În vara anului 1975, satul Sinești, raionul Ungheni, a fost cutremurat de o veste neobișnuită. O duzină de milițieni cu câini au fost mobilizați într-o operațiune de reținere a unui bărbat, Simion Mărgărint, de 60 de ani, care s-a ascuns într-o groapă săpată în curtea consătencei lor, Elizaveta Vârtosu, scrie Veridica.md
Formațiunea populistă Niemen e condusă de un politician judecat pentru presupuse declarații antisemite.
Lingviștii spun că, după al doilea război mondial, găgăuzii au fost supuși de către ocupanții sovietici rusificării forțate, combinată cu o izolare față de români.
El spune că, la referendumul privind integrarea europeană, organizat odată cu primul tur al prezidențialelor, diaspora a salvat, din nou, orientarea pro-occidentală a republicii.
Arestarea lui Ion Antonescu și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste au fost interpretate permanent prin prisma politicii, în dauna unei analize critice, libere de orice constrângere ideologică.
Grafica sau satira militantă (politică) a reprezentat unul dintre principalele mijloace de înfierare a dușmanului ideologic în lumea comunistă.
Între Moscova și Tokyo există un diferend istoric, legat de Arhipelagul Kurilelor.
Președinta pro-europeană Maia Sandu e favorită în sondajele privind intențiile de vot de pe 20 octombrie.
Aleksandr Gabîșev voia să organizeze o „ceremonie de alungare a (președinte)lui Vladimir Putin”, pe care l-a descris drept un „demon”.
Cercetătorilor li s-a interzis accesul la arhive privind „execuțiile (pe criterii) etnice și deportările dispuse de organele extrajudiciare în anii 1930 și 1940”.
Potrivit istoricilor, acestea au avut drept scop distrugerea elitelor autohtone.
Ucrainenilor li se vinde povestea că pierd războiul, actori ruși pretind că-s ucraineni în filme de propagandă, iar copiii sunt îndoctrinați cu mituri sovietie. Între timp, se pregătește o nouă criză a migranților în Europa.
Mica republică baltică ex-sovietică este unul dintre principalii donatori ai Ucrainei invadate de trupele ruse.
Guvernarea de la Chișinău marchează de 9 mai Ziua Europei și nu Ziua Victoriei pentru a diviza societatea, scrie presa pro-Kremlin, care îi cataloghează pe cei ce nu sărbătoresc victoria drept „revanșarzi”.
Izolat pe scena internațională, el a fost înconjurat la tradiționala paradă de 9 mai de doar câțiva șefi de stat, aliații săi apropiați.
Rusia s-a apărat de invazia Europei colective în cel de-Al Doilea Război Mondial și o poate face și acum, în contextul războiului din Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Ucraina nu poate exista fără de Rusia, iar elitele politice de la Kiev sunt formate din non-ucraineni care vor să distrugă țara, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Ministrul Apărării, Rustem Umerov, a vizitat unități de pe frontul de est și a descris situația ca fiind „tensionată”.
Cele două republici ex-sovietice din sudul Caucazului se acuză reciproc de „purificare etnică”.
Republica baltică, azi membră a Uniunii Europene și a NATO, a fost ocupată de fosta Uniune Sovietică între 1940 și 1991.
Politica Rusiei, în special în Siria și Afghanistan, i-a făcut pe jihadiști să atace la 22 martie, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre stagnarea economică a Rusiei și arestarea unui alt dizident.
O expoziție din Narva dedicată bombardamentelor sovietice din 1944 asupra acestui oraș estonian și comparația cu bombardamentele rusești asupra Ucrainei i-au revoltat pe unii locuitori și politicieni locali. Reacțiile sunt cel puțin parțial influențate de supraexpunerea la propaganda sovietică și rusă.
Accidentele din minele din Rusia, ca și în alte părți ale fostei URSS, sunt frecvente.
Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României pe care şi l-a însuşit ilegal.
Sancționarea unor cetățeni moldoveni de UE amintește de deportările staliniste, iar guvernanții care o salută se aseamănă cu colaboratorii locali ai NKVD-ului, scrie un portal pro-rus. Acesta încearcă, totodată, să promoveze teza că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană ar fi neconstituțională, întrucât ar însemna impunerea unei ideologii.
Miniștrii de Externe vor încerca să rezolve conflictul care opune de câteva decenii cele două republici ex-sovietice din sudul Caucazului.
Mininstrul polonez de externe afirmă că Vladimir Putin a permis sau ordonat asasinarea lui Alexei Navalnîi în timpul Conferinței de...
Putin a evitat până acum o confruntare cu femeile care cer întoarcerea militarilor de pe frontul din Ucraina. Istoria arată că, în Rusia, femeile le pot da bătăi de cap regimurilor autoritare.
Toți trei sunt urmăriți penal pentru „distrugerea și deteriorarea monumentelor (aduse tribut) soldaților sovietici” din cel de-al Doilea Război Mondial.
Vladimir Putin a reluat o serie de narațiuni ale propagandei rusești pentru a justifica invadarea Ucrainei și a prezenta Rusia drept o victimă a agresiunii Occidentului. Narațiunile false au fost dublate și de minciuni flagrante, cum ar fi cea că Rusia n-a amenințat că își va folosi armamentul nuclear, sau de promovarea unor teze revizioniste, că România, Polonia, Ungaria (și Rusia) au dreptul să își ia înapoi teritorii de la Ucraina.
El a preluat puterea în 2003, la moartea tatălui său, Gaidar - fost şef al poliţiei politice sovietice, KGB, şi al partidului comunist din republică.
Monumentele comuniste din Bulgaria reprezintă un subiect de dezbateri aprinse. Planurile haotice pentru înlăturarea lor nu au fost urmate de o viziune pentru viitor.