
În timp ce pentru întreaga Europă sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial este o oportunitate de comemorare a tuturor victimelor acestei perioade cumplite, autoritățile din Rusia și Belarus au transformat evenimentul într-un nou prilej pentru a răspândi propaganda anti-occidentală. Dacă în trecut regimul Lukașenko încerca să se abțină de la o astfel de retorică radicală, acum lucrurile s-au schimbat. Instituțiile de presă afiliate Moscovei și Minskului răspândesc prin eforturi comune narațiunea despre Europa modernă ca fiind succesorul direct al Germaniei naziste.
„Adepții occidentali ai lui Josef Mengele”
Pregătirile au început cu câteva săptămâni înainte de 9 mai, o zi care încă mai este numită „Ziua Victoriei” în multe state post-sovietice. Astfel, pe 29 aprilie 2025, Lukașenko s-a deplasat în orașul rus Volgograd (fostul Stalingrad) pentru a participa la forumul intitulat „Marele patrimoniu - viitorul comun”, unde a folosit discursul tipic al unui propagandist rus: „Privim către trecut pentru a ne proteja nu doar viitorul, ci și prezentul. Acesta este contextul actual. Suntem moștenitorii unei mari generații de eroi și învingători. Nu avem de ce să ne fie rușine și nu avem nimic de ascuns. Acest statut vine la pachet cu multe obligații. Și îi irită pe mulți. Descendenții susținătorilor celui de-Al Treilea Reich ni se opun. Vedem asta din ce în ce mai des”.
Chiar a doua zi, o delegație a regimului Lukașenko, condusă de Ministrul Apărării, Viktor Khrenin, a participat la „Al treilea congres anti-fascist pentru unitatea tuturor forțelor anti-fasciste, pentru victoria deplină asupra nazismului!”, găzduit de regiunea Moscovei. Acolo, Khrenin a folosit un limbaj extrem de radical, folosind toate clișeele posibile: „Este evident în ziua de azi că globalismul liberal occidental, care neagă trăsăturile individuale ale popoarelor și impune o cale europeană comună de dezvoltare drept singura alternativă justificată, a degenerat într-o dictatură liberală de tip fascist.
Ascunzându-se în spatele sloganurilor de tip ‘lupta pentru pace’ și ‘apărare împotriva invaziei’, creând imaginea înspăimântătoare a unui agresor extern în rândul populației, și-au adus statele pe traiectoria militarizării totale, în schimbul a miliarde de euro, împrumutând și transferând povara responsabilității pe umerii generaților viitoare de europeni.
[…] Mai mult decât atât, adepții occidentali moderni ai ‘îngerului morții’ - doctorul fascist Josef Mengele - au continuat să practice experimentele inumane folosind arme biologice și au creat o rețea de laboratoare biologice în întreg spațiul eurasiatic”.
Dacă aceste cuvinte ar fi fost rostite de către șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte Dmitri Medvedev, nimeni nu l-ar fi nimeni nu l-ar fi găsit neobișnuit. El atrage însă atenția pentru că, făcând abstracție de numeroasele neadevăruri transmise în mesaj, această retorică este radicală chiar și pentru propaganda extremistă a Kremlinului. Este o încercare de a fi mai catolic decât Papa pentru a demonstra loialitatea față de Moscova și disponibilitatea de a îndeplini toate sarcinile stabilite de aceasta, oricând este nevoie. Ca și cum Lukașenko și oamenii săi ar vrea să se asigure că Moscova nu se va îndoi niciodată de loialitatea lor și că va avea nevoie să controleze întreg teritoriul Belarusului pentru a-și asigura spatele în eventualitatea unei escaladări împotriva NATO.
Astfel de narațiuni au fost răspândite și de presa controlată de regimul de la Minsk. De exemplu, canalul oficial de YouTube al Ministerului Apărării condus de Lukașenko a postat un videoclip cu informații false conform cărora persoane din generațiile anterioare de politicieni de rang înalt din statele UE, inclusiv polonezul Donald Tusk, au făcut parte din regimul nazist din Germania și de aceea protejează „patrimoniul celui de-al Treilea Reich”.
O forță armată sau corul lui Lukașenko?
Lukașenko a avut agenda foarte aglomerată pe 9 mai, deoarece a trebuit să fie prezent atât la parada militară de la Moscova, cât și la cea de la Minsk. De obicei, nu se organizează vreo paradă la Minsk pe 9 mai, ci pe 3 iulie, pentru a marca ziua eliberării Minskului de naziști de către Armata Roșie, pe care Lukașenko a proclamat-o „Ziua Independenței” după ce a ajuns la putere în 1994. De data aceasta, autoritățile au decis să organizeze o paradă și la Minsk, însă au programat-o la ora 20:00, deoarece la ora 12:00 Lukașenko trebuia să fie la Moscova, urmând să asiste la ceremonia din Piața Roșie alături de Putin și ceilalți șefi de stat aliați Rusiei.
La parada de la Moscova au participat trupe belaruse și au făcut o impresie destul de puternică, însă nu datorită priceperii lor militare - în timpul repetițiilor pentru eveniment, au cântat un imn de laudă la adresa lui Lukașenko, scris de nora acestuia, soția fiului său Viktar. Acest lucru i-a impresionat până și pe bloggerii ruși, chiar dacă aceștia erau obișnuiți deja cu cultul personalității lui Putin.
