Miercuri spre joi s-au împlinit 83 de ani de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și nordul Bucovinei, în urma căruia 25 de mii de oameni au fost duși în Siberia și Kazahstan.
După ultimatum
La nici un an de la anexarea, în urma unui ultimatum, de către Uniunea Sovietică stalinistă a teritoriilor românești răsăritene, organele de represiune au strămutat, din noaptea de 12 spre 13 iunie și până pe 22 iunie 1941, zeci de mii de basarabeni, majoritatea de etnie română.
„Elemente antisovietice”
Radio Chișinău amintește că au fost duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice oamenii cei mai înstăriți, precum și cei care erau percepuți ca o amenințare la adresa URSS.
În categoria „elemente antisovietice” au fost incluși „moșierii”, „comercianții”, „polițiștii și jandarmii”, „primarii” din fosta administrație românească etc.
Distrugerea elitelor autohtone
Potrivit istoricilor, deportările au avut drept scop distrugerea elitelor autohtone, ca, mai apoi, ocupanții să-i determine pe cei rămași acasă să accepte mai ușor colectivizarea și exproprierea de bunuri.
După Al doilea Război Mondial, au urmat alte doua valuri de deportări, în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de români basarabeni.