Cum a reînviat Ceaușescu pe TikTok

Ultimul discurs a lui Ceaușescu a fost primul discurs din primul meu scroll pe TikTok. Câteva versuri din cel ce avea să devină imnul actual al României spuse de Ceaușescu în Piața Palatului (Revoluției)  pe 21 decembrie 1989 erau plimbate de algoritm pe mii de feed-uri, judecând după numărul de vizualizări. Discursul acesta, folosit în zeci de clipuri, este ba însoțit de emoji cu aplauze și păreri de rău, muzică tristă pe fundal, subtitrări cu efecte speciale sau sintagme precum „ultimul patriot al României” și neapărat de sute de comentarii de genul acesta: „afost may bine cand afost ceausacu de cat acum 🥺”. Acesta, totuși, nu e singurul discurs al dictatorului care îl readuce în conștiința românilor de pe TikTok. 

Un video despre Diana Șoșoacă, live-ul unui preot, dailyvlog-ul unui influencer, video pro-Putin, un meme, live-ul de pe pagina SOS România, o conspirație despre UE, video-ul unui influencer, un live motivațional, o memă despre Nicușor Dan, un video cu viața de noapte din Moscova, un live cu cineva care cântă cu o poză dintr-o biserică pe fundal, un video cu sfaturi medicale și apoi un alt live cu un antrenament de fitness întrerupt de o imediată postare cu Ceaușescu. Aceste video-uri îmi inundă zilnic feed-ul de TikTok, mie și propobabil și altor câtorva mii de utilizatori. Fiecare swipe lasă în urmă o vizionare în plus pe platformă, iar în afara platformei, plantează câte o idee, care de la swipe la swipe va prinde rădăcini și nu va mai rămâne o simplă ideea, ci poate o opțiune de vot. 

Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Mai multe documentare