Cum se vede ofensiva din Harkov pe canalele de Telegram pro-Kremlin

Cum se vede ofensiva din Harkov pe canalele de Telegram pro-Kremlin
© EPA-EFE/SERGEY KOZLOV   |   Un ofițer ucrainean ajută un bărbat cu un câine la un centru mobil de evacuare din zona Harkov, Ucraina, 17 mai 2024.

Ucraina a fost abandonată de Occident și e condusă de Zelenski spre dezastru, potrivit narațiunilor legate de ofensiva rusească din Harkov care sunt promovate pe Telegram. Ofensiva e prezentată ca fiind „de neoprit”, iar obiectivul narațiunilor e să întărească sprijinul rușilor pentru război și să îi demoralizeze pe ucraineni.

Ucraina, acuzată că a provocat ofensiva rusă în regiunea Harkov

Narațiunile privind ofensiva din Harkov nu sunt prezentate doar pe canalele de Telegram specializate pe război, ci și pe cele dedicate în general știrilor, interne și externe, care se bucură de o mare popularitate printre ruși. Potrivit canalului „Rossia Seidchas” („Rusia astăzi”), de pildă, fortificațiile ucrainene există doar pe hârtie, de aceea după „eliberarea” unor localități din nordul Ucrainei, urmează intrarea trupelor Moscovei în centrul regional Harkov. „Asediul Harkovului este iminent”, se afirmă pe mai multe canale de știri. 

Tot Rossia Seidchas a publicat o serie de materiale video despre cozile lungi de la birourile de înregistrare a mașinilor sau de la notarii privați în contextul intrării în vigoare a unei noi legi a mobilizării în Ucraina, care prevede confiscarea unor bunuri ale bărbaților care nu s-au prezentat la comisariatele militare. „Este tot mai greu să trăiești într-un stat fascist”, potrivit postării, care explică că bărbații au început să înregistreze mașinile, apartamentele și casele lor pe numele soțiilor sau ale mamelor. Metodele de înrolare a bărbaților în armată sunt prezentate ca activități fasciste și antiumane.

Canalul „Preamoi Efir” („În direct”), care este urmărit de peste 4 milioane de persoane, scrie că Rusia nu are niciun plan de ocupare a Harkovului, însă este nevoită să creeze o zonă-tampon pentru a securiza regiunile sale de frontieră. Este citat președintele rus Vladimir Putin, care a declarat că Moscova nu a avut de gând vreodată să atace Harkovul, însă armata ucraineană a provocat-o din nou să ia măsuri și să-și apere civilii din Belgorod și din alte regiuni de frontieră. Potrivit acestei narațiuni false, care ignoră faptul că Rusia a invadat Ucraina și a comis numeroase crime de război, Moscova este nevoită să răspundă provocărilor și atacurilor ucrainene.  

Același canal de Telegram acuză autoritățile ucrainene de dezinformarea opiniei publice: „Familiile cu copii au început să părăsească în masă orașul, însă secretarul Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksandr Litvinenko, susține că nu există nicio primejdie”. Cu scopul de a semăna panică, canalul de Telegram scrie despre mii de oameni care fug din țară sau despre bărbații care încearcă să ajungă prin metode ilegale pe teritoriul Republicii Moldova pentru a nu fi uciși pe front de „armata victorioasă a Rusiei”.

Canalul „Readkova” scrie că Occidentul abandonează treptat Ucraina și că după ce secretarul de stat Antony Blinken a părăsit în grabă Ucraina „speriindu-se” de ofensiva rusă, parlamentarii de la Kiev sunt foarte îngrijorați de soarta țării lor. Unii deputați ar fi înțeles, în sfârșit, că armata Federației Ruse nu poate fi oprită, iar „numărul doritorilor să moară pentru drapelul american este tot mai mic”.

