Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
©  |  

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare  anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă. Au fost promovate narațiuni false cu privire la acaparearea Republicii Moldova de către Occident, intenția pro-europenilor de a destabiliza regiunea transnistreană, planuri de a închide biserici și de a interzice limba rusă etc. Știrile false și dezonformările au apărut în presa afiliată PSRM, publicațiile de limbă rusă din Republica Moldova, dar și din afară. 

Top 5 narațiuni
 1. Occidentul subminează suveranitatea Republicii Moldova, iar țara va fi vândută străinilor. Cele mai multe articole demontate de Veridica au la bază narațiunea privind amestecul Occidentului în treburile interne ale Republicii Moldova. Această narațiune a fost principala temă de campanie a PSRM în alegerile care au avut loc în Republica Moldova și continuă să fie folosită de presa afiliată acestui partid și după preluarea puterii de către PAS, o formațiune de orietare proeuropeană, fondată de Maia Sandu. Dacă forţele de dreapta vor ajunge la guvernare, Republica Moldova va dispărea ca stat, moldovenii din străinătate nu vor mai avea o țară unde să revină, Moldova va deveni o țară de buzunar, care va executa toate ordinele occidentalilor, Maia Sandu și PAS vor vinde pământurile străinilor, Moldova nu va supravieţui fără de prietenia cu Rusia, va fi înghiţită, aşa cum îşi doresc unii proeuropeni, şi va fi folosită împotriva Rusiei, suveranitatea noastră este în pericol exercitat din interior şi exterior - naţionalismul, unionismul şi românismului, Maia Sandu a fost adusă la putere de forțele occidentale pentru a îndeplini comenzile acestora, cu ajutorul organizațiilor din societatea civilă, structurile străine au obținut acces la informații secrete,  și în general Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din spațiul ex-sovietic – sunt doar o parte din articolele demontate de Veridica.
 2. Maia Sandu va destabiliza regiunea transnsitreană. Tema transnistreană, de asemenea, a fost reanimată de presa de partid în contextul alegerilor, iar Maia Sandu a fost ținta unor atacuri privind escaladarea conflictului de la  Nistru: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria, Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria, dar și americanii și românii vor să atace Tiraspolul, potrivit altei știri false demontate de Veridica. În același timp au fost lansate dezinformări că  regiunea transnistreană este supusă unei blocade de către Republica Moldova. Pe de altă parte, Rusia este prezentată ca un garant al securității în regiune: retragerea militarilor ruși din stânga Nistrului poate duce la un război;  prezența militarilor ruși în Transnistria asigură pacea în regiune; Rușii din Transnistria trebuie să voteze cu partidul lui Putin la alegerile pentru Duma de Stat, întrucât acesta e cel care apără lumea rusă de Occident.
 3. Republica Moldova - cap de pod în lupta Occidentului și NATO împotriva Rusiei. Narațiunea a apare în numeroase articole de fake news și dezinfomare, în principal legate de Maia Sandu, acuzată că ar intenționa să implice Moldova într-un conflict regional, în contextul evenimentelor din statul vecin Ucraina: actuala guvernare de la Chișinău vrea să ducă Moldova în NATO și s-o atragă în conflicte regionale; NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA; la Chișinău au fost aduși 400 de militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei. ”Regimul” de la Chișinău își dorește să bage Republica Moldova în NATO și este gata să facă gesturi „neprietenoase” față de Moscova; iar cetăţenii moldoveni vor fi carne de tun în lupta cu Rusia, spune fostul președinte Igor Dodon într-un amplu interviu acordat Ria Novosti.