În timpul paradei de la Minsk, Lukașenko a ținut un discurs în concordanță cu propaganda Kremlinului. Pe lângă amenințările obișnuite cu „cele mai noi arme” la adresa presupușilor dușmani și laudele aduse uniunii cu Rusia, dictatorul a spus următoarele: „În birourile de la Washington se calculează beneficiile, se vând arme și se discută modalități de sărăcire a poporului ucrainean, fiecare decizie având în vedere obiectivul final. Acest lucru nu s-a schimbat de secole. Dar motivele informaționale se îmbunătățesc. La începutul secolului trecut, slavii erau acuzați că nu sunt capabili să gestioneze competent resursele lor naturale și teritoriile, care, dintr-un motiv sau altul, ar trebui să aparțină întregii comunități internaționale. Iar acum, se pare, nu avem tipul potrivit de democrație. Atunci, Germania lui Hitler și-a asumat rolul de profesor. Astăzi, întreaga Uniune Europeană, condusă de Statele Unite, încearcă să ne învețe”.
Au existat comemorări și în alte orașe din Belarus, multe la limita ridicolului. De exemplu, la parada din Grodno a fost adusă o capră, încărcată cu saci cu semnul crucii roșii. Spre deosebire de oficialii regimului, animalul nu a fost încântat să participe la acest circ, lucru demonstrat clar în timpul evenimentului. În Grodno, propaganda de stat a pus în scenă și o reconstituire istorică a incendierii Reichstagului, o reprezentație supervizată personal de Iurii Karaev – actualul șef al administrației locale a regimului, anterior Ministru al Afacerilor Interne și comandantul trupelor interne. Alte evenimente organizate de oficialii regimului au inclus dansuri pe trambulină, pe ritmul celebrului cântec de război „Katiusha”, „dansuri ale durerii” unde mamele își plâng copiii morți, precum și parade ale copiilor îmbrăcați în uniformă militară sovietică.
„Veterani de război” care nu au luptat niciodată
Un alt aspect care merită supus atenției este faptul că cultul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, numit „Marele Război Patriotic” de către autoritățile din Rusia și Belarus, este esențial pentru aceste regimuri. Problema este că, în prezent, persoanele care au luptat efectiv în al Doilea Război Mondial ca soldați sau partizani au în jur de 100 de ani. Este destul de evident că, chiar dacă sunt în viață, nu mai au prea multă energie pentru a participa la toate evenimentele propagandistice. Pentru a remedia situația, în Rusia, de exemplu, foștii ofițeri din structurile de forță sovietice erau îmbrăcați în uniformă și aduși la paradă ca să pozeze alături de Putin. Iar asta a ajuns rapid o memă pe Internet. În acest context, lista persoanelor incluse în categoria „veteranilor” din Belarus crește în permanență. Au ajuns pe lista „veteranilor” persoane care au lucrat la întreprinderile din culisele războiului sau care au luat parte la luptele partizanilor. Practic, s-a ajuns în stadiul în care toți supraviețuitorii celui de-al Doilea Război Mondial sunt numiți „veterani” în Belarus.
Videoclipurile care prezintă propagandiști de stat vizitând persoane în vârstă și încercând să creeze o imagine a fericirii acestora sunt de cele mai multe ori pur și simplu jenante. De exemplu, într-un videoclip, propagandiștii vin în vizită la un veteran de 103 ani, incapabil să se ridice în picioare, și îi cântă cântece de război în timp ce acesta abia înțelege ce se întâmplă. În altă imagine, un oficial al regimului Lukașenko pozează lângă un fost prizonier al unui lagăr de concentrare – o bună mostră a modului și scopului în care autoritățile se folosesc de cultul zilei de 9 mai: prefăcătorii și încercări disperate de a capta atenția publicului. După ce utilizatorii de pe Internet și presa independentă au relatat despre ambele situații, videoclipul și fotografia au fost șterse.
În Rusia, ziua de 9 mai a fost folosită pentru a lăuda nu doar oamenii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, ci și „veteranii operațiunii militare speciale” - cei care au participat la războiul împotriva Ucrainei. În multe orașe rusești au fost instalate panouri publicitare propagandistice dedicate „veteranilor marelui război patriotic și operațiunii militare speciale”. Potrivit presei și oficialilor Kremlinului, acestea îi aclamă pe „foștii și actualii luptători împotriva nazismului”. În același timp, un „tren special al Victoriei”, organizat de Ministerul Apărării din Rusia în scop propagandistic, a traversat țara timp de mai bine de o lună. Trenul este un muzeu, înfățișând nu doar obiecte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ci conține și o secțiune specială dedicată războiului împotriva Ucrainei, inclusiv armele capturate de invadatorii ruși începând cu 2022.
În sfârșit, în ciuda pierderilor grele suferite de URSS în al Doilea Război Mondial, descendenții politici ai nomenclaturii sovietice din Rusia vorbesc despre război folosind sloganul „gata să luptăm din nou”, în timp ce întreaga lume spune „niciodată”. Se poate observa foarte clar cum societățile din Rusia și Belarus sunt pregătite pentru o nouă escaladare la scară largă în regiune, bazată pe răstălmăcirea periculoasă a istoriei și transformarea acesteia într-un circ.