Legalizarea criptomonedelor în Rusia

Legalizarea criptomonedelor în Rusia

De la 1 noiembrie 2024, Moscova ar putea utiliza criptomonedele pentru plățile externe, în ciuda faptului că în 2017 Banca Centrală a Federației Ruse a propus interzicerea lor, numindu-le „surogat monetar”. Pe 30 iulie, Duma de Stat a votat în cea de a doua și de a treia lectură pentru legalizarea minării de criptomonede, iar presa pro-Kremlin a lansat o serie de narațiuni în spațiul public despre „surogatul monetar” de cândva care a devenit peste noapte „un colac de salvare” pentru economia Rusiei.

Criptomonedele care salvează Rusia de sancțiuni

„Pentru noi criptomoneda este un instrument de ocolire a sancțiunilor”, a menționat deputatul rus Anton Gorelkin, citat de website-ul oficial al Dumei de Stat în preajma adoptării proiectului de lege.

Ideea a fost rapid preluată și dezvoltată de presa pro-Kremlin. Portalul Ukraina.ru, care aparține trustului guvernamental de presă Russia Today, scrie că tranzacțiile cu criptomonedă sunt anonime, ceea ce, în principiu, poate crea un spațiu în care „orice sancțiuni vor fi neputincioase”.

Potrivit articolului, ceea ce numea șefa Băncii Centrale a Rusiei Elvira Nabbulina drept „surogat monetar” ar putea ajuta foarte mult Moscova în momentul de față. „Trei bănci chineze, și anume, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank și Bank of China au încetat din februarie să mai accepte plăți de la băncile rusești aflate sub sancțiuni. Din aprilie, o serie de bănci din Kazahstan nu mai colaborează cu sistemul de plați rusesc MIR. În iunie băncile Doscredobank, KICB, Mbank, Kermet bank, Komnpanion, KCR КСB Bank și Bai Tushim Bank din Kirghizstan au făcut același lucru”, potrivit presei de la Moscova care explică de ce Banca Centrală a Federației Ruse și-a schimbat punctul de vedere asupra legalizării criptomonedelor.

Adoptarea acestei legi a fost prezentată de propaganda rusă ca o nouă victorie a Kremlinului asupra Occidentului care vrea să asuprească și să distrugă Rusia. Ziarul „Molodoi komsomolets” și o serie de canale de Telegram din Rusia au scris sărbătorește că „Rusia a găsit o metodă de ocolire a sancțiunilor prin legalizarea minării de criptomonede”. Portalurile de știri de la Moscova au explicat că „piața cripto” va fi una controlată de guvern, iar statul rus poate interzice această activitate în anumite regiuni ale țării dacă va fi necesar.

Gaz și petrol rusesc achitat cu criptomonede 

Discuțiile despre criptomonede din presa rusă au scos la suprafață o serie de informații despre metodele din trecut de ocolire a sancțiunilor (prin bănci din China sau din fostele republici sovietice). În același timp, jurnaliștii ruși acuză SUA pentru introducerea unui control suplimentar asupra respectării regimului de sancțiuni. 

 

Atât „Molodoi komsomolets”, cât și Ukraina.ru subliniază că legalizarea criptomonedei îi va permite guvernului rus să primească plăți pentru gaz, petrol și alți agenți energetici, ocolind sancțiunile și beneficiind de sistemul descentralizat al minării de criptomonede.

După ce va fi semnată de Vladimir Putin, legea ar putea intra în vigoare la 1 noiembrie și le va permite activelor digitale străine să circule în Rusia, iar cele rusești – în străinătate. „Amendamentele legislative simplifică integrarea activelor digitale rusești cu cele din străinătate”, potrivit unei analize realizate de publicația Frank Media din Rusia.

Criptomonedele vin la pachet cu rubla digitală

Până la adoptarea proiectului de lege în cea de a doua și de a treia lectură de către Duma de Stat, argumentul ocolirii sancțiunilor a fost rareori amintit în Rusia. Președintele Comitetului pentru Piața Financiară, Anatolii Aksakov, a declarat pentru ziarul parlamentului de la Moscova „Parlamentskaia gazeta” că lucrează asupra introducerii unor amendamente solicitate de președintele Vladimir Putin. Acesta a menționat că Rusia ar putea deveni un lider global în domeniul criptomonedelor pentru că dispune de curent electric ieftin și de resurse umane considerabile. În plus, legalizarea criptomondei îi va permite Rusiei să colecteze mult mai multe impozite de la cei care se aflau până acum în ilegalitate.

