
Victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale din România pe fondul unei mobilizări masive a electoratului a fost întâmpinată cu entuziasm la Kiev și cu ostilitate la Moscova. Pentru Ucraina, rezultatul consolidează un parteneriat important în contextul războiului, în timp ce presa și oficialii ruși vorbesc despre ingerințe externe, o „pseudo-democrație” orchestrată de Bruxelles și un război proxy al euro-globaliștilor împotriva Rusiei.
Presa de la Kiev respiră ușurată: prietenul UE, al NATO și al Ucrainei a învins în alegeri
Presa de la Kiev, analiștii și politicienii au menționat la unison importanța strategică a relației cu Bucureștiul pentru eforturile defensive ale Ucrainei în contextul invaziei la scară larga a Rusiei, dar și rolul României în politica de extindere a UE.
Ziarul „Evropeiska Pravda” (Adevărul European) de la Kiev scrie că victoria lui Nicușor Dan a fost ca o minune, confirmând orientarea pro-europeană a societății românești. „Alegerile prezidențiale din România s-ar fi putut încheia extrem de neplăcut pentru Ucraina – un politician pro-rus pe față, care a exprimat pretenții teritoriale față de Ucraina și este, în țara noastră, persoană indezirabilă, avea toate șansele de a deveni noul președinte al țării vecine”, scrie publicația. Jurnaliștii de la Kiev menționează absența unui sprijin direct pentru Simion din partea administrației Trump și postările purtătoarei de cuvânt a MAE al Rusiei, Maria Zaharova, privind „neimplicarea Rusiei în alegerile din România”. Echipa lui Trump ar fi decis la un moment dat să nu se amestece în treburile interne ale României pentru ca înfrângerea candidatului său să nu pară o nouă palmă dată MAGA în Europa, consideră observatorii ucraineni.
Redacția ucraineană Radio Europa Liberă scrie, citând specialiști de la Kiev, că victoria lui Nicușor Dan a devenit un simbol al rezistenței democrației românești și un marker al stabilității pe flancul estic NATO. Sprijinul vecinilor este de o importanță vitală pentru Kiev, mai ales când vine vorba de o țară care a găzduit peste 120.000 de refugiați ucraineni, a furnizat ajutor umanitar, și-a modernizat capacitățile de apărare și a servit drept un important coridor de tranzit pentru ajutorul occidental, menționează publicația, explicând cititorilor de ce este importantă victoria lui Nicușor Dan pentru Ucraina.
Analist ucrainean: administrațiile Trump și Putin au mizat pe același candidat în România
Canalul de televiziune TSN, unul dintre cele mai importante din Ucraina, notează că „un candidat pro-Kremlin a fost învins de un candidat pro-UE”. Reportajul a fost integrat în Telemaratonul Național, care presupune difuzarea acelorași emisiuni de majoritatea posturilor din Ucraina timp de câteva ore pe zi cu scopul de a informa societatea despre situația din țară și din străinătate în perioada legii marțiale. Corespondentul TSN a transmis de la București că diferența mare de voturi între cei doi candidați l-a făcut pe George Simion să-și recunoască înfrângerea. TSN a relatat despre contextul alegerilor, inclusiv despre legăturile fostului mercenar Horațiu Potra cu gruparea Wagner, care a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei.
A fost menționat și contextul geopolitic fluid al acestor alegeri. Jurnalistul și analistul politic Vitaly Portnikov a declarat pe canalul său de YouTube că mobilizarea societății civile din România a blocat procesul de constituire a unei alianțe extinse pro-Kremlin în UE din care acum fac parte Ungaria și Slovacia. Portnikov observă sincronizarea intereselor administrațiilor Putin și Trump în estul Europei, susținând că ambele state au mizat pe același candidat. Analistul consideră că Rusia va continua să atace Ucraina și va face tot posibilul să ajungă cât mai multe drone pe teritoriul României și al Poloniei cu scopul de a crește popularitatea forțelor de extremă dreaptă care vor promova ideea unui pacifism fals pe fundalul unei oboseli de război cronicizate.
Puterea și opoziția din Ucraina îl felicită pe Nicușor Dan
Președintele Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victoria în alegeri, invitându-l în Ucraina. Într-o postare pe Facebook, liderul de la Kiev a subliniat că România este o țară „de care depindem în domeniul securității”, adăugând că este important ca sprijinul să continue.
Victoria lui Nicușor Dan a fost salutată și de liderul opoziției ucrainene, ex-președintele Petro Poroșenko, care a menționat că relațiile de alianță și încredere dintre Ucraina și România vor continua să se consolideze în interesul luptei comune pentru pace, securitate și stabilitate în Europa.
La nivelul conducerii regiunilor care se învecinează cu România, reacțiile au fost, de asemenea, optimiste. Vice-președintele Consiliului Regional Cernăuți, Mihailo Pavliuk, a recunoscut într-o postare pe Facebook că de rezultatele alegerilor din România depinde într-o mare măsură și viitorul celei mai mici regiuni din Ucraina – Cernăuți. „Trebuie să ne ținem împreună pentru că avem aceleași provocări, aceleași pericole și același inamic care se află acum la Kremlin”, consideră Pavliuk.
