O nouă scădere viitoare de rating ar face ca numeroși investitori și banii lor să se evapore din țară.
Administrația Trump pare să vrea nu doar reașezarea relațiilor economice și politice globale, ci și „resetarea” Americii și extinderea puterilor prezidențiale. Vor accepta americanii acest lucru?
Statisticile oficiale arată că economia Rusiei este în creștere în pofida războiului și a sancțiunilor occidentale. În realitate, problemele economice se acumulează și Rusia riscă recesiunea.
„Economia Potemkin”: cum își maschează Moscova, cu statistici, problemele economice
Cu tinerii ruși pe front sau fugiți în afara țării, economia Rusiei are nevoie de migranți. Aceștia reprezintă însă o țintă pentru extremiști și politicieni populiști.
Războiul din Ucraina sporește decalajul dintre elitele bogate ale Rusiei și majoritatea populației. În același timp, a fost lansat un proces de redistribuire a resurselor și direcționare a acestora către cei loiali regimului Putin.
Inegalitatea a devenit una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă economia modernă. Tendința persistentă a celor bogați de a deveni mai bogați, chiar și în perioade de criză, în timp ce săracii se luptă pentru a scăpa de sărăcie, nu mai este o provocare unică a anumitor națiuni, ci este un fenomen economic global. În Rusia, o țară în care bogăția a fost întotdeauna concentrată în mod disproporționat în rândul celor extrem de bogați, războiul a complicat și mai mult peisajul economic deja distorsionat. În ciuda vremurilor tulburi, bogăția elitei Rusiei continuă să crească, lăsând majoritatea populației nu într-o sărăcie totală, dar în lipsa oricăror perspective de creștere a veniturilor.
Scopul vizitei îl reprezintă examinarea situației financiare și economice, și formularea unor recomandări referitoare la politicile monetare, financiare și economice de urmat.
Autorităţile siriene caută sprijinul ţărilor din Golf pentru reconstrucţia ţării, după înlăturarea regimului Assad
Recolta a fost afectată de înghețuri de primăvară, secetă ori ploi abundente.
Agenția avertizează că există riscul retrogradării la „junk” și prevede deficite de peste 6% din PIB până în 2028.
Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la construcţia de clădiri rezidenţiale şi lucrări de întreținere și reparații curente.
Economia românească va înregistra un avans de 2,1% în acest an, față de un nivel de 3,8% previzionat în iunie 2024.
Aviația civilă a Rusiei se confruntă cu o criză fără precedent, deoarece producția și importurile sunt afectate de sancțiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei.
Decizia poate duce la creșterea dobânzilor la care guvernul se împrumută de pe piețele financiare.
Situația reflecă îngrijorarea investitorilor față de o posibilă instabilitate politică.
În ciuda sancțiunilor occidentale, Rusia a reușit să-și mențină economia pe linia de plutire reorientându-și fluxurile comerciale către China și India. Pe termen lung însă, această strategie poate vulnerabiliza economia rusă.
În primele nouă luni ale anului, economia României a crescut cu 0,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Proiectul de lege pentru bugetul de stat al Rusiei pentru 2025-2027 confirmă predicțiile multor analiști – vorbim, în esență, de un buget conceput pentru un război prelungit.
Cele două ţări au semnat o declaraţie comună, la nivel de ministere ale Economiei, prin care România şi Bulgaria ar putea crea rute comune pentru turiştii japonezi.
Iluzia suveranității economice a Minskului pare să se erodeze rapid. Deși conectarea la Rusia poate părea benefică pe termen scurt, pe termen lung va frâna creșterea economică a Belarusului.
Decizia este susţinută de stocul moderat de datorie publică şi de perspectivele solide de creştere ale ţării noastre, începând cu anul 2025.
Ponderea tranzacţiilor comerciale online a fost de 3,32% din PIB.
Cum arată economia digitală în Moldova, Ucraina și Georgia
Rusia are nevoie de recruți pentru a-și acoperi pierderile mari de pe frontul din Ucraina. Ca să evite o mobilizare ne-populară, Moscova a creat o economie a morții, în care rușii își pun viața gaj pentru bani.
Sancțiunile și presiunea publică generate de invadarea Ucrainei au forțat multe companii occidentale să părăsească piața rusă. Sunt însă destui investitori care au ales să rămână, atrași de potențialul acesteia.
Primele „focuri” au fost deja trase: UE pregătește taxe pentru vehiculele electrice chinezești, iar Beijingul anchetează subvenționarea de către europeni a unor produse exportate în China.
Funcționarea acestei flote fantomă este o dovadă vie a modului în care economia globală se adaptează atunci când se depun eforturi pentru a izola o parte semnificativă a acesteia. De asemenea, subliniază importanța durabilă a petrolului ca resursă cheie în comerțul internațional.
O flotă de petroliere „fantomă” a ajutat Rusia să evite sancțiunile occidentale și să-și vândă petrolul astfel încât acesta să ajungă pe piețele globale.
Cel mai mare producător auto european a anunțat posibile închideri de fabrici în Germania și concedieri.
În încercarea de a rupe spirala inflaționistă, guvernul de la Ankara nu a majorat salariul minim (în jur de 450 de euro) la 1 iulie 2024, aşa cum făcuse în cei doi ani anteriori.
China caută să își realizeze ambițiile economice și geostrategice prin controlul pieței mineralelor critice și sporirea producției de energie.