Majoritatea canalelor de Telegram de știri din Rusia prezintă războiul din Ucraina ca un conflict între interesele agresive ale Occidentului și cele legitime ale Moscovei, poporul ucrainean fiind descris drept unul manipulat și amăgit de președintele Volodimir Zelenksi. Potrivit acestor narațiuni promovate pe Telegram, ucrainenii nu vor să moară, nu vor să lupte, nu știu adevărul despre situația în care se află țara lor și doar Rusia mai poate să-i ajute.

Canalele „Z”: ucrainenii așteaptă să fie eliberați de ruși   

Spre deosebire de canalele de Telegram care le prizintă cititorilor fluxuri zilnice de știri și video de interes general, cele consacrate războiului din Ucraina (așa-numitele canale „Z”) pregătesc opinia publică pentru noi escaladări. Cititorii acestor canale sunt susținători convinși ai războiului, reprezentând cea mai radicală pătură a societății – nucleul ideologic al regimului Putin.

„Voennyi portal SVO” („Portalul Operațiunii Militare Speciale”) prezintă un video realizat de autoritățile ucrainene pentru urgentarea evacuării unor sate din regiunea Harkov ca o dovadă a faptului că rusofonii se opun autorităților naziste și așteaptă să fie eliberați de trupele Moscovei. În realitate, sunt filmați unii bătrâni de la sate care susțin că nu au părăsit niciodată localitatea lor, că au pisici și câini pe lângă casă și că nu au putere morală și fizică să plece. Militarii ucrainenii se adresează copiilor și nepoților acestor bătrâni să sprijine procesul de evacuare prin informarea rudelor lor despre primejda ofensivei ruse.

Canalele Z pretind că armata ucraineană a fost cuprinsă de haos iar victoria Rusiei este iminentă. „Comandanții Forțelor Armate ale Ucrainei se acuză reciproc pentru catastrofa de la Harkov”, scrie „Portalul Operațiunii Militare Speciale”. În ciuda faptului că acțiunile militare se desfășoară la 70 de kilometri de Harkov, canalele de Telegram descriu ocuparea centrului regional ca un fapt împlinit. Scopul acestor fluxuri de știri este de a descuraja orice formă de rezistență ucraineană în această regiune din nord-est.

Succesele locale ale armatei ruse sunt prezentat de canalul de Telegram „Operația Z” ca fiind un proces de neoprit. Ocuparea unor localități este numită „eliberare”, fiind prezentate o serie de hărți ale teritoriilor în care „nu mai există nazism”. 

Metodele folosite de autoritățile ucrainene pentru înrolarea bărbaților în armată sunt catalogate de „Operația Z” drept „antiumane și nedemocratice”.  Canalul conține o serie de comentarii ale experților ruși, dar și fragmente de emisiuni cu declarații scoase din context ale unor militari ucraineni despre necesitatea organizării unei mobilizării mult mai dure. „Cine nu vrea să coboare din mașină când este oprit de comisarul militar, trebuie împușcat în picior”, scrie canalul de Telegram, citând un  expert ucrainean radical.

Aceste narațiuni de propagandă au ca scop să descurajeze mobilizarea și să prezinte acțiunile Rusiei ca fiind corecte, juste, impuse de circumstanțe, în timp ce Kievul este arătat ca fiind dezorganizat, nedemocratic și fără viitor. Zelenski este numit nazist și acuzat că își trimite națiunea la moarte.

Canalele „experților independenți” îi îndeamnă pe ruși să se roage pentru „apărători”

În afară de canalele de știri sau cele consacrate reflectării evenimentelor din cadrul războiului din Ucraina, există unele pagini de Telegram administrate de diverși experți care se prezintă ca fiind „independenți” de Kremlin. Canalul lui Iuri Podoliaka (2,9 milioane de urmăritori), un colonel sovietic în rezervă, scrie despre succesele armatei ruse în regiunea Harkov, îndemnându-i pe ruși să se roage pentru apărătorii și eroii Federației Ruse.        

