
Cel puțin 750 de conturi de Facebook grupate în aproape 60 de rețele ce acționează ca un întreg, generând numai în ultima lună un flux de 2 milioane de postări publice și peste 4,5 milioane de fișiere atașate acestora, totalizând aproape 1 TB de date. Este un adevărat „ecosistem” de influenţare şi manipulare a opiniei publice, cu o complexitate nemaiîntâlnită până acum.
Aceasta este concluzia unui amplu studiu care centralizează, într-un format accesibil şi celor mai puţin familiarizaţi cu monitorizarea tehnică a reţelelor sociale, efortul colectiv al unor voluntari, membri ai unei comunităţi online, Ai de noi, ce şi-a propus să identifice paginile de Facebook ce promovează „propagandă nocivă, dezinformare sau interese ostile”, lansat în spaţiul public acum câteva zile, sub numele de Cheile împărăţiei. Studiul, poate cel mai amplu de până acum, demonstrează, cât se poate de clar, existența unui plan de acțiune centralizat şi foarte bine coordonat, de diseminare a informaţiilor, capabil să manipuleze deciziile și opțiunile politice pentru sute de mii sau poate chiar milioane de utilizatori. Însumând o audienţă cumulată de 160 de milioane de potenţiali destinatari, adică persoane care urmăresc activ respectivele conturi (în cazul în care o persoană urmăreşte mai multe din aceste pagini, ea a fost numărată pentru fiecare pagină urmărită), aceste rețele acționează nestingherit „la lumina zilei”, dovedind atât incapacitatea platformelor de social media de a se autoreglementa, pentru a-și proteja utilizatorii de aceste forme de exploatare psiho-emoțională, cât și neputința autorităților de a legifera și impune un control mai strict asupra acestui fenomen extrem de îngrijorător.
De la dezinformări politice la manipulări prin mesaje moralizatoare. Tipuri de rețele
În funcție de tipul de mesaje promovat de fiecare rețea, ponderat cu frecvența postărilor, studiul citat a identificat patru mari categorii de astfel de rețele.
Cele mai importante, în contextul electoral actual, sunt reţelele foarte active, care postează constant şi aproape exclusiv dezinformări de natură politică. Tehnicile sunt arhicunoscute şi merg de la extragerea unor mesaje din context, pentru a induce publicul în eroare, până la interpretări subiective ale informaţiilor, sau de la manipulări audio-video, cu ajutorul inteligenţei artificiale, până la titluri de tip clickbait și lansarea unor minciuni grosolane despre subiectul postării.
O a doua categorie de reţele de propagandă este cea a reţelelor aparent „inocente”. În general, acestea postează mesaje moralizatoare, articole de genul „ştiaţi că...” sau urmăresc amplificarea emoţiilor audienţei prin diverse poveşti lacrimogene, de obicei generate tot cu ajutorul IA. Între aceste postări benigne, strecoară subtil mesaje politico-sociale, menite a modifica puțin câte puțin percepția publică despre anumiți politicieni, amplificând emoţiile audienței, deja tensionate prin postările anterioare.
Există şi rețele de conturi „latente”, care postează în mod curent diverse știri mondene, horoscop sau alte forme de conținut tabloidizat, păstrându-şi în acest fel baza de utilizatori activă şi fiind pregătite oricând să demareze campanii politice masive.
O a patra categorie este reprezentată de rețelele „în repaus”, aparent inactive, dar care au încă urmăritori de ordinul zecilor de mii și se pot activa oricând. Acestea pot fi ușor recunoscute urmărind istoricul schimbărilor de nume și perioadele de „activitate”, prin care au trecut, fapt ce indică acțiuni trecute în campanii punctuale, limitate temporal și țintind un anumit public.
Modul de funcţionare și structura reţelelor: mesaje publicate simultan de pagini cu tematici diverse, de la știri mondene la învățături creștine
Pentru a înţelege mai bine cum operează ecosistemul (dez)informaţional, trebuie să precizăm că structura şi modul de lucru al reţelelor identificate sunt doar în aparenţă eterogene, în spatele lor stând, de fapt, aceeaşi strategie, pusă în practică pe mai multe paliere de acţiune. Numărul de conturi aparţinând unei singure reţele pornește de la minim 5, dar poate depăși 60, iar frecvenţa şi tiparul postărilor diferă, de asemenea, de la o reţea la alta. Ce au în comun este faptul că un mesaj, indiferent de natura sa, este publicat simultan pe toate conturile aparţinând reţelei, asigurând în acest mod apariţia sa în feed-ul informaţional al aproape oricărui utilizator de Facebook din România, în urma redistribuirilor de către abonații/prietenii/urmăritorii respectivelor conturi.
