile false
Susținut de un fals Assange, Călin Georgescu se luptă cu știrile false

Un fals cont atribuit lui Julian Assange își exprimă admirația pentru Călin Georgescu. Falsul nu l-a tulburat extremistul român, care s-a apucat în schimb să demonteze falsuri inventate.

Cezar Manu
13 dec. 2024