Ținta principală e președinta proeuropeană Maia Sandu.
Inițiativa îi aparține Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.
„Babușka Z”, transformată de propaganda rusă într-unul din simbolurile războiului din Ucraina, a fost preluată și de întreprinzători, care vând imaginea sa. Femeia a ieșit în stradă cu steagul sovietic, crezând că s-au întors rușii. Erau, de fapt, militari ucraineni.
Românii din Ucraina cer instituirea Zilei limbii române, după modelul Zilei limbii ucrainene în România, dar la Kiev există obiecții.
Recunoașterea republicilor separatiste de către Rusia a fost descrisă de analiști din Ucraina ca un act care îngroapă Acordurile de pace de la Minsk, un pas spre revitalizarea proiectului Moscovei privind Novorossia sau doar un joc de imagine făcut de Putin pentru publicul intern. Tonul general este unul sumbru, marcat de temeri cu privire la acțiunile următoare ale Rusiei.
„Ucraina beneficiază de o susținere politică, securitară și economică sporită. Valoarea acestei susțineri din ultimele săptămâni este de 1,5 miliarde de dolari”, afirmă ministrul de externe de la Kiev.
Numărul de incidente violente s-a redus de-a lungul liniei de demarcație din zona Donbass, unde niciun militar ucrainean nu a mai fost ucis în ultimele trei săptămâni.
Polonia se numără printre principalii susținători regionali ai eforturilor Ucrainei de contracarare a amenințărilor Rusiei.
Studiul citat de agenția națională de presă de la Kiev Ukrinform, mai arată că doar 33% dintre ucraineni consideră că un nou atac din partea Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare reală.
Kievul solicită Adunării Generale a ONU să-și folosească pe deplin mandatul său de menținere a păcii și a securității pentru a evita un posibil război, în contextul concentrării trupelor ruse în apropierea frontierei cu Ucraina.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut ucrainenilor să nu intre în panică din cauza informațiilor privind o posibila invazie pe scară largă a Rusiei.
Purtătorii de cuvânt ai Forțelor Armate ale Ucrainei informează că o parte din tehnica militară a fost transportată din unitățile Districtului Militar Estic al Federației Ruse.
Peste 10 mii de militari participă la exercițiile organizate de Districtul Militar Sud al Federației Ruse, Flota de la Marea Neagră și Flota de la Marea Caspică, care se desfășoară pe poligoanele Rusiei, în Armenia dar și în Crimeea, Abhazia și Osetia de Sud.
Procurorii atrag atenția că, potrivit Convenției de la Geneva din 1949 privind protecția persoanelor civile în timp de război, îi este interzis statului ocupant să recruteze în armată populația civilă din teritoriile ocupate.
Potrivit MAE al Ucrainei, SUA au promis un sprijin concret pentru consolidarea capacității de apărare a Kievului.
Protestele au fost declanșate de scumpiri, dar revendicările au devenit între timp politice.
„Orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe enorme și va însemna un preț foarte mare [pentru agresor]”, a spus Borell.
În 2021, instanțele din Rusia au decis extrădarea a 499 de foști mercenari în Ucraina, Uzbekistan, Kazahstan, Cehia și alte state.
Orașul Kiev a anunțat crearea unui birou de apărare teritorială în contextul în care în Ucraina sunt luate tot mai multe măsuri de consolidare a capacității de apărare în fața amenințării militare rusești.
Potrivit Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, prin operațiunea specială „Polissia” rezerve militare și non-militare pot fi transferate rapid, în 30 – 60 de minute, către orice segment al graniței cu Belarusul.
Un sondaj publicat la Kiev mai arată și că majoritatea ucrainenilor cred că guvernul face prea puțin în fața pericolului de invazie, iar dacă NATO va ceda presiunilor Rusiei, Putin va deveni și mai agresiv cu țara lor.
La 1 ianuarie 2022, în Ucraina intră în vigoare Legea rezistenței naționale, care presupune organizarea din timp a procesului de implicare a civililor în apărarea teritorială.
Zelenski crede că doar apărarea colectivă a Alianței va oferi securitatea necesară Kievului și o protecție reală față de agresiunea Moscovei.
Ucraina trebuie susținută de către Occident, inclusiv prin dotarea cu armament letal, a afirmat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, în timpul unei întrevederi cu omologul său german, Christine Lambrecht.
33,3% dintre cei intervievați susțin că vor lupta cu arma în mână, în timp ce 21,7% se vor implica într-o mișcare de rezistență civilă.
Moscova a folosit o serie de canale de Telegram și pagini ale rețelelor de socializare pentru a-i convinge pe cetățenii ucraineni că vaccinarea anti-COVID nu este una sigură pentru sănătate.
Presa pro-Kremlin a folosit subiectul retragerii trupelor SUA din Afganistan și preluării controlului talibanilor asupra unei părți însemnate a teritoriului acestui stat pentru a descuraja eforturile euroatlantice ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova.
Anexarea Crimeii a dus la sancționarea economică a Rusiei de către Occident, iar în timp costurile suportate de Moscova au început să se acumeleze. Economistul Serghei Aleksașenko a calculat care a fost impactul acestei aventuri a Kremlinului asupra buzunarelor cetățenilor ruși.
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
Raportează