 4. Proeuropenii vor să distrugă biserica ortodoxă din Moldova. Narațiunea a apărut într-o serie de articole, la fel legate de noua guvernare de la Chișinău, dar și în contextul pademiei de Covid și restricțiilor impuse populaței, inclusiv pentru enoriași: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău vrea să distrugă Biserica, limitând numărul de credincioși din lăcașurile de cult în timpul pandemiei; regimul-marionetă pro-occidental al Maiei Sandu vrea să închidă Biserica Ortodoxă din Moldova într-o colivie de aur și să o facă să asculte de noua guvernare și de stăpânii ei din Vest; Maia Sandu se va răzbuna pe Biserică pentru că l-a susţinut pe Igor Dodon și va închide, la indicaţia Occidentului, bisericile care țin de Patriarhia Moscovei şi va favorizarea preluarea parohiilor de către Patriarhia Română. Naraţiunile au scopul de a o discredita pe Maia Sandu, în contextul în care Biserica Ortodoxă din Moldova, care ține de Patriarhia Moscovei, s-a implicat constant în viaţa politică de la Chișinău, în special în favoarea politicienilor proruși.
 5. Moldova este parte a lumii ruse. Narațiunea se bazează pe trecutul Basarabiei în cadrul Imperiului Rus și apoi în URSS și pe faptul că o parte mare din populație vorbește limba rusă.  Aceasta este promovată constant de agenții de influență ai Kremlinului, presa de limba rusă, care are o pondere semnificativă în spațiul mediatic din Republica Moldova și politicienii proruși de la Chișinău. Federaţia Rusă este prietenul nostru cel mai loial şi cel mai de încredere partener strategic, declara fostul președinte Igor Dodon de Ziua Rusiei; Moldova are nevoie de Rusia pentru a-și hrăni populația; doar prin limba rusă este menţinută statalitatea Republicii Moldova; Rusia ar trebui să intervină ca să nu-i permită României „să înghită” Republica Moldova. Narațiunea a fost lansată cu scopul de a sublinia apartenența Moldovei la spațiul de influență al Federației Ruse, așa-numita „lume rusă”, pentru că Rusia are dreptul la teritoriile care au făcut parte din fostul URSS.
Top 5 FAKE NEWS
 1. FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia. „În Moldova au sosit 400 de mililari americani, care urmează să fie dislocați în Odessa, dacă autoritățile din Ucraina vor începe escaladarea militară a situației în Donbas”. Articolul a fost difuzat de site-uri rusești și preluat și în Republica Moldova. Potrivit publicației, militarii ar fi fost cazați în centrul Chișinăului. Narațiunea se înscrie în lista de teme predilecte ale propagandei și dezinformării care vin din direcția Kremlinului – pericolul NATO și agresiunea occidentală față de Rusia. Ministerul Apărării de la Chișinău a negat informațiile pe care le-a calificat ca pe un fake news.
 2. FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova. Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă, fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă. Știrea are scopul să discrediteze cooperarea economică dintre Chișinău și Uniunea Europeană și să promoveze ideea că cea mai bună soluție de dezvoltare a Republicii Moldova este apropierea de Rusia. În realitate, comerțul extern al Republcii Moldova a crescut semnificativ odată cu intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb, deținând o pondere de peste 60 %. Pe de altă parte, exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI, în ianuarie-octombrie 2021, echivalează cu o cotă de 15 % din totalul de exporturi.
 3. FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia. Autorităţile de la Chişinău riscă vieţile cetăţenilor refuzând vaccinul rusesc Sputnik V, scrie kp.md, care adaugă că decizia ar fi de fapt una geopolitică şi a fost luată din ostilitate faţă de Rusia. În acest fel, cetăţenii Republicii Moldova ar fi implicaţi, fără voia lor, într-un nou Război Rece purtat împotriva Rusiei. Știrea a apărut la începutul campaniei de vaccinare în Republica Moldova, când ajungeau primele vaccinuri donate de România. Vaccinul rusesc a fost autorizat în Moldova, chiar dacă nu a fost certificat de agențiile internaționale, însă a apărut mai târziu la Chișinău, ca ajutor umanitar adus de politicianul Igor Dodon.  
 4. FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă.  Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”. Aceste tipuri de fake news apar periodic în Republica Moldova, unde numărul elevilor este în scădere și unele școli sunt reorganizate. Ele au scopul să realimenteze fobiile minorităților naționale că guvernarea pro-europeană de la Chișinău le va submina drepturile.