O rețea este compusă, invariabil din mai multe pagini/conturi care, aparent, abordează teme diverse, acoperind aproape tot spectrul de interes al publicului român. Astfel, în componența fiecărei rețele vom găsi o pagină care, în teorie, publică mesaje legate de știri mondene – Romania 360, cancan.ro, ViralNews.ro etc., învățături creștine – Ortodoxia, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, Pagina iubitorilor de Dumnezeu-Tu, il iubesti? etc., sfaturi de viață – Sănătatea.ro, Fii Superbă, Remedii Naturiste etc., știri generaliste – a1.ro, Știriletv.ro, Ziarul Digital etc., patriotism – România mea frumoasă, Fabricat în România, Romania e viata mea etc., politică – Partidul Țărănesc, Mișcarea România Suverană, Susținem Diana Iovanovici-Șoșoacă Președinte etc., divertisment – Muzica Eurodance, Jocuri10, Filme vechi etc., diaspora – Românii din Străinătate, Departe-s de casă, Club Diaspora, etc.
De asemenea, unele pagini se folosesc de numele unor persoane publice, cu prezență și expunere mare în media, precum Unofficial: Andra Măruță, Gigi Becali, Dr. Monica Popa etc., sau figuri proeminente ale ortodoxiei românești, cum sunt paginile Părintele Arsenie Boca, Părintele Constantin Galeriu, Alături de Părintele Necula etc.
În listă apare, la poziția 22, și rețeaua „Poliția Română”, în alcătuirea căreia intră 19 pagini oficiale ale unor diverse instituții, printre care regăsim Ministerul de Interne, Poliția Română, Jandarmeria Română, Direcția Generală Anticorupție și pagini ale unor Inspectorate județene pentru Situații de Urgență. Autorul studiului a clarificat acest aspect, precizând că „nu am curatoriat în nici un fel paginile sau rețelele din raport, nu am decis că asta e bună și asta e rea. Dacă sunt mai mult de 5 pagini care postează chestii similare atunci ele apar în raport. Însăși prezența rețelei Poliției Române în listă este, însă, o validare a faptului că aceasta are exclusiv valențe tehnice, nu politice”.
Principiul validării reciproce
Asigurându-și, în acest mod, penetrarea cvasitotală a audienței, aceste rețele își aduc în fața publicului mesajele manipulatoare, care prin validare reciprocă și multitudinea de surse de proveniență, capătă o aparentă legitimitate, devenind, în ochii celor mulți, adevăruri de necontestat.
Săptămâna trecută, de exemplu, pe lângă mesajele legate de Paşte şi decesul şi înmormântarea Papei Francisc, subiectul cel mai promovat a fost cel legat de decizia judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti, prin care se sugera că turul doi al alegerilor prezidenţiale de anul trecut, între timp anulate, va fi reluat de urgenţă. Astfel, pagini precum Amintiri frumoase, Iisus , tine la tine ., sau Nea Mărin fanpage au publicat un text, identic pe toate profilurile, care sugera o „RĂSTURNARE-ȘOC de situație!”, cu „consecințe neașteptate”. Imaginea care însoţea textul postării avea în fundal o fotografie din timpul mitingurilor pro-Călin Georgescu, în care protestatarii fluturau pancarte pe care scria „Turul 2, înapoi!”.
O altă „ştire” din acelaşi registru politico-social, apărută pe pagini precum Ora de Ras, Românii din Străinătate, sau Versuri Rap anunţa populaţia că „guvernul pregătește noi impozite pentru români”, mizând pe faptul că audienţa nu va verifica faptul că link-ul postării ducea la un articol care cita „surse proprii”, precizând în acelaşi timp că „guvernul neagă acest scenariu”.
Narațiuni suveraniste, anti-UE și similare cu cele promovate de propaganda rusă
În general, mesajele propagandistice manipulatoare sunt țintite a discredita sau, eventual, a „peria” politicienii autohtoni, dar ele acoperă și un spectru mai larg, prin referințe la marile teme ale dezinformării la nivel internațional.
Astfel, în contextul vizitei lui Donald Trump jr. în România, de la începutul săptămânii, mai multe conturi ale aceleiași rețele au postat, aproximativ la câteva minute după sosirea fiului președintelui american în țară, un text care afirma că „Donald Trump l-a îndemnat pe Viktor Orban să scoată Ungaria din Uniunea Europeană”. Mesajul se încadrează în metanarațiunea România – colonie a UE, cea care susține că deciziile privind țara noastră se iau la Bruxelles, în timp ce resursele românești sunt acaparate de exploatatorii occidentali, militând în același timp pentru ieșirea României din Uniunea Europeană și NATO. Manipularea are două paliere, unul evident, acela că președintele american, extrem de popular în rândul suveraniștilor români, știe cât de nocivă este UE pentru statele membre, și unul subtil, care speculează adversitatea românilor pentru vecinii maghiari, acum susținuți de „liderul lumii libere” și gata să întreacă România în cursa pentru libertate și prosperitate.