Același canal relatează că armata ucraineană ar fi „demoralizată” și scrie că, în disperarea de a părăsi Ucraina, mulți bărbați se îneacă în râurile din vestul țării. Potrivit acestor narațiuni promovate pe Telegram și preluate în presa pro-Kremlin, bărbații nu numai că nu vor să fie uciși în război, ci nici nu concep să lupte împotriva „fraților lor” care vin să-i elibereze.

Subiectul ofensivei rusești în Ucraina a fost discutat și pe canalul de Telegram al liderului cecen Ramzan Kadîrov (peste 2,1 milioane de urmăritori), care l-a felicitat pe Vladimir Putin cu prilejul investirii în funcție, solicitându-i metode mai dure în războiul din Ucraina. „Sunt convins că trebuie să acționăm mai dur, să eliberăm în primul rând Odesa și Harkov și să distrugem regimul nazist”, potrivit  canalului de Telegram „Kadyrov-95”, în baza căruia sunt construite majoritatea narațiunilor oficiale în presa din Republica Cecenă.

Obiectivele narațiunilor: mobilizarea rușilor și descurajarea ucrainenilor  

Canalele de Telegram controlate de Kremlin sunt citite zilnic de milioane de rusofoni. În timp ce canalele de știri prezintă noua ofensivă rusă în Ucraina drept o reacție de apărare a Rusiei, care e forțată să creeze o zonă-tampon (proiect anunțat de Kremlin în aprilie), canalele citite de putiniștii convinși și de fanii Operațiunii Z promovează narațiunea de propagandă privind eliberarea Ucrainei de nazism. Narațiunile promovate pe Telegram au scopul de a spori sprijinul rușilor pentru război și de a justifica acțiunile Moscovei.

Dincolo de publicul rus, aceste canale îi vizează și pe ucraineni, dată fiind influența Telegramului în spațiul ex-sovietic. Obiectivul este acela de a crea panică și de a descuraja, astfel, rezistența ucrainenilor.

Alte opinii
Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Tranziția Occidentului la energiile nepoluante poate fi exploatată de Rusia și China, care domină piața globală de combustibili nucleari și pe cea a metalelor rare.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex; dacă va adera la UE, va deveni destinația migranților din Orient; își va pierde statalitatea; va fi anexată la România; va fi nevoită să adere la NATO - sunt doar câteva dintre narațiunile false și dezinformările promovate de propaganda rusă, dar și de politicieni de la Chișinău, scrie Veridica.md

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

Starlink, Telegram, pagerele și telefoanele mobile, antenele 5G se numără printre echipamentele și aplicațiile destinate pieței civile care au atras atenția armatelor și serviciilor de spionaj.

Mai multe
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

Liderul de facto al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, dorește ca Tbilisi să-și ceară scuze pentru războiul din 2008 lansat de Rusia împotriva țării sale. În schimb, el promite reîntregirea Georgiei într-un scenariu care ar favoriza Moscova.

Diana Şanava
04 oct. 2024
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Rusia are nevoie de recruți pentru a-și acoperi pierderile mari de pe frontul din Ucraina. Ca să evite o mobilizare ne-populară, Moscova a creat o economie a morții, în care rușii își pun viața gaj pentru bani.

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său
Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Partidul Lege și Justiție (PiS) are din ce în ce mai multe probleme: este măcinat de scandaluri legate de cei opt ani petrecuți la guvernare, probleme financiare și conflicte interne din ce în ce mai grave.

Michal Kukawski
30 sept. 2024
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?

Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.

Olesia Lagașina
27 sept. 2024
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului

Rusia amenință cu Armageddonul nuclear, dacă se vor trece anumite „linii roșii”, pentru a împiedica livrarea de arme către Ucraina. Amenințările nu par însă atât de serioase cum vrea Putin să se creadă.

Dragoș Mateescu
26 sept. 2024