Rusia critică alegerile din România și denunță o presupusă „ingerință” a statelor membre UE
Chiar în ziua votului, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins orice „semne de interferență rusească în alegeri”. Ea scris pe Telegram: „În primul rând, v-aş ruga să nu numiţi asta alegeri”. Tot în ziua alegerilor, fondatorul Telegram Pavel Durov a trimis notificări utilizatorilor mesageriei din România privind încercările unui stat UE de a bloca unele conturi conservatoare din România. „Nu am blocat protestatari în Rusia, Belarus sau Iran. Nu vom începe să o facem în Europa”, a scris el pe Telegram. Mesajul părea cel puțin straniu în contextul în care Telegramul nu a devenit o mesagerie populară în România, având un impact nesemnificativ comparativ cu TikTok și Facebook.
Mesajul său a fost continuat de unul dintre ideologii geopolitici ai putinismului, Alexandr Dughin, care a scris pe X că președintele Franței a intervenit deschis în alegerile din România, UE fiind numită „o dictatură liberală pură”. Dughin a mai comentat și că „fără o revoluție totală, europenii nu mai au nicio șansă să-și recapete reprezentarea reală a poporului”.
A urmat o reacție oficială. Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit alegerile din România „cel puțin stranii”. Potrivit RIA Novosti, Peskov a acuzat din nou autoritățile de la București de anularea alegerilor din 2024 „fără să se obosească cineva să caute vreo justificare”. Acesta a continuat narațiunea Mariei Zaharova și a lui Alexandr Dughin, susținând că alegerile din România au fost manipulate: „Faptul că țările europene – Franța, Marea Britanie, Germania – se amestecă în treburile interne ale altor state nu este o noutate”.
Presa rusă: Nicușor Dan – o unealtă a UE pentru un război proxy împotriva Rusiei
Pravda.ru scrie că victoria lui Nicușor Dan a fost asigurată de aparatul administrativ al UE, care îl va folosi în viitorul război proxy împotriva Rusiei. Susținând o narațiune falsă că Nicușor Dan a fost votat de diasporă după modelul Republicii Moldova (în realitate, victoria i-a fost adusă de voturile din țară), jurnaliștii ruși susțin că învingătorul alegerilor este un reprezentant tipic al globaliștilor, în timp ce Simion pleda pentru încetarea ajutorului acordat Ucrainei, adică pentru o pace durabilă. Ziarul „Pravda” se întreabă de ce George Simion și-a recunoscut înfrângerea și nu a organizat vreun protest sau nu a contestat rezultatele alegerilor, lansând ipoteza că a fost amenințat de sistem sau chiar mituit.
Publicația EurasiaDaily, citând canalul de Telegram „Henii Karpat”, scrie că George Simion nu a reușit să devină președinte din cauza liderilor europeni. „Elitele nu au permis victoria contra-elitelor”, menționează portalul de știri. Elitele l-ar fi ales pe Nicușor Dan pentru a se menține la putere, iar birocrații români pentru a nu-și pierde „vilele din București, mașinile din București, birourile înalte din București și fotoliile din piele”. EurasiaDaily îl prezintă pe Nicușor Dan, în stilul clasic al propagandei ruse, drept o slugă a lui Macron și al Ursulei von der Leyen, un euro-globalist manipulat de forțe externe. Jurnaliștii ruși îi doresc ironic lui Nicușor Dan „mult succes în construirea relațiilor cu Washingtonul”, argumentând printre rânduri că nu va fi văzut bine de liderii SUA.
„Ziua umilinței naționale a României”
Citând canalul de Telegram al oligarhului fugar Ilan Șor din Republica Moldova, EurasiaDaily scrie că modelul „fraudei” din România ar putea fi repetat de Occident în perioada alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc în septembrie. Oligarhul acuză Occidentul de distrugerea opoziției, mobilizarea diasporei pro-europene și forțarea lui Simion să-și recunoască înfrângerea. „Nu au fost alegeri. Alegerile au avut loc acum jumătate de an. A fost o imitație cu rezultat cunoscut din timp”, scrie Șor. Niciun canal de Telegram și niciun ziar din Rusia nu a oferit vreo probă, toate acuzațiile rămânând neacoperite. Tot ceea ce au făcut vectorii de propagandă ai Rusiei a fost să se citeze între ei.
Portalul Ukraina.ru, care face parte din trustul de propagandă Russia Today, scrie că Nicușor Dan a devenit președinte datorită falsificărilor rezultatelor votului din diaspora și mai ales presiunii din partea Bruxellesului. Jurnaliștii ruși iau în derâdere România, spunând că un președinte „german” a fost înlocuit cu un președinte „francez” în urma votului din 18 mai, numită „ziua umilinței naționale a României”.