În același registru suveranist, dar ajustat cu inserții pseudoreligioase, o altă postare publicată pe una din rețele anunța „o profeție îngrozitoare despre România: Vin cascadele cu apa, cerul va fi complet negru”. În articolul atașat postării, „celebra Maria Ghiorghiu” (?!?) făcea o previziune „înfiorătoare despre România”, după ce fusese avertizată chiar de „MANTUITORUL IISUS HRISTOS”. Preocupat îndeosebi de soarta României, Fiul Domnului ne sfătuia să avem „mare grijă acolo unde adeseori se produc inundații grave datorită ploilor torențiale”, și ne dojenea divin că am tăiat pădurile și le-am dat străinilor.
Pana de curent masivă care a afectat Spania, Portugalia, Andorra și Franța a fost, la rândul ei, prilej de activare a rețelelor de dezinformare, care, în același registru de demonizare a UE, pe de o parte anunțau viitoare măsuri extrem de dure ale preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar pe de alta prevesteau un scenariu identic pentru România, care convocase deja o ședință de urgență.
În realitate, von der Leyen anunțase doar că CE va monitoriza îndeaproape, în colaborare cu autoritățile, situația generată de pana de curent, și că va sprijini prin schimburi de informații și eforturi comune restabilirea sistemelor de energie electrică afectate. În mod similar, în țară, nu se convocase nici o celulă de criză, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declarând că în România situația se afla sub control, fără probleme în sistem, iar românii nu au de ce să-și facă griji.
Ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale a adus, pe lângă deja obișnuitele postări cu iz electoral despre care vorbeam mai sus, și nelipsitele sondaje de opinie, care „răstoarnă total situația”. În realitate, sondajul invocat nu răsturna nimic, fiind doar un prilej pentru „susținătorii” a doi dintre candidații autointitulați suveraniști de a-și exprima, în comentarii, intenția de vot pentru aceștia, cu mesaje de genul „votăm masiv”, „al nostru președinte, restul la pușcărie”, presărate subtil și cu aluzii din spectrul „celălalt e un om al sistemului soroșist și globalist care ne vinde încet toate avuțiile”, sau cu expedierea contracandidaților în neaoșul „ăla e un alcoolist, un bețiv notoriu”.
O bună parte din aceste narațiuni sunt foarte similare – sau chiar identice – cu cele promovate de propaganda rusă.
Promotorii dezinformărilor invocă libertatea de exprimare, dar vor să îi cenzureze pe cei care au alte opinii
În spatele demersului se află munca solitară, și pe alocuri titanică, a lui Bogdan Stăncescu, „un om care crede în democrație și informare corectă”, bazată pe datele colectate de cei aproape 11.000 de membri ai grupului de Facebook AI de noi. Acum câteva zile, grupul a fost închis de Meta din cauza unei confuzii a algoritmilor platformei, care nu au reușit să distingă între semnalarea unei postări manipulatoare și promovarea ei. La aceasta s-au adăugat o mulțime de raportări negative către Facebook, coordonate de una din paginile de propagandă semnalate de grup, care a realizat inclusiv un ghid conținând toate instrucțiunile despre cum și ce să raporteze fiecare membru, pentru ca demersul să atingă eficiența maximă.
La fel ca avalanșa de postări vădit manipulatoare analizată mai sus, și această acțiune sugerează că în spatele demersului există un plan concret, cu coordonare centralizată, aptă să susțină financiar și logistic astfel de operațiuni pe scară largă. Identitatea sursei va fi, sperăm în cele din urmă, dezvăluită de organele abilitate ale statului român.
Nu putem încheia, însă, fără a vă anunța că între timp, grupul AI de noi a fost restabilit de Meta, nu înainte de a-i prilejui un moment de satisfacție puerilă avocatului Gheorghe Piperea, cunoscut conspiraționist și promotor de fake news și dezinformări, care anunța triumfător că „grupul de turnători digitali AI de noi a fost suspendat de Facebook. Promovau un discurs al urii, cu accente nazi. Ai grijă ce dorești altora, că s-ar putea să ți se întâmple ție”.
O să ne permitem să-i atragem atenția domnului avocat, deși suntem convinși că știe deja acest lucru, că după nici un criteriu rațional și de bun simț, oricât de subiectiv ar fi acesta, libertatea de exprimare nu este egală cu libertatea de a rostogoli minciuni la infinit în scop electoral, cum nici inducerea fricii și panicii în rândul populației, pentru a te prezenta ca parte a soluției unei probleme imaginare, nu reprezintă vreo dovadă de gândire liberă și suverană. Iar stoparea și interzicerea dezinformării nu este cenzură, ci, în cel mai democratic mod cu putință, un minim act de igienizare a spațiului informațional, într-un context geo-politic din ce în ce mai fluid și imprevizibil.