Însuși Vladimir Putin a subliniat la mijlocul lunii iulie într-un mesaj video că Rusia va investi mult mai mult în minarea criptomonedei, menționând că va fi lansată în curând rubla digitală. Întrucât minarea consumă foarte multă energie electrică, reglementarea acestui domeniu este absolut necesară, a subliniat el.

Presa de la Kiev, îngrijorată de decizia Moscovei

Analiștii ucraineni susțin că Moscova a studiat experiența nord-coreeană de ocolire a sancțiunilor prin legalizarea criptomonedei. Phenianul a fost acuzat de folosirea monedelor virtuale pentru finanțarea diverselor programe de stat și ocolirea sancțiunilor financiare clasice. De asemenea, hackerii nord-coreeni au atacat un număr record de platforme cripto în 2023 și au furat anul trecut peste 1 miliard de dolari în criptoactive.

Publicațiile naționale de la Kiev, în unison cu Bloomberg, au scris că plățile externe ale Rusiei în relația cu China deja au loc prin criptomonede, fiind folosite active virtuale legate de dolarul american. În același timp, presa ucraineană este îngrijorată de noile metode identificate de Rusia pentru ocolirea sancțiunilor, ceea ce înseamnă noi resurse necesare pentru prelungirea războiului din Ucraina.

Legalizarea criptomonedelor – un indiciu al problemelor grave ale Rusiei

Pe de altă parte, deputatul ucrainean Vadym Galaiciuk, membru al grupului parlamentar pro-prezidențial „Slujitorul poporului” și vice-președintele al Comitetului pentru Integrarea Ucrainei în UE, a scris pe pagina sa de Facebook, că Moscova a legalizat criptomonedele din cauza marilor probleme cu care se confruntă.

„Relațiile economice ale Rusiei cu China și Turcia au loc în continuare, dar au apărut o serie de dificultăți și bariere”, susține parlamentarul ucrainean. El consideră că impactul sancțiunilor este mai mare decât încercarea Rusiei de a le ocoli prin diverse metode politice. „Consecințele sancțiunilor sunt evidente – descreșterea importului și destabilizarea continuă a pieței de consum din Rusia”, scrie Vadym Galaiciuk.

Merită menționat faptul că Rusia folosește de mai mulți ani criptomonedele pentru spălarea banilor în diferite state ale lumii, dar și pentru finanțarea ilegală a partidelor politice din întreaga lume. În 2018, legislativul regiunii separatiste transnistrene, Sovietul Suprem, a adoptat în regim de maximă urgență o lege prin care era legalizată activitatea blockchain, de generare a valutelor virtuale, și a deschis zone economice libere cu facilități fiscale și preferințe la curent electric pentru agenții economici care vor deschide așa-numitele ferme de mining – parcuri de calculatoare care scanează spațiul virtual în căutarea de criptomonede.

Energia electrică accesibilă din regiunea separatistă, produsă din gaz ieftin, a produs mult timp criptomonede, care constituie o formă de profit pentru regiune, dar și pentru oamenii de afaceri afiliați Kremlinului. Minarea de criptomonede nu este specifică doar pentru Transnistria, a apărut și în regiuni cu statut incert și disputat - Donețk, Luhansk, Crimea, Osetia și Abhazia.

Alte știri
Moldova, amenințată de război

Moldova, amenințată de război

Moldova ar putea fi anexată de România și pregătește, împreună cu aceasta, un război în Transnistria, scrie presa de stat. Subiectul e abordat și de purtătoarea de cuvânt MAE rus, care amenință și Marea Britanie.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Rusia e singura care poate salva Republica Moldova de război și amenințarea românească

Rusia e singura care poate salva Republica Moldova de război și amenințarea românească

Republica Moldova e luată în vizorul presei ruse, care reia narațiuni false privind amenințarea românească, pericolul unui război și „garanțiile” oferite de Moscova. Tonul e dat de purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

RIA Novosti: „Republica Moldova, un cap de pod NATO, care urmează scenariul ucrainean”

RIA Novosti: „Republica Moldova, un cap de pod NATO, care urmează scenariul ucrainean”

Agenția rusă de stat RIA Novosti acordă o atenție sporită Republicii Moldova, amplificând narațiuni false privind transformarea sa într-un cap de pod al NATO, urmând scenariul ucrainean.