 5. FAKE NEWS: Republica Moldova primește cu bucurie refugiați din Afganistan a scris bloknot-moldova.md, care face referire la o postare pe Facebook, potrivit căreia, la 28 august, peste 60 de pasageri ai unei curse aeriene București-Chișinău erau „afgani, sirieni sau poate talibani” și că au deja și permise de ședere în Republica Moldova. Știrea a fost preluată de mai multe instituții de presă de limbă rusă, care au comentat că aceștia vin prin România. Subiectul refugiaților are o conotație aparte în Republica Moldova; a devenit deja anecdotică răspândirea unei narațiuni false în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, când pornind de la un pamflet, o serie de instituții mass-media au scris că Maia Sandu, care se confrunta atunci cu pro-rusul Igor Dodon, ar fi convenit cu Occidentul să aducă în țară 30.000 de sirieni, dacă va învinge la alegerile prezidențiale. 
Top 5 DEZINFORMĂRI
 1. DEZINFORMARE: Rusia are dreptul la teritoriile care au făcut parte din fostul URSS.  Rusia are dreptul la teritoriile pierdute în urma destrămării URSS, potrivit unei narațiuni false promovate de portavocea Kremlinului, Sputnik, în timp ce Rusia a masat la frontiera cu Ucraina zeci de mii de militari și tehnică militară. Narațiunile au scopul să sublinieze apartenența fostelor republici la spațiul și lumea rusă și dreptul Rusiei asupra acestor teritorii.
 2. DEZINFORMARE: Guvernarea Sandu e vinovată că în lume au crescut prețurile la gaze. Igor Dodon acuză guvernarea Sandu de scumpirile la gaze, când de fapt prețurile au crescut pe piețele internaționale. „PAS și șefa statului trebuie să discute cu America și cu Europa, cu Soros si alții, să discute cu toți patronii și partenerii lor politici și să găsească bani, nu împrumuturi cu procente, pentru a ajuta populația țării”, a comentat Dodon. Declarațiile făcute de Igor Dodon au scopul de a învinui noua guvernare pentru scumpirile cauzate de creșterea prețurilor la gaze pe piața internațională. Totodată, narațiunile promovate de fostul președinte pro-rus au scopul de a discredita orientarea pro-europeană a Republicii Moldova. Din luna noiembrie, Republica Moldova plătește un preț de aproximativ 450 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, conform contractului negociat de autorități cu Gazprom, iar prețul obținut de Republica Moldova este mai mic decât cel de pe piața europeană în prezent.
 3. DEZINFORMARE: Puterea îi preferă pe moldovenii din diasporă celor din țară. Guvernarea PAS consideră că moldovenii din diasporă sunt mai buni decât cei care au rămas în țară, potrivit unei narațiuni lansate de o publicație de la Chișinău. Scopul este generarea unei nemulțumiri față de guvernarea PAS, care a beneficiat de un vot masiv al diasporei la alegeri. Aproape în fiecare familie de moldoveni, cel puțin un membru se află la muncă peste hotare. Acești cetățeni nu au trădat, însă, Republica Moldova cum încearcă să insinueze publicația. Dimpotrivă, de peste două decenii, transferurile băneşti din afara ţării rămân o sursă semnificativă pentru bugetul majorităţii populaţiei şi, totodată, constituie 15 la sută din PIB al Republicii Moldova.
 4. DEZINFORMARE: România a fost putere de ocupație în Moldova. România este un stat agresor și expansionist, care în 1918 a ocupat actualul teritoriu al Republicii Moldova, e narațiunea pe care a transmis-o o expoziție în aer liber, în centrul Chișinăului, organizată de Mișcarea de Tineret Urmașii lui Ștefan – o asociație afiliată PSRM, înființată cu scopul declarat să „protejeze Moldova de unionism”. Scopul acestei narațiuni este să submineze identitatea românească în Republica Moldova. Totodată se încearcă discreditarea imaginii României care este prezentată ca un stat agresor și expansionist.
 5. DEZINFORMARE: Limba rusă este în pericol în Republica Moldova. Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova prin care este anulat statutul special al limbii ruse reprezintă un pas spre distrugerea statului și unirea Moldovei cu România. Articolul se referă la decizia CC din 21 ianuarie 2021 prin care este declarată neconstituţională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, votată la sfârşitul anului 2020, şi la cea din 4 iunie 2018, care stabileşte că Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești din 1989 este una desuetă. Drepturile vorbitorilor de limbă rusă sunt respectate şi protejate în Republica Moldova, unde există şcoli cu predare exclusivă în limba rusă, de asemenea, această limbă este predată în aproape toate şcolile de limbă română. Mai mult, minorităţile etnice, nu doar ruşii, vorbesc şi studiază în limba rusă, în detrimentul limbii lor materne. De asemenea, Registrul de stat al actelor juridice al R. Moldova, Monitorul Oficial sunt traduse şi în limba rusă. Narațiunea caută să inducă premiza falsă că Republica Moldova ar fi un stat multinațional ca URSS și, la fel ca în URSS, rusa ar trebui să fie lingua franca în detrimentul limbii române. Limba rusă serveşte ca un instrument, poate cel mai eficient, de promovare a intereselor Kremlinului în spaţiul post sovietic şi de menţinere a teritoriilor respective în aşa numită lume rusă „ruskii mir”, la fel cum a fost pe timpul Imperiului Rus şi al URSS.
Cele mai bizare 3
 1. Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism. Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, preluat și de un site de la Chișinău.  Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.
 2. Maia Sandu e responsbilă de scumpirile cauzate de secetă.  O ştire despre scumpirea uleiului, preluată de presa afiliată PSRM, a fost asociată fals cu venirea în funcţie a noului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta are scopul de a o învinui pe Maia Sandu de scumpirile şi creşterea preţurilor la produse. Totodată, asemenea naraţiuni urmăresc scopul de a produce destabilizare şi haos în societate. Faptul că uleiul s-a scumpit în perioada în care Maia Sandu și-a început mandatul de șefă a statului a fost  doar o coincidenţă. Agricultorii, producătorii şi experţii economici anticipau încă din vara anului 2020 că se vor scumpi anumite produse, pe fundalul secetei severe care a afectat atunci Republica Moldova.
 3. În Moldova se ridică monumente în cinstea fasciștilor. Refacerea, la Chișinău, a unui monument dedicat ostașilor români din Primul Război Mondial a dus la reluarea, de către Rusia și presa pro-rusă, a narațiunilor cu privire la armata română în al Doilea Război Mondial, inclusiv cele privind „ocuparea” Basarabiei – teritoriu care, de fapt, a fost eliberat după anexarea sa de către URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov. Narațiunile au scopul să pună în lumină negativă imaginea României și a Armatei Române în Republica Moldova, dar și să mobilizeze forțele pro-ruse, nostalgice, moldoveniste, antiromâne.

Alte articole
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

FAKE NEWS: Ucraina a adoptat o strategie de ocupare a Crimeii

FAKE NEWS: Ucraina a adoptat o strategie de ocupare a Crimeii

Ucraina se pregătește să invadeze Crimeea, scrie presa rusă, care prezintă o realitate alternativă în care Ucraina e stat agresor, nu agresat, iar teritoriul ucrainean al Crimeii, capturat și anexat de Rusia, ar fi o parte din teritoriul recunoscut internațional al acesteia.

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.

Mariana Vasilache

31 Dec 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 12 min
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Jan 2022
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate

Republica Moldova se pregătește să renunțe la statutul său de neutralitate și să îi cedeze NATO controlul asupra fortelor sale armate, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă. De fapt, e vorba doar de reînnoirea periodică a Planului de acțiuni cu NATO, care nu are vreo legătură cu neutralitatea sau aderarea la Alianță.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
24 Jan